IoT-experten: ”Enklare än du tror att göra stora vinster” - industritorget.se
TORSDAG 09 JULI 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

IoT-experten: ”Enklare än du tror att göra stora vinster”

Allt fler företag inom den svenska industrin hittar smarta sätt att jobba med IoT.
Man kommer långt med en enkel lösning och engagemang från medarbetarna, anser Magnus Mörstam, IoT-expert och vd Intelliger.

Internet of Things är idag ett välkänt begrepp som det talas och skrivs en hel del om i branschen. I nio fall av tio finns redan tekniken tillgänglig för de behov som identifieras ute bland företagen, menar Magnus Mörstam, vars bolag Intelliger går in och hjälper företag inom industrin att effektivisera sin verksamhet med IT och digitalisering. Hans bild av den svenska industrin idag är att vi står oss bra på området internationellt sett, mycket tack vare vår kultur och befolkningens generella IT-kompetens.

– Jag ser många riktigt bra exempel på smarta IoT-lösningar nu. Och tvärtemot vad många tror så kan faktiskt en enkel baslösning ofta göra stor skillnad, säger han och berättar om en digitaliserad beslutstavla/pulstavla för industrin som datakonsultföretaget Meetod har utvecklat.

Enkelheten vinner
Så kallade beslutstavlor eller pulstavlor i analog version används på de flesta industrier, för daglig styrning av verksamheten. Det är effektiva möten. Men genom att digitalisera tavlan kan man få ut så mycket mer av det, menar Mörstam.

– Man kan t.ex. föra dit saker per automatik, ta del av informationen på distans, ta infon vidare digitalt, och se trender och historik, berättar han, men poängterar samtidigt vikten av det fysiska mötet och att inte göra det för komplicerat.

– Tricket är att hålla det enkelt och användarvänligt, så att själva handhavandet inte blir för krångligt. Då kommer det inte att funka i vardagen i alla fall. Många digitala lösningar som tas fram faller på att de är just för svåra att använda.

Sci-fi igår, möjligt idag
I sitt jobb som konsult träffar Mörstam ibland folk som viftar bort hela IoT-frågan och menar att han inte kommer med något nytt.

– Men det är ju just det. Digitaliseringen i sig är inte ny, men teknikutvecklingen går snabbt framåt. Saker som för några år sedan var science fiction och omöjliga att genomföra är fullt möjliga idag. Helt plötsligt är till exempel bandbredd inte ett problem, som det var tidigare.

Enkla, små förändringar
Han menar att tekniken för de behov som företaget har ofta redan finns tillgänglig. Den stora utmaningen ligger snarare i att få med sig personalen på den resa som förändringarna i verksamheten innebär.

– Tekniken gör inte förändringarna. Det är människorna som genomför dem, med hjälp av teknik. Min erfarenhet är att man har stor nytta av att lägga tid på att verkligen förstå sin verksamhet och börja med enkla, små förändringar för att få med sig personalen, säger han och nämner ett framgångsrikt exempel i Västra Götaland.

Inspirerande kontroll
Fristad Plast i den lilla orten Fristad strax utanför Borås erbjuder formsprutning, gjutning, stansning och bearbetning, och levererar årligen över 25 miljoner plastdetaljer till sina kunder. För tre år sedan tog företaget steget att koppla ihop sitt affärssystem – som få använde – med produktionsloggningssystemet. Resultatet blev en bättre koll på hela produktionen (redan efter ett år låg OEE på nära 85%) och nu kunde alla medarbetarna också se hur maskinerna producerade och fungerade i realtid.

– Det fanns en farhåga att personalen skulle uppleva detta som något slags bevakningssystem, att de hela tiden skulle bli kollade på vad de gör. Men tvärtom har alla blivit inspirerade av att ha bra realtidskoll på alla maskiner. De ser tydligt resultat av sitt arbete, berättar Leif Forsström, Senior Advicer, Fristad Plast.

Testa på mässan
Fler konkreta case från industrin kommer man att kunna se och testa på Elmia Subcontractor IoT Arena och IoT Arena i Jönköping i november. Då visas lösningar där den uppkopplade tekniken har effektiviserat processer och ökat kundvärdet i produkter och tjänster.

– I år blir det tredje året för arenan och jag tänker att nu ska vi utnyttja tekniken ännu mer, så att besökaren kan få utmana sig och verkligen testa den nya tekniken hands-on. Även om många har kommit långt så finns det alltid mycket kvar att lära, säger Magnus Mörstam, som är koordinator för IoT Arena.
Kontaktinformation
Postadress
Mäss­vägen 12
55454 Jönköping
Besöksadress
Elmia­vägen 11
55454 Jönköping
Region
Jönköping
Jönköpings län
Sverige
Orgnr:
556354-2413
Grundat: 1989
Anställda: 78
Om Elmia

Elmia AB är ett av Nordens ledande mässföretag och arrangerar årligen olika mässor inom en rad affärsområden, inklusive konferenser, kongresser och event.

Som mötesplats har Elmia en offensiv position - mitt bland människor och företag som antingen har eller söker nya idéer, produkter och tjänster.

Vi nöjer oss inte med att bara vara uppdaterade med allt som händer i din bransch.

Vi vill inspirera, sporra och driva på utvecklingen. Räkna med Elmia som en aktiv partner i din värld.

Kontakter

Lotta Frenssen
+46 36 15 20 38

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

Hur hittar jag nya kontakter inom tillverkningsindustrin?

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-06-26
Ford of Europe och DEFA ingår avtal – smarta laddlösningar genom FordFrån 300 till 450 snabbladdstationer för elbilar på två år
2020-06-25
EdmoLift fortsätter att leverera truckbord till Mitsubishi Logisnext Sweden!ABB presenterar industrilösning för trådlös tillståndsövervakning av roterande utrustningUtsläpp från industrin blir plast
2020-06-24
Rörlaserskärning – kompetens och kapacitet i världsklass Volvo befäster förstaplatsen som mest valda tjänstebilEfterlängtade monteringspastor - nu inom specialsortimentet GLEITMOAnimation av flerkanalig kontrollenhet med möjlighet till IO-Link Grundläggande faktorer för produktionseffektiviteten. CEVT kapar utvecklingstiden med 80% med hjälp av Ansys SPEOS
2020-06-23
Årets Hållbara Leverantör, 2019Sortimo lanserar mobil depå för att underlätta byggarbetarens arbetsdag​Hos Swecon snurrar hjulen fortfarandeLösningar för effektiv konstruktion av kopplingsskåpNya, slitstarka keramiska styr- och stödbultar nu tillgängliga från norelem Interroll och Modumaq ger maximal mångsidighet för Arvato Så kan ni mildra effekten av Corona på er försörjningskedjaVad bör du göra när hemmaarbete blir ett fenomen och risken för cyberattacker ökar?Solkompaniet växer med solelboomen
2020-06-22
Nu erbjuder Högskolan Väst fler korta kurser för industrin​DAF introducerar XF Unity EditionVågar man ansöka om omställningsstöd?​Näringsutskottets viktiga besked till gruvnäringenSchneider Electric levererar säkerhetslösningar till prestigeprojektet
2020-06-18
S-Rental blir en del av KH-Koneet GroupAGILOX Autonomous Mobile Robots sparar väsentliga kostnader genom Artificial Swarm IntelligenceSOTI gör företags IoT-ägande enklare med nytt enhetsstödVeeam visar hur de hjälper verksamheter att ta sina molndatastrategier till nya nivåer på VeeamON 2020 Logistik finns överallt - oavsett om du är logistiker eller inte Vindkraftsparken i Sunne tas i drift lagom till midsommarHär utvecklas nästa generations 5G-nät Henrik Johannesson ny styrelseordförande för Eurobattery MineralsNominera en gruvinnovation till Swedish Mining Innovation Award 2020
2020-06-17
Stor amerikansk efterfrågan på tråddetaljer i medicinsk utrustningMOTOMAN MH900Elfordon skapar nya risker för landets verkstäderSafe Control Materialteknik utökar sin ackreditering med två nya metoderAdvanced Engineering flyttar till våren 2021Ny VD på ELKO - Peter Wotz tar över från 1 juli Reviderad standard för bränslecellerFörnyat avtal resulterar i minskade utsläpp om 6 500 ton koldioxid årligenLEJS – Animation av elektrisk linjärenhet med korta cykeltiderMartin & Servera inför strategisk ruttplanering för optimerade transporter – tar hjälp av DescartesSäkra lasten lätt, snabbt och säkert med ErgolashWibax rengör för maximal produktionskapacitet på SunpineÅTERHÄMTNINGEN DRÖJER FÖR KEMI- OCH PLAST- OCH GUMMIINDUSTRINWibax fortsätter jobba för ett fossilfritt Sverige
2020-06-16
EDMOLIFT TILLKÄNNAGER NYTT DIGITALT KONCEPTPumpen som först skär sönder och sedan pumpar iväg, Netzsch såklart.Stålproduktionen minskade i majKonditionsanalys – Vad gäller egentligen?Framtidstron i handeln på väg tillbaka efter coronarasetSommarens största järnvägsarbeten – för punktligare tågresorPressinbjudan till Elmiadalen
2020-06-15
Energihantering allt viktigare i företagens hållbarhetsarbete, rapport från Schneider Electric​Miljonstöd för att nå helt fossilfria byggskivor och byggelement i träMRF justerar prognosen för tunga lastbilar (>16 ton)141 startup-bolag får dela på 42 miljonerAlgeco förvärvar WexusDEHNclip – ny klämma för armeringsjärn som halverar monteringstiden vid installation!Internationellt logistikföretag skapar hållbara transporter i Malmö hamn
Annonser