MÅNDAG 19 AUGUSTI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

IoT-experten: ”Enklare än du tror att göra stora vinster”

Allt fler företag inom den svenska industrin hittar smarta sätt att jobba med IoT.
Man kommer långt med en enkel lösning och engagemang från medarbetarna, anser Magnus Mörstam, IoT-expert och vd Intelliger.

Internet of Things är idag ett välkänt begrepp som det talas och skrivs en hel del om i branschen. I nio fall av tio finns redan tekniken tillgänglig för de behov som identifieras ute bland företagen, menar Magnus Mörstam, vars bolag Intelliger går in och hjälper företag inom industrin att effektivisera sin verksamhet med IT och digitalisering. Hans bild av den svenska industrin idag är att vi står oss bra på området internationellt sett, mycket tack vare vår kultur och befolkningens generella IT-kompetens.

– Jag ser många riktigt bra exempel på smarta IoT-lösningar nu. Och tvärtemot vad många tror så kan faktiskt en enkel baslösning ofta göra stor skillnad, säger han och berättar om en digitaliserad beslutstavla/pulstavla för industrin som datakonsultföretaget Meetod har utvecklat.

Enkelheten vinner
Så kallade beslutstavlor eller pulstavlor i analog version används på de flesta industrier, för daglig styrning av verksamheten. Det är effektiva möten. Men genom att digitalisera tavlan kan man få ut så mycket mer av det, menar Mörstam.

– Man kan t.ex. föra dit saker per automatik, ta del av informationen på distans, ta infon vidare digitalt, och se trender och historik, berättar han, men poängterar samtidigt vikten av det fysiska mötet och att inte göra det för komplicerat.

– Tricket är att hålla det enkelt och användarvänligt, så att själva handhavandet inte blir för krångligt. Då kommer det inte att funka i vardagen i alla fall. Många digitala lösningar som tas fram faller på att de är just för svåra att använda.

Sci-fi igår, möjligt idag
I sitt jobb som konsult träffar Mörstam ibland folk som viftar bort hela IoT-frågan och menar att han inte kommer med något nytt.

– Men det är ju just det. Digitaliseringen i sig är inte ny, men teknikutvecklingen går snabbt framåt. Saker som för några år sedan var science fiction och omöjliga att genomföra är fullt möjliga idag. Helt plötsligt är till exempel bandbredd inte ett problem, som det var tidigare.

Enkla, små förändringar
Han menar att tekniken för de behov som företaget har ofta redan finns tillgänglig. Den stora utmaningen ligger snarare i att få med sig personalen på den resa som förändringarna i verksamheten innebär.

– Tekniken gör inte förändringarna. Det är människorna som genomför dem, med hjälp av teknik. Min erfarenhet är att man har stor nytta av att lägga tid på att verkligen förstå sin verksamhet och börja med enkla, små förändringar för att få med sig personalen, säger han och nämner ett framgångsrikt exempel i Västra Götaland.

Inspirerande kontroll
Fristad Plast i den lilla orten Fristad strax utanför Borås erbjuder formsprutning, gjutning, stansning och bearbetning, och levererar årligen över 25 miljoner plastdetaljer till sina kunder. För tre år sedan tog företaget steget att koppla ihop sitt affärssystem – som få använde – med produktionsloggningssystemet. Resultatet blev en bättre koll på hela produktionen (redan efter ett år låg OEE på nära 85%) och nu kunde alla medarbetarna också se hur maskinerna producerade och fungerade i realtid.

– Det fanns en farhåga att personalen skulle uppleva detta som något slags bevakningssystem, att de hela tiden skulle bli kollade på vad de gör. Men tvärtom har alla blivit inspirerade av att ha bra realtidskoll på alla maskiner. De ser tydligt resultat av sitt arbete, berättar Leif Forsström, Senior Advicer, Fristad Plast.

Testa på mässan
Fler konkreta case från industrin kommer man att kunna se och testa på Elmia Subcontractor IoT Arena och IoT Arena i Jönköping i november. Då visas lösningar där den uppkopplade tekniken har effektiviserat processer och ökat kundvärdet i produkter och tjänster.

– I år blir det tredje året för arenan och jag tänker att nu ska vi utnyttja tekniken ännu mer, så att besökaren kan få utmana sig och verkligen testa den nya tekniken hands-on. Även om många har kommit långt så finns det alltid mycket kvar att lära, säger Magnus Mörstam, som är koordinator för IoT Arena.
Kontaktinformation
Postadress
Mäss­vägen 12
55454 Jönköping
Besöksadress
Elmia­vägen 11
55454 Jönköping
Region
Jönköping
Jönköpings län
Sverige
Orgnr:
556354-2413
Grundat: 1989
Anställda: 78
Om Elmia

Elmia AB är ett av Nordens ledande mässföretag och arrangerar årligen olika mässor inom en rad affärsområden, inklusive konferenser, kongresser och event.

Som mötesplats har Elmia en offensiv position - mitt bland människor och företag som antingen har eller söker nya idéer, produkter och tjänster.

Vi nöjer oss inte med att bara vara uppdaterade med allt som händer i din bransch.

Vi vill inspirera, sporra och driva på utvecklingen. Räkna med Elmia som en aktiv partner i din värld.

Företagets tjänster/produkter

Konsultation: Mässkonsulter

Kontakter

Lotta Frenssen
+46 36 15 20 38

Filmer

Hur hittar jag nya kontakter inom tillverkningsindustrin?

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-08-13
Solcellsparken snart slutsåldTre av fem chefer redo att låta AI:n ta beslut
2019-08-12
ABB utser Björn Rosengren till ny VD och koncernchefNya KNX Närvarodetektorer möjliggör automatisering av belysning och värme i alla typer av rumMässan en språngbräda för fortsatt tillväxtTeknik från Alfa Laval gör luften renare i KinaEnda fiberlaserskärmaskinen i Landskrona Weland Solutions i samarbete med BITO LagersystemZAPTEC Sverige - nytt partnerföretag i Power CircleFristads lanserar Heritage – ikoniska arbetsplagg för en ny generationSAS öppnar direktlinjer till nya flygplatsen i Sälen/TrysilÅrets Stora Nolia slut – nu startar ett stort utvecklingsarbete för mässgigantenStiga tar grönytan in på Entreprenad LiveDigital marknadsplats ska minska slöseriet i bygg- och anläggningsbranschenBeck Maskin kommer med nyheter från BaumaFramtidens verktyg är här - HiKOKI visar vägen med smart teknikDet modulära testsystemet FAME - nu för 19-tums rackShoppa en 50-tonnare hos Delvator på Load Up North! Hydroscand etablerar sig i Armenien
2019-08-05
Nyhet! Eluttag och telefonladdare infällda i bordet – både smart och snyggt
2019-07-29
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse Foundation – ska identifiera tusen lösningar för ett bättre klimat
2019-07-22
---- TREVLIG SOMMAR! ----Ny IT-infrastruktur på Stockholms skolor för säkrare och pålitligare drift
2019-07-15
Ny rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändning
2019-07-12
Uthyrare växer i NorrlandSchüco Welcome Forum – det nya hjärtatHur kan Sverige bli världsledande på textilåtervinning?
2019-07-11
Smutsig bil? Så här tvättar du på bästa sätt! Brion Installation & Service QSR & Brion bildar vitvaruservicebolag ihopClimeon en av 100 innovationer med störst potential att minska koldioxidutsläppBillerudKorsnäs först med maskinproduktion av pappersbatteriAbu Dhabi beställer 168 långfärdsbussar av VolvoGenom att digitalisera och automatisera ekonomiprocesser skapar Amesto värdeVattenfall vinner anbud på nederländsk vindkraftInstalco förvärvar ventilationsbolag i GävleSå här får du en lyckad bilresa i EuropaPrisbelönad Volvo lockar unga besökareSommarpremiär för CadMouse Pro Wireless och CadMouse Pro Wireless Left
2019-07-10
Regeringens kontraproduktiva klimatsatsning!Marknaden för elbilar växer – Hedin Bil investerar i 250 laddningsstationer från Schneider ElectricABB Robotics tar fram lösningar för framtidens sjukhusNCC bygger Nordsjällands nya supersjukhusPeab Asfalt vinner kontrakt i Hylte kommunElbilen ett alternativ för allt flerHyundai lanserar helt ny bilmodell för Europa Engcon övergår helt till sitt egenutvecklade och säkra redskapsfästeNya Master och nya Trafic tar Renaults transportbilar till en ny nivå Nu lanseras en helt elektrisk MINI CooperHur kan vi ha ett överflöd av livsmedel samtidigt som människor knappt har mat på bordet?Toyota och Subaru enas om att tillsammans utveckla en plattform och en batteridriven suvSvensk får toppjobb i den globala kärnkraftsindustrin - Ingemar Engkvist blir VD för WANONytt projekt utvecklar fossilfria transporter
2019-07-09
CEJN utrustar sin produktion med kollaborativa robotar för ökad säkerhet, kvalitet och produktivitet. Peab Asfalt underhåller vägarna i Åre kommun och ÅrehusDachser Sweden hämtar in en Business Development ManagerElding Oscarson ritar Stockholms smartaste hus i trä vid Tekniska museetSveriges regering saknar nationella mål för minskad klimatpåverkan när det gäller spillolja.​Småföretagare blir lugna av att jobba på semesternSvevia tryggar broarna i norra Sverige Vi kan avvattna sportanläggningar!Helen Berhane - ny Product Manager på Datscha
Annonser