TORSDAG 17 OKTOBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

IoT-experten: ”Enklare än du tror att göra stora vinster”

Allt fler företag inom den svenska industrin hittar smarta sätt att jobba med IoT.
Man kommer långt med en enkel lösning och engagemang från medarbetarna, anser Magnus Mörstam, IoT-expert och vd Intelliger.

Internet of Things är idag ett välkänt begrepp som det talas och skrivs en hel del om i branschen. I nio fall av tio finns redan tekniken tillgänglig för de behov som identifieras ute bland företagen, menar Magnus Mörstam, vars bolag Intelliger går in och hjälper företag inom industrin att effektivisera sin verksamhet med IT och digitalisering. Hans bild av den svenska industrin idag är att vi står oss bra på området internationellt sett, mycket tack vare vår kultur och befolkningens generella IT-kompetens.

– Jag ser många riktigt bra exempel på smarta IoT-lösningar nu. Och tvärtemot vad många tror så kan faktiskt en enkel baslösning ofta göra stor skillnad, säger han och berättar om en digitaliserad beslutstavla/pulstavla för industrin som datakonsultföretaget Meetod har utvecklat.

Enkelheten vinner
Så kallade beslutstavlor eller pulstavlor i analog version används på de flesta industrier, för daglig styrning av verksamheten. Det är effektiva möten. Men genom att digitalisera tavlan kan man få ut så mycket mer av det, menar Mörstam.

– Man kan t.ex. föra dit saker per automatik, ta del av informationen på distans, ta infon vidare digitalt, och se trender och historik, berättar han, men poängterar samtidigt vikten av det fysiska mötet och att inte göra det för komplicerat.

– Tricket är att hålla det enkelt och användarvänligt, så att själva handhavandet inte blir för krångligt. Då kommer det inte att funka i vardagen i alla fall. Många digitala lösningar som tas fram faller på att de är just för svåra att använda.

Sci-fi igår, möjligt idag
I sitt jobb som konsult träffar Mörstam ibland folk som viftar bort hela IoT-frågan och menar att han inte kommer med något nytt.

– Men det är ju just det. Digitaliseringen i sig är inte ny, men teknikutvecklingen går snabbt framåt. Saker som för några år sedan var science fiction och omöjliga att genomföra är fullt möjliga idag. Helt plötsligt är till exempel bandbredd inte ett problem, som det var tidigare.

Enkla, små förändringar
Han menar att tekniken för de behov som företaget har ofta redan finns tillgänglig. Den stora utmaningen ligger snarare i att få med sig personalen på den resa som förändringarna i verksamheten innebär.

– Tekniken gör inte förändringarna. Det är människorna som genomför dem, med hjälp av teknik. Min erfarenhet är att man har stor nytta av att lägga tid på att verkligen förstå sin verksamhet och börja med enkla, små förändringar för att få med sig personalen, säger han och nämner ett framgångsrikt exempel i Västra Götaland.

Inspirerande kontroll
Fristad Plast i den lilla orten Fristad strax utanför Borås erbjuder formsprutning, gjutning, stansning och bearbetning, och levererar årligen över 25 miljoner plastdetaljer till sina kunder. För tre år sedan tog företaget steget att koppla ihop sitt affärssystem – som få använde – med produktionsloggningssystemet. Resultatet blev en bättre koll på hela produktionen (redan efter ett år låg OEE på nära 85%) och nu kunde alla medarbetarna också se hur maskinerna producerade och fungerade i realtid.

– Det fanns en farhåga att personalen skulle uppleva detta som något slags bevakningssystem, att de hela tiden skulle bli kollade på vad de gör. Men tvärtom har alla blivit inspirerade av att ha bra realtidskoll på alla maskiner. De ser tydligt resultat av sitt arbete, berättar Leif Forsström, Senior Advicer, Fristad Plast.

Testa på mässan
Fler konkreta case från industrin kommer man att kunna se och testa på Elmia Subcontractor IoT Arena och IoT Arena i Jönköping i november. Då visas lösningar där den uppkopplade tekniken har effektiviserat processer och ökat kundvärdet i produkter och tjänster.

– I år blir det tredje året för arenan och jag tänker att nu ska vi utnyttja tekniken ännu mer, så att besökaren kan få utmana sig och verkligen testa den nya tekniken hands-on. Även om många har kommit långt så finns det alltid mycket kvar att lära, säger Magnus Mörstam, som är koordinator för IoT Arena.
Kontaktinformation
Postadress
Mäss­vägen 12
55454 Jönköping
Besöksadress
Elmia­vägen 11
55454 Jönköping
Region
Jönköping
Jönköpings län
Sverige
Orgnr:
556354-2413
Grundat: 1989
Anställda: 78
Om Elmia

Elmia AB är ett av Nordens ledande mässföretag och arrangerar årligen olika mässor inom en rad affärsområden, inklusive konferenser, kongresser och event.

Som mötesplats har Elmia en offensiv position - mitt bland människor och företag som antingen har eller söker nya idéer, produkter och tjänster.

Vi nöjer oss inte med att bara vara uppdaterade med allt som händer i din bransch.

Vi vill inspirera, sporra och driva på utvecklingen. Räkna med Elmia som en aktiv partner i din värld.

Företagets tjänster/produkter

Konsultation: Mässkonsulter

Kontakter

Lotta Frenssen
+46 36 15 20 38

Filmer

Hur hittar jag nya kontakter inom tillverkningsindustrin?

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-10-08
HCL Technologies lanserar HCL Digital Experience 9.5 Carlstad Machinetools med ny agentur för Correas maskiner!Effektivare renblåsning av filter med ny ventilSTARK GROUP väljer moln­baserad ruttplanering från DescartesTele2s mobilnät bäst i testHüllert och Merlo expanderar – nytt säljkontor i KarlstadHållbar produktion i fokus när Prevas och Recab blir partnersSectra får order på IT-lösning för radiologi av amerikanska Marshfield Clinic Health SystemBeijer Ref investerar i ny fabrik för grön kylteknikFinnair fortsätter att expanderaBygma växer i Stockholm – fördjupar samarbetet med Målarkalk AB
2019-10-07
Swedol förvärvar Industriprofil i GävleSKF förvärvar industriellt AI-bolagSkanska bygger ny stamnätsstation i Mårtensdal, StockholmAtlas Copcos nya e-guide hjälper dig på vägen mot att klara steg V-utsläppskravenLinxon levererar transformatorstation till Skanstullsprojektet i StockholmVattenfall i samarbete med TINE om 200 nya laddplatser i NorgeDärför behöver ditt företag en teknikinformatörIngenjörer använde lekfulla arbetssätt för att öka kreativitetenIT-specialistföretaget Pure IT North expanderar och utökar sina lokaler i centrala Umeå
2019-10-04
Fjädrar och banddetaljer i nyskapande skivbromsar från Haldex Gymnasieskolan sätter laserskärning på schematBergs Timber begränsar produktionen och flyttar huvudkontoret till VimmerbyRaySearch har fått nytt regulatoriskt godkännande för RayStation i KinaNCC och Volvo utvecklar ny tjänst för schaktmassor som ger hög produktivitet och mindre klimatpåverkanVolvo passerar milstolpe med över en miljon uppkopplade maskiner och fordonPanasonic lanserar ny värmeväxlare för grön, kommersiell drift 2019 års Swedish Steel Prize finalister symboliserar 20 år av innovativ ingenjörskonst
2019-10-03
Mora CNC utökar sin kapacitet inom 5-axlig bearbetning med en maskin från tyska HedeliusStark efterfrågan på Volvo Cars elhybriderStjernberg Automation levererar en av marknadens snabbaste skärmaskinerSchneider Electric lanserar nya arbetslamporVerizon Incident Preparedness and Response Report uppmanar företagen att öva Ökad effektivtet och produktivitet med autopol batch manager8 av 10 tjejer vittnar om machokultur på byggprogrammenPremiär för 30 elbussar i GöteborgTre säkerhetsrisker med 5G IF Metalls medlemmar får Sverige att funkaVälisolerad port innoverar marknadenRototilt välkomnar säkerhetsinitiativ från VeidekkePorsche Carrera Cup Scandinavia: Stjärnspäckat finaldrama och Porsche Festival med över 1 000 bilar!Industrins ekonomiska råd - nedväxling i den globala produktivitets-tillväxtenSvenska energiexperter i Kazakstan – satsning på hållbara lösningar
2019-10-02
Trendbrott – nyföretagandet ökar efter två års minskning1 200 nya arbetsplatser till Kallebäcks TerrasserVärldens första Svanenmärkta plastgolv lanseras av TarkettSvenska Aerogel Holding AB (publ) startar ny produktionslina 31 oktoberNeste och Lufthansa samarbetar för en mer hållbar luftfartNu lanserar vi vår bärbara betalnings/kassaterminal med en integrerad 8 tums AndroidskärmOmar ska inspirera ungdomar i Dalarna till motorbranschenSuccé för RymdveckanPreem öppnar ny bemannad station i Örebro
2019-10-01
Konsten att utveckla unika produkter för att tillgodose järnvägsindustrins behov Ömangruppen och Axcell Fastighetspartner flyttar ihop i KalmarAlecta först i världen med att certifieras av ESG4RealNordisk E-handelslogistik tar fart i Finland under AXLALidl nominerade till ännu ett pris för hållbart byggandeClasbilen hördes i hela Stockholm – förväxlades med glassbilenPowerCell deltar i EU-projekt kring tunga lastbilar som elektrifieras med bränslecellsteknologiSkellefteå Kraft och Ardian möjliggör ny vindkraftpark i HärjedalenJämtkraft, framtidens elbolag, väljer Connectel som innovativ partnerASAP till Umeå för att träna studenter i hållbart ledarskap
Annonser