FREDAG 30 JULI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Jama lanserar nya generationens räddnings­kammare för gruvor och underjordsarbete!

Som ett led i utvecklingen av framtidens gruvindustri lanserar Jama den helt nya mobila räddningskammaren MRC 2 för ökad komfort och säkerhet.
I den rostfria kammaren sitter upp till åtta personer bekvämt i rumstemperatur och har tillgång till ren, frisk luft utan att använda andningsmasker och är skyddade vid brand, gas och damm.

Att sätta sig i en räddningskammare innebär att en olycka skett och kan för många vara en omvälvande upplevelse. Eftersom de undsatta personerna kan behöva sitta många timmar i kammaren har Jama i utvecklingsarbetet med MRC 2 lagt stor vikt vid kammarens miljö för att skapa en komfortabel, trygg och säker vistelse.

I centrum är luftreningstekniken som renar luften från koldioxid och kontinuerligt tillsätter nytt syre för att bibehålla en god atmosfär i kammaren. Syrgas tillsätts från en gastub och anpassas till antalet personer i kammaren. Utandningsluften fångas in via en ”scrubber”, en kassett som kemiskt binder koldioxiden.

– Det gör att behovet av friskluftsmasker eliminerats, man kan helt enkelt sitta och andas som vanligt vilket även gäller vid besök i räddningskammarens toalett. Att slippa använda mask är en stor bekvämlighet och minskar stressen påtagligt, berättar Johan Marklund, Product manager R&D vid Jama.

Håller rumstemperatur och hindrar föroreningar
För att sänka temperaturen i räddningskammaren duschas den utvändigt med vatten och kan hålla en normal behaglig inomhustemperatur.

Luft från en gastub upprätthåller ett övertryck som förhindrar att föroreningar som damm, rök eller gaser tränger in. Detta byggs upp i två steg för att säkerställa övertryck i hela kammaren, även i luftslussen.

Uppfyller kraven på säkerhet
Räddningskammaren MRC 2 drivs i huvudsak av 230 volt men om strömförsörjningen bryts aktiveras ett driftsäkert och väl tilltaget batteripaket som räcker upp till 50 timmar.
Batterikapaciteten kan utökas vid behov.

Kammaren är rostfri och därmed underhållsfri. Den har även välvda sidor för maximal tålighet. Säkerheten är mycket hög och MRC 2 uppfyller aktuella nationella och internationella standarder och riktlinjer som EN16191:2014, HSE samt ITA.

– Vi är ensamma på marknaden med vår teknologi och att den helt och hållet uppfyller alla krav och riktlinjer som finns för räddningskammare, till exempel konstant övervakning av luftkvalitet i kammaren, berättar Johan Marklund.

Leder teknikutvecklingen
Jamas nya mobila räddningskammare tar tekniken och nyttan ett steg längre jämfört med andra kammare på marknaden.

– Vi är stolta över vår nya räddningskammare MRC 2 och den går helt i linje med den innovationsprägel vi har inom Jama som innebär att vi hela tiden vill driva tekniken framåt.

På det sättet går kammaren hand i hand med världens första batteriskrotare som vi lanserade för mindre än ett år sedan, berättar Rickard Lindgren, VD för Jama.

Dryck, tilltugg, mobilladdare och Wifi
För att ytterligare öka komforten är kammaren utrustad med olika förnödenheter som dryck, tilltugg, första hjälpen-utrustning, kortlek, spel, mobilladdare som passar alla märken och är wifi-förberedd.

Kammaren är även utrustad med toalett, nödutgång och visuella signaler som yttre ljud och ljuslarm, blå projicerande lampa för lokalisering, blå ljuslist vid ingång samt flera reflexer.

Jamas nya räddningskammare MRC 2 är tillgänglig för försäljning från och med juni, 2021.

För mer information kontakta:
Rickard Lindgren, VD: 0910-71 36 51, rickard.lindgren@jama.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-07-01
Accelerera digitaliseringen genom “the power of integration”Förlängt partneravtal med HV71Infinidat lanserar storage-as-a-service (STaaS) som förenklar och effektiviserar AIOps i stora IT-miljöerSweco blir teknisk rådgivare för utformning av energiö i NordsjönJessica Öberg ny vd för CombitechSolör Bioenergy Group förvärvar framgångsrikt fjärrvärmeverksamhet från Veolia NordicMVS ansluter sig till nätverk för smart elektrifieringSciety-nätverket och Segulah Medical Acceleration investerar 106 MSEK i SAGA DiagnosticsBOLIST Svedala byter ägare
2021-06-30
Semi-automatiserade plocktruckar effektiviserar plockprocessernaSwedish Agro Machinery blir ny återförsäljare för MetsjöEcoStruxure Security Expert från Schneider Electric nu SSF-certifierat i samtliga larmklasserHybrit har producerat världens första vätgas­reducerade järnsvampNexans Aurora: Byggd för framtiden, redo för världs­haven, nyss namngiven i NorgeVerizon och Digital Catapult lanserar Retail Accelerator-program med uppslukande 5G-teknologi Företags- och privatlån under pandeminCTEK stärker sin styrelse och utser två nya medlemmarMålbilder för miljöhänsyn utvärderasEn företagscykel har många fördelar!Coronapandemin har gjort svenskarna mer hygienmedvetna
2021-06-29
Överväg gärna keramiska standardkomponenter för att minska nötning och slitageVolvo EC530E och EC550E - 50-tons grävmaskiner med idéer som är större än deras storleksklassKaeser förvärvar Kompressorservice i SkövdeHållbarhet är kärnan i Mirkas verksamhetFyra fällor att undvika när du vill lånaSensor Control Nordic AB har tecknat ett partneravtal med RealWearHelene Åsander tillträder som inköpschef på Wästbygg GruppenAdvenica får order värd 19,2 MSEKVolvo Cars utökar sitt samarbete med BluJay W3 Energy ska förvalta Fu-Gens första vindkraftparker i SverigeNy tvätthall i Sjöbo med klimatsmart uppvärmningTECE lanserar prefabskåp för golvvärmeFörändrade krav i spåren av pandeminNya Ducato 2021Scandinavian Carbide Company – Ny aktör med lång erfarenhet på hårdmetallprodukter
2021-06-28
I datacentren är det ingen som vill ha varmt väder – så här går kylning till på bästa sättSkanska investerar cirka 540 miljoner kronor i logistikprojekt i HelsingborgMSB ska bidra till ökad kontroll över explosiva varorWorld Trade Center Göteborg expanderar – tar över top floor på Mässans gata 10Halmstad digitaliseras – väljer AddMobile som leverantörIngenjörsstudenter vidareutvecklade Skövdeföretagets prototypKlimatpåverkan en viktig fråga i utvecklingen av Frihamnen i GöteborgTelia testar livestreaming för drönare
2021-06-24
SMC Automation tecknar avtal med Bravida CoolingNy generation plasma­skärare från SPARTUS!Binar och Standby sponsrar Trollhättan City Trail96 % av svenska företag planerar fortsatt hybridarbeteDuroc Machine Tool utökar i Västra Götaland.David lämnar över till PeterSchneider Electrics koncernchef Jean-Pascal Tricoire har utsetts till “Glassdoor Top CEO” 2021Sweco förvärvar Boydens EngineeringTidernas investeringslyft i MoelvenMinskade energileveranser av fasta biobränslen 2020Veeam stärker sitt ProPartner-nätverk i EMEA med nya strategiska rekryteringar
2021-06-23
Elektronikföretaget som vågar ta plats Nya kulrullar och rullöverföringsenheter i teknopolymerSå kan du jobba mer aktivt Ahlsell förvärvar Kartecon OyHon ska öka intresset för ventilation HCL Technologies uppmärksammas av Great Place to Work Institute Stora utsläppsminskningar vid återvinning av plastförpackningar Connect Companies växer – anställer två nya experter på integration och systemutveckling