LÖRDAG 16 JANUARI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

JCB ökar satsningen på elmaskiner och laddning

JCB har tagit ett rejält kliv i omställningen till alternativ drift av anläggningsmaskiner. Den brittiska maskintillverkaren lanserar en minigrävare med hytt, en teleskoplastare och två dumprar, alla med helelektrisk drift.
Av Lars-Olof Tandberg

– Tiderna förändras och vi måste svara snabbt på klimatförändringarna och förbättra luftkvaliteten. JCB vill göra sin del i det arbetet genom att förse marknaden med dels elektriska maskiner, dels med dieselmotorer som är så rena som möjligt, sa JCB:s chef för innovation Tim Burnhope när företagets nya elektriska maskiner presenterades på en digital presskonferens.
JCB 525-60E är företagets första helelektriska kompakta teleskoplastare. Den har samma prestanda som den konventionella dieselmodellen och har två elektriska motorer – en till drivlinan och en till hydrauliken.

Energi återvinns
Maskinen har permanent fyrhjulsdrift genom en fördelningsväxellåda som driver kraften från drivmotorn på 17 kilowatt till styr- och drivaxlar. När maskinen bromsas tas energin till vara och laddar batteriet.
Hydraulmotorn på 22 kilowatt har ett maxflöde på 80 liter per minut. När bommen sänks tas energin till vara av hydrauliksystemet, vilket minskar effektbehovet och förlänger drifttiden.
JCB 525-60E har ett litiumjon-batteri på 96 volt som enligt JCB klarar normal användning under en arbetsdag. Laddningstiden är åtta timmar med standarduttag och vid snabbladdning 60–120 minuter, beroende på laddarens kapacitet. Teleskoplastaren maximala lyftkapacitet är 2,5 ton, med en maxlast på två ton vid full arbetshöjd på sex meter.

Minigrävare med hytt
JCB lanserade 2018 sin helt elektriska 1,9-tons minigrävare 19C-1E. Nu har den uppdaterats och bland annat fått hytt.
– I kalla och våta klimat, som Skandinavien, behöver maskinerna ha hytt med värme. På en elektrisk maskin är det viktigt att uppvärmningen inte tar kraft från övriga funktioner. 19C-1E har fyra lithiumjon-batterier, där 50 procent av kapaciteten i ett batteri går till uppvärmning och 3,5 batteri används för maskinens drift, säger utvecklingsingenjör Andy Whyman.
Enligt JCB klarar 19C-1E en hel dags jobb på en laddning. Tiden för laddning är fem timmar med 230 volt och 2,5 timme med trefas 415 volt.
JCB presenterade även två helelektriska dumprar. HTD-5 är en bandgående minidumper som lastar 500 kilo. Operatören går antingen bakom dumpern eller står på en plattform. Hjuldumpern 1 TE är ramstyrd, har dumperkorg i stål och är högtippande för att möjliggöra lastning i containrar.

Laddare och power packs
För att underlätta laddning av maskinerna har JCB utvecklat en extern snabbladdare som passar till alla maskiner i företagets E-Techserie. Den är ett komplement till maskinernas inbyggda laddare.
Den kräver 415 volts elförsörjning med standard trefas och kan användas antingen för att få snabbare laddning efter arbetsdagens slut eller för extraladdning när maskinen inte används.
På arbetsplatser där det saknas tillgång till el eller där backup behövs har JCB även tagit fram så kallade power packs för laddning av elmaskinerna. Dom består av antingen fyra eller åtta litiumjon-batterier och är monterade på staplingsbara ramar med gaffelfickor för enkel hantering och transport. Power packen kan antingen laddas där el finns och köras ut till arbetsplatsen eller laddas på plats med en generator.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-12-17
Industrirobotar från ABB utrustas med Wizard Easy ProgrammingArcSave®-teknik från ABB ska öka effektiviteten för stora kinesiska ståltillverkareLitet men mäktigt, norelem lanserar kompakt linjärt komponentområdeAffärerna rullar på som vanligtKabelmärkning i rostfritt syrafast 316 stålMelin Carlsson firar 30 år!CATIA från Dassault Systèmes ska hjälpa Polestar öka takten på design av elbilarChargePoint: Därför är synergin med förnybar energi nödvändig vid elektrifiering av transporterNytt nummer av tidningen Din Skog
2020-12-16
Förnyade certifikat enligt miljö och kvalitet!Innovativ mottagar- och sändarteknik hos ConradChargePoint: Därför är synergin med förnybar energi nödvändig vid elektrifiering av transporterValeo lanserar ny motor med smart växellåda som passar alla typer av elcyklarSvenska CTEK växer på den europeiska marknadenDet personliga mötet blir återigen viktigt på banken
2020-12-15
Carlstad Machinetools säljer en correa bäddfräs!Fjädrar till epicentret för jordbävnings­stabiliserande byggprodukterÖkad effektivitet och ergonomi med utdragsenheterST-Koneistus Oy 50 years | Part 3Damaskus Maskinskydd förstärker sin säljorganisationDe tecknar exklusivt försäljningsavtal med NussbaumNästan ingen vill röja snö längre HCL Technologies etablerar sig i Vietnam
2020-12-14
ArcelorMittal Construction förvärvar panellinje av LlentabElektriskt slidbord med kulskruv ger hög precision - LESYH-X171 Definox piggingsystem - en ekologisk och ekonomisk lösningTensar förbinder sig till 100% förnybar energiStora Enso investerar 80 MEUR i Imatra-brukets virkeshanteringBränslecellsdrivna lastbilar testas i Los Angeles
2020-12-11
Kia investerar 70 miljoner euro i Europafabriken för att möta efterfrågan på elektrifierade bilarRepay LudvikaABB och Talga undersöker utvecklings- och konstruktionsalternativ för ett större europeiskt batterianodprojektTMR bygger Europas modernaste återvinningsanläggning – med unikt stöd från Naturvårdsverket och NestléKris inom yrkesutbildning | Detta ska görasIBECO löste sättningsutmaningen med specialanpassad kompensatorNytt branschgemensamt energiklassningssystem för byggbodarZmorph presenterar ny profil och marknadens mest avancerade och lättanvända 3D-skrivareVerizon Business utökar sin mjukvarudefinierade WAN-portfölj med Silver PeakDynatrace träder in på säkerhetsmarknaden för molnapplikationer Nutanix utökar lagringstjänster på sin hybridmolnplattform
2020-12-10
ST-Koneistus Oy 50 years | Part 2ABB Robotics Experience Day tar svensk industris konkurrenskraft till nya höjderKiwas processindustridagar – experter gick på djupetABB snabbar upp innovation inom E-mobility med nytt globalt FoU-centerYtterligare leverans till ResinitVolvo ramstyrda dumprar: styrka i ett halvt sekelSäkerhetsbrister hos 7 av 10 transportföretagSäkrare sågverk med ny webbutbildningABB stärker sitt åtagande för ren vätgas med ECH2A-medlemskapNorges största tidningspappersproducent väljer ABB för digitalisering av sitt pappersbruk
2020-12-09
Maskinbyggnad: Framtiden är ljus - Framtiden är standardkomponenterSvenska stålhallar har ett positivt inflytande på toppfotbollens framgångarMätteknik för vakuum – i ny tappningYstaMaskiner presenterar en ny sandspridare modell SP 3000 som komplement till YSTA´s övriga åtta modeller. Företaget fortsätter sin tillväxtresa inom Smart Buildings Vertiv rankad som ledande innovatör av kylsystem för datacenterNCC testar lignin för en grönare asfaltTillgänglighet och digitala personliga möten i fokus när DBT lanserar ny tech-plattformBättre arbetsmiljö året runt med tillräcklig belysningAirbnb introducerar Airbnb.orgEuropas detaljhandel planerar för tillväxt mitt under covid-krisen
2020-12-08
ST-Koneistus Oy 50 years
Annonser