SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Kan CAM-system bidra till bättre miljö?

Ökad lönsamhet och mindre resursslöseri
De flesta producerande företag söker kontinuerligt efter förbättringar. Ibland handlar det om att den tillverkade detaljen ska kunna tillverkas på kortare tid, ibland handlar det om att förfina detaljens egenskaper som ytfinhet eller måttnoggrannhet. Oavsett vilken förbättring som eftersträvas handlar det i grund och botten om att öka företagets möjligheter vara lönsamma. Ett ofta förbisett område där stora vinster kan göras är inom skrotat material. 

Kan andelen skrotade detaljer reduceras ger det direkt två vinster – ökad lönsamhet och mindre resursslöseri. Det vill säga en vinst både för företaget och miljön. Metoden för att nå dessa vinster är enkel – korrekt produktionsteknik. I det begreppet inkluderar vi resurser och kunskap för att optimera verktygsbanor, metod och skärdata. 

Ofta gör inte de tillverkande företagen någon skillnad mellan dessa viktiga komponenter inom skärande bearbetning. Först söker man optimera bearbetningen med avseende på verktygsbanor därefter ska anpassning ske med hänsyn till bearbetningsmaskinen och dess egenskaper. Två moment som båda bidrar till att man når optimalt resultat. 

Skärande bearbetning erbjuder många företag det är dock långt ifrån alla som når bästa möjliga resultat. Innan CAM-programmen gjorde sitt intåg inom industrin innebar starten av varje nytillverkad detalj att ett visst antal detaljer fick offras som skrot innan man lyckats ställa in alla bearbetningsparameterar på rätt sätt. Uppenbart att detta arbetssätt slösar både med tid och material. De flesta moderna CAM-program erbjuder någon form av simulering som skapar ökade möjligheter att minska inkörningstiden och antalet skrotdetaljer för varje ny detalj som tillverkas. 

För att ta nästa steg mot optimal produktion är det smart att använda ett program som simulerar det färdiga NC-programmet för att låta det simuleringsprogrammet verifiera NC-koden med avseende på verktygsbanorna i den aktuella maskinen. På så sätt kan man säkerställa kollisionsfri bearbetning tack vare att simuleringen sker med en digital tvilling, somliga vill påstå att simuleringen i CAM-programmet sker med en digital tvilling det är dock så gott som alltid felaktigt då CAM-programmet inte simulerar den färdiga NC-koden.

För att uppnå ännu mer optimerad tillverkning är det förnuftigt att låta simuleringsprogrammet utföra en analys av NC-koden. En analys för att utforska om det finns möjlighet att göra bearbetningen ännu effektivare genom att ersätta matningsrörelser med snabbgång vid de tillfällen då verktyget ej är i kontakt med något material.

För de företag som anammar denna teknik och metodik finns stora vinster att hämta i form av kortare bearbetningstid och minimering av antal skrotdetaljer. Är ni möjligtvis ett av dessa företag som redan tagit till er modern CAM teknik till fullo eller finns det utrymme för förbättring även hos er?
Kontaktinformation
Postadress
Fabriks­gatan 3
73339 Sala
Besöksadress
Fabriks­gatan 3
73339 Sala
Region
Sala
Västmanlands län
Sverige
Organisationsnummer:
556544-5821
Grundat: 1997
Anställda: 17
Välkommen till Edge Technology AB!


Vi arbetar med investeringar i första hand inom CAM (Computer aided manufacturing) program samt lagerlösningar som företag och offentliga verksamheter gör för att skapa ökat utrymme för lönsamhet.


Sedan starten 1997 har vi som verksamhet vuxit och är numera en av de ledande leverantörerna i Sverige inom våra verksamhetsområden. Fler än 700 företag offentliga organisationer från norr till söder använder våra lösningar för att säkerställa effektiv och lönsam produktion.


I de förbättringar våra lösningar ger märks framförallt ökad produktion i verktygsmaskiner och mer rationellt intern logistik och lagerhållning. Inom lagerhållning har vi installerat lagerautomater på ett flertal sjukhus för säker hantering av läkemedel.


De lösningar vi levererar tillsammans med vår kunnande bidrar till att produktion och tillverkning kan bedrivas med god lönsamhet i Sverige. När vi hjälper användare att utveckla metoder och processer ger vi dem samtidigt ökad konkurrenskraft. Ett mycket viktigt arbete inte minst inom industrin som i allt högre utsträckning utsatts för konkurrens från en global marknad.

I takt med ökad medvetenhet om hur vi människor på olika sätt påverkar miljön ökar betydelsen och vikten av att kunna bedriva lönsam och effektiv tillverkning så lokalt som möjligt. Kan vi på något sätt få företag att behålla tillverkning i Sverige istället för att flytta till annat land menar vi att vi alla tjänar på det.
Vi skapar tid och rum.

Vi har kontor i Sala, Stockholm och Värnamo tillsammans är vi idag (januari 2021) 17 entusiastiska och kunniga personer som står till din tjänst. Vår expertkunskap tillsammans med marknadsledande produkter ger dig en tillförlitlig samarbetspartner. Vi har noggrant valt ut de produkter som bäst uppfyller våra högt ställda krav på bland annat användarvänlighet, kontinuerlig utveckling, kompetens och integrationsmöjligheter.

Vi erbjuder produkter och tjänster som skapar utrymme för ökad produktivitet inom tre områden:

- Verkstadssystem - CAM, DNC, driftuppföljning

- Lagerautomater

- Produktionsteknik inom svarvning och fräsning

Agenturer

Edgecam, Storbritannien
Komplett CAM-systemet för all skärande bearbetning. Svarvning från 2 axlig till mångaxlig bearbetning inklusive subspindel och B-C och Y axel Fräsning från 2½ axlig bearbetning till 5-axlig simultan fräsning Trådgnistning 2 och 4 axligt Information om Edgecam på engelska finns på www.edgecam.com
Supply Point, Storbritannien (Generalagent)
Lagerautomater för alla branscher

Certifieringar

SafeTrade

Kontakter

Anders Brunström
VD
070-673 04 01
0224-370 51
Nils-Erik Larsson
Marknadschef
070-673 04 03
Christer Martinsson
+46-703 642 250
Pierre Holmström
Säljare
0370-770306
Anders Lilja
tekniker
0370770307
Carina Karlsson
ekonomi
0224-37053
Johan Sjölund
Säljare
0224-37055
Gustav Berggren
022437050

Filmer

ETUX 2018 - Edge Technology Costumer Days

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2022-11-23
Clemondo ställer ut på AutomässanEn mässa i hållbarhetens teckenNya testkablar från StäubliSvenska Väderstad väljer IFS Framtiden för mobilitet med elfordon
2022-11-22
En ny marknad växer framVåra specialister blir ännu bättre!Överens om att gemensamt undersöka lösningarFrån mötesapp till kommunikations­plattformEJOT Sormat OY bygger ny fabrik i Finland
2022-11-21
Experten om de nya eldrivna maskinerna Bättre hälsa och säkerhet inom trävaruindustrinÖkad oro för IT-attackerFörändring i Stora Ensos koncernledningNimos måleriavdelning fördubblar produktionen
2022-11-18
Utsläppsfri återvinning i Bayern Maskin- och fixtur­konstruktioner blir säkrareLyfta och flytta gods smidigtEdge Gateway - Industri 4.0 har aldrig varit enklareHydro elektrifierar aluminiumtransporter
2022-11-17
Amada erbjuder kantpressar i mellansegmentetÄr chatbots standardalter­nativet för kundtjänst?Ny fabrik med rörlaser i spetsen ökar produktion TAWIs lyftanordningar hos PostnordVolvo klarar de hårda kraven hos SSAB