SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Kantvik eller kantpress – vad är skillnaden?

Vad ska man välja för maskin?
En kantvik och en kantpress är båda maskiner som används för att bocka plåt, men de skiljer sig åt i sin design, funktion och användningsområden.

Kantvik


En kantvik håller fast plåten med hjälp av ett överprisma för att sedan bocka plåten uppåt eller nedåt med hjälp av ett bockprisma.

Kantvikar är vanligtvis enklare och används ofta för att göra långa, kontinuerliga bockningar. De är lämpliga för att bocka tunna och medeltjocka plåtar och används ofta inom plåtslageri, ventilation och byggnadsarbeten. En kantvik är enkel att använda för en person då materialet placeras på anslagsbordet. Det är även enkelt att bocka större profiler med en kantvik.

Här hittar du våra kantmaskiner.

Fördelar:
- Kan hanteras av en ensam person då materialet placeras på anslagsbordet. Den är mer ergonomisk att använda vid större eller längre profiler.

- Används med fördel om du har flera olika profiler då du slipper att byta några verkyg.

Kantpress


En kantpress använder en stans och en dyna för att forma plåten. Plåten placeras mellan stansen och dynan.

Bockningen sker sedan genom att stansen trycks ned mot dynan med stor kraft. En kantpress jobbar alltså verktikalt. Maskinen har flera verktyg som användaren byter beroende på vad som ska tillverkas.

En kantpress är bra vid tillverkning av små detaljer. Ska du tillverka flera olika typer av profiler är det oftast enklare att använda en kantvik där du slipper byta verktyg. En kantpress är inte försedd med något anslagsbord, vilket gör att det i vissa fall är svårt att hantera den på egen hand då man måste hålla materialet.

Vid bockning av plåt tjockare än 5 mm är det en kantpress du ska välja. De är kraftfullare och lämpar sig bra för högvolymsproduktion inom exempelvis industrin.

Här hittar du våra kantpressar.

Fördelar:
- Mer kraftfull och kan bocka tjockare material, över 5 mm.
- Kan skapa komplexa och precisa former.

Vad ska man välja för maskin?
Sammanfattningsvis kan vi säga att valet av maskin beror helt enkelt på vad du ska göra. En kantvik är enklare att använda då du slipper att byta verktyg mellan tillverkning av olika profiler. Den är enklare att använda på egen hand då materialet placeras på ett anslagsbord. En kantvik är mer ergonomisk för användaren vid större eller längre profiler.

Ska du bocka tjockare plåt över 5 mm plåttjocklek är det en kantpress du ska satsa på. De är kraftfullare och lämpar sig bra för högvolymsproduktion inom exempelvis industrin.

Hos Belano hittar du ett stort utbud av både kantpressar och kantvik. Besök www.belano.se för att hitta det du söker. Behöver du personlig rådgivning är det bara att kontakta oss via e-post eller telefon så hjälper vi dig.

Kontaktinformation
Postadress
Box 662
44118 Alingsås
Besöksadress
Borgens Gata 6
44118 Alingsås
Region
Alingsås
Västra Götalands län
Sverige
Organisationsnummer:
556513-3096
Grundat: 1957
Anställda: 13
Välkommen till Belano på nätet.
Här kan Du i lugn och ro gå igenom vårt breda sortiment av maskiner för tunnplåtsbearbetning.
Här finns allt från minsta sickmaskin till största helautomatiska bockningscenter.
Vi är specialister på maskiner för tunnplåtsbearbetning, nya och begagnade, för alla förekommande plåtslageriarbeten inom bygg och ventilation, samt för den plåtbearbetande industrin.
I vårt program finns även maskiner för mekaniska verkstäder och smidesverkstäder såsom kapmaskiner, hydrauliska bockmaskiner, ringbockningsmaskiner mm.

I våra lokaler på 1700 m2 finns, förutom en väl tilltagen utställningsyta, ett fullsorterat reservdels- och tillbehörslager, och våra servicemän hjälper Dig gärna, oavsett var i landet Du befinner Dig.

Förutom att vi erbjuder märkesmaskiner i flera prisklasser, kan vi ofta tillhandahålla ett bra begagnatalternativ -grundligt genomgånget och renoverat till nyskick, med garanti.
Vi utför även reparationer och service av maskiner på vår verkstad, och vi står gärna till tjänst med värderingar av såväl enstaka maskiner som hela verkstäder.

Belano Maskin AB grundades 1957 med målsättningen att erbjuda maskiner av hög kvalitet. Vi bygger vidare på den inriktningen med hjälp av vår gedigna erfarenhet och branschens bredaste sortiment.

Belanos agenturprogram:

RAS - Kantmaskiner, saxar, sickmaskiner m.m.
Schröder - Kantmaskiner, saxar
Geka - Plåt och profilstålsaxar, stansmaskiner
Swah - Profileringsmaskiner
Stierli - Hydrauliska bockmaskiner
Boschert - Stansmaskiner, Hörnklippningsmaskiner
Edel - Stansmaskiner, Hörnklippningsmaskiner
Schwatmanns - Maskiner för plåtisoleringsarbeten

Agenturer

BELANO, Sverige
Klippsträckor
Boschert Gizelis.co, Tyskland (Generalagent)
Kantpressar och gradsaxar. Kantpressar finns från 80 ton till 210 ton och i längderna 2100 mm till 4100 mm. Gradsaxar
Danobat, Spanien (Generalagent)
Helautomatiserade bockautomat Laserskärning från haspel Fiberlaser https://www.danobatgroup.com/en/lb
ECKOLD AG, Tyskland (Generalagent)
Krym och sträck maskiner tillverkade i Tyskland och Schweiz
EDEL, Tyskland
Stansmaskiner
GEKA, Spanien (Generalagent)
Plåt- och profilstålsaxar, stansmaskiner
Gizelis S.A, Grekland (Generalagent)
Hydrauliska kantpressar och gradsaxar
Jorns AG, Schweiz
https://www.jorns.ch/htm/home.htm
KRASSER, Österrike (Generalagent)
Klippsträckor med automatisk slitskärs inställning och finns även med helautomatisk haspel hantering. Leverantören tillverkar sina klippsträckor i Österrike. De tillverkar klippsträckor med slitskär eller gradsax och haspel hantering för både den mindre verkstaden eller till den stora industrin!
LEPETKA, USA (Generalagent)
Lyftare
LOVENT, Italien
Plasmaskärmaskiner
MACC, Italien
Klingkapmaskiner och bandsågar
Nosstec, Sverige
Svensk tillverkaderundmaskiner
PEI, Italien
Punktsvetsmaskiner
RAS, Tyskland (Generalagent)
Kantvikmaskiner och gradsaxar
SCHLEBACH, Tyskland (Generalagent)
Taktäckningsmaskiner
SCHRÖDER, Tyskland (Generalagent)
Kantvikmaskiner och gradsaxar
SCHWARTMANS, Tyskland
Sickmaskiner
STIERLI, Schweiz (Generalagent)
Bockmaskiner

Kontakter

Calle Block
Företagsledning
070-456 22 27
Drago Sinik
0322-159 40
Michael Hansson
Servicechef
0322-15940

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-06-04
Framgångsrikt Konvent och 60-årsfirandeHögkvalitativa packningssatser Specialanpassade mask­inskydd till ECMEC ABtwoday utser Elias Inderberg till ny VDNordens största kollegium
2024-06-03
Smidig materialhantering med ledstaplareSkärning när material är värmekänsliga ISCAR QUICK-X-FLUTEÄventyret börjar med Lesjöfors gasfjädrarOLSONS breddar programmet
2024-05-31
3D-printing för flexibel och innovativ tillverkning Karlslunds Marina på Dalarö väljer BioDisc® BN Framtidens svetsmetod Välj rätt kompressor för verkstaden Framstående teknik för effektiv kabelinstallation
2024-05-30
Ravema distribuerar ScandiTools Lännen deltar på Svenska Maskinmässan 2024 Nytillverkning av 77 år gammal reservdelDen optimala restaurangbelysningenVi hjälper företag
2024-05-29
Rengör och passiverar svetssömmarRätt borstar till din grävmaskin Volvo CE inviger nya anläggningarHögsta utmärkelse vid Red Dot Design AwardStort intresse för nya Plannja Infinity