MÅNDAG 18 NOVEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Klimatomställning och kompetensförsörjning i höstens regeringsförklaring

Statsministern prisade näringslivet för ambitiösa klimatåtaganden och pekade bland annat på klimatfärdplanerna.
Han ville dessutom komma till bukt med kompetensbristen i Sverige genom att i större utsträckning utforma utbildningar efter samhällets behov. Jernkontorets företrädare välkomnar dessa uttalanden, men efterfrågar samtidigt långsiktighet och en politisk helhetssyn, för att en konkurrenskraftig stålindustri ska kunna bidra till klimatomställningen.

I sin regeringsförklaring prisade statsministern näringslivet för ambitiösa klimatåtaganden. Han pekade bland annat på de klimatfärdplaner som stålindustrin varit med och utvecklat och på SSAB:s projekt för stålproduktion utan kol, som goda exempel.

- Vi välkomnar regeringens vilja med Industriklivet och att det stärks. Det är ett stöd som är välriktat mot de projekt som kan skapa allra störst klimatnytta. Men, det tar tid att utveckla den nya tekniken, varför långsiktig och tillförlitlig finansiering är ett måste för att större forsknings- och innovationsprojekt ska bli verklighet. Nu hoppas vi att Industriklivet kan få fäste över partigränserna, säger Helén Axelsson, energi- och miljödirektör på Jernkontoret.

- Den svenska stålindustrin har höga ambitioner och företagen är redan igång med att ställa om. Samtidigt efterlyser vi en politik som är positiv till en industri som också växer. Den politiken behöver ha en långsiktig helhetssyn som genomsyrar alla politiska förslag och en förståelse för att en konkurrenskraftig svensk industri är en förutsättning för både den svenska och den globala omställningen, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret.

Stålindustrin gläds åt att regeringen vill komma till bukt med kompetensbristen i Sverige och över statsministerns erkännande att bristen hänger ihop med att utbildningarna inte utformas efter samhällets behov.

- Det är bra att budskapet om den dåliga matchningen på arbetsmarknaden uppmärksammas, och att regeringen insett att näringslivets och samhällets behov måste spela en större roll för satsningar på utbildningar, konstaterar Gert Nilson, teknisk direktör på Jernkontoret.

- Däremot kan vi konstatera att fortbildning av dem som redan har jobb inte räcker för att fylla vakanserna. Fortbildningen ger heller inte dem utanför arbetsmarknaden något jobb. Den högre utbildningen måste därför också inriktas på att kvalificera studenter till de lediga jobben, inte låta studenter lägga tid och pengar på utbildningar som inte ger dem något annat jobb än vad de hade fått utan en utbildning, de jobben kan med fördel gå till människor som inte vill eller kan gå på högskolan, säger Gert Nilson.

I samband med regeringsförklaringen utsågs Anna Hallberg till utrikeshandelsminister.

- Vi önskar vår nya utrikeshandelsminister Anna Hallberg varmt grattis och ser fram emot ett fint samarbete mellan ministern och näringslivet för en stark svensk export och i arbetet med att säkerställa en fri och rättvis handel, säger Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på Jernkontoret.

Kompetensförsörjningen är en av stålindustrins viktigaste frågor. Därför har gruv- och stålindustrierna tagit fram en gemensam färdplan för kompetensförsörjning, Vägen framåt för gruv- och stålnationen Sverige. Den 25 september lanseras rapporten vid ett frukostseminarium på Jernkontoret i Stockholm, följ länken längst ner i pressmeddelandet.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-11-12
INGO lanserar sin första gör-det-själv biltvätt i SverigeInzile lanserar Pro4 vid Stockholms Stads seminarium för eldrivna lastbilar
2019-11-11
Förseningar för Elmias utbyggnadNya produkter från Metal Work Sverige ABSCHUNK utökar med ny kompetens! Väderstad expanderar i Belgien tillsammans med Homburg MachinehandelIntegrerade kretsar produceras i tryckpress​Eatons nya flerfunktionsrelä EasyE4 - kan integreras i IIoTConsafe Logistics erbjuder smart lösning för mindre luft i transporterDigitaliseringen öppnar nya yrkesvägar inom transportsektornEmanuelssons Transport vinnare av Årets HållbarhetsprisLeasePlan presenterar vinnarna i årets stora leverantörspris Ny VD på Spring Systems i Torsås ABIndustri och politik – ny brittisk studieHållbarhet och cirkulärt tänkande på The HarborSex kreativa idéer för en mer hållbar vardag prisasFord offentliggör priserna på kommande laddhybrider H2M byter ledning i MälardalenVindkraftverken i Vänern får franska ägareStorskaligt uppdrag i Marockos öken
2019-11-08
Samgående mellan IDEAL PLM, Summ Systems och Pro-STEP Hydroscands nya slangpress underlättar arbetet i fältNytt elbilskoncept från Volkswagen: ID. SPACE VIZZIONQTF TECH TALK Nr 3; syre – korrosion – magnetitCushy vinnare av Archipro­ducts Design Awards 2019LKAB och Inlandsbanan i samarbete avseende hållbara godstransporterNordiska IT-chefer släpar efterEn kompakt och plats­besparande lösning Cisco satsar stort på mindre företagFinalisterna i Materialens Års innovationstävling visas upp på Elmia SubcontractorABB-teknik gör nytt kulturhus energismart
2019-11-07
Welandkoncernen visar vägenBusch presenterar nya modellserier av Dolphin vätskeringvakuumpumpar Volvo startar försäljningen av eldrivna lastbilar för stadstransporterSaabs nya störkapsel för elektronisk attack är i luftenDärför ska vi bygga mer i trä - fullsatt seminarium om träbyggandeSvensk teknologi ger ytter­ligare 1 GW el till Bolivia Samfällighet i Skellefteå blir störst på elbilsladdning med 202 laddare från Schneider ElectricNytt projekt ser över spännings­korrosion i additivt tillverkat rostfritt stålRaketerna på den offentliga marknadenIntertechna inleder sam­arbete med SKF på den industriella marknaden i SverigeÅrets VD 2019 utseddaElpriset i oktober lägre än förra åretParans VD på invigning av fabrik hos strategisk Kina­partnerPeab renoverar och bygger ut skola i NorgePrevas automatiserar Norge, stor order till PrevasCaverion och Byggdialog ingår partneringavtal när Västfastigheter bygger ut Skaraborgs sjukhus i SkövdeFluicell lanserar Biopixlar®Nytt projekt ska ge effektivare implementering av nya stål
2019-11-06
Rida på Black Friday-vågen? Pågen tar kliv mot mer klimatsmarta transporterEvelina Lindgren utsedd till Västsveriges främsta entreprenörFujitsu släpper framtidssäkra PRIMERGY-servrarFjärrstyrda fordon ska bli verklighet på virkes­terminalerSkanska bygger ut spårväg i delstaten Washington, USA för USD 778 M, cirka 7,3 miljarder kronorSjälvkörande vägvält testad i projektNytt projekt ska utveckla nya varmformningsverktygGöteborg Energi och Siemens i samarbete för fossilfri kraftvärme Fujitsu levererar nästa gen­erations lagrings­prestandaMidland lanserar ny hemsidaVolvo får Europas största order på elbussarVR-glasögon nytt verktyg för lackprogrammerare i Väderstad
Annonser