LÖRDAG 21 SEPTEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Klimatomställning och kompetensförsörjning i höstens regeringsförklaring

Statsministern prisade näringslivet för ambitiösa klimatåtaganden och pekade bland annat på klimatfärdplanerna.
Han ville dessutom komma till bukt med kompetensbristen i Sverige genom att i större utsträckning utforma utbildningar efter samhällets behov. Jernkontorets företrädare välkomnar dessa uttalanden, men efterfrågar samtidigt långsiktighet och en politisk helhetssyn, för att en konkurrenskraftig stålindustri ska kunna bidra till klimatomställningen.

I sin regeringsförklaring prisade statsministern näringslivet för ambitiösa klimatåtaganden. Han pekade bland annat på de klimatfärdplaner som stålindustrin varit med och utvecklat och på SSAB:s projekt för stålproduktion utan kol, som goda exempel.

- Vi välkomnar regeringens vilja med Industriklivet och att det stärks. Det är ett stöd som är välriktat mot de projekt som kan skapa allra störst klimatnytta. Men, det tar tid att utveckla den nya tekniken, varför långsiktig och tillförlitlig finansiering är ett måste för att större forsknings- och innovationsprojekt ska bli verklighet. Nu hoppas vi att Industriklivet kan få fäste över partigränserna, säger Helén Axelsson, energi- och miljödirektör på Jernkontoret.

- Den svenska stålindustrin har höga ambitioner och företagen är redan igång med att ställa om. Samtidigt efterlyser vi en politik som är positiv till en industri som också växer. Den politiken behöver ha en långsiktig helhetssyn som genomsyrar alla politiska förslag och en förståelse för att en konkurrenskraftig svensk industri är en förutsättning för både den svenska och den globala omställningen, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret.

Stålindustrin gläds åt att regeringen vill komma till bukt med kompetensbristen i Sverige och över statsministerns erkännande att bristen hänger ihop med att utbildningarna inte utformas efter samhällets behov.

- Det är bra att budskapet om den dåliga matchningen på arbetsmarknaden uppmärksammas, och att regeringen insett att näringslivets och samhällets behov måste spela en större roll för satsningar på utbildningar, konstaterar Gert Nilson, teknisk direktör på Jernkontoret.

- Däremot kan vi konstatera att fortbildning av dem som redan har jobb inte räcker för att fylla vakanserna. Fortbildningen ger heller inte dem utanför arbetsmarknaden något jobb. Den högre utbildningen måste därför också inriktas på att kvalificera studenter till de lediga jobben, inte låta studenter lägga tid och pengar på utbildningar som inte ger dem något annat jobb än vad de hade fått utan en utbildning, de jobben kan med fördel gå till människor som inte vill eller kan gå på högskolan, säger Gert Nilson.

I samband med regeringsförklaringen utsågs Anna Hallberg till utrikeshandelsminister.

- Vi önskar vår nya utrikeshandelsminister Anna Hallberg varmt grattis och ser fram emot ett fint samarbete mellan ministern och näringslivet för en stark svensk export och i arbetet med att säkerställa en fri och rättvis handel, säger Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på Jernkontoret.

Kompetensförsörjningen är en av stålindustrins viktigaste frågor. Därför har gruv- och stålindustrierna tagit fram en gemensam färdplan för kompetensförsörjning, Vägen framåt för gruv- och stålnationen Sverige. Den 25 september lanseras rapporten vid ett frukostseminarium på Jernkontoret i Stockholm, följ länken längst ner i pressmeddelandet.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-09-12
ITU-programmet får vara kvarTobias Håkansson blir ny regionchef för distrikt ÖresundHager har förstärkt försäljningsteamet i väst med ett par strategiskt viktiga rekryteringarNy undersökning från LTH visarPatrik Settlin utses till ny vd för LitiumPSA:s el- och hybridoffensiv – de första svenska priserna klaraHenkel Norden inleder samarbete med KW PartsKonjunkturvändningen är näraAirmees cargocyklar breder ut sig över Stockholm Ökad automation och digitalisering med hjälp från Prevas och RobotlyftetABB inleder byggnation av ny robotfabrik i ShanghaiNy varumärkesprofil för Volkswagen TransportbilarIAAM Sverige arrangerar European Advanced Materials Congress
2019-09-11
Viktigare än någonsin att nätverka på mässgolvetFatpump – Bästa tipsen för ett bra köpStålåret 2019: Nu laddar vi omBesiktningstekniker till Opus i AkallaVälsmord hydraulikinspiration i Borlänge 23-24 oktoberProduktnyhet September 2019 - SortimentväskaRamirent blir totalleverantör till NCC:s bostadsprojekt i ÄngelholmSizes ingår partnerskap med Business Arena StockholmSTIHL invigde expansion av det nordiska huvudkontoretebm-papst lanserar nya fläktar för kommersiella fordonLand Rover Defender - Ikonen är tillbakaEngcon ökar sin omsättning för nionde året i rad BMW visar upp nyheter på IAA Cars i FrankfurtStena Recycling är officiell partner till ASAPRacing och konceptbilarVärldspremiär för Volkswagens nya elbil ID.3
2019-09-10
VBN Components finalist för tyska MM Maschinenmarkts innovationsprisThomas Johansson ny affärsområdeschef för Energi och Industri VästEnkel rörbearbetningGöranssons Maskiner AB i Staffanstorp samarbetar med Beck Maskin Sverige ABPeab bygger nya Storbron i SundsvallBränslecellsdriven dragtruck för framtidens flygplatslogistikNy miljöcontainer unik i att uppfylla uppdaterade krav Diac satsar på framtiden Jobbprognos för svensk industri bland de svagare i Europa​600 byggnadsvårdsexperter räddar miljönAbkati förstärker säljkåren i StockholmNya Hilti DSH 600-X motorkapMexichem - som Wavin är en del av - blir Orbia: To Advance Life Around the WorldFord kommer sälja fler elbilar än diesel- och bensinbilar tillsammans år 2022Nya produkter på ny mark När du vill ha raka svar! FLEX nya digitala vattenpass är här!Vad har olja, solpaneler, lithiumbatterier och en kompisklubb gemensamt?​Mobileye – förarens extra ögonEfterlängtad sliphjälp - ONE+ Batteridrivna FingerslipSnabbare produktion med konverterad nonwoven!Hager stärker sin säljorganisation med Jonas Becker Pressinbjudan: Advanced Biofuels Conference
2019-09-09
Kompakt smartness i ÖvikLesjöfors goes to HollywoodABB öppnar nytt högeffektslabb för lågspänningsprodukterLuna lanserar handverktyg för smidigare säkring Besök Diac Metal AB på Elmia underleverantörsmässaRiksarkitekten – starkt dragplåster till mässan Nordic Property ExpoConrad Elektronik erbjuder nu smidiga inköpslösningar för företagRollco firar 20 år!Sportkläder i återvunnen plast från havet vinner Textilias miljöstipendium 2019 Thermotransferskrivare för industriella applikationer
Annonser