Klimatsmarta investeringar för Norrlandsgjuteriet - industritorget.se
TISDAG 02 JUNI 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Klimatsmarta investeringar för Norrlandsgjuteriet

Norrlandsgjuteriet i Robertsfors satsar på framtiden genom klimatsmarta investeringar som möjliggörs via stöd från Energimyndigheten.
Norrlandsgjuteriet etablerades redan 1756 och är Västerbottens äldsta företag och en del av Sveriges industrihistoria. Norrlandsgjuteriet levererar gjutning av kvalificerat pump- hydraulik- och maskingods i gråjärn och segjärn. Gjutning av järn är en energiintensiv process och med en elanvändning på över 3 700 000 kWh per år är det av vikt att löpande arbeta med att minimera energianvändningen och sitt klimatavtryck.

– ­­Vi jagar, som alla andra företag, kostnader, och den billigaste energin är den man inte förbrukar. Det är också onödigt att förbruka mer än vad som verkligen behövs. Vi ser också resultat - genom att utbilda personalen i energifrågor och investera i energieffektiviseringsåtgärder har vi sänkt vår energiförbrukning rejält genom åren, trots att verksamheten har vuxit, säger Peter Göttfert, vd på Norrlandsgjuteriet.

För att ta reda på hur energin kan tas tillvara ännu bättre har Norrlandsgjuteriet fått stöd från Energimyndigheten för att utreda hur spillvärme från gjuteriprocessen kan tas omhand och stödet kommer att täcka hela 70% av kostnaden.

IVL, Svenska Miljöinstitutet har på uppdrag av branschorganisationen Svenska Gjuteriföreningen jämfört koldioxidutsläpp från elkonsumtion och godstransport från tretton länder och den visade att Sverige tillsammans med Norge är bäst i klassen.

– Svenskt gjutgods är klimatsmartast i världen pga den koldioxidsnåla elmix vi har i landet med låg andel fossila bränslen. Vårt CO₂ avtryck är lägre än snittet för landet då vi enbart använder oss av ursprungsmärkt el producerad med vind och vatten. Dessutom smälter vi järnskrot i så stor utsträckning som möjligt, till exempel gammal järnvägsräls för att gjuta nya produkter. Vi vill också använda energin flera gånger, först till att smälta järn, sen till att värma lokalerna och göra tappvarmvatten. Cirkulär ekonomi helt enkelt! Under åren så har vi också minskat vår oljeanvändning och nu när vi får stöd för att göra denna utredning är målsättningen att kunna ta bort den sista lilla rest av oljeanvändning som vi fortfarande har kvar, säger Peter Göttfert.

– Vårt uppdrag är att stötta företag i arbetet att bli mer energieffektiva. Norrlandsgjuteriet är ett bra exempel på hur ett företag kan komma vidare genom att göra en energikartläggning och få hjälp med att söka stöd inför investeringar. Norrlandsgjuteriet har ett stort engagemang för att minska sitt klimatavtryck och det är inspirerande att få följa deras resa, säger Simon Burman, energisakkunnig på Energikontor Norr.

Energikontor Norr är en oberoende kompetensresurs utan egna vinstintressen med uppgift att öka andelen förnybar energi, hushålla med energi och naturresurser och bidra till hållbar utveckling. Energikontor Norr ägs av de 14 kommunerna i Norrbotten samt Region Norrbotten. Huvudkontoret ligger i Luleå och i Umeå finns ett projektkontor.

– Energikontor Norr har initierat hela projektet att vi sökte stödet från Energimyndigheten. Tack vare den supporten fick vi både information om att stödet fanns att söka och också hjälp med själva ansökningen, säger Peter Göttfert.

Kontakt:

Simon Burman, Projektledare och energisakkunnig
Energikontor Norr
simon@energikontornorr.se
070-343 03 44

Peter Göttfert, vd
Norrlandsgjuteriet
peter@norrgjut.se
070-333 40 10

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-26
Beijer Byggmaterial tecknar avtal med JM kring byggförnödenheterProduktionstekniska dagen 2020 blir digitalt eventAdvenica får ny order på datadioder värd 1,7 MSEK från svensk myndighetSALTO Systems fortsätter växaZinc Booster - finlir för hållbara kamaxlar och ventilerSkyLine vinner ännu ett internationellt pris - design och ergonomi är nyckelfaktorerEn ny generation kablarIndustriella gateways får sensorstödNordic Capital förvärvar Max MatthiessenPeab bygger Sundsvalls nya logistikpark Starkt första kvartal för lokalbyggandet 2020Extrema förhållanden för maskinerna på smältverk
2020-05-25
Förnyade kvalitetscertifikat för Hydroscand Special HosesWidriksson investerar i nya elfordon - på väg mot klimatneutralitetBemanningsbranschen får godkända betyg men osäkerheten är storVeidekke bygger vindkraftpark åt Stena RenewableTele2 har lanserat Sveriges första publika 5G-nätAllblästring AB förvärvar Britab ABRenta certifierar sin verk­samhet för kunder och miljöSvebio nöjda med Klimatpolitiska vägvalsutredningen men avvisar två av utredningens förslagBolt lanserar elsparkcyklar i Stockholm
2020-05-22
Technima NORDIC har utvecklat säkerhetshattar för sina aerosoler för säkrare och enklare användning28 nya Volvo hjullastare redo för tjänstgöringABB erbjuder skräddarsydda digitala verktyg och uppstartsservice i takt med att världen återvänder till arbetetSvårigheterna kring finansiering under den fjärde industriella revolutionenDanska personsökarsystem ger säkerhet och snabbare åtkomst till ramperna vid produktions- och logistikplatser.Färsk data från HubSpot visar positiva tecken på återhämtning i SverigePeanta Inventions AB ökar omsättningen med flera miljoner efter juridisk storsegerVattenfall tecknar avtal om klimatsmart fjärrvärme i London5G kommer revolutionera tillverkningsindustrin och driva digital transformation Från problem till lösning – Östersjöns alger ska förädlas till en biobaserad råvara för hygien- och rengöringsprodukter100 dagar med corona - antalet cyberhot har ökat med 33 procentKavli väljer Rejlers som helhetsleverantör av IT-tjänster
2020-05-20
Väderstad lanserar ett nytt innovativt stopphjul till TempoLyckade tester med Litiumjonbatterier Gnosjö Automatsvarvning nomineras till årets klimatprisNu lanseras Verizon Business Data Breach Investigations Report 2020 ABB Power Grids och Stena Recycling i cirkulärt samarbete kring transformatorerFörhoppningsfulla grabbar som investerar för framtidenOKQ8 hjälper Fastighetsägarna MittNords medlemmar till en grönare vardag Ohlssons är den enda certifierade aktören i Skandinavien för underhåll av hydrofilter Dränerande isolerskiva miljövarudeklarerad för ökad transparensLeica Geosystems satsar på uthyrning genom Leica RentalMirola lägger produktionen i SverigeMakita lanserar ny bilningshammare LXT®SeaTwirl får patent i USADells nya Precision Workstations: Mindre, Snabbare, CoolareAtt bygga med limträ har aldrig varit enklareProtolabs utökar kapacitet för 3D-print investerar 12 miljoner euro Tre leveransutmaningar att hantera i CoronatiderLogistic Contractor har rekryterat Johanna Kindlund som teknisk chefMätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
2020-05-19
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk
Annonser