Knock on Wood visade att trä är framtidens byggmaterial - industritorget.se
MÅNDAG 25 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Knock on Wood visade att trä är framtidens byggmaterial

Trä är ett förnybart material och kan bidra till att byggbranschen når klimatmålen.
Men för att nya byggmaterial som korslimmat trä ska kunna konkurrera med traditionella metoder behövs mer kunskap och samverkan i branschen. Det var alla eniga om på konferensen Knock on Wood.

Den 12 september samlades byggbranschen i Karlstad för att prata om att bygga med trä. Knock on Wood arrangerades av Interregprojektet The Bioeconomy Region tillsammans med bland andra Stora Enso och visade att intresset för trä som byggmaterial är stort – alla 180 platserna på Karlstad CCC var fullbokade.

Branschaktörer från både det offentliga och det privata var där för att dela erfarenheter inom träbyggnation.Utmaningar och möjligheter ventilerades, samtidigt som skarpa byggprojekt visades upp. Bland annat presenterade Karlstads Kommun sina planer på framtida idrottsanläggningar som mycket väl kan komma att byggas i trä.

Stora Ensos nya produktionslinje för korslimmat trä i Grums lyftes fram som en viktig möjliggörare. Den är en av världens största och modernaste med en årskapacitet som räcker till cirka 4 500 normalstora lägenheter.

– Vi hoppas kunna bidra till att sätta Värmland på kartan som en skogshub som kan industriellt träbyggande, sa Jessica Szyber som är affärsutvecklingschef på Stora Enso.

Den ökade lokala tillgången på korslimmat trä underlättar för hela leveranskedjan i form av snabbare och smidigare byggen.

– Nu kan vi få en hel vägg levererad på en gång och inte som tidigare i småbitar från Baltikum. Och vi har bara sett början! Träbyggandet kommer att explodera på sikt, sa Sam Carlson, arbetschef på Peab i Karlstad.

Norges största trähusentreprenör Veidekke bygger en ny stadsdel i Hagastaden i Stockholm och ska bevisa att det är ekonomiskt hållbart att bygga stora projekt i trä.

– Det är ett lätt material, går snabbare att bygga med och är enklare att transportera. I Hagastaden har vi tunnlar i marken, det är extremt trångt och här bor och jobbar massor med människor. Genom att vi bygger med trä klarar vi av att hålla maximal vikt. Det skulle inte gå att bygga med något annat material, sa Anna Ervast Öberg, projektutvecklare på Veidekke.

Idel fördelar med trä kom fram under dagen. Det är det enda förnyelsebara byggmaterialet, det binder koldioxid, är vackert och vi människor mår bra av att vistas i trämiljöer.

– Alla som varit här idag har pratat om hur viktigt det är med samverkan i branschen för att göra träbyggandet till ny industristandard. Det håller vi med om och anordnar därför en ännu större träff på samma tema i februari nästa år, säger Helene Vogelmann, som jobbar med träbyggnadsfrågor i The Bioeconomy Region-projektet.

Mer information
Knock on Wood anordnades av Interreg-projektet The Bioeconomy Region och Stora Enso i samarbete med Paper Province, Region Värmland, Interreg-projektet ecoINSIDE, Föreningen Hållbart byggande i Värmland, Träbyggnadskansliet, Länsstyrelsen i Värmland samt Skogsvårdsstyrelsen i Värmland.

Kontakt
Helene Vogelmann, träbyggnadsstrateg, The Bioeconomy Region
073-423 87 29
h.vogelmann@paperprovince.com

Annica Åman, projektkommunikatör The Bioeconomy Region
070-250 94 43
a.aman@paperprovince.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-15
Redan nu måste vi rusta för kommande kriser i industrin
2020-05-14
Kom igång och producera snabbt och enkelt med DATRON neoBillyften levererar för J BilVet du varför ren luft och hanterad luft är så viktigt för din industris välbefinnande? Tjugo nya ställplatser byggs på ElmiaRadiomodul för enkel integrationNya betongmetoder kan spara 50 miljoner per årDigital signering via Verified i Kontek HRMFAST Deck Mate - för perfekta skruvrader!Webers hållbara golv var startskottet för arbetet med EPD:erNaturstensföretag prisas för miljövänliga leveranserMedvind för Ramirents vindkraftsprojekt när intresset ökarCramo AB lanserar ny appfunktion med fokus på arbetsmiljö och säkerhetHemSol lanserar unik onlineresurs för solcellerTeknikutbildarna och C-con i samarbete Facebook LinkedIn TwitterLedande batteritillverkaren GS Yuasa etablerar bolag i SverigeSolcellsparken börjar växa fram på GärstadCisco vill krossa långlivade säkerhetsmyter i ny rapportProtolabs lanserar nytt 3D-printingmaterial och ny teknologi för de allra minsta detaljernaPeab bygger bostäder i EsboStålproduktionen minskade i april
2020-05-13
Med 40 års erfarenhet och ny teknik skapas nya möjligheterDigital körjournal ger mer tid till kundernaFörsta IOT OUT OF THE BOX levererade till kundHydroscands smidiga tryck­luftslang finns nu i butik och webbutikInnovativ konsulting med inriktning på användandet av ConTech inom byggbranschen.Nya Hyundai i10 lanseras i samarbete med Rädda BarnenDet nya Gotlandsflyget presenterar sin VDNatali Engstam Phalén utsedd till en av framtidens kvinnliga ledareVehco byter namn till AddSecureMischa Moszkowicz ny marknadschef på XL-BYGGHär är årets Drömjobbare!Ingen extra kostnad att gå över till elfärjorSpecial-Elektronik förstärker sin position inom AV-teknik och utökar sin säljkår​Renault största elbilsmärket i aprilLindab lanserar TEKNOsim 6.0Gaser centrala i världens största polarexpedition
2020-05-12
Kompakt lösning för kantpressrobotiseringSträckfilmsmaskinen PallPack 2000F ökar plantskolans produktivitetProducera mer konkurrens­kraftigt med en CobotPrima Power presenterar Prima@HomeSwecons diplomerade servicetekniker gör kundupplevelsen ännu mer premiumFörsta vindkraftstornet i trä står klartParker lanserar IQAN-XC4x-expansionsmodulfamiljen för att utöka de hydrauliska maskinstyrningsfunktionernaUponor lanserar nytt värme- och kabelskyddsrörFörsta spadtaget för Örebro läns största markförlagda solparkGyproc Monteringshandbok i ny upplagaNorconsult samarbetar internationellt i nytt uppdrag för Svenska KraftnätViktiga standarder för ångturbiner under omarbetningRobotar kan hjälpa företag i regionenNya krav när litiumjonbatterierna tar över50% mer utrymme i distributionsboxar med Siemens nya RCBO-switcharFörarlösa transportsystem (AGV) vilka är möjligheterna? Tillväxten fortsätter för Dachser NordicEitech installerar elteknik i nytt badhus i TimråLansa Fastigheter och Wästbygg uppför unikt trähus i Lund
2020-05-11
Kantpress med intelligent verktygsväxling från SafanDarleyDamaskus Maskinskydd lanserar nytt Roll-Up-skydd EXACT och SkyMap Innovations i samarbete för att ytterligare digitalisera byggbranschen. Finja Prefab firar att den första klimatpositiva betongstommen är restTvå driftsäkra gasolpumpar med VapourView till Preem.Toppsiffror för Tekniska när museibesöket blivit digitalt
Annonser