FREDAG 18 OKTOBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Knock on Wood visade att trä är framtidens byggmaterial

Trä är ett förnybart material och kan bidra till att byggbranschen når klimatmålen.
Men för att nya byggmaterial som korslimmat trä ska kunna konkurrera med traditionella metoder behövs mer kunskap och samverkan i branschen. Det var alla eniga om på konferensen Knock on Wood.

Den 12 september samlades byggbranschen i Karlstad för att prata om att bygga med trä. Knock on Wood arrangerades av Interregprojektet The Bioeconomy Region tillsammans med bland andra Stora Enso och visade att intresset för trä som byggmaterial är stort – alla 180 platserna på Karlstad CCC var fullbokade.

Branschaktörer från både det offentliga och det privata var där för att dela erfarenheter inom träbyggnation.Utmaningar och möjligheter ventilerades, samtidigt som skarpa byggprojekt visades upp. Bland annat presenterade Karlstads Kommun sina planer på framtida idrottsanläggningar som mycket väl kan komma att byggas i trä.

Stora Ensos nya produktionslinje för korslimmat trä i Grums lyftes fram som en viktig möjliggörare. Den är en av världens största och modernaste med en årskapacitet som räcker till cirka 4 500 normalstora lägenheter.

– Vi hoppas kunna bidra till att sätta Värmland på kartan som en skogshub som kan industriellt träbyggande, sa Jessica Szyber som är affärsutvecklingschef på Stora Enso.

Den ökade lokala tillgången på korslimmat trä underlättar för hela leveranskedjan i form av snabbare och smidigare byggen.

– Nu kan vi få en hel vägg levererad på en gång och inte som tidigare i småbitar från Baltikum. Och vi har bara sett början! Träbyggandet kommer att explodera på sikt, sa Sam Carlson, arbetschef på Peab i Karlstad.

Norges största trähusentreprenör Veidekke bygger en ny stadsdel i Hagastaden i Stockholm och ska bevisa att det är ekonomiskt hållbart att bygga stora projekt i trä.

– Det är ett lätt material, går snabbare att bygga med och är enklare att transportera. I Hagastaden har vi tunnlar i marken, det är extremt trångt och här bor och jobbar massor med människor. Genom att vi bygger med trä klarar vi av att hålla maximal vikt. Det skulle inte gå att bygga med något annat material, sa Anna Ervast Öberg, projektutvecklare på Veidekke.

Idel fördelar med trä kom fram under dagen. Det är det enda förnyelsebara byggmaterialet, det binder koldioxid, är vackert och vi människor mår bra av att vistas i trämiljöer.

– Alla som varit här idag har pratat om hur viktigt det är med samverkan i branschen för att göra träbyggandet till ny industristandard. Det håller vi med om och anordnar därför en ännu större träff på samma tema i februari nästa år, säger Helene Vogelmann, som jobbar med träbyggnadsfrågor i The Bioeconomy Region-projektet.

Mer information
Knock on Wood anordnades av Interreg-projektet The Bioeconomy Region och Stora Enso i samarbete med Paper Province, Region Värmland, Interreg-projektet ecoINSIDE, Föreningen Hållbart byggande i Värmland, Träbyggnadskansliet, Länsstyrelsen i Värmland samt Skogsvårdsstyrelsen i Värmland.

Kontakt
Helene Vogelmann, träbyggnadsstrateg, The Bioeconomy Region
073-423 87 29
h.vogelmann@paperprovince.com

Annica Åman, projektkommunikatör The Bioeconomy Region
070-250 94 43
a.aman@paperprovince.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-10-09
Kemiska risker och hur man förebygger demEtteplan fortsätter att växa i Sverige med förvärvet av teknikinformationsföretaget Teknifo ABKompetensbrist får tre av tio småföretagare att inte anställaCMP och DFDS etablerar landström i KöpenhamnInstalco expanderar i GöteborgNy europeisk LVL-handbok har kommit utISCAR på EMO 2019
2019-10-08
HCL Technologies lanserar HCL Digital Experience 9.5 Carlstad Machinetools med ny agentur för Correas maskiner!Effektivare renblåsning av filter med ny ventilSTARK GROUP väljer moln­baserad ruttplanering från DescartesTele2s mobilnät bäst i testHüllert och Merlo expanderar – nytt säljkontor i KarlstadHållbar produktion i fokus när Prevas och Recab blir partnersSectra får order på IT-lösning för radiologi av amerikanska Marshfield Clinic Health SystemBeijer Ref investerar i ny fabrik för grön kylteknikFinnair fortsätter att expanderaBygma växer i Stockholm – fördjupar samarbetet med Målarkalk AB
2019-10-07
Swedol förvärvar Industriprofil i GävleSKF förvärvar industriellt AI-bolagSkanska bygger ny stamnätsstation i Mårtensdal, StockholmAtlas Copcos nya e-guide hjälper dig på vägen mot att klara steg V-utsläppskravenLinxon levererar transformatorstation till Skanstullsprojektet i StockholmVattenfall i samarbete med TINE om 200 nya laddplatser i NorgeDärför behöver ditt företag en teknikinformatörIngenjörer använde lekfulla arbetssätt för att öka kreativitetenIT-specialistföretaget Pure IT North expanderar och utökar sina lokaler i centrala Umeå
2019-10-04
Fjädrar och banddetaljer i nyskapande skivbromsar från Haldex Gymnasieskolan sätter laserskärning på schematBergs Timber begränsar produktionen och flyttar huvudkontoret till VimmerbyRaySearch har fått nytt regulatoriskt godkännande för RayStation i KinaNCC och Volvo utvecklar ny tjänst för schaktmassor som ger hög produktivitet och mindre klimatpåverkanVolvo passerar milstolpe med över en miljon uppkopplade maskiner och fordonPanasonic lanserar ny värmeväxlare för grön, kommersiell drift 2019 års Swedish Steel Prize finalister symboliserar 20 år av innovativ ingenjörskonst
2019-10-03
Mora CNC utökar sin kapacitet inom 5-axlig bearbetning med en maskin från tyska HedeliusStark efterfrågan på Volvo Cars elhybriderStjernberg Automation levererar en av marknadens snabbaste skärmaskinerSchneider Electric lanserar nya arbetslamporVerizon Incident Preparedness and Response Report uppmanar företagen att öva Ökad effektivtet och produktivitet med autopol batch manager8 av 10 tjejer vittnar om machokultur på byggprogrammenPremiär för 30 elbussar i GöteborgTre säkerhetsrisker med 5G IF Metalls medlemmar får Sverige att funkaVälisolerad port innoverar marknadenRototilt välkomnar säkerhetsinitiativ från VeidekkePorsche Carrera Cup Scandinavia: Stjärnspäckat finaldrama och Porsche Festival med över 1 000 bilar!Industrins ekonomiska råd - nedväxling i den globala produktivitets-tillväxtenSvenska energiexperter i Kazakstan – satsning på hållbara lösningar
2019-10-02
Trendbrott – nyföretagandet ökar efter två års minskning1 200 nya arbetsplatser till Kallebäcks TerrasserVärldens första Svanenmärkta plastgolv lanseras av TarkettSvenska Aerogel Holding AB (publ) startar ny produktionslina 31 oktoberNeste och Lufthansa samarbetar för en mer hållbar luftfartNu lanserar vi vår bärbara betalnings/kassaterminal med en integrerad 8 tums AndroidskärmOmar ska inspirera ungdomar i Dalarna till motorbranschenSuccé för RymdveckanPreem öppnar ny bemannad station i Örebro
2019-10-01
Konsten att utveckla unika produkter för att tillgodose järnvägsindustrins behov Ömangruppen och Axcell Fastighetspartner flyttar ihop i KalmarAlecta först i världen med att certifieras av ESG4Real
Annonser