SÖNDAG 20 OKTOBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Kolsänkor för att klara Parisavtal, IPCC och svenska klimatmål

En delström av rökgaserna från biobränsleeldade KKV8 ska användas för att testa koldioxidavskiljning. Foto: Per Myrhed


Av Kjell-Arne Larsson

I Värtaverket i Stockholm installeras en testanläggning som ska avskilja koldioxid ur rökgaser från det biobränsleeldade kraftvärmeverket KVV8. Ägaren Stockholm Exergi kommer att prova tekniken i liten skala för att kunna bedöma prestanda och användningssätt samt kalkylera kostnader för en fullstor anläggning.

I senaste rapporten från FN:s klimatpanel – IPCC – beskrivs olika scenarier för att kunna klara målet om max 2 graders uppvärmning globalt. Scenarierna visar att växthusgasutsläppen måste minska med 60 procent till 2030. Sannolikt blir det omöjligt att klara detta enbart genom att strypa utsläppen. Vi behöver också fånga in koldioxid (där kolet kommer från nutida biomassa) och lagra koldioxiden. Då åstadkommer vi ”negativa utsläpp” som hjälper oss nå klimatmålet. Teknik för BECCS – Bio Energy Carbon Capture and Storage – krävs för detta. Planen är att lagra koldioxiden i underjordiska bergsformationer.

Egna mål

Sverige har dessutom egna klimatmål. Senast 2045 ska utsläppen netto av växthusgaser vara nere på noll. Eftersom vi då fortfarande kommer att ha växthusgasutsläpp, bland annat metan från jordbruk och avloppsreningsverk, behövs anläggningar som åstadkommer negativa utsläpp. Bedömningen är att från 2045 och därefter behöver upp till 11 miljoner ton koldioxid fångas in varje år (där kolet kommer från nutida biomassa). Även mot den bakgrunden behövs teknik för BECCS.

Stockholm Exergi har tagit initiativ till en testanläggning som nu installeras vid KVV8 i Värtaverket. Ett litet delflöde av rökgasströmmen ska ledas till testanläggningen. Denna är konstruerad enligt konceptet HPC – Hot Potassium Carbonate. Processen bygger på att kaliumkarbonat i ett första steg reagerar med koldioxiden och bildar kaliumbikarbonat. I ett andra steg går reaktionen i motsatt riktning och koldioxiden drivs av. Det är högt tryck i första steget och lågt tryck i det andra. Uppfångad koldioxid kyls och komprimeras till flytande form.

För att höja lösligheten på kaliumkarbonaten och öka hastigheten på reaktionerna måste temperaturen vara en bit över 100 grader C. Dessutom behövs ämnen som katalyserar reaktionerna. Eftersom kaliumkarbonat är mycket korrosivt krävs också additiv för att skydda processutrustningen.

– Vår anläggning ska köras igång i oktober och sedan följer en åtta månader lång period av tester, berättar Fabian Levihn, ansvarig för forskning och utveckling hos Stockholm Exergi och dessutom forskare på KTH.

Energiåtgång

Den energi som behövs för att driva processen tas från företagets egen värmeproduktion. Att processen är trycksatt bidrar till energibehovet. Alla som känner till Värtaverket vet att det inte råder någon brist på produktionskapacitet.

– Men eftersom HPC-processen är mycket energikrävande ska vi räkna på olika typer av lösningar för energiförsörjningen av en BECCS fullskaleanläggning, på bästa sätt mot bakgrund av Värtaverkets produktion av värme, kyla och el. Det finns två huvudsakliga lösningar, antingen minskar man totala verkningsgraden för att inte orsaka någon förlust i exergi, eller så bibehåller man verkningsgraden, men gör viss exergi-förlust.

På ett eller annat sätt krävs insats av energi för en HPC-anläggning. Andra betydande kostnader är investeringskostnaden samt kostnaden för transport och lagring av koldioxiden. Kostnaderna för kaliumkarbonat, katalysatorer och additiv är i sammanhanget små.

Bland de största

I världen finns några energianläggningar som använder HPC-teknik, bland annat hos Drax i England. Testanläggningen i Värtan kommer att bli den största eller bland de största i världen i sitt slag.

– Men faktum är att redan för tio år sedan provades en liknande anläggning i Värtan och tekniken har använts i Stockholms Gasverk för att rena stadsgas mellan 1973 och 2011. Vi har därmed redan erfarenhet av tekniken, avslutar Fabian Levihn.

//

www.nordiskaprojekt.se/

issuu.com/b2bnyheter.se/docs/nordiska_projekt_4-2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-10-09
Kemiska risker och hur man förebygger demEtteplan fortsätter att växa i Sverige med förvärvet av teknikinformationsföretaget Teknifo ABKompetensbrist får tre av tio småföretagare att inte anställaCMP och DFDS etablerar landström i KöpenhamnInstalco expanderar i GöteborgNy europeisk LVL-handbok har kommit utISCAR på EMO 2019
2019-10-08
HCL Technologies lanserar HCL Digital Experience 9.5 Carlstad Machinetools med ny agentur för Correas maskiner!Effektivare renblåsning av filter med ny ventilSTARK GROUP väljer moln­baserad ruttplanering från DescartesTele2s mobilnät bäst i testHüllert och Merlo expanderar – nytt säljkontor i KarlstadHållbar produktion i fokus när Prevas och Recab blir partnersSectra får order på IT-lösning för radiologi av amerikanska Marshfield Clinic Health SystemBeijer Ref investerar i ny fabrik för grön kylteknikFinnair fortsätter att expanderaBygma växer i Stockholm – fördjupar samarbetet med Målarkalk AB
2019-10-07
Swedol förvärvar Industriprofil i GävleSKF förvärvar industriellt AI-bolagSkanska bygger ny stamnätsstation i Mårtensdal, StockholmAtlas Copcos nya e-guide hjälper dig på vägen mot att klara steg V-utsläppskravenLinxon levererar transformatorstation till Skanstullsprojektet i StockholmVattenfall i samarbete med TINE om 200 nya laddplatser i NorgeDärför behöver ditt företag en teknikinformatörIngenjörer använde lekfulla arbetssätt för att öka kreativitetenIT-specialistföretaget Pure IT North expanderar och utökar sina lokaler i centrala Umeå
2019-10-04
Fjädrar och banddetaljer i nyskapande skivbromsar från Haldex Gymnasieskolan sätter laserskärning på schematBergs Timber begränsar produktionen och flyttar huvudkontoret till VimmerbyRaySearch har fått nytt regulatoriskt godkännande för RayStation i KinaNCC och Volvo utvecklar ny tjänst för schaktmassor som ger hög produktivitet och mindre klimatpåverkanVolvo passerar milstolpe med över en miljon uppkopplade maskiner och fordonPanasonic lanserar ny värmeväxlare för grön, kommersiell drift 2019 års Swedish Steel Prize finalister symboliserar 20 år av innovativ ingenjörskonst
2019-10-03
Mora CNC utökar sin kapacitet inom 5-axlig bearbetning med en maskin från tyska HedeliusStark efterfrågan på Volvo Cars elhybriderStjernberg Automation levererar en av marknadens snabbaste skärmaskinerSchneider Electric lanserar nya arbetslamporVerizon Incident Preparedness and Response Report uppmanar företagen att öva Ökad effektivtet och produktivitet med autopol batch manager8 av 10 tjejer vittnar om machokultur på byggprogrammenPremiär för 30 elbussar i GöteborgTre säkerhetsrisker med 5G IF Metalls medlemmar får Sverige att funkaVälisolerad port innoverar marknadenRototilt välkomnar säkerhetsinitiativ från VeidekkePorsche Carrera Cup Scandinavia: Stjärnspäckat finaldrama och Porsche Festival med över 1 000 bilar!Industrins ekonomiska råd - nedväxling i den globala produktivitets-tillväxtenSvenska energiexperter i Kazakstan – satsning på hållbara lösningar
2019-10-02
Trendbrott – nyföretagandet ökar efter två års minskning1 200 nya arbetsplatser till Kallebäcks TerrasserVärldens första Svanenmärkta plastgolv lanseras av TarkettSvenska Aerogel Holding AB (publ) startar ny produktionslina 31 oktoberNeste och Lufthansa samarbetar för en mer hållbar luftfartNu lanserar vi vår bärbara betalnings/kassaterminal med en integrerad 8 tums AndroidskärmOmar ska inspirera ungdomar i Dalarna till motorbranschenSuccé för RymdveckanPreem öppnar ny bemannad station i Örebro
2019-10-01
Konsten att utveckla unika produkter för att tillgodose järnvägsindustrins behov Ömangruppen och Axcell Fastighetspartner flyttar ihop i KalmarAlecta först i världen med att certifieras av ESG4Real
Annonser