Komma i position - industritorget.se
TISDAG 07 APRIL 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Komma i position

Med ett brett utbud av kläm-, positionerings- och fästmetoder tillgängliga, hur väljer man rätt?
Marcus Schneck, VD för norelem, förklarar vad man ska leta efter när man bestämmer metod.

Varje dag kommer miljontals produkter att tillverkas i Europa. Naturligtvis, ju fler delar, desto viktigare blir effektiviteten i tillverkningsprocessen för att möta efterfrågan.

Detta ställer frågan: fungerar våra fabriker så effektivt som möjligt? Speciellt när det gäller de grundläggande funktionerna för klämning, positionering och fästmetoder?

Medan fästkomponenter kan verka vara en liten och obetydlig del i en verksamhet så bidrar den i verkligheten starkt till kommersiell framgång. Med konsekventa fästhanteringsprocesser kan medarbetarna öka produktiviteten, minska driftstopp, minska potentiella belastningsrelaterade skador och minska behovet av att ställa in klämmorna i position.

Det finns många hundra olika fästmetoder tillgängliga. Att välja den rätta beror på användning, flexibilitet, komfort, utrymme och effektivitet. Här är några av de tillgängliga alternativen och metoderna och hur man ska använda dem.

Kilspännare arbetar genom att hålla två arbetsstycken tillsammans samtidigt. Den första stora funktionen hos formspännare är att det inte finns några utskjutande kanter på arbetsytan genom spännelementen.

Detta gynnar användarna genom att inte hindra dem under deras arbete, och på grund av sin kompakta design är de platsbesparande på arbetsytorna.

För det andra, som redan beskrivits, kan två arbetsstycken hållas ihop samtidigt. Detta är mycket effektivare om man behöver bearbeta två arbetsstycken i ett pass och tar således bort behovet att ompositionera för nästa arbetsstycke. Att dra åt skruven tvingar käftarna utåt, vilket betyder att man har en lika positiv spänningskraft på båda styckena, vänster och höger om spännelementet.

Vid inköp av kilspännare letar man efter de som har fräsytor på käftarna, som de olika formspännarna i norelems sortiment. Dessa kilspännare kan fräsas till önskad form och storlek och säkerställer att arbetsstyckena kan klämmas spänningsfria runt sin form. Därför finns det en minskad risk för skador och brott på arbetsstycket.

Inställningsbultar är bland de standardiserade konstruktionskomponenterna som gör det möjligt att justera rörliga maskinkomponenter snabbt. Genom att dra i dragknappen eller dragringen så drar man in ett stift från motstycket så att maskindelarna kan sättas i lämplig position och sedan spännas igen.

Dessa är mest lämpade för tillämpningar där en hög repetitionsnoggrannhet krävs tillsammans med snabb positionering. Se till att använda inställningsbultar gjorda av stål eller rostfritt stål. Dessa kommer att ge högre nivåer av stabilitet och korrosionsbeständighet.

Fjädrande sidotryckstycken är utformade för att placera och hålla platta, runda eller oregelbundet formade arbetsstycken i trånga utrymmen.

På grund av hur de kan "fjädra" tillbaka för att rymma arbetsstycket som sätts in, är de idealiska för en mängd olika tillämpningar, inklusive gravyr, märkning, passning, montering, svetsning, lödning, borrning och brotschning.

Vid arbete på grova ytor är spänn-excenterskruvar en idealisk klämlösning.

Spänn-excenterskruvar kan kombineras för att lösa många spännproblem i fixturer och utrustningskonstruktion. En av de stora fördelarna med denna klämmetod är den minimala höjden som kamskruvarna erbjuder.

Använd spänn-excenterskruvar med sexkantiga mässingsbrickor eftersom de kommer att erbjuda en mild men extremt stabil och säker spänning av arbetsstycken. Hela pallar kan ställas in genom att kombinera dessa spännexcentrar tillsammans. Huvudanvändning av spännexcenter sker i sågkapning, gjutgods och smide.

Spännklor, å andra sidan, är avsedda att bita in i arbetsstycket. Dessa installeras i spännbackar, och ett gängat hål med försänkning är tillräckligt för montering.

Hur spännklor fungerar är att de skarpa kanterna på klorna (därav namnet) kommer att bita ner på arbetsstycket och när det väl säkras, förhindras lateral och horisontell rörelse.
Den låga klämhöjden på spännklon (till exempel en klämhöjd på 1,5 mm specificerad på norelems spännklor) sparar materialkostnader, vilket gör det till en kostnadseffektiv klämlösning.

Spännklor är speciellt användbara för runda, konturerade eller överdimensionerade arbetsstycken, som snabbt och säkert kan klämmas fast och passar runt arbetsstyckets form.

Som Shigeo Shingo, den japanska industriingenjören som anses vara en världsledande expert på tillverkningspraxis, en gång sa: "Den farligaste typen av avfall är det avfall vi inte känner igen."

Grunden för teknik och tillverkning är alltid förbättring, oavsett hur liten och stegvis. Detta går hela vägen ner till hur vi jobbar, och klämning och positionering är inte annorlunda.

Närhelst vi jobbar med fastspänning är det alltid viktigt att först förstå de arbetsstycken som man ska arbeta med, om målet är noggrannhet, snabbhet, flexibilitet, effektivitet, säkra spännkrafter eller allt ovan i kombination. Därefter kan man bestämma vad den bästa spänn- och positioneringsmetoden kommer att vara.

Oavsett om det är obekväma arbetsstycken, hög volymproduktion eller utrymmesbesparande lösningar så, kan norelem arbeta med kunden för att hitta den bästa metoden för tillämpningen.

För mer information om norelem och företagets sortiment av standardkomponenter, besök www.norelem.se

Kontaktinformation
Postadress
Wenngarn 443
19391 Sigtuna
Region
Sigtuna
Stockholms län
Sverige
Orgnr:
559071-4795
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Alla framgångar börjar med en idé. Därför vill norelem hjälpa dig att förverkliga dina mål inom maskin- och anläggningskonstruktion med ett enastående urval av standarddelar. I THE BIG GREEN BOOK finns ett omfattande och överskådligt sortiment av kvalitetsdelar för konstruktörer och tekniker.

Vi är med i ditt projekt redan från början – med kompetent rådgivning, en fullständig CAD-databas och snabb leverans. I mer än 60 år har norelem utvecklats dynamiskt inom allt, från att ständigt utöka sortimentet till att kontinuerligt optimera logistiken.

Every success begins with an idea. That's why norelem is there to support you with an unrivalled selection of standard parts and components so that you can achieve your machine and plant construction objectives. THE BIG GREEN BOOK offers designers and technicians an extensive and clearly arranged assortment of quality components.

We can support your project right from the start with expert advice, a complete CAD database and fast delivery. For more than 60 years, norelem has been on the path of constant development – always adding to our portfolio and continuously optimising logistics.

Kontakter

Kontakt
08 14 15 00
Joel Bodén
Country Manager Sverige
0703618447

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

norelem

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-04-01
Hur fungerar egentligen rengöringsmedel på virus?I Sysslebäck 3D-printas biobaserade skydd åt sjukvårdenEnvirozone tar hjälp av självkörande råttor Bristande cyberskydd orsakade dataförlust och driftsstopp för flera organisationer förra året Iggesunds engelska fabrik helt olycksfri under 2019Unit4 teamar upp med Arribatec för att leverera ERP-programvaraNu har vi öppnat i Uddevalla – Nr 40!Klimatsmartare byggbransch med Wood Tubes reglar av papperAkademiska Hus och NCC vinner pris för säker arbetsmiljöRed Dot design-utmärkelser till Mazda CX-30 och Mazda MX-30Kompetens och rådgivning var avgörande faktorerNytt verktyg hjälper inköpare ta strid mot det giftiga elavfalletAtt begränsa utsläpp från infrastruktur blir nyckel till klimatkrisenSnabbt snygga kanter med nya batteridrivna grästrimmern FSA 57 Är du klar med planeringen inför driftstoppet i sommar?Hälften av de västsvenska småföretagarna korttidspermitterarSolcellsstatistik 2019 – nu finns 44 000 solcellsanläggningar i SverigeAddSecure och Affärsverken utvecklar unik helhetslösning för smarta elnätJordan lanserar fler munvårdsprodukter av återvunnen plastDerome och Magnolia Bostad bygger bostäder i Borås
2020-03-31
Upprop: Plastföretag som kan hjälpa till i kampen mot CoronaTeknik med nålspetsprecisionVill du korta dina cykeltider?HCL lanserar BigFix 10 - en ny version av branschens ledande plattform för slutpunktshanteringKipp Scandinavia AB säker­ställer sin leveransförmåga Allt talar för mindre komponenterBilar köpes - allt är av intresse !Nätverket Stålakademin – en möjlighet för hela branschenPeab bygger koldioxidneutral fabrik åt Komatsu Forest i UmeåKlimatsmart kund väljer Ruthmann billiftar Stockholmsmässan blir FältsjukhusNu lanseras Purus Corner med mattsvart sil i mönstret ChessNordprofil Byggplåt AB förvärvar grossistverksamhet i Luleå Kraftfulla gamingdatorer bidrar i kampen mot Covid-19Mercedes-Benz 8-sitsiga elbil vintertestad i SverigeStructor bidrar till vindkrafts­utbyggnaden i SverigeHallströms Verkstäder AB om Projektet Smart Industriell Modernisering JHSatsning på fossilfritt gruvbrytningssystemFyrfasen Energi och Eways krokar arm för att göra det lätt att köra elbil
2020-03-30
Vi har godkända kirurg­maskar som är CE och ISO märkta.Akutsjukhus prisat för innovativ plåtfasadLesjöfors koncernchef: ”Vår beredskap är god och vi följer utvecklingen dag för dag”Passa på innan den 6 AprilLär dig mer om DATRONs fräsverktyg Ny betydande order: DVel levererar mätutrustning till Studsvik Det stora antalet video­möten utmanar IT-säkerheten Distansutbildning värdefullt i CoronatiderStor potential för bioenergi - branschen står redo för att levereraEntreprenad Live är positiva i orostider – “Vårt koncept håller”3D-skrivarna går varmaGPIF och Kommuninvest gör gemensam satsning på gröna obligationerSatsa på varseldrabbade – skapa snabbspår för omställningNSVA ser stora fördelar med schaktfria lednings­dragningarAnvänd telefonen som Passerkort
2020-03-27
Rototilts helautomatiska snabbfästessystem den stora snackisen under ConexpoStyrud investerar för hållbarhetFAT av RO-anläggningEmballator Melleruds Plast kraftsamlarArkitekter skriver ut skyddsutrustning till vårdpersonal i coronatiderVolkswagen fyller på med laddbara bilar för den svenska marknadenRegion Värmland väljer Steora efter lyckad utvärderingLinde & Lantmännen Agroetanol bygger ut koldioxidanläggningen Norlic i Norrköping
Annonser