Komma i position - industritorget.se
ONSDAG 28 OKTOBER 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Komma i position

Med ett brett utbud av kläm-, positionerings- och fästmetoder tillgängliga, hur väljer man rätt?
Marcus Schneck, VD för norelem, förklarar vad man ska leta efter när man bestämmer metod.

Varje dag kommer miljontals produkter att tillverkas i Europa. Naturligtvis, ju fler delar, desto viktigare blir effektiviteten i tillverkningsprocessen för att möta efterfrågan.

Detta ställer frågan: fungerar våra fabriker så effektivt som möjligt? Speciellt när det gäller de grundläggande funktionerna för klämning, positionering och fästmetoder?

Medan fästkomponenter kan verka vara en liten och obetydlig del i en verksamhet så bidrar den i verkligheten starkt till kommersiell framgång. Med konsekventa fästhanteringsprocesser kan medarbetarna öka produktiviteten, minska driftstopp, minska potentiella belastningsrelaterade skador och minska behovet av att ställa in klämmorna i position.

Det finns många hundra olika fästmetoder tillgängliga. Att välja den rätta beror på användning, flexibilitet, komfort, utrymme och effektivitet. Här är några av de tillgängliga alternativen och metoderna och hur man ska använda dem.

Kilspännare arbetar genom att hålla två arbetsstycken tillsammans samtidigt. Den första stora funktionen hos formspännare är att det inte finns några utskjutande kanter på arbetsytan genom spännelementen.

Detta gynnar användarna genom att inte hindra dem under deras arbete, och på grund av sin kompakta design är de platsbesparande på arbetsytorna.

För det andra, som redan beskrivits, kan två arbetsstycken hållas ihop samtidigt. Detta är mycket effektivare om man behöver bearbeta två arbetsstycken i ett pass och tar således bort behovet att ompositionera för nästa arbetsstycke. Att dra åt skruven tvingar käftarna utåt, vilket betyder att man har en lika positiv spänningskraft på båda styckena, vänster och höger om spännelementet.

Vid inköp av kilspännare letar man efter de som har fräsytor på käftarna, som de olika formspännarna i norelems sortiment. Dessa kilspännare kan fräsas till önskad form och storlek och säkerställer att arbetsstyckena kan klämmas spänningsfria runt sin form. Därför finns det en minskad risk för skador och brott på arbetsstycket.

Inställningsbultar är bland de standardiserade konstruktionskomponenterna som gör det möjligt att justera rörliga maskinkomponenter snabbt. Genom att dra i dragknappen eller dragringen så drar man in ett stift från motstycket så att maskindelarna kan sättas i lämplig position och sedan spännas igen.

Dessa är mest lämpade för tillämpningar där en hög repetitionsnoggrannhet krävs tillsammans med snabb positionering. Se till att använda inställningsbultar gjorda av stål eller rostfritt stål. Dessa kommer att ge högre nivåer av stabilitet och korrosionsbeständighet.

Fjädrande sidotryckstycken är utformade för att placera och hålla platta, runda eller oregelbundet formade arbetsstycken i trånga utrymmen.

På grund av hur de kan "fjädra" tillbaka för att rymma arbetsstycket som sätts in, är de idealiska för en mängd olika tillämpningar, inklusive gravyr, märkning, passning, montering, svetsning, lödning, borrning och brotschning.

Vid arbete på grova ytor är spänn-excenterskruvar en idealisk klämlösning.

Spänn-excenterskruvar kan kombineras för att lösa många spännproblem i fixturer och utrustningskonstruktion. En av de stora fördelarna med denna klämmetod är den minimala höjden som kamskruvarna erbjuder.

Använd spänn-excenterskruvar med sexkantiga mässingsbrickor eftersom de kommer att erbjuda en mild men extremt stabil och säker spänning av arbetsstycken. Hela pallar kan ställas in genom att kombinera dessa spännexcentrar tillsammans. Huvudanvändning av spännexcenter sker i sågkapning, gjutgods och smide.

Spännklor, å andra sidan, är avsedda att bita in i arbetsstycket. Dessa installeras i spännbackar, och ett gängat hål med försänkning är tillräckligt för montering.

Hur spännklor fungerar är att de skarpa kanterna på klorna (därav namnet) kommer att bita ner på arbetsstycket och när det väl säkras, förhindras lateral och horisontell rörelse.
Den låga klämhöjden på spännklon (till exempel en klämhöjd på 1,5 mm specificerad på norelems spännklor) sparar materialkostnader, vilket gör det till en kostnadseffektiv klämlösning.

Spännklor är speciellt användbara för runda, konturerade eller överdimensionerade arbetsstycken, som snabbt och säkert kan klämmas fast och passar runt arbetsstyckets form.

Som Shigeo Shingo, den japanska industriingenjören som anses vara en världsledande expert på tillverkningspraxis, en gång sa: "Den farligaste typen av avfall är det avfall vi inte känner igen."

Grunden för teknik och tillverkning är alltid förbättring, oavsett hur liten och stegvis. Detta går hela vägen ner till hur vi jobbar, och klämning och positionering är inte annorlunda.

Närhelst vi jobbar med fastspänning är det alltid viktigt att först förstå de arbetsstycken som man ska arbeta med, om målet är noggrannhet, snabbhet, flexibilitet, effektivitet, säkra spännkrafter eller allt ovan i kombination. Därefter kan man bestämma vad den bästa spänn- och positioneringsmetoden kommer att vara.

Oavsett om det är obekväma arbetsstycken, hög volymproduktion eller utrymmesbesparande lösningar så, kan norelem arbeta med kunden för att hitta den bästa metoden för tillämpningen.

För mer information om norelem och företagets sortiment av standardkomponenter, besök www.norelem.se

Kontaktinformation
Postadress
Wenngarn 443
19391 Sigtuna
Region
Sigtuna
Stockholms län
Sverige
Orgnr:
559071-4795
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Alla framgångar börjar med en idé. Därför vill norelem hjälpa dig att förverkliga dina mål inom maskin- och anläggningskonstruktion med ett enastående urval av standarddelar. I THE BIG GREEN BOOK finns ett omfattande och överskådligt sortiment av kvalitetsdelar för konstruktörer och tekniker.

Vi är med i ditt projekt redan från början – med kompetent rådgivning, en fullständig CAD-databas och snabb leverans. I mer än 60 år har norelem utvecklats dynamiskt inom allt, från att ständigt utöka sortimentet till att kontinuerligt optimera logistiken.

Kontakter

Kontakt
08 14 15 00
Joel Bodén
Country Manager Sverige
0703618447

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

norelem

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-10-14
Luna Tools bidrar till samverkan för noll olyckor i byggbranschenPermanova växlar upp inom laserhärdning - köper nytt bolagSäkerhetsstandard för litiumbatterier för energilager utgiven
2020-10-13
Spänningsaggregat med displayWebbinarium: Ta kontroll över dina läckagekostnader idage-learning från Lund vinner pris i EnglandNordic Finance satsar på grön energiTillgänglighet och digitala personliga möten i fokus när DBT lanserar ny tech-plattformDe här är finalister i Swedish Mining Innovation Award 2020CNC SVARV modell T-FLEX, för träMedvetet val vid köp av el viktigt för småföretagare
2020-10-12
Element tecknar 12-årigt ramavtal med Saab avseende kalibreringstjänster och materialprovningHultafors lanserar ergonomiska, färgkodade skruvmejslarMAXXDRIVE® XT industriväxlar – kraftfulla drivenheter för transportbandAreco TP20 och TP45 med förmonterat tätbandLeuzes nya internationella distributionscenter är igång efter bara ett års byggandeEndast 1 av 4 globala företag håller kortinnehavarnas betalningsuppgifter säkra
2020-10-09
ABB-robotar snabbar upp testning för Covid-19 i SingaporeNYTT NAMN EFTER 50 ÅR!Så väljer du rätt förvaring till kontoret​BAGA är nominerade!Hållbarhet möter hållfasthetFinska Polaria gör entré i svenska badrum med slitstarka plåtskåpVeeam och Kastens datahanteringsplattform ska snabba på införande av container-baserade applikationer
2020-10-08
PLANTOHYD ES – en förnyelsebar hydraulvätska för stålindustri (och annan hydraulik)Tamtron ONE Timber, en helt ny våg för timmerkran på virkesbilar och skotare.5G och IoT hand i hand för industrinBluJay hyllas för lösning för komplex logistikUtmärkelsen Busch Innovation in Vacuum Award tilldelas DiloSwerock vinner Nordbyggs Guldmedalj för satsningen på ECO-BetongMed nytänkande om hantering ger edgelösningar stora fördelarEnklare nätverk i molnet med EquinixArval Beyond - den nya strategiplanen för 2020-2025
2020-10-07
Bättre arbetsmiljö i sjukvården tack vare samarbetsrobot från ABB Därför ska du återvinna ditt guldStora Enso sponsrar världsmästerskapen i nordisk skidsport i Planica 2023 och Trondheim 2025Skräddarsydda spänningslösningar nu tillgängliga från norelemLyftanordningar och lyftredskap - CE-märkning och riskerSCA erhåller tillstånd för ett bioraffinaderi på ÖstrandNya helt eldrivna passagerarfartyg med teknik från ABB tas i trafik vid NiagarafallenEverest placerar HCL Technologies som ledare inom Digital Workplace ServicesHCL och IBM utökar sin allians för att hjälpa organisationer med digital transformation
2020-10-06
Därför kommer autonoma transporter till stenbrott och lättare gruvdrift förstKärnkraftverk berömmer Askalons serviceteknikerMidroc Automation huvudleverantör av tekniska system till VarbergstunnelnL&W Tearing Tester – en ny automatisk rivstyrkeprovare från ABB - ger säker, digital och snabb mätning av rivstyrka​Produktionen i Ystad uppgraderar maskinparken väsentligtSynsam Group flyttar produktion från Asien till Sverige – bygger fabrik med cirka 150 arbetstillfällen i OckelboArbetsmiljöverket inspekterar belastningsskadorFlexibel infrastruktur för IT blir absolut avgörandeAI-startupen Spacemaker säkrar rekordinvestering från Innovation NorgeMassiv breddning av Oracles affärssystem i molnet
2020-10-05
Första SPINNER-Maskinen med SIEMENS ONE GibbsCAM lanserar version 14Plåt & Ventföretagen beklagar utebliven LAS-överenskommelseABB slutför idrifttagning av världens mest kraftfulla transportsystemEnergifabriken förvärvar Vegoil Energy Provider ABB förvärvar Codian - utökar portföljen med industriella höghastighetsrobotarFamiljerätt för företagare med Marcus Bäckström på Enkla Juridik
2020-10-02
SMC presenterar sitt resultat och förväntar sig en stabilt ökande efterfråganI centrum av Sveriges postordertätaste bygdPMH International AB breddar sitt produktområde av lyftvagnar
Annonser