SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Kvävgasframställning on-site sänker kostnaderna med nästan 300.000 kronor per år

För ME Plåtkonstruktioner och systerföretaget ME Racing
När kostnaderna för kvävgas på flaska från ett av de stora gasbolagen sköt i höjden beslutade sig Mats Eriksson på ME Plåtkonstruktioner för att titta på andra alternativ. Möjligheten att producera egen kvävgas hade länge funnits i bakhuvudet och flera leverantörer kontaktades. Valet föll i slutänden på Atlas Copcos kvävgasgenerator NGP25+, en energieffektiv gasgenerator med litet fotavtryck som enkelt kan integreras i en befintlig tryckluftsinstallation. Besparingarna lät inte vänta på sig och bara under 2021 kommer företaget att spara drygt 300.000 kronor på gas och minska sina koldioxidutsläpp med 31 ton.

Från en pojkdröm till en egen racerbil och två framgångsrika företag
Intresset för dragracing väcktes redan i 8 årsåldern då Mats Eriksson fick se en bild på en stegrande dragster med rykande bakdäck. Att bygga en egen racingbil och tävla med den blev den stora drömmen, som också styrde in honom mot en yrkeskarriär inom plåtbearbetning. De plåtdetaljer han behövde till sin egen bil gick inte alltid att få tag i och den givna lösningen blev då att tillverka dem på egen hand på kvällstid i arbetsgivarens plåtverkstad. År 1988 köpte Mats loss sin arbetsgivares maskinpark och jobbet förvandlades till det egna bolaget ME Plåtkonstruktioner AB, som specialiserar sig på legotillverkning av plåtdetaljer i korta serier med snabba leveranstider till kunder inom industrin. Några år tidigare (1985) förvandlades även den gamla pojkdrömmen till ett eget företag, ME Racing Service AB, som idag äger och tävlar med egenbyggda dragracingbilar. Via ME Racing säljs även höghållfasta stålrör, plåtar, plåtkomponenter och olika typer av stålrörskonstruktioner till kunder inom företrädesvis motor- och bilbranschen och även till industri för lättare eller hållbarare produkter.

En omfattande maskinpark och en unik kompetens
Specialanpassade detaljer och konstruktioner i plåt kräver utrustning som kan stansa, skära, bocka och svetsa olika typer av plåtar. Mats förklarar med ett leende att många kunder blir förvånade över hur ett så litet företag kan ha så många olika maskiner, men det är en förutsättning för att en ritning snabbt ska kunna omvandlas till en färdig produkt. Lars-Göran Eriksson, Mats son och tillika delägare i ME Racing och ME Plåt, lyfter också fram den kompetens som finns inom bolagen. Ödmjukt berättar han att en av de stora biltillverkarna numera anlitar dem för att tillverka de slädar som används vid krocktester av de nya bilmodeller som ska ut på personbilsmarknaden.

"En krocksläde för personbilar som ska klara 80 G har extremt små toleranser och svetsfogarna måste hålla högsta kvalitet. När vi började få återkommande jobb så insåg vi att plåt- och rörbearbetning är något som vi verkligen är bra på." Lars-Göran Eriksson, Delägare i ME Racing och ME Plåtkonstruktioner

I de allra flesta fall så lämnar kunden in en färdig konstruktionsritning som ska omvandlas till en egen produkt. Det händer dock att både Mats och Lars-Göran hjälper till med konstruktionen i de fall en prototyp ska plockas fram. Till ett av de mer prestigefyllda jobben hör design och tillverkning av en mekanism som idag används för att öppna noskonen på ett 50-tal av Alstoms höghastighetståg i Spanien och Italien.

Energieffektiva och miljövänliga lösningar för tryckluft och kvävgas från Atlas Copco
I princip alla verktyg som används inom ME Plåtkonstruktioner och ME Racing är pneumatiska och tryckluften levereras sedan länge av Atlas Copco Compressor. I samband med att den egna kvävgasgeneratorn köptes in från Atlas Copcos samarbetspartner Per-Eric Ollén AB i Mora så investerade man även i en ny kompressor GA15VSD+FF, en varvtalsstyrd oljesmord skruvkompressor med inbyggd tork. I applikationer där behovet av tryckluft varierar är en VSD-kompressor att föredra eftersom den anpassar varvtalet (och energikonsumtionen) efter behovet, till skillnad från en kompressor med fast varvtal som alltid går för fullt eller inte alls.

Den kvävgas som konsumeras i plåtverkstaden går till en lasermaskin som används för att skära ut plåtar i olika storlekar och tjocklekar (laserskärning). Vid skärningen bildas restprodukter som blåses undan med hjälp av en skärgas. Med nitrogen som skärgas blir snittytorna helt rena eftersom nitrogenet tränger undan syret i luften, som annars korroderar materialet och skapar ett glödskal som måste tas bort innan ett färglager kan appliceras. De flaskpaket som ME Plåtkonstruktioner köpte in från ett av de stora gasbolagen transporterades med lastbil från en stad ca 15 mil bort. Företagets konsumtion krävde cirka 1,5 flaskpaket i veckan, vilket motsvarar ungefär 1350 mil tur och retur på ett år med 45 arbetsveckor. Med en egen kvävgasgenerator NGP25+ har dessa transporter eliminerats, något som ger minskade koldioxidutsläpp om 31 ton per år.

"Eftersom vi nu betalar mycket mindre för kvävgasen än vi gjorde tidigare så kan vi använda nitrogen för att skära fler och tjockare plåtar. Det är en stor fördel för kunden eftersom slutproduktens kvalitet ökar. Det billigare oxygenet använder vi nu bara på de riktigt tjocka plåtarna." Mats Eriksson, Delägare i ME Racing och ME Plåtkonstruktioner

Service utförs av auktoriserade servicetekniker från Atlas Copco
Innan den nya kvävgasgeneratorn köptes in servades företagets kompressor av en fristående aktör i Falun. För att säkerställa prestanda och tillförlitlighet ville dock Mats och hans söner att gasgeneratorn skulle servas av en auktoriserad servicetekniker från Atlas Copco. Det mest praktiska visade sig då vara att skriva ett förebyggande underhållsavtal i vilket både gasgeneratorn och kompressorn ingår. I avtalet ingår även den en äldre skruvkompressor med fast varvtal som numer står som redundans.

"För oss är kontinuitet i produktionen viktigt och vi vill vara säkra på att maskinerna går som de ska. Givetvis vill vi även att reservkompressorn ska vara startklar om den skulle behövas och vår servicetekniker från Atlas Copco tittar även till den när han är här." Mats Eriksson, Delägare i ME Racing och ME Plåtkonstruktioner

För mer information, varmt välkommen att kontakta:
Robert Aronson
Produktingenjör, Industrial Air Division, Atlas Copco Compressor AB
0706-29 21 19
robert.aronson@atlascopco.com

Alexandra Calgar
Marknadschef, Atlas Copco Compressor
0721-45 25 01
alexandra.calgar@atlascopco.com
Kontaktinformation
Postadress
Sickla Industriväg 19
13154 Nacka
Besöksadress
Sickla Industriväg 19
13154 Nacka
Region
Nacka
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556155-2794
Grundat: 1971
Anställda: 158
Välkommen till Atlas Copco Compressor AB!

Vi ingår i Atlas Copcos affärsområde Kompressorteknik och vårt ansvar är att marknadsföra och sälja kompressorer, vakuumpumpar, gasgeneratorer och rörsystem på hela den svenska marknaden. Sedan flera år tillbaka erbjuder vi även nulägesanalyser, energioptimering och riskbedömningar. Vårt uppdrag är att i varje försäljning erbjuda produkter och lösningar som adderar värde till applikationen, som förbättrar arbetsmiljön för människor på industrigolvet och som bidrar till ett minskat klimatavtryck.

Via vår rikstäckande eftermarknadsorganisation kan vi erbjuda förebyggande underhåll och akutservice på alla typer av maskiner – kompressorer, vakuumpumpar och gasgeneratorer. Oftast kan vi även hjälpa kunder med maskiner som inte sålts av oss. Alla servicejobb utförs av välutbildade och erfarna tekniker med lokal förankring och god kännedom om faktorer som kan påverka statusen och livslängden på er maskin. Servicen är snabb och effektiv och utförs vid en tidpunkt som passar er produktion. Potentiella problem som kan leda till effektivitetsförluster och driftsstopp lyfts fram och åtgärdas efter överenskommelse. Givetvis använder vi alltid originaldelar från Atlas Copco när maskinen levererats av oss.

Vi strävar efter att vara en pålitlig affärspartner och vi är stolta över att kunna erbjuda våra kunder energieffektiva och unika lösningar inom en mängd olika applikationer. Genom att lyssna på våra kunder, och genom att dela idéer med våra kollegor, driver vi utvecklingen av nya innovativa produkter som skapar affärskritiska fördelar inom svensk industri.

Välkommen att kontakta oss!

Relaterade sökord

adsorptionstork, Adsorptionstorkar, AIRnet, AIRplan, AIRScan, atlas copco, atlas copco kompressor, atlas copco service, avluftare, Blowers, blåsmaskin, Blåsmaskiner, booster, Centralvakuum, Dammfilter, dimsmörjare, Energianalys, Energibesparing, Energieffektivitet, Energiåtervinning, Fastprisservice, filter, Finvakuum, Flödesmätning, frl, Funktionsluft, Förebyggande underhållsavtal, gasgenerator, Gasgeneratorer, Grovvakuum, Hållbar produktion, Högtrycksfilter, industrikompressor, Industrivakuum, klokompressor, Klopumpar, kolfilter, Kolfilter för andningsluft, kolvkompressor, Kolvkompressorer, kolvteknologi, kompressor, kompressor oljefri, kompressor oljesmord, kompressor tillbehör, kompressor tryckluft, kompressorer, kompressorolja, kompressorservice, kondensatavledare, kondensatbehandling, Kondensatlösning, kondensatrening, Kondensvattenavtappare, Kondensvattenreningsverk, Kväverenhet, kvävgas, Kvävgasgenerator, Kvävgasgeneratorer, kyltork, Kyltorkar, lamell, Lamellpumpar, lobkompressor, luftbehållare, luftberedning, luftblås, luftfilter, luftkompressor, lufttork, Lufttorkar för andningsluft, Läcksökning, magnetventil, magnetventiler, manometer, Membrangenerator, membrantork, Membrantorkar, microfilter, nitrogen, nitrogengenerator, olja till kompressor, OLJEAVSKILJARE, oljefilter, oljefri kompressor, oljefri kompressor, oljefria kompressorer, oljeseparator, oljeseparatorer, Oljesmord kompressor, Optimizer, osc, oxygen, oxygengenerator, partikelfilter, PSA, PSA-generator, regulator, Reservdelar, Reservdelsavtal, Riskbedömning, roots blower, Rör, rördelar, Rörsystem, scrollkompressor, Scrollkompressorer, scrollteknologi, Service, Silikonfria filter, skruvkompressor, Skruvkompressorer, Skruvpumpar, skruvteknologi, Smartlink, Srvice, Styrsystem, submicrofilter, Syrerenhet, Syrgas, Syrgasgenerator, Syrgasgeneratorer, säkerhetsventiler, tandkompressor, Tandkompressorer, tandteknologi, tank, TORK, Torkar, Totalserviceavtal, tryckluft, tryckluftssystem, tryckluftstank, tryckluftsteknik, tryckluftsutrustning, tryckluftsverktyg, Tryckmätning, tryckregulatorer, turbokompressor, turboteknologi, Vakuum, Vakuum pump, Vakuumboosterpump, Vakuumlösningar, Vakuumpump, vakuumpumpar, vakuumteknik, vattenavskiljare, vattenavskiljare kompressor, vattenavskiljare tryckluft, vattenrening, Vattensmorda oljefria skruvkompressorer, Vätskeringpumpar, öwamat

Certifieringar

ISO 14001:2015 – ISO 9001:2015 – OHSAS 18001 – SS-EN 17020

Kontakter

Alexandra Calgar
Marketing & Communications Manager
0721-452501

Nyheter med koppling till företaget

2021-11-17Kvävgasframställning on-site sänker kostnaderna med nästan 300.000 kronor per år
2021-11-16Stora Enso Biomaterials utvecklar och testar nya miljövänliga material och lösningar
2021-08-20Atlas Copco Compressor levererar tryckluften till Sveriges största bioraffinaderi
2021-08-13Turboblåsmaskiner från Atlas Copco renar Luleås avloppsvatten
2021-08-12Modul sparar närmare 300.000 kronor per år med tryckluft och nitrogen från Atlas Copco
2021-08-10Kalasmat ökar effektiviteten med utrustning från Atlas Copco
2021-07-09Atlas Copco revolutionerar marknaden för syrgas on-site med den nya syrgas­generatorn OGP+
2021-07-09Atlas Copco introducerar UD+, DD+ / PD+, DDp+ / PDp+ och QD+ med inPass
2021-06-15Syntronic tillverkar kretskort med tryckluft och nitrogen från Atlas Copco
2021-04-26Atlas Copcos nya OSC för rening av kompressor­kondensat är effektiv och enkel att underhålla
2021-04-20Gör din tryckluftsinstallation mer energieffektiv
2021-01-22Atlas Copco introducerar G 2-7, den ideala kompressorn för mindre verkstäder och tillverkande företag
2020-10-29Innovativ teknologi skapar mer energieffektiva och flexibla tryckluftssystem som sparar både miljö och hälsa
2019-10-21Producerar charkuterivaror med hjälp av tryckluft, vakuum och nitrogen från Atlas Copco
2019-10-07Atlas Copcos nya e-guide hjälper dig på vägen mot att klara steg V-utsläppskraven
2017-05-30Atlas Copco lägger till tre nya LED-belysningsmaster i HiLight-serien
2017-01-03Atlas Copco slutför förvärv av tysk kompressordistributör

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-11-26
De investerar för fler lasertimmarPremiär för MVS energi­lagringslösning på eCar Expo på Svenska MässanVetlanda får högteknologisk biltvätt med abonnemangBranschöverskridande storsatsning på spårbarhet för hållbar industriNya Alfa Laval PlusClean-rengöringsmunstyckeABS Wheels tilldelas utmärkelsen Årets Superföretag 2021Utsetts till Årets Super­företag
2021-11-25
Steglös tryck- och vakuumkontroll med IO-Link9 av 10 arkitekter blir nöjda med slutresultatet när de väljer byggnadsplåtFem myter kring snabb­laddning av elfordonÖver 5000 nya snabb­laddningspunkter till 2025Webers storsatsning – återvunnet material minimerar spillGARO lanserar IP65 kapslingarDATRON CNC-verktyg för bearbetning i många olika materialE.ON-bolaget Avacon beställer Gomeros kontrollutrustning SIPPI Uppsala blir spik till ark – vi flyttar!
2021-11-24
Det handlar om både bekvämlighet och lönsamhetSanco väljer en motpart som kan erbjuda allt inom tryckluft och kvävgasOCS hjälper Ljusgårda med automatiserad salladsodlingLär dig mer om nivåteknik Underhålls- och rengörings­kit för bästa prestanda och lång livslängdCM605 - En läckströmstång för mätning av likströmmarSäkerhetsutmaningarna med IIoT och Industry 4.0Rekordmånga företag på årets AutomationsdagVälkommen till Plastteknik Nordic 2021Dachser Norway levererar med ny eldriven batteri-lastbilDana Lim har växtvärk och bygger ut igenDescartes tar nästa innovationssteg 2021 det viktigaste året i företagets historiaValeo tar autonom mobilitet till nästa nivå med ny LiDAR-teknik
2021-11-23
Koaxiala elektriska rundmat­ningsbord för exakt position­eringAhlsell stärker sitt verktygserbjudandeBalansering CNC-bearbetning och 3D-utskrift för metalldelarLindab förvärvar den svenska taktillverkaren ProfilplåtRenova prisas för miljöriktig vattenreningÅrets kvinnliga stjärnskottFjärrvärmen i Borås – en guldklimp i klimat­omställningenRobotar tar jobb på H22 City ExpoStockholmarna bryr sig minst om att minimera vattenförbrukningenFärger och framtidstro präglar Ebbepark i LinköpingDEFA utbildar bostadsrätts­föreningar inom elbilsladdningEftermarknaden avgjorde valet för Björnens Entreprenad AB
2021-11-22
Dimgenerator skyddar butiker från inbrottABB levererar robot i guldfärgPeab förvärvar byggrätter på Lilla Essingen i StockholmIVECO levererar 1 064 gasdrivna S-WAY-lastbilarBravida etablerar sig i HälsinglandInstabox ställer om till eldrivetVi kvinnor behövs i techbranschen!Sveriges nöjdaste fjärr­värmekunder finns i KarlstadVad vill ni att er robot skall kunna göra?Han är Stockholms främste entreprenör 2021
2021-11-19
Smart depåladdning från ABB för Göteborgs nya elbussarNya spiralformade PTFE-slangen från Parker Varför är digitalisering så viktigt?HCL Technologies har utsetts till ledare i IDC MarketScapeFörsta spadtaget för Ottosson Truck /Hyundais nya huvudkontorMikael Anjou ny VD för SizesLogistic Contractor etablerar sig med eget kontor i LuleåAdvenica har fått en ny order på cybersäkerhetsprodukterKB Components dubblar sin kapacitet med nytt logistiksystem Formica Capital investerar i ChargeNode