ONSDAG 04 AUGUSTI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Längre underhållsstopp än vanligt på OKG 3

Försiktighetsmått med anledning av Corona-pandemin är en orsak, men framför allt handlar det om installation av ett helt nytt säkerhetssystem, en investering på 865 miljoner kronor utöver normal underhållskostnad.
Årets underhållsstopp på reaktor 3 vid Oskarshamns kärnkraftverk blir flera veckor längre än vanligt.

Det årliga stoppet för revision av anläggningen brukar vara tre till fyra veckor och kosta mellan 300 och 500 miljoner kronor. Årets stopp uppgår till dryga tolv veckor, från stoppet den 1 augusti till planerad driftstart den 26 oktober, inalles 86 dygn.

–Revisionen handlar regelmässigt om en mängd kontroller och provningar av olika system, ventiler och pumpar. berättar säger Anders Österberg, informationschef vid OKG AB.

–Det är ett förebyggande underhåll där vi till exempel byter ut ventiler, avhjälper saker som vi under året ansett inte fungerar så som vi vill, underhåll av säkerhetssystem och ett successivt utbyte av bränslehärden. Årligen byts ungefär en femtedel av bränslehärden ut och blir således helt förnyad på fem år,

Årets betydligt mer omfattande arbete under revisionen handlar om installationen av ett helt nytt säkerhetssystem, enligt nya krav som ställts efter Fukoshima-olyckan i Japan i samband med en jordbävning 2011.

–Det är ett oberoende kylsystem som syftar till att förhindra en härdsmälta vid en olycka. Det är ett kompletterande kylvattensystem som ska kunna kyla härden under 72 timmar förklarar Anders Österberg.

Förändrade arbetsrutiner
Normalt hyrs 4 – 500 medarbetare in under de årliga revisionsveckorna, men den här gången är de 800, utöver OKGs egna anställda. Inalles är fler än 1000 personer engagerade i arbetena under det att reaktorn är avställd.

–Det ställer förstås stora krav på smittförebyggande åtgärder, ett gediget förarbete och en avancerad logistik. Bland annat har arbetena förlagts i sekvens istället för parallellt, eftersom det reducerar antalet verksamma på anläggningen samtidigt. Att vi har delat in arbetena i olika tidsfönster under dagen där maximalt 100 personer passerar in i anläggningen varje kvart, och att vi genom olika arrangemang undviker köbildning i olika sammanhang är bara några av åtgärderna. Informationskampanjer internt för att skapa verklig medvetenhet och tillhandahålla ansiktsmasker och visir är andra åtgärder, säger Anders Österberg, som drar en slutsats av de nya rutinerna:

–Mycket av det vi nu gör med anledning av pandemin tar vi säkert med oss till kommande revisioner. Ytterst handlar det om att kunna tillhandahålla en funktionell service åt alla som arbetar hos oss.

En av de största kokvattenreaktorerna
OKG 3 är en kokvattenreaktor, en av världens största av den typen, med en kapacitet på 1450 MW som levererar ut elva miljarder kWh el, vilket motsvarar fem à sex procent av vad som förbrukas i Sverige. Reaktorn togs i bruk första gången 1985 och var då en av tre reaktorer i Oskarshamn. De båda andra är numera tagna ur bruk.

Sverige har haft kommersiell kärnkraft sedan 1970-talet. Som mest stod kärnkraften för runt 40 procent av den svenska elkraften, men den andelen minskar nu i takt med stor del av energislaget avvecklas. Totalt finns just nu i Sverige sju reaktorer fram till årsskiftet, tre i Forsmark i Uppland, en i Oskarshamn i Småland och tre i Ringhals i Halland.

Hälften av verken har stängts
Som mest hade Sverige tolv kärnkraftsreaktorer för kommersiellt bruk, tre i Forsmark, tre i Oskarshamn, fyra i Ringhals och därtill två i Barsebäck. Inom kort återstår bara sex.

Forsmark 1 togs i drift 1980, F 2 1981 och F 3 1985. De är alla fortfarande i drift. Oskarshamn 1 togs i bruk 1972 och stängdes 2017, O 2 utnyttjades 1975 – 2015 medan O 3 togs i drift 1985 och kör fortfarande. Ringhals 1 driftsattes 1976 och kommer att stoppas före årsskiftet i år medan R 2 var i drift 1975 – 2019. R 3 togs i bruk 1981 och R 4 1983 och båda körs fortfarande. Barsebäck 1 togs i bruk 1975 och stängdes 1999 medan B 2 var i drift mellan 1977 och 2005.

//

https://www.nordiskaprojekt.se/

https://ocast.com/sv-se/groups/stordahd-kommunikation-3977

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-07-01
Accelerera digitaliseringen genom “the power of integration”Förlängt partneravtal med HV71Infinidat lanserar storage-as-a-service (STaaS) som förenklar och effektiviserar AIOps i stora IT-miljöerSweco blir teknisk rådgivare för utformning av energiö i NordsjönJessica Öberg ny vd för CombitechSolör Bioenergy Group förvärvar framgångsrikt fjärrvärmeverksamhet från Veolia NordicMVS ansluter sig till nätverk för smart elektrifieringSciety-nätverket och Segulah Medical Acceleration investerar 106 MSEK i SAGA DiagnosticsBOLIST Svedala byter ägare
2021-06-30
Semi-automatiserade plocktruckar effektiviserar plockprocessernaSwedish Agro Machinery blir ny återförsäljare för MetsjöEcoStruxure Security Expert från Schneider Electric nu SSF-certifierat i samtliga larmklasserHybrit har producerat världens första vätgas­reducerade järnsvampNexans Aurora: Byggd för framtiden, redo för världs­haven, nyss namngiven i NorgeVerizon och Digital Catapult lanserar Retail Accelerator-program med uppslukande 5G-teknologi Företags- och privatlån under pandeminCTEK stärker sin styrelse och utser två nya medlemmarMålbilder för miljöhänsyn utvärderasEn företagscykel har många fördelar!Coronapandemin har gjort svenskarna mer hygienmedvetna
2021-06-29
Överväg gärna keramiska standardkomponenter för att minska nötning och slitageVolvo EC530E och EC550E - 50-tons grävmaskiner med idéer som är större än deras storleksklassKaeser förvärvar Kompressorservice i SkövdeHållbarhet är kärnan i Mirkas verksamhetFyra fällor att undvika när du vill lånaSensor Control Nordic AB har tecknat ett partneravtal med RealWearHelene Åsander tillträder som inköpschef på Wästbygg GruppenAdvenica får order värd 19,2 MSEKVolvo Cars utökar sitt samarbete med BluJay W3 Energy ska förvalta Fu-Gens första vindkraftparker i SverigeNy tvätthall i Sjöbo med klimatsmart uppvärmningTECE lanserar prefabskåp för golvvärmeFörändrade krav i spåren av pandeminNya Ducato 2021Scandinavian Carbide Company – Ny aktör med lång erfarenhet på hårdmetallprodukter
2021-06-28
I datacentren är det ingen som vill ha varmt väder – så här går kylning till på bästa sättSkanska investerar cirka 540 miljoner kronor i logistikprojekt i HelsingborgMSB ska bidra till ökad kontroll över explosiva varorWorld Trade Center Göteborg expanderar – tar över top floor på Mässans gata 10Halmstad digitaliseras – väljer AddMobile som leverantörIngenjörsstudenter vidareutvecklade Skövdeföretagets prototypKlimatpåverkan en viktig fråga i utvecklingen av Frihamnen i GöteborgTelia testar livestreaming för drönare
2021-06-24
SMC Automation tecknar avtal med Bravida CoolingNy generation plasma­skärare från SPARTUS!Binar och Standby sponsrar Trollhättan City Trail96 % av svenska företag planerar fortsatt hybridarbeteDuroc Machine Tool utökar i Västra Götaland.David lämnar över till PeterSchneider Electrics koncernchef Jean-Pascal Tricoire har utsetts till “Glassdoor Top CEO” 2021Sweco förvärvar Boydens EngineeringTidernas investeringslyft i MoelvenMinskade energileveranser av fasta biobränslen 2020Veeam stärker sitt ProPartner-nätverk i EMEA med nya strategiska rekryteringar
2021-06-23
Elektronikföretaget som vågar ta plats Nya kulrullar och rullöverföringsenheter i teknopolymerSå kan du jobba mer aktivt Ahlsell förvärvar Kartecon OyHon ska öka intresset för ventilation HCL Technologies uppmärksammas av Great Place to Work Institute Stora utsläppsminskningar vid återvinning av plastförpackningar Connect Companies växer – anställer två nya experter på integration och systemutveckling