SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Löfbergs Lila valde klimatförbättrad betong

Först i Sverige att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver
År 2015 levererade Thomas Betong, som ingår i Thomas Concrete Group, klimatförbättrad betong till stombygget för Kafferosteriet Löfbergs höglager i Karlstad. Det innebar en minskad koldioxidbelastning med 230 ton. Lagerbyggnaden blev sedan nominerad till Årets Miljöpris 2016 och först i Sverige att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver.

När Löfbergs Lila byggde sitt 6000 kvadratmeter stora helautomatiska höglager i Karlstad 2015 levererades 1800 kubikmeter Thomagrön® till bottenplattan. Med fokus på hållbarhet ville Löfbergs använda en klimatförbättrad betong som samtidigt klarade av höga belastningar på golvet.

- Vårt fokus ligger på hållbarhet och cirkuläritet för företaget i stort. Skanska hade totalentreprenaden för projektet. När vi fick höra om Thomas Betongs klimatförbättrade betong, som inte tummar på hållfasthet samtidigt som vi gjorde stora miljömässiga vinster, så var det ett självklart val, säger Christer Sonesson, projektledare på Löfbergs.

Valet att använda klimatförbättrad betong gjorde att koldioxidbelastningen minskade med 230 ton för projektet. Det motsvarar utsläppen från Löfbergs alla tjänstebilar under ett år eller 10% av de årliga utsläppen från kafferostningen.

- Löfbergs intresse och engagemang som beställare i frågan innebar att vi involverades tidigt i projektet. Genom att ersätta cement med slagg tog vi fram en helt optimerad betong, säger Jonas Kilman, Teknisk säljare i Värmland, Thomas Betong.

Utöver vinsterna för klimatet fanns andra argument för att använda Thomagrön.

– Den klimatförbättrade betong som vi levererade är betydligt ljusare än traditionell betong. Det innebar ytterligare energibesparingar gällande ljuskällor för beställaren, säger Jonas.

Löfbergs höglager blev 2016, som första svenska lager, certifierat enligt Miljöbyggnad Silver. Bland kriterierna för certifieringen finns krav på ventilation, ljudmiljö samt stommens klimatpåverkan. Projektet blev dessutom nominerat till Årets Miljöpris i Betonggalan 2016.

– Det känns jättekul att vi fick den uppmärksamheten. Vi är jättenöjda och även om det var ett par år sedan vi byggde lagret så funkar det fortfarande oerhört bra. Vi har inte haft några som helst problem, avslutar Christer.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kasia De Paula
Marketing Communications Manager
Thomas Concrete Group AB
kasia.depaula@thomasconcretegroup.com
+46(0)104-50 50 48

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-02-20
En väsentlig kugg i energi­försörjningens maskineriINTELLilight - Testa dig fram för bästa ljuset för stundenStranda AB har investerat i en ny bandsågautomatRätt lyftverktyg är kritiskt för effektiva lyftningarTvå effektiva och testade svetsmetoder
2024-02-19
Vill du veta hur avfuktning fungerar ?Fiber billigare och ger högsta hastighet i kontorsfastighetCoGig och SSAB i samarbeteWavin förutspår ökad marknadsandel 2024 Unik energilösning för hållbara bostäder
2024-02-16
ISCAR Sverige presenterarUtsätts dina kablar för kemikalier?Här är årets finalister i ”SM för unga plåtslagare”Resultatet efter Eco Operator-utbildningenMQTT-protokoll sätter ny standard
2024-02-15
Nya ELESA vakuum­sugkoppar för automation Ny certifiering för SafeReachVälkommen till Cobot Roadshow i VärnamoSkydda anslutna apparater från störningarInvestera i den senaste tekniken
2024-02-14
En inblick i varför begagnade truckar kan vara rätt för dig Polarbröd driftsäkert med RP3 90W systemgaranti Dematek erbjuder gratis traversutbildning Lär dig mer om nätfilterHar ni också fått ökade krav på teknisk renhet?