SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Legendarisk maskin som går på vatten

Dags för Hornborgasjöns mackapär-hjälte att flyt(t)a vidare
Fem ton tung maskin som kan flyta lika lätt som en nätt badanka? Den fascinerande egenskapen tillhör den helt unika maskin som nu auktioneras på Klaravik. Hornborgasjöns räddande ängel till flytande vassklippare – som var en av de stora hjältarna i samband med sjöns restaurering på 1990-talet – kan nu flyt(t)a hem till dig.

I början av 1990-talet var Hornborgasjöns status som tillhåll för tranor hotat. Våtmarkerna hade successivt växt igen, mer och mer. Till slut höll vass, träd och rötter på väg att ta skapa en ofrivillig sista trandans. Man hade testat att bränna ner vassen. Men vassen kom tillbaka år ut och år in. Nya kreativa metoder behövdes. Lösningen? En specialbyggd amfibiemaskin som med åtta hjul och smidig flytkraft kunde bemästra Hornborgasjöns vassa utmaningar. Nu letar den legendariska maskinen – som kan anses vara en av de stora räddarna i Sveriges största naturvårdsprojekt – ny ägare genom auktionen på Klaravik.

“Hade varit ett omöjligt uppdrag utan den”

– Mig veterligen är det här den enda åttahjuliga, flytande redskapsbäraren så ordet "unik" är en passande beskrivning, säger Kristian Kroon, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, och fortsätter:
– Bara att en sådan här stor maskin som väger över fem ton faktiskt kan flyta är smått otroligt. Och den har tveklöst varit en rent nödvändig spelare i jobbet med att återställa Hornborgasjön. Det hade varit ett omöjligt uppdrag annars.

Vem drar det längsta vasstrået?

1995 avslutades återställningsarbetet av Hornborgasjön och de senaste åren har behovet av den gamla hjälten till amfibiemaskin minskat. I två år har den vilat helt. Men nu är det dags för den berömda bjässen att väckas till liv.

– Intresset har varit stort redan på förhand. För våtmarksskötsel kan det knappast finnas en bättre maskin. Sedan finns det ett stort villhöver-element som säkert kan locka många, konstaterar Kroon.

Auktionen på klaravik.se avslutas den 29 april, med möjlighet till visning på plats torsdagen den 25 april (föranmälan krävs). Under samma tid pågår auktionen av en vasskördare med foderspridare som också använts vid Hornborgasjön.

För mer information, kontakta
David Kvicklund, Content Manager Klaravik, david.kvicklund@klaravik.se, 054-774 52 31
Kontaktinformation
Postadress
Tynäs­gatan 10
65216 Karlstad
Besöksadress
Tynäs­gatan 10
65216 Karlstad
Region
Karlstad
Värmlands län
Sverige
Organisationsnummer:
556881-8693
Grundat: 2012
Anställda: 190
Välkommen till Klaravik - marknadsplatsen för maskiner, verktyg och fordon.

Klaravik är marknadsplatsen för maskiner, verktyg och fordon. Vi ger företag och privatpersoner möjlighet att köpa begagnade maskiner, verktyg och fordon enkelt, tryggt och till rätt pris. Vårt mål är att förmedla vinnare i alla led. För våra säljande kunder jobbar vi nära med lokal förankring för en ansvarsfull affär. För våra köpare är vi marknadsplatsen som aldrig stannar, alltid med nya relevanta auktioner. Och för samhället bidrar vårt hållbara återbruk till att göra miljön en smula lyckligare. Win-win-win, helt enkelt. Klaravik Sverige & Danmark har 190 anställda, 390 000 registrerade budgivare och varje vecka läggs tusentals nya objekt ut på auktion. 2021 omsatte Klaravik drygt 3 miljarder svenska kronor.

Välkommen att kontakta oss!

Kontakter

Åsa Albinsson
073-523 24 25
Klaravik Kundtjänst
Kundtjänst
054-151304
David Kvicklund
Content Manager
054-774 52 31

Filmer

Klaravik - Så funkar det

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-05-20
DIRA Robotbrag 30-31 MajVolvo L110H och L120H uppdateras Ny undersökningNewsec exklusiv rådgivare Skrivare allt oftare målta­vla för säkerhetsintrång
2024-05-17
Volvo CE presenterar omfattande rapporterMinimera produktspill Grundstenen för pålitliga VVS-systemEaton lanserar inbytes­kampanj för UPS-system Besök Swecons digitala monter
2024-05-16
Dessa fyra cyberhot växer extra snabbtONE startar ny containerlinjeIVECO Göteborg fyller 25 årSmart och klimatanpass­ad vattenhantering Byggföretag i Umeå på frammarsch
2024-05-15
ELESA vinner Good Design® Award Ny YSTA Sopvals Proffs L Clara blir VP Strategy & TransformationJordfelsbrytare uppfyller europeiska standarder 71% av styrelser tonar ner cyberriskernas allvar
2024-05-14
Montico ny utbildningsaktörYstaMaskiner present­erar nytt kättinghuvud Vårt modulära PLC Handla bra grejer till jobbetAllt fler superdatorer drivs med AMD