Lidköping Energi utser Valmet till leverantör av allbränslepanna - industritorget.se
TORSDAG 09 APRIL 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Lidköping Energi utser Valmet till leverantör av allbränslepanna

Nu står det klart att Valmet blir leverantör till den nya allbränslepannan.
Den nya allbränslepannan, ska ersätta de två äldsta avfallspannorna på Lidköping Energi som togs i drift när anläggningen byggdes 1985.

Lidköping Energi har tillstånd att förbränna 130 000 ton avfall årligen, och genom en noga övervakad process omvandla energin i avfallet till fjärrvärme, hetvatten, processånga och el. Pannan ska vara i drift december 2021.

- Vi är stolta över den förbättring vi gör i anläggningen. Vi kommer att bli mer kostnadseffektiva, få en bättre tillförlitlighet och förbättra vårt klimatavtryck, säger Stina Bergenheim, VD Lidköping Energi.

Kommunägda Lidköping Energi har skrivit avtal med Valmet om leverans av en ny kraftvärmepanna. Den nya pannan är en så kallad allbränslepanna på 20 MW, som kan eldas med industri- och hushållsavfall samt biobaserat bränsle så som träflis. Pannan kommer ersätta de två äldsta avfallspannorna som togs i drift när anläggningen byggdes 1985. De senaste åren har de äldsta pannorna krävt omfattande underhåll, vilket gjort det nödvändigt med en nyinvestering. Den nya pannan kommer att byggas i befintlig pannhall för att hålla kostnaderna nere. Rivningsarbetet av de uttjänta pannorna kommer att påbörjas i vår. Golvet i hallen kommer att förstärkas inifrån och taket kommer att höjas för att ge plats åt den något högre pannan. Valmet har idag ett 20-tal liknande pannor i drift.

För att ta tillvara på all energi i avfallet, kommer även en investering göras i en ny ångturbin som producerar el. Den totala årsproduktionen av el kan då dubbleras. Genom att öka elproduktionen minskas utsläppen av klimatgaser globalt genom att ersätta motsvarande mängd el producerad av kol och naturgas. Affären med Valmet avser inte ny turbin, vilket företag som kommer leverera turbinen är inte klart ännu.

Redan i början av 1980-talet började planerna på avfallsförbränning ta form i kommunen och 1985 togs anläggningen i drift. Att göra fjärrvärme och el av avfall är ett klimatsmart sätt att tillvarata energin i sådant som annars skulle gått till spillo. Vid avfallsförbränning fångas och förstörs skadliga ämnen på ett säkert sätt samtidigt som behovet av deponi minskas. En deponi riskerar att läcka metangas och tungmetaller över tid. Lidköping Energi driver tillståndspliktig verksamhet som regleras bland annat av gränsvärden gällande utsläpp till luft och vatten. Den årliga miljörapporten visar att utsläppen ligger långt under rådande gränsvärden. Den kommande moderniseringen av anläggningen med en ny panna, får en positiv klimatpåverkan direkt och indirekt genom ökad elproduktion samt minskning av råvaror som sand, kalk och aktivt kol. Valmet har mångårig erfarenhet av avfallspannor, och panntypen är av beprövad teknik, som med stor marginal uppfyller Industriutsläppsdirektivet (IED).

- Vi lever upp till rådande miljökrav idag, men med en ny panna står vi väl rustade att möta framtida miljökrav, säger Stina Bergenheim, Lidköping Energi.

Avtalet signerades av Lidköping Energis vice ordförande Pär Johnson och VD Stina Bergenheim.

Stina Bergenheim
VD Lidköping Energi
stina.bergenheim@lidkopingenergi.se
0510-770290

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-04-03
Självförsörjande trästuga revolutionerar vårt sätt att levaElectrolux Professional effektiviserar sin tvättservice - satsar på digitaliseringNy 1000 V isolationsprovare från Chauvin-ArnouxHögskolan Väst tillverkar plastvisir till vårdenCamfil svenska AB förvärvar Resema AB & Resema A/Sweberfloor moisture control- trådlös fuktmätning för Webers avjämningsmassorBatteridriven hydraulpump förändrar elarbeten fundamentalt!Ryobis nya serie med fyra högtryckstvättar gör rent hus!Daloc investerar 250 miljoner i Töreboda
2020-04-02
norelem styr vidare med ny modulär precisionspositionsserie CEJNs ultraFLOW nu tillgänglig i rostfritt stålISCAR MILL – Spårfräsar med MultiMaster- och FlexFit-skaftPRISJUSTERINGHöj- och sänkbart utsugsbordIndustri 4.1 - Revolution­erande energieffektiviseringScantruck prioriterar grön omställningJobba effektivt ‒ borra dammfrittVolkswagens leveranser av laddbara bilar ökariLOQ 5-serien – nyckeln till smartare fastigheter Palo Alto Networks köper CloudGenix för att stärka erbjudande inom SD-WANBravida förvärvar kylteknikföretag i BohuslänPowerbox lanserar robust dual channel kraftaggregat för marin motorstyrningTL Bygg går mot strömmen – satsar på yrkesarbetareCELLINK erhåller order om 5,2 MSEK från SocialstyrelsenDyrare bioolja hindrar utfasning av fossila bränslenE.ON och System Verification tecknar treårigt ramavtalFrån tillverkning av bilar till respiratorerTjeders ställer om produk­tion för tillverkning av visir till Svensk vård- & omsorgNy arkskrivare i varioPRINT iX-serien med offsetkvalitet, digital flexibilitet och produktiv bläckstråleteknikUtmärkt tid för serviceMotordrifter – Reviderad standardNu finns alla Webers största lagervaror i lättare säckarMer solenergi i Hammarby SjöstadPlanera och gör dina inköp av konstruktionsplast i vår webbshop när det passar dig Från matproduktion till att producera skyddsvisir - Mixum ska tillverka 15 000 visir om dagenTeknikprodukter och Rönnes går samman till ett bolagKonkurserna ökar, högsta siffran på över 10 år
2020-04-01
Hur fungerar egentligen rengöringsmedel på virus?I Sysslebäck 3D-printas biobaserade skydd åt sjukvårdenEnvirozone tar hjälp av självkörande råttor Bristande cyberskydd orsakade dataförlust och driftsstopp för flera organisationer förra året Iggesunds engelska fabrik helt olycksfri under 2019Unit4 teamar upp med Arribatec för att leverera ERP-programvaraNu har vi öppnat i Uddevalla – Nr 40!Klimatsmartare byggbransch med Wood Tubes reglar av papperAkademiska Hus och NCC vinner pris för säker arbetsmiljöRed Dot design-utmärkelser till Mazda CX-30 och Mazda MX-30Kompetens och rådgivning var avgörande faktorerNytt verktyg hjälper inköpare ta strid mot det giftiga elavfalletAtt begränsa utsläpp från infrastruktur blir nyckel till klimatkrisenSnabbt snygga kanter med nya batteridrivna grästrimmern FSA 57 Är du klar med planeringen inför driftstoppet i sommar?Hälften av de västsvenska småföretagarna korttidspermitterarSolcellsstatistik 2019 – nu finns 44 000 solcellsanläggningar i SverigeAddSecure och Affärsverken utvecklar unik helhetslösning för smarta elnätJordan lanserar fler munvårdsprodukter av återvunnen plastDerome och Magnolia Bostad bygger bostäder i Borås
2020-03-31
Upprop: Plastföretag som kan hjälpa till i kampen mot CoronaTeknik med nålspetsprecisionVill du korta dina cykeltider?HCL lanserar BigFix 10 - en ny version av branschens ledande plattform för slutpunktshanteringKipp Scandinavia AB säker­ställer sin leveransförmåga
Annonser