Logistiksektorn efter Brexit - industritorget.se
ONSDAG 02 DECEMBER 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Logistiksektorn efter Brexit

Oavsett om det blir en "no deal" eller en mjuk Brexit måste alla som jobbar med logistik vara förberedda på alla eventualiteter. Samtidigt ökar antalet obligatoriska tulldeklarationer med 8 000 procent.
– Brexit närmar sig och med det kommer även stora förändringar i det ekonomiska förhållandet mellan EU och Storbritannien. Formen på dessa förändringar kommer i hög grad att bero på de pågående förhandlingarna mellan de två parterna - men vi kan redan idag se några trender som framträder redan. BluJay Solutions, experter inom logistik, ger prognoser och rekommendationer för logistikbranschen efter den 31 december 2020.

Förhandlingarna om Brexit går in i en ny fas. När Storbritannien drar sig ur den inre marknaden och tullunionen vid årsskiftet kommer tulldeklaration, exportvillkor och skattearrangemang mellan EU och Storbritannien att förändras avsevärt - oavsett om båda sidor komma överens om ett handelsavtal då eller om Världshandelsorganisationens (WTO) minimistandarder automatiskt kommer att gälla när en hård Brexit träder i kraft.

En närmare titt på statistiken visar den enorma omfattningen av det som komma skall, för en sak är nämligen uppenbar när det kommer till internationell handel: Storbritannien är inte en ö. För närvarande importeras cirka 70 procent av alla varor som säljs i England, Skottland, Wales och Nordirland. Hälften av importen 2019 kom från Europeiska unionen (värde: 304 miljarder euro), import från länder utanför EU uppgick till 311,9 miljarder euro. Under samma period exporterade Storbritannien varor till ett värde av cirka 193,7 miljarder euro inom EU:s inre marknad och 217,3 miljarder euro utanför EU.

Automatiserade tullformaliteter
I händelse av en hård Brexit skulle tullformaliteterna ensamt öka drastiskt för handeln med EU-länder enligt Stefan Tärneberg, Director Solutions Consulting på BluJay Solutions.

– Skulle Storbritannien bli ett tredjeland, det vill säga ett land utanför EU, kommer antalet tulldeklarationer att flerdubblas. Förra året var brittiska företag tvungna att fylla i fem miljoner tulldeklarationer. När det kommer till en hård Brexit skulle den siffran stiga till 400 miljoner - en markant ökning med 8 000 procent.

Tullformaliteternas natur och omfattning är avhängig förekomsten av ett frihandelsavtal - och en Brexit utan handelsavtal skulle vara kostsamt menar Stefan Tärneberg.

– I bästa fall kommer Storbritannien att gå ur ronden med ett svart öga. Om det finns en överenskommelse kan tullformaliteterna begränsas. I ett "no deal-scenario” skulle å andra sidan avsevärda resurser bindas i företag genom att behöva fylla i komplexa tulldeklarationer. Företag måste ta saken i egna händer och automatisera tulldeklarationer. De som startar det nya året oförberedd kommer att uppleva en enorm chock den 1 januari.

Flödet av varor
Det är lika viktigt att ta hänsyn till de oundvikliga trafikköerna mellan Calais och Dover från och med den 1 januari 2021. Oavsett detaljerna i de nya tullbestämmelserna kan du förvänta dig en ojämn start och långa väntetider. När det är möjligt bör andra destinationer i Storbritannien väljas, särskilt i januari och februari, för att undvika den överbelastade länken till Dover. Hamnarna i London Gateway, Tilbury, Harwich och Newhaven är bra alternativ.

– Detta kommer naturligtvis inte att fungera för varje last. Färska blommor från Nederländerna eller frukt från Medelhavet kommer inte att överleva den långa resan. Det är lika problematiskt vid tunga laster där varje kilometer ökar kostnaden. Men för många företag erbjuder krisen också en möjlighet att göra leveranskedjan mer flexibel och därmed mer krissäker. Exempel är gemensam användning av containrar eller intensifierat samarbete mellan speditörer, logistikföretag, speditörer och tullagenter vid ruttplanering. De som når sina destinationer trots en bildligt talad hård sjö kommer att gynnas - även om detta innebär att man avviker från den kurs man har varit inställd på hittills, säger Stefan Tärneberg.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-11-19
SCHABLONER FÖR SOCIAL DISTANSERING FRÅN TECHNIMA NORDICNy innovativ lösning från ABB för smart energioptimering av byggnaderNy halvledarbeläggning kan bana väg för framtidens gröna bränslenFör snäll eller för snål? Svenskarnas omfattande lösenordsdelning öppnar upp för bedragare
2020-11-18
Höganäs Verkstads AB köper MTE bäddfräsCERTEX och Klätterteknik blir ett bolagÖppet brev till Maskinentreprenadmarknaden!ABB:s lösning Compact Interior Paint sparar utrymme och ger minskade målningskostnader samt mindre miljöpåverkan100 procent sortering av avfallet när Glöstorpsskolan byggs”Offentliga upphandlingar ett sätt att driva byggbranschen framåt”ChargePoint tillkännager integration med Apple CarPlay – Revolutionerar förarupplevelsen på en växande elbilsmarknad Veeam har nu över 400 000 kunder som använder dess backup-lösningar för att skydda, hantera och frigöra sina dataFörväntad stark julhandel – men ökade krav på flexibilitet
2020-11-17
Ännu vassare support med ny skärande tekniker Nya Mirka® AIROS är den första smarta elektroniska robotsliparenPUB, Singapores nationella vattenförvaltningsorgan, utser ABB att automatisera världens största membranbioreaktorDBT har fått ytterligare två nya medarbetare Cementas byte till A60H dumprar ökade produktiviteten med cirka 30 procentKundunika kapslingarDynabook utökar sitt prisvärda satellit pro-sortiment med ny C40- och uppdaterad C50-modell
2020-11-16
​Nu öppnar Veldi Bemanning i Malmö!Nya Iridium grovlekar för den perfekta finishenGreen Cargo och Schenker AS i samarbete med ny miljösmart lösning för tempererat godsABB tar hem priset för Bästa Elnyhet för andra året i radSkarpare lösning för rakelbladProtolabs nya e-handelsplattform ger utvecklingsingenjörer ännu snabbare service och ökad flexibilitetBäst i landet på klimatförbättrad betongDesignstolen ”Straw” - en hållbar uppstickare med skandinavisk touchZert skräddarsyr utbildningar inom riskbedömning och CE-märkningPandemin har snabbat på företags resa mot “IT-kanten”
2020-11-13
Spara energi med Intelligent VakuumteknikEn bilturné på 200 mil i norr med Jörgen WedmarkNCC undertecknar kontrakt för Lisebergs nya vattenparkKrandagarna 2020 – CERTEX med som föreläsareNya online-mätningar möjliggör effektivare och mer kostnadseffektiva uppstarter.Givande dialog om Sörgraninge mångfaldsparkBolt blir Europas största mikromobilitetsleverantör nästa år – siktar på att ha 130 000 elsparkcyklar i mer än 100 städer
2020-11-12
Fullspäckat digitalt seminarium om smarta industrilösningarDigitala checklistor underlättar vardagen100 gånger kvalitet med Trygg plåtMotala Verkstad Groups verksamhet i AB Motala Verkstad utser VD för framtidenSödra lanserar Wood Solutions för växande partnerskap inom hållbart träVälkommen till ett webbinarium om Trygg plåtDe utsågs till Svealands främsta entreprenörerArvals resultat för tredje kvartalet: +7% tillväxt för den finansierade vagnparken
2020-11-11
Smart Manufacturing och Logistics & Automation Malmö ställs in på grund av pandeminDurma Fiberlaser erbjuder tre olika optionerAnimation av digital flödesvakt för vatten - PF3WB/C/S/R Nu ska södra Sveriges främsta entreprenör utsesMimecast: Tre av fyra medarbetare äventyrar företagets IT-säkerhetCTEK E-Mobility lanserar nästa generations elbilsladdare Honeywell och Vertiv satsar på hållbara datacenter
2020-11-10
Den tunnaste rotationsenheten med elektrisk bromsHälften fortsätter permittera - stora variationer hos underleverantörernaVolvo presenterar F-generationens ECR50 - enastående mångsidighet och användarvänlighetSmart vattennät hjälper Anglian Water att förebygga vattenbristBoliden Rönnskär – världsledande på metallåtervinningFörpackningsändring och ny färgkodning på Q&E-ringarNy rapport: 2,6 miljoner laddbara personbilar kan rulla på svenska vägar inom tio årJönköping Energi investerar i företaget Primrock tillsammans med fyra energibolagNy rapport pekar på behovet av hybrida molnlösningar som möjliggör kontinuerlig drift
2020-11-09
Schuchardt Maskin AB är med och skapar nästa generations tekniker
Annonser