SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Lyckat linbyte fört i hamn

Helhetslösning med samlad expertis
En skeppslastare kommer lastad – i LKAB:s fall med flera miljoner ton järnmalmsprodukter varje år. Vid CERTEX inspektion av lastarens vinsch konstaterades att stållinornas livslängd var på väg att löpa ut. Niclas Olersbacken, underhållsingenjör på LKAB, berättar om ett välprojekterat linbyte som säkrar driften i många år framöver.

Via fartyg som lägger till i Luleå hamn distribuerar LKAB malmpellets och slig vidare ut i kundkedjan både när och fjärran. För att lossning och lastning via skeppslastaren ska gå snabbt och effektivt är hög driftsäkerhet och ett jämnt produktionsflöde av största vikt. Efter CERTEX inspektion i fjol planerades ett linbyte in, som nu ett år senare är utfört.

– Det är viktigt att vi kan ta emot båtar när vi säger att vi kan göra det, eftersom varje minut de ligger vid kaj och inte lastas innebär en kostnad. CERTEX planerade in linbytet i god tid, så att verksamheten inte störs, säger Niclas Olersbacken.

Total kontroll över lasten
En skeppslastare är ett ställbart transportband som kan ändra position och läge. I höjdled genom justering av vinscharna, i sidled genom att lastaren går på räl. När vajern dras in höjer sig lastaren, släpper du efter sjunker den. Allt eftersom malmen lastas tyngs båten ner. Att skeppslastaren är höj- och sänkbar gör att malmens fallhöjd kan justeras, och fartyget behöver inte halas – till skillnad från klassiska hamnkranar där lastningen sker en skopa i taget.

– Skeppslastaren är en av de viktigaste komponenterna i vår hamn. Med den sker en kontinuerlig ström av material och vi har total kontroll över var vi lägger materialet i båten, vilket är viktigt då det gäller att ha jämn last, förklarar Niclas Olersbacken.

Helhetslösning med samlad expertis
I detta projekt hade CERTEX en samordnande projektledarroll, medan vårt nederländska systerbolag, Mennens, utförde riggningsarbetet. Eric Nordin, projektledare och säljare, berättar om fördelarna med detta tillvägagångssätt:

– Genom att dra nytta av den samlade expertisen inom Lifting Solutions Group har vi kapaciteten att erbjuda en heltäckande lösning, där våra kunder har en enda kontaktperson för både inspektion och behovsanpassat linbyte. Allt för att göra kundens upplevelse så smidig och effektiv som möjligt.

Eric Nordin understryker även det utmärkta samarbetet med kranföretaget Havator som avlastade transportbandet under bytet.

– Deras professionalism och engagemang bidrog också till att projektet flöt på smidigt och effektivt. Vi ser fram emot att samarbeta med dem även i framtida projekt.

Trygghet med löpande inspektioner
För LKAB innebär ett samordnat genomförande stora fördelar, enligt Niclas Olersbacken.

– Det är ett framgångsrikt samarbete. CERTEX är experterna med förkunskaper om anläggningen, som har en övergripande bild av nuläget och eventuella behov av åtgärder, säger han och tillägger:

– Vi är väldigt nöjda. Vi har fått ett bra och proffsigt bemötande över hela linjen. Det här är andra gången vi har bytt vajer på skeppslastaren sedan 1996, vilket är ett långt tidsspann. Framöver kommer CERTEX att ge oss status genom löpande inspektioner och meddela när det är dags för service eller linbyte. Det är en trygghet att de sköter projektet i dess helhet.

Läs mer om våra tjänster inom Service och inspektion här.

Vill du komma i kontakt med oss?
Vi finns representerade med lokala försäljningskontor och säljare runt om i Sverige.

Välkommen att kontakta ditt närmaste CERTEX-kontor här.
Kontaktinformation

CERTEX Svenska AB

Postadress
Box 2073
18302 Täby
Besöksadress
Penta­vägen 3
18730 Täby
Region
Täby
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556083-2577
Grundat: 1904
Anställda: 66
Välkommen till Certex Svenska AB!

Certex Svenska AB är en av Sveriges ledande leverantör av helhetslösningar inom lyft, stållinor och service. I vilka former lyft än förekommer i industrin, i hamnar, på byggarbetsplatser, i gruvor eller inom något helt annat område, så har vi på Certex produkterna och tjänsterna som gör det möjligt. Stållinor är vår huvudprodukt, som vi sedan kompletterat med cirka 7 000 andra lyftrelaterade produkter för att täcka de flesta lyftbehov direkt från hyllan. I de fall våra lagerförda produkter ändå inte räcker till, tar vi hjälp av vårt europeiska nätverk av systerbolag och leverantörer för att hitta rätt produkt för ett specifikt lyft.

Certex Svenska AB har en lång historia på den svenska marknaden och grundades redan 1904. Sedan 2007 är vi en del av Axel Johnson-koncernen, där vi tillhör Axel Johnson International och affärsområdet Lifting Solutions.
Vi finns där du finns

Vi värdesätter lokal närvaro. Våra försäljningskontor finns i Stockholm, Göteborg och Malmö, men vi har också lokala säljare runt om i landet. Du hittar alla våra lokala säljare under Kontakta oss. För att kunna erbjuda en heltäckande service i Sverige har vi också ett nätverk av servicebussar med tekniker som kommer till dig som kund och utför service och inspektion av dina produkter på plats i din unika arbetsmiljö.
Våra kontor är specialister på den lokala marknaden och anpassar sortimentet av produkter efter vilka behov som finns hos de lokala kunderna. Vårt Lifting KnowHow, våra produkter och tjänster finns här för dig, oavsett om du är i Malmö eller i Luleå.
Kundanpassade produkter

För att kunna matcha de mest komplicerade lyft har vi ett konstruktionsteam i Varberg, där alla typer av lyftok och redskap konstrueras, testas och certifieras. Produkterna skräddarsys oftast helt efter våra kunders önskemål. Du kan läsa mer om våra specialprodukter under Kundanpassade lösningar, eller kontakta våra säljare för mer information.
En del av något större

Som en del av Axel Johnson Internationals affärsområde Lifting Solutions ingår Certex Svenska i en grupp om 25 bolag runt om i Europa, som alla är specialiserade på lyftutrustning. I varje land finns ett lokalt nätverk av serviceenheter och servicebussar med lång erfarenhet och tillgång till expertis från lyftexperter i hela Europa. Detta ger oss en bredd, både gällande produkter och kunskap, och en unik möjlighet att erbjuda den bästa lösningen för varje kundbehov.

Välkommen att kontakta oss

Certifieringar

AAA – AFS 2001:1 – ISO 9001:2000

Kontakter

Certex Sales
Försäljning
08-758 00 10

Filmer

Funktioner som lyfter din verksamhet - CERTEX industrikranar

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-06-05
Ciscos plattform för molnsäkerhet tar nya klivIFS lanserar nya industriella AI-funktionerAxkid svarar på dyster europeisk krockstatistikNeo4j tillkännager sam­arbete med SnowflakeRansomware fortsätter orsaka oreda
2024-06-04
ISCAR utökar ett redan stort sortiment Rikstäckande service för centralsmörjning3D print växer kraftigtAmmann slutför förvärvet Framgångsrikt Konvent och 60-årsfirande
2024-06-03
Smidig materialhantering med ledstaplareSkärning när material är värmekänsliga ISCAR QUICK-X-FLUTEÄventyret börjar med Lesjöfors gasfjädrarOLSONS breddar programmet
2024-05-31
3D-printing för flexibel och innovativ tillverkning Karlslunds Marina på Dalarö väljer BioDisc® BN Framtidens svetsmetod Välj rätt kompressor för verkstaden Framstående teknik för effektiv kabelinstallation
2024-05-30
Ravema distribuerar ScandiTools Lännen deltar på Svenska Maskinmässan 2024 Nytillverkning av 77 år gammal reservdelDen optimala restaurangbelysningenVi hjälper företag