SÖNDAG 22 SEPTEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Mer bonus än malus för snabbare omställning!

Sverige har antagit enormt ambitiösa klimatmål för transportsektorn. Målet är att minska koldioxidutsläppen från vägtrafiken med 70 procent till 2030 jämfört med 2010.
MRF står bakom målet om en fossilfri fordonsflotta till 2045. Däremot måste detta ske med förnuft så att vi inte inkräktar på enskildes mobilitet och näringslivets behov av transporter. Vi vet att det går att minska utsläppen och vägen går via fler nya fordon med allt lägre utsläpp. Under perioden 2005 till 2017 minskade koldioxidutsläppen från nya personbilar med 37 procent i Sverige och under samma tid med 27 procent i EU. Sverige är en liten marknad och tekniska åtgärder måste därför harmoniseras med andra länder.

Nyligen rapporterade Trafikverket att de sammanlagda utsläppen från vägtrafiken ökar, trots införandet av ett bonus malus-system. Huvudorsaken är den ökande lastbilstrafiken och att andelen biodrivmedel inte fortsatt öka.För att klara målen behövs mer elektrifiering, biodrivmedel och energieffektivisering. Vi ser nu att försäljningen av olika typer av elbilar ökar men det handlar om relativt sett få fordon och att den totala nybilsförsäljningen minskar, särskilt lätta lastbilar. Totalt minskade nybilsförsäljningen med 18 procent i mars jämfört med mars förra året. Även dieselbilar som skulle kunna ha en betydande roll för att minska klimatutsläppen har tappat, andelen minskade med 6 procent i mars jämfört med förra året enligt Trafikanalys. Dagens dieselbilar som följer Euro 6, där många har AdBlueteknik som reducerar kväveoxider, möjlighet att köra på biodrivmedel och därmed låga eller inga koldioxidutsläpp, skulle också kunna bidra till att nå klimatmålen.

Ett nytt tänk behövs, där en framgångsrik strategi måste innehålla mer morot än piska. Dessutom har allehanda nya krav på än mer malus en avskräckande roll på bilmarknaden, vilket riskerar att fördröja en omställning till fordon med lägre utsläpp. Reglerna bör också utformas utifrån kundernas behov av olika typer av fordon. Bränsleeffektivitet måste löna sig oavsett storlek och det behövs morötter för att göra lätta lastbilar bränslesnålare.

Det bör också noteras att malus, det vill säga ytterligare beskattning, läggs ovanpå en redan väldigt hög beskattning. Totalt betalar fordonsägarna i Sverige cirka 65 miljarder kronor per år i olika specialskatter, såsom energi- och koldioxidskatt, fordonsskatt, vägavgifter, trängselskatt och skatt på trafikförsäkringspremier, samt moms på bensin och diesel. Då är inte generella skatter, som moms på bilköp, reparation, service etc inräknade. Av de 65 miljarderna går cirka 20 ”tillbaka” i form av vägunderhåll och väginvesteringar.

Vi borde lära av historien. Den största och snabbaste omställningen av bilparken skedde åren 1987-1989 i samband med introduktionen av katalysatorbilar. Incitamenten för att byta bil till en med katalysator var då uteslutande positiva.

Överlag är det för mycket malus i trafikpolitiken. Transporter och resor är något positivt men för att vi ska klara klimatmålen måste vi värna om nybilsförsäljningen. Hot om mer malus skrämmer bilköparna, så varför inte locka med mer morötter istället?

Charlie Magnusson

Ansvarig Press, opinion och samhälle på MRF

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-09-12
ITU-programmet får vara kvarTobias Håkansson blir ny regionchef för distrikt ÖresundHager har förstärkt försäljningsteamet i väst med ett par strategiskt viktiga rekryteringarNy undersökning från LTH visarPatrik Settlin utses till ny vd för LitiumPSA:s el- och hybridoffensiv – de första svenska priserna klaraHenkel Norden inleder samarbete med KW PartsKonjunkturvändningen är näraKlimatomställning och kompetensförsörjning i höstens regeringsförklaringAirmees cargocyklar breder ut sig över Stockholm Ökad automation och digitalisering med hjälp från Prevas och RobotlyftetABB inleder byggnation av ny robotfabrik i ShanghaiNy varumärkesprofil för Volkswagen TransportbilarIAAM Sverige arrangerar European Advanced Materials Congress
2019-09-11
Viktigare än någonsin att nätverka på mässgolvetFatpump – Bästa tipsen för ett bra köpStålåret 2019: Nu laddar vi omBesiktningstekniker till Opus i AkallaVälsmord hydraulikinspiration i Borlänge 23-24 oktoberProduktnyhet September 2019 - SortimentväskaRamirent blir totalleverantör till NCC:s bostadsprojekt i ÄngelholmSizes ingår partnerskap med Business Arena StockholmSTIHL invigde expansion av det nordiska huvudkontoretebm-papst lanserar nya fläktar för kommersiella fordonLand Rover Defender - Ikonen är tillbakaEngcon ökar sin omsättning för nionde året i rad BMW visar upp nyheter på IAA Cars i FrankfurtStena Recycling är officiell partner till ASAPRacing och konceptbilarVärldspremiär för Volkswagens nya elbil ID.3
2019-09-10
VBN Components finalist för tyska MM Maschinenmarkts innovationsprisThomas Johansson ny affärsområdeschef för Energi och Industri VästEnkel rörbearbetningGöranssons Maskiner AB i Staffanstorp samarbetar med Beck Maskin Sverige ABPeab bygger nya Storbron i SundsvallBränslecellsdriven dragtruck för framtidens flygplatslogistikNy miljöcontainer unik i att uppfylla uppdaterade krav Diac satsar på framtiden Jobbprognos för svensk industri bland de svagare i Europa​600 byggnadsvårdsexperter räddar miljönAbkati förstärker säljkåren i StockholmNya Hilti DSH 600-X motorkapMexichem - som Wavin är en del av - blir Orbia: To Advance Life Around the WorldFord kommer sälja fler elbilar än diesel- och bensinbilar tillsammans år 2022Nya produkter på ny mark När du vill ha raka svar! FLEX nya digitala vattenpass är här!Vad har olja, solpaneler, lithiumbatterier och en kompisklubb gemensamt?​Mobileye – förarens extra ögonEfterlängtad sliphjälp - ONE+ Batteridrivna FingerslipSnabbare produktion med konverterad nonwoven!Hager stärker sin säljorganisation med Jonas Becker Pressinbjudan: Advanced Biofuels Conference
2019-09-09
Kompakt smartness i ÖvikLesjöfors goes to HollywoodABB öppnar nytt högeffektslabb för lågspänningsprodukterLuna lanserar handverktyg för smidigare säkring Besök Diac Metal AB på Elmia underleverantörsmässaRiksarkitekten – starkt dragplåster till mässan Nordic Property ExpoConrad Elektronik erbjuder nu smidiga inköpslösningar för företagRollco firar 20 år!Sportkläder i återvunnen plast från havet vinner Textilias miljöstipendium 2019 Thermotransferskrivare för industriella applikationer
Annonser