TISDAG 17 SEPTEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Mercedes-Benz EQV: Världspremiär för första eldrivna minivanen i premiumklassen

Nu är det premiär för Mercedes-Benz EQV.
Världens första helt eldrivna MPV/minivan i premiumsegmentet. Bilen har ett 90 kWh batteri som ger en räckvidd på 405 km och som kan snabbladdas 10 – 80 % på under en timme.

Efter att eldrivna konceptbilen Concept EQV visades i Geneve så sent som i mars är det nu världspremiär för produktionsklara Mercedes-Benz EQV – Världens första helt eldrivna MPV/minivan i premiumsegmentet. EQV är den andra modellen från Mercedes-Benz nya elbilsvarumärke EQ efter EQC som hade säljstart i Sverige i sommar.

EQV har samma rymliga premiumkaraktär som Mercedes-Benz V-Klass och har liksom den en verkligt flexibel inredning. Det går att få bilen med sex, sju eller åtta sittplatser som går att flytta och vända i skenor. EQV kommer i två längder – Standard på 5140 mm (hjulbas 3200 mm) respektive lång på 5320 mm (hjulbas 3430 mm).

Motorn som är monterad i fronten är på 150 kW (201 hk)med ett vridmoment på 362 Nm och driver på framhjulen. Batteriet på 90 kWh är placerat under golvet vilket ger en låg tyngdpunkt och fina vägegenskaper. Toppfarten är 160 km/tim. Den preliminära räckvidden är 405 km och förbrukningen är ca 2,7 kWh per mil (27 kWh/100 km).

Liksom på EQC går det att styra hur mycket bromskraft som ska återvinnas till batteriladdning när föraren släpper gaspedalen eller bromsar. Genom att använda rattpaddlarna kan regenereringen ställas i fyra steg – från att bilen rullar fritt (motorväg) till att den bromsas in kraftigt (stadstrafik) på ett sätt som gör att bromspedalen nästan aldrig behöver användas. I auto-läget väljer bilen själv nivån baserat på data från vägmärken, navigator och bilens egen radar och kameror.

Laddas till 80% på under en timme
Laddkontakten finns i främre kofångaren och liksom på EQC är den av CCS-modell. Det gör att den passar både för vanliga laddstolpar och laddboxar med Typ 2-kontakt samt snabbladdare med CCS kontakt för likström. Laddas bilen med växelström på laddstolpe eller i laddbox används ombordladdaren på 11 kW och det tar då upp till tio timmar att ladda bilen fullt. Med snabbladdning från till exempel IONITY kan EQV ta emot upp till 110 kW likström och det betyder att den kan laddas från 10-80% på under 50 minuter.

Genom att koppla bilen till Mercedes Me charge kommer den som kör EQV få tillgång till automatisk betalning på fler än 300.000 laddplatser i Europa, inklusive IONITYs snabbladdare. När laddaren kopplas in får den direkt besked om att bilen är ansluten till systemet och betalningen hanteras direkt. I Sverige täcker Mercedes Me charge de flesta kommersiella laddstolpar.

Elektrisk och intelligent
EQV har Mercedes-Benz röststyrda infotainmentsystem MBUX som standard. Här är det specialanpassat för MBUX och visar bland annat laddstatus, energiflöden och räckvidd. I systemet ingår också navigation som planerar rutten utifrån var det finns laddare och vilken väg som förbrukar minst energi. Föraren kan också ange beräknad avresetid så att bilen har värmts eller kylts till behaglig temperatur i förtid – medan bilen är inkopplad på laddström.

Mercedes-Benz EQV visas på IAA-mässan i Frankfurt den 12-22 september och börjar säljas i Sverige i 2020. Svenska priser är ännu ej klara.

För mer information kontakta:
Charlotta Bauer Letsikas
PR & Communications Manager, Mercedes-Benz Sverige AB
charlotta.letsikas@daimler.com
tel: 0707 549 514

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-09-10
Diac satsar på framtiden Jobbprognos för svensk industri bland de svagare i Europa​600 byggnadsvårdsexperter räddar miljönAbkati förstärker säljkåren i StockholmNya Hilti DSH 600-X motorkapMexichem - som Wavin är en del av - blir Orbia: To Advance Life Around the WorldFord kommer sälja fler elbilar än diesel- och bensinbilar tillsammans år 2022Nya produkter på ny mark När du vill ha raka svar! FLEX nya digitala vattenpass är här!Vad har olja, solpaneler, lithiumbatterier och en kompisklubb gemensamt?​Mobileye – förarens extra ögonEfterlängtad sliphjälp - ONE+ Batteridrivna FingerslipSnabbare produktion med konverterad nonwoven!Hager stärker sin säljorganisation med Jonas Becker Pressinbjudan: Advanced Biofuels Conference
2019-09-09
Kompakt smartness i ÖvikLesjöfors goes to HollywoodABB öppnar nytt högeffektslabb för lågspänningsprodukterLuna lanserar handverktyg för smidigare säkring Besök Diac Metal AB på Elmia underleverantörsmässaRiksarkitekten – starkt dragplåster till mässan Nordic Property ExpoConrad Elektronik erbjuder nu smidiga inköpslösningar för företagRollco firar 20 år!Sportkläder i återvunnen plast från havet vinner Textilias miljöstipendium 2019 Thermotransferskrivare för industriella applikationerIVL släpper bok om elavfall för gymnasietKramp och Oljan i Mellerud satsar på butik intill VästerrådaPeafowl Solar Power och Liqway vann SKAPA-priser för Uppsala länMed arbetsmiljö, miljö och kvalitet i fokus Kommunala initiativ positiva för elbilsutvecklingenVolkswagen och Northvolt bildar samriskbolag för batteriproduktion
2019-09-06
ABB-teknik ger seniorer möjligheten till självständigt och rikt livFem missuppfattningar om markbaserad reningNyheter från ABB för framtidens smarta hem och byggnaderHubSpot lanserar omdesignad appmarknadsplats Robotar och röststyrning – om kunden själv får väljaFreemelt tar in 15 MSEK i en investeringsrunda ledd av IndustrifondenMarknadens första batteridrivna sprayaggregat med utbytbara tankarHeidelbergCement och Equinor ingår avsiktsförklaringSchneider Electric Sverige rekryterar nya cheferJessica Petrini blir HR-chef för TyrénskoncernenTekniska Verken i Linköping AB digitaliserar elnätet ytterligare.Bockasjö och Swedavia hyr ut 46 000 kvm till Postnord TPLSå påverkas Norden av orkanen Dorian Circle K ska bli störst i Sverige på snabbladdning – lanserar egna laddareKemibranschen samlas i Lund 16-17 oktoberInnovativ drivteknik från ebm-papst Småländsk arkitektur bakom global batterifabrikSommarens hetaste byggprojekt - rykande färsk lista för hela Sverige!Karl Kloste ny inköpschef i SveviaRyobi lanserar flexibel lödning på ONE+batteri!Sydkoreanskt intresse för svensk fjärrvärmeteknik
2019-09-05
Kompetensförsörjning på agendan när Berendsen fick besökDu kommer väl?Leax ser affärsmöjligheter med Subcontractor ConnectPåminnelse pressinbjudan: Robotkonferens för tillverkningsindustrins framtidRedo för oljespill? Läs spillguidens ABCKom ihåg att förpackningen är en del av produkten!Schneider Electric utökar Easy UPS 3-serien Derome och Riksbyggen tecknar rikstäckande ramavtal​Hydroscand fyller 50 årHelhetslösningar från Weber
Annonser