SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Miljövänlig brandsläckare

Nominerad till Nordbyggs Guldmedalj
Det är den första brandsläckaren i sin kategori som är både PFAS- och tensidfri. Nu är den en av tio nominerade produkter till Nordbyggs Guldmedalj.

– CGS X-Fog är en ny modell som ersätter tidigare skumsläckare och därmed bidrar till PFAS-fria brandsläckningsprodukter, det är grunden till nomineringen, säger Lina Hann, projektledare för Nordbygg 2024.

Nordbygg är Nordens största mötesplats för bygg- och fastighetsbranschen. Sedan 2010 har Nordbygg tillsammans med Svensk Byggtjänst delat ut Nordbyggs Guldmedalj, till årets mest innovativa produktnyhet.

Från ett hundratal produktnyheter i urvalet är nu tio nominerade för 2023.

– I år har vi ett brett startstartfält där hållbarhet ur olika perspektiv är ett genomgående tema, säger Lina Hann.

En av finalisterna som passar bra in i hållbarhetstemat är brandsläckaren CGS X-Fog från GPBM Nordic, som är en miljövänlig brandsläckare.

– X-Fog är unik i sin kategori och ensam om att vara både PFAS- och tensidfri och dessutom ha god släckeffekt inom A-bränder, säger Martin Kintom, produktchef på GPBM Nordic.

98 procent A-bränder
I dag sker 90 procent av alla bränder i fastigheter och cirka 98 procent av dessa är A-bränder, det vill säga brand i fibrösa ämnen som trä, textil och papper. Släckare för klass B-bränder behövs bara för brännbar vätska som olja, plast och bensin.
– I de allra flesta fall behöver man inte skumsläckare, utan man klarar sig alldeles utmärkt med släckare för A-brand, säger Martin Kintom.
Det innebär att många av de skumsläckarna som är utplacerade i bland annat offentliga miljöer, som exempelvis skolor och sjukhus, kan ersättas med miljövänliga alternativ.
GPBM Nordic är i dag ensam om att erbjuda ett komplett sortiment av miljövänliga brandsläckare helt fria från PFAS.

Den gröna omställningen
– Vi vill stå för den gröna omställningen, X-Fog är vår premiumprodukt, därför är det extra roligt att den blivit nominerad till Nordbyggs Guldmedalj, säger Martin Kintom.
Han menar att nu finns de miljövänliga alternativen och det är upp till var och en att se över sina behov och välja rätt släckare för rätt situation.
– Alla behöver ta ansvar för att skapa en framtid som är hållbar, med den kunskap vi har i dag bör alla se över sitt innehav av produkter med PFAS.
I april/maj koras vinnaren.

Här är alla nominerade till Nordbyggs Guldmedalj
• CGS X-Fog från GPBM Nordic – PFAS-fria brandsläckare som ersätter skum
• Kommod Mix&Match från Novosan – toalettmöbler av återvunnen papp
• Habitats utemöbler från Vestre Sverige – utemöbler som kan bidra till ökad biologisk mångfald
• BiteLock från Woodbe Engineering – byggsystem som inte kräver spik eller skruv
• Maksimera Taklastare från Maksimera – ergonomisk taklastare underlättar tunga lyft
• SurfCleaner SCW 6000 från SurfCleaner – samlar in och separerar flytslam som kan bli biogas
• Leapcraft AirBird från Leapcraft – klimatsensor som med fågelljud varnar för dålig kvalitet på inomhusluften
• Koljern Vägg och Källarvägg från Koljern Nordic – betongfritt för väggar under mark
• Arte Mundit från Remmers Scandinavia Filial – ny rengöringsmetod för byggnadsvård
• Fontezinc HR från PPG/Tikkurila Industri Sverige, miljömärkt korrosionsskydd för tuffa miljöer


För mer information:
Melker Lang, produktchef GPBM Nordic, 073-365 60 29, melker.lang@gpbmnordic.se

Fakta X-Fog:
X-Fog handbrandsläckare är 100% tensidfri och är en fullgod ersättare till skumbrandsläckare i nästan alla miljöer. Med sin unika miljöneutrala vätska har X-Fog inte några skadliga effekter på hälsa eller miljö – ett helt miljövänligt släckmedel.
Till skillnad från miljöskadliga, fluortensidbaserade släckmedel innehåller X-Fog inga kemiska ämnen med cancerframkallande, mutagena eller reproduktionstoxiska egenskaper. Ett högt EC50-värde (4,1%) och ett lågt PNEC-värde (17 500L) gör X-Fog miljöneutralt.
Som släckmedel är X-Fog väl beprövat av bland annat Räddningstjänsten och har använts i en mängd olika miljöer och situationer. X-Fog finns som handbrandsläckare i två storlekar, 6 och 9 liter.

Dan Wallander
Phone: +46 733-282929
Mail: dan.wallander@contentavenue.se

CONTENT AVENUE AB
Göteborgsvägen 88
SE-433 63 Sävedalen

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN