MÅNDAG 14 JUNI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Minalyze är finalist i Swedish Mining Innovation Award 2020

Minalyze är en av finalisterna i Swedish Mining Innovation Award 2020 för deras unika skanner för digitalisering av stora volymer borrprover som tillsammans med en molnbaserad mjukvara förbättrar arbetsflödet i gruvindustrin.
Vi fick några ord med Annelie Lundström som är grundare och VD på Minalyze.

Grattis Annelie, Minalyze är finalist i Swedish Mining Innovation Award 2020! Hur känns det?

- Det känns väldigt bra! Dels att någon har nominerat Minalyze och givetvis extra bra att bli finalist. Minalyze-teamet är värda att bli uppmärksammade för ihärdigt och målmedvetet arbete. Med rätt attityd och driv kommer man långt med små resurser.

Berätta lite om er teknik för skanning av borrprover.

- Innovationen är en plattform med flera sensorer för datainsamling och en mjukvara för visualisering vilket lägger grunden för data analytics som öppnar upp för oändliga möjligheter.

Plattformen, Minalyzer CS är en skanner för datainsamling och digitalisering av stora volymer borrkärnor och andra borrprover. På bara några minuter tar vi fram en 3D representation av provet, högupplöst fotografi, geokemi, densitet och sprickfrekvens.

Mjukvaran, minalogger.com är en molnbaserad mjukvara för visualisering av resultaten och med verktyg i mjukvaran kan ytterligare dataset, så som bland annat strukturer, genereras.

Vad är det som gör er lösning så unik?

- När Minalyze CS lanserades till marknaden 2014 skapade Minalyze en helt ny produktkategori. När vi diskuterade produktkonceptet med potentiella kunder redan 2009 sa de: ”Wow! En sådan lösning skulle revolutionera hela gruvindustrin men det är omöjligt att utveckla”. De orden gav mig och min kollega Mikael Arthurson extra drivkraft och vi använde våra ingenjörskunskaper för att hitta en lösning och revolutionera gruvindustrin. Vår approach var att, kan man följa svetsfogar med hög precision så borde man kunna följa borrkärnor med samma noggrannhet. Vår lösning för att skanna borrprover på detta sätt är att vi använder oss av en Lidar för 3D visualisering och avbildning av borrprover som guidar andra sensorer. Uppfinningen är patenterad av Minalyze och är den huvudsakliga innovationshöjden i lösningen och ligger som grund för ytterligare patent i portföljen.

Varför är det en viktig innovation?

- Uppfinningen lägger grunden till att digitalisera gruvindustrin. Våra instrument genererar högupplöst och konsekvent data från stora volymer borrprover - genom detta förbättrar vi hela arbetsflödet för loggning av borrprover samt skapar förutsättningar för assisterad eller automatiserad loggning.

Uppfinningen betyder att kunder får tidig och omfattande information om vad borrprover innehåller vilket gör att man kan bli effektivare och resurssnålare. I sin tur leder detta till ökad hållbarhet.

Under den pågående pandemin har vår innovation kommit att skapa ännu mer värde genom digitaliseringen av borrprover. Med digital access till borrproverna och datan kan projekt drivas framåt trots att människor inte kan flyga till och från siter på samma sätt som tidigare. Detta betyder även att industrin kan attrahera fler att söka sig till jobb inom gruvindustrin då man inte behöver vara borta från vänner och familj i samma utsträckning.

Ni är finalist tillsammans med Orexplore som också har en lösning för att se på borrprov. Hur ser du på det?

- Innovationerna riktar sig mot samma målgrupp och bägge bolagen genererar data utan att förstöra proverna men där slutar likheterna. Att vi båda är nominerade här hoppas jag hjälper industrin och andra att förstå hur vi skiljer oss åt. Vi genererar väldigt olika dataset vilka skapar olika nyttor för kunderna. Minalyze instrument lanserades till marknaden 2014 så vi har hunnit få global kommersiell framgång och verifierat vår data och nyttor tillsammans med kunder.

Vad händer annars hos Minalyze just nu?

- Massvis! Vi har väldigt stor orderingång och vi har en kraftig tillväxt. I veckan skrev vi ett viktigt kontrakt med geologiska undersökningen i Queensland där vi ska genomföra ett betydande skanningsprojekt av historisk kärna. Vi är också stolta att över att vara en viktig teknik i det Australiensiska nationella borrning programmet, NDI, genom det omfattande forskningsprojektet MinexCRC. Tillsammans med vår kund SGS mobiliserar vi nu instrument till Darwin för detta spännande projekt.

Vi har även under det senaste halvåret växlat upp och expanderat både team och verksamhet. Därutöver hanterar vi våra pågående långtidskontrakt som vi har med betydande kunder så som LKAB, Fortescue och Glencore.

Och slutligen, hur ser ni på framtiden?

- Vår svenskägda innovation ligger helt rätt i tiden. Tekniken och affären är verifierade genom omfattande uppdrag runt om i världen under flera års tid, när nu gruvindustrin ställer om för digitalisering är vi i rätt fas för att skala. VI har redan kommersiell framgång i Sverige, Australien och Kanada, nu är vi och industrin redo att växla upp detta flera nivåer.

Vi har också ett enormt driv inom teknik- och metodutveckling vilket kommer synas genom en rad nya tillägg i vårt erbjudande till kunden.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-06-03
Har du också sett fördelen med IO-Link?Serviceteknikern Emma gillar att vara ute i fältCertifierad ballåsning till Western BalvagnarHögre upplösning med nya boost-serienMicke stärker upp servicen av Merlo i Stockholms­områdetSmidig integration med kompletta verktygssystemABB stärker satsningen på att minska koldioxid­utsläppenEnormt intresse för 3D-printad elsparkcykelBosch lanserar ergonomiska excenterslipar för proffsEndress+Hauser utmanar den traditionella industrinI Trollhättan är assisten störst av alltGör en SWAPP® till mer hållbara förpackningar! Pernilla har fått en ny kollega
2021-06-02
PON Equipment bygger världens största batteri-elektriska grävmaskiner - utrustade med CEJN’s ultraFLOWEcoStruxure Micro Data Centers med IP- och NEMA-klassning är tillgängliga i EuropaNya resecentrum i Sundsvall får markvärme från LKMaterialbristen lamslår svensk industriFramtidens industriarbetare är inte mest hotad - det är fotomodellenFörvärv av kroatiska Spacva gör Bjelin till Europas största tillverkare av ekfanérNya Daily: det smarta fordonet som tar lätta transporter till nya höjderSå gör nätverksjätten Cisco sin molnresaEY:s Andreas Bliersbach med på prestigefylld listaDachser satsar på större lastutrymme
2021-06-01
Vi byter namn!Anmäl dig till vårt webbinariumBusch Vacuum Solutions nominerade till priset Rudolf Diesel Nya investeringar i TYRI:s eget EMC-laboratorium Entreprenör lanserar innovativ diskhandske med hjälp av crowdfunding Geomatikk-gruppen förvärvar finska tech-bolaget Keypro OyIgår invigdes nytt landmärke på LandvetterXL-BYGG lanserar XL-PadeltourAhlstrom-Munksjö lanserar FiltEV®
2021-05-31
Schneider Electric lanserar Easy Rack-serien i Europa Vibrationsdämpare förlänger livslängden för tunga applikationer inom bl. a sten- och gruvindustrinHem med solceller på taken från BoKlok säljstartas i Linköping!Altech breddar sortimentet av diffusionstäta anslutningsslangarNytt nätverk skall stärka europeisk edtechMakita lanserar nytt 18V multiverktygLeverans av Komatsu WA500-8 Stone Handler till Bilfrakt Bothnia AB.Hydroscand ser ett ökat intresse för att förebygga slangbrott
2021-05-28
Välkommen till vårt andra webbinarium om stållinorTraktorer för 200 miljoner kronor – försäljningen på Klaravik fortsätter att ökaEtt nytt flaggskepp bland svarvsorter bildar en ny generationNy Pneumatisk slipmaskin för smalbandNy version av ePI – uppdaterad och förbättrad design!Marknadens bredaste kedje- och kabelsortiment för robotapplikationerFlexibla produkter med hjälp av Prodtimes produktkonfiguratorStora Enso avyttrar bruk i tyska SachsenVägen till framgång byggs med en Komatsu väghyvelNy försäljningschef på LAPP Miltronic ABFantasi och gedigna material möts när Lisebergs upplevelsehotell växer framNu startar Sveriges modernaste fyllnings­anläggning för köldmediaNy VD för XL-BYGG Lundgrens i KalmarRabbalshede Kraft och Solkompaniet erbjuder investeringsfri solel
2021-05-27
SMC gillar IO-LinkIndustrilås expanderar i FrankrikeVäderstad köper USA-baserade AGCO-AMITY JV LLC. Ny lösning förenklar tidsregistrering och löneadministration för små och medelstora företagKRAUSZ väljer IBECO som exklusiv agent för HYMAX produkter även i NorgeBosch lanserar ny ergonomisk kap-/geringssåg i BITURBO-serienDet fortsätter uppåt!Arevo släpper världens första 3D-printade elsparkcykel – helt i kolfiberkomposit
Annonser