SÖNDAG 01 AUGUSTI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

MSB ska bidra till ökad kontroll över explosiva varor

Riksdagen beslutade den 9 juni om förändringar i lagen om brandfarliga och explosiva varor (LBE).
Förändringen innebär en skärpt kontroll av personer som arbetar i eller har inflytande över verksamheter som hanterar explosiva varor. MSB och kommunerna får i uppdrag att lämplighetspröva dessa personer.

Till följd av lagändringen har regeringen även beslutat att genomföra ändringar i förordningen om brandfarliga och explosiva varor (FBE). En stor del av förändringen innebär att verksamheter som hanterar explosiva varor behöver anmäla in personer som deltar i verksamheten och få dem lämplighetsprövade.

- MSB kommer att pröva i fråga om lämplighet, och med stöd av yttrande från Polismyndigheten ta beslut om godkännande eller avslag, säger Ann-Sofie Eriksson, chef på enheten för hantering av explosiva varor på MSB.

Hon fortsätter:

- Personerna behöver vara godkända av tillståndsmyndigheterna för att kunna fortsätta sitt arbete. Genom att vi får en ökad kontroll över personer som hanterar explosiva varor minskar också risken för att sprängämnen hamnar i orätta händer.

De nya reglerna i LBE och FBE träder i kraft den 1 augusti 2021 med en övergångsperiod på sex månader då verksamheter med befintliga tillstånd ska anmäla samtliga deltagare. MSB och kommunerna som tillståndsmyndigheter ska med hjälp av yttrande från Polismyndigheten under denna tid genomföra prövning av personerna och meddela godkännande eller avslag. En omprövning enligt de nya reglerna kommer även att göras av föreståndare som sedan tidigare är godkända i dessa verksamheter.

Från och med den 1 februari 2022 måste deltagare vara godkända av tillståndsmyndigheten för att få delta i verksamhet med explosiva varor.

Flera uppdrag för att minska illegala sprängningar

De senaste åren har det skett en kraftig ökning av antalet bombdåd med civila sprängämnen. Regeringen hoppas på att en förändring i lag och förordning kan bidra till att bromsa utvecklingen och minska risken för att sprängämnen kommer i orätta händer.

Utöver ändringar i lag och förordning fick MSB under 2020 flera regeringsuppdrag i syfte att stärka samhällets förmåga att bekämpa illegala sprängningar och minska den illegala användningen av sprängämnen och tillverkning av hemgjorda bomber.

Regeringsuppdragen som MSB fick 2020:

• Uppdrag att analysera och föreslå åtgärder för att utveckla stödet till kommunerna i arbetet med tillstånd och tillsyn enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor (slutredovisades 18 december 2020).

• Uppdrag att inrätta och ansvara för ett nationellt forum för sprängämnessäkerhet (redovisades 30 april 2021).

• Uppdrag att se över tillgängliga metoder för märkning av explosiva varor för civilt bruk som möjliggör identifikation, som inte kan avlägsnas och som om möjligt även finns kvar/kan spåras efter detonation (Slutredovisas i slutet av juni 2021).

• Uppdrag att tillsammans med Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Tullverket, Försvarsmakten och Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) kraftsamla för att motverka problematiken med illegala sprängningar i samhället. I uppdraget ingår bland annat att stärka samverkan mellan myndigheter, att förbättra kontroller och inspektioner, att undersöka om systemet för civil användning kan förbättras samt att förhindra illegal tillverkning och införsel av explosiva varor (slutredovisas 30 november 2021).

Skärpt kontroll över explosiva varor (msb.se)

Regeringen beslutar om nya regler som ska motverka illegal användning av sprängmedel och explosiva varor - Regeringen.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-07-01
Accelerera digitaliseringen genom “the power of integration”Förlängt partneravtal med HV71Infinidat lanserar storage-as-a-service (STaaS) som förenklar och effektiviserar AIOps i stora IT-miljöerSweco blir teknisk rådgivare för utformning av energiö i NordsjönJessica Öberg ny vd för CombitechSolör Bioenergy Group förvärvar framgångsrikt fjärrvärmeverksamhet från Veolia NordicMVS ansluter sig till nätverk för smart elektrifieringSciety-nätverket och Segulah Medical Acceleration investerar 106 MSEK i SAGA DiagnosticsBOLIST Svedala byter ägare
2021-06-30
Semi-automatiserade plocktruckar effektiviserar plockprocessernaSwedish Agro Machinery blir ny återförsäljare för MetsjöEcoStruxure Security Expert från Schneider Electric nu SSF-certifierat i samtliga larmklasserHybrit har producerat världens första vätgas­reducerade järnsvampNexans Aurora: Byggd för framtiden, redo för världs­haven, nyss namngiven i NorgeVerizon och Digital Catapult lanserar Retail Accelerator-program med uppslukande 5G-teknologi Företags- och privatlån under pandeminCTEK stärker sin styrelse och utser två nya medlemmarMålbilder för miljöhänsyn utvärderasEn företagscykel har många fördelar!Coronapandemin har gjort svenskarna mer hygienmedvetna
2021-06-29
Överväg gärna keramiska standardkomponenter för att minska nötning och slitageVolvo EC530E och EC550E - 50-tons grävmaskiner med idéer som är större än deras storleksklassKaeser förvärvar Kompressorservice i SkövdeHållbarhet är kärnan i Mirkas verksamhetFyra fällor att undvika när du vill lånaSensor Control Nordic AB har tecknat ett partneravtal med RealWearHelene Åsander tillträder som inköpschef på Wästbygg GruppenAdvenica får order värd 19,2 MSEKVolvo Cars utökar sitt samarbete med BluJay W3 Energy ska förvalta Fu-Gens första vindkraftparker i SverigeNy tvätthall i Sjöbo med klimatsmart uppvärmningTECE lanserar prefabskåp för golvvärmeFörändrade krav i spåren av pandeminNya Ducato 2021Scandinavian Carbide Company – Ny aktör med lång erfarenhet på hårdmetallprodukter
2021-06-28
I datacentren är det ingen som vill ha varmt väder – så här går kylning till på bästa sättSkanska investerar cirka 540 miljoner kronor i logistikprojekt i HelsingborgWorld Trade Center Göteborg expanderar – tar över top floor på Mässans gata 10Halmstad digitaliseras – väljer AddMobile som leverantörIngenjörsstudenter vidareutvecklade Skövdeföretagets prototypKlimatpåverkan en viktig fråga i utvecklingen av Frihamnen i GöteborgTelia testar livestreaming för drönare
2021-06-24
SMC Automation tecknar avtal med Bravida CoolingNy generation plasma­skärare från SPARTUS!Binar och Standby sponsrar Trollhättan City Trail96 % av svenska företag planerar fortsatt hybridarbeteDuroc Machine Tool utökar i Västra Götaland.David lämnar över till PeterSchneider Electrics koncernchef Jean-Pascal Tricoire har utsetts till “Glassdoor Top CEO” 2021Sweco förvärvar Boydens EngineeringTidernas investeringslyft i MoelvenMinskade energileveranser av fasta biobränslen 2020Veeam stärker sitt ProPartner-nätverk i EMEA med nya strategiska rekryteringar
2021-06-23
Elektronikföretaget som vågar ta plats Nya kulrullar och rullöverföringsenheter i teknopolymerSå kan du jobba mer aktivt Ahlsell förvärvar Kartecon OyHon ska öka intresset för ventilation HCL Technologies uppmärksammas av Great Place to Work Institute Stora utsläppsminskningar vid återvinning av plastförpackningar Connect Companies växer – anställer två nya experter på integration och systemutveckling