Näringsminister Ibrahim Baylan i samtal om svensk gruvinnovation och stärkt konkurrenskraft - industritorget.se
TORSDAG 28 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Näringsminister Ibrahim Baylan i samtal om svensk gruvinnovation och stärkt konkurrenskraft

På mötet fanns Näringsminister Ibrahim Baylan för att tillsammans med ledande personer från branschen diskutera aktuella frågor kring framtidens gruvindustri.
Top Management-mötet är ett årligt arrangemang av branschorganisationen Svemin, det nationella innovationsprogrammet SIP STRIM och Luleå tekniska universitet. Mötet som samlar ledande personer från det svenska gruvklustret lyfter aktuella frågor inom innovation och forskning, och årets tema var Framtidens gruvindustri – vägar för att ta oss dit.

Näringsminister Ibrahim Baylan inledde mötet med att betona vikten av tillgång på metaller och mineral för att klara den gröna omställningen, och Sveriges möjlighet till stärkt konkurrenskraft genom att vara världsledande på hållbara värdekedjor.

- Svensk gruv- och mineralnäring har stor betydelse för Sverige, såväl lokalt och regionalt som nationellt. Det är därför mycket glädjande att se hur gruvindustrin tar ansvar och är med och tar täten i den gröna omställningen, sade näringsminister Ibrahim Baylan.

Jenny Greberg, programdirektör SIP STRIM berättade om de satsningar som branschen gjort under året, där ett antal strategiska färdplaner samt en ny forsknings- och innovationsagenda har tagits fram. - Sveriges gruvbransch har en tydlig och ambitiös viljeinriktning där fokus ligger på fossilfria processer och hållbar produktion av metall och mineral. För att åstadkomma det här krävs en intensiv teknikutveckling och forskning, men även att politiken bidrar till att möjliggöra en snabb utveckling genom bättre anpassade tillståndsprocesser och tillgång till energi.

Jan Moström, VD LKAB betonade vikten av hållbara trender, responsible sourcing och Sveriges möjlighet att positionera sig genom långa hållbara värdekedjor. En förutsättning för att lyckas är att utmaningen med spårbarhet av metaller kan lösas, och Lars-Åke Lindahl, ansvarig för Miljö och EU-frågor på Svemin berättade om branschens ambitioner att åstadkomma ett spårbarhetssystem för att tillgodose behovet att hållbart producerad metall och mineral. Högt upp på agendan för industrin står utmaningen med kompetensförsörjning vilket var genomgående tydligt i diskussionerna under mötet.

För ytterligare information kontakta
Terese Mella, Kommunikationsansvarig SIP STRIM, terese.mella@sipstrim.se, tfn. 070-637 99 80

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-20
Lyckade tester med Litiumjonbatterier Gnosjö Automatsvarvning nomineras till årets klimatprisNu lanseras Verizon Business Data Breach Investigations Report 2020 ABB Power Grids och Stena Recycling i cirkulärt samarbete kring transformatorerFörhoppningsfulla grabbar som investerar för framtidenOKQ8 hjälper Fastighetsägarna MittNords medlemmar till en grönare vardag Ohlssons är den enda certifierade aktören i Skandinavien för underhåll av hydrofilter Dränerande isolerskiva miljövarudeklarerad för ökad transparensLeica Geosystems satsar på uthyrning genom Leica RentalMirola lägger produktionen i SverigeMakita lanserar ny bilningshammare LXT®SeaTwirl får patent i USADells nya Precision Workstations: Mindre, Snabbare, CoolareAtt bygga med limträ har aldrig varit enklareProtolabs utökar kapacitet för 3D-print investerar 12 miljoner euro Tre leveransutmaningar att hantera i CoronatiderLogistic Contractor har rekryterat Johanna Kindlund som teknisk chefMätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
2020-05-19
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
2020-05-18
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner alltLuxbrights tar in 12,5 Mkr och siktar på börsnotering!Inlandsbanan är först i Sverige med ny typ av fjärrmanövrering Vilka symboler vill du visa?GK rustar för hållbarhet och lönsamhetDell introducerar nya XPS 15 och XPS 17
2020-05-15
Nya verktygssystem till robotar ​Swecontekniker mötte framtiden i KonzEtt partnerskap som genererar innovationerVäxande marknad för elektroniklösningarNyanställda på Maskin AB FranssonVad kul att du är nyfiken på modern markbaserad rening!Veeam rapporterar fortsatt årlig tillväxt och ökade marknadsandelarABB och Metsä Fibre tecknar avtal för att leverera elektrifiering och drivteknik till nytt finskt bioproduktbrukSvensk Biogas levererar 100 procent förnybart bränsle till bussarna i NorrköpingRejlers satsar på Management Consulting inom energiSuccé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara materialKvinnor går ihop för att bygga och investera hållbartGemensam dataplattform ökar lönsamhet, hållbarhet och innovationRedan nu måste vi rusta för kommande kriser i industrin
Annonser