SÖNDAG 20 OKTOBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nedräkningen startad för tillverkningsindustrin att nå konkurrensfördelar från Industri 4.0

Tillverkningsföretag tävlar mot tiden för att kunna inta en fördelaktig position jämfört med konkurrenter genom att investera i Industri 4.0 – allt innan ”brytpunkten” nås.
• Respondenter i ny studie från Siemens Financial Services beräknar att "brytpunkten" - definierad som när 50 procent av världens industriföretag har konverterat till Industri 4.0 - kommer att nås inom de närmaste 5–7 åren för större tillverkare och inom 9–11 år för små och medelstora tillverkare.
• När brytpunkten för transformeringen till Industri 4.0 är nådd kan företag fortfarande uppnå fördelar från Industri 4.0-investeringar, men storleken på marknadsfördelarna förväntas minska.
• Framtidsfokuserade tillverkningsföretag rör sig alltmer mot Finans 4.0 lösningar - specialiserade finansieringsmetoder såsom “pay to use”, mjukvarufinansiering och “pay for outcomes” - som erbjuder praktiska metoder för att hjälpa företag att snabbt investera i Industri 4.0 och på så vis uppnå fördelar genom att vara först på marknaden.

Siemens Financial Services (SFS) har släppt en ny rapport som uppskattar “brytpunkten” då hälften av tillverkningsföretagen har, i allt väsentligt, migrerat till Industri 4.0 produktionsplattformar.

Huvudfrågan i den digitala transformationen av tillverkningsindustrin har gått från “om” man ska investera i omvandlingen till “när”. Tidigare studier från SFS har kommit fram till att det potentiella finansiella värdet av digitalisering uppskattas vara mellan 6,3 och 9,8 procent av den totala årliga intäkten år 2025. På de flesta marknadsplatser är det de som är först att anpassa sig – d.v.s. de första 50 procenten av aktörerna som investerar i ny teknik eller affärsmodeller - de som även kan utnyttja konkurrensfördelar på bekostnad av konkurrenter som inte anpassat sig. För den andra, senare, hälften av marknaden krävs fortfarande investeringar i ny teknik och metoder, men möjligheten att vinna fördelar försvinner, då digitaliseringens "följare" enbart justerar sig till den nya marknadsnormen.


SFS intervjuade personer från hela världen - tillverkare, branschorganisationer, managementkonsulter och akademiker - för att uppskatta hur lång tid det skulle ta att nå denna "brytpunkt" då 50 procents utrullning bland tillverkningsföretag har genomförts. Detta förutspår effektivt de möjligheter som tillverkningsföretag har att nå den förväntade avkastningen på investeringar i digitala omvandlingsinitiativ. För större tillverkare förväntades det ta mellan 5–7 år att nå denna punkt; medan det för små och medelstora tillverkningsföretag förväntades ta längre tid - mellan 9–11 år.

Respondenterna blev också tillfrågade om andelen tillverkningsföretag som genomfört en omfattande Industri 4.0 pilot. Detta ger en viktig inblick i den nuvarande omvandlingen, eftersom många tillverkare startar sin Industri 4.0-resa med att testa ny teknik eller lösningar innan de påbörjar en fullskalig digital transformation. Undersökningen visade att 70–80 procent av stora företag genomfört ett betydande Industri 4.0 pilotprojekt av produktionslösningar, jämfört med 40–50 procent av små och medelstora företag.

Tillverkningsföretag intervjuades också om den roll som specialiserad finansiering spelade för att möjliggöra deras digitala omvandling. Utmaningar i att genomföra en digital transformation tenderar att handla om finansieringsfrågan. Det är viktigt att förstå de kommersiella fördelarna med Industri 4.0, ha vetskap om att det kommer att finnas en tillförlitlig avkastning på investeringar och att betalningen av Industri 4.0-teknik kan matcha de förväntande vinsterna, något som gör investeringen hållbar och kassaflödesvänlig. Finansieringsmetoderna som möjliggör hållbar digital omvandling är kända som "Finans 4.0". Dessa metoder täcker hela behovet - från förvärv av digitaliserad utrustning, till finansiering av en helt ny fabrik, eller till och med för att förvärva en konkurrent.

“Debatten har gått från ‘om’ man ska investera i den digitala omvandlingen till ‘när’ och ‘hur’,” säger Carl Ahlgren, nordisk försäljningschef på Siemens Financial Services. “De flesta ledande tillverkningsföretagen, stora och små, letar efter hållbara sätt att investera i den digitala transformationen för att vinna konkurrensfördelar genom att vara en av de första 50% som först tar steget. Men det finns ett antal utmaningar, varav många handlar om praktikaliteter kring investering i teknik och i den maskinutrustning som krävs.”

“Framåtlutade tillverkningsföretag använder sig utav Finans 4.0 lösningar för att accelerera sin digitala omvandling och för att utöka sitt övertag och överträffa sina konkurrenter.”


Metod.
41 personer intervjuades om genomförandet av aktuella industri 4.0 pilotprojekt. Samma respondenter uppmanades också att skatta tidsperioden (i årtal) där en majoritet (50% +) av tillverkningsföretagen skulle ha infört digital omvandling (Industri 4.0) i sina produktionsprocesser. Respondenterna bestod av globala top-2000-tillverkare, branschorganisationer, managementkonsulter och akademiker i USA, Europa och Asien/Stillahavsområdet. De intervjuades mellan september 2018 och januari 2019. I studien intervjuades också 26 tillverkare i dessa regioner som gav sina synpunkter på den roll som specialistfinansieringen spelade för att möjliggöra omvandlingen till Industri 4.0.

För mer information, se: new.siemens.com/se/sv/produkter/finansiering.html

För mer information om SFS, se: www.siemens.se/finance

Kontakt för journalister
Sophie Mörlin Yron
ThoughtSpark
sophiemy@thoughtsparkagency.com


Följ oss på twitter: www.twitter.com/siemens_sfs

Siemens AG (Berlin och München) är ett globalt teknikföretag som har stått för ingenjörskonst, innovation, kvalitet och pålitlighet i över 170 år. Företaget är verksamt runt om i världen och fokuserar på områdena elektrifiering, automatisering och digitalisering. Siemens är en av de största tillverkarna av energieffektiva och resursbesparande tekniska lösningar, en ledande leverantör av effektiva lösningar för kraftproduktion och kraftöverföring, en pionjär inom infrastrukturlösningar samt automations-, driv- och mjukvarulösningar för industrin. Under räkenskapsåret 2018, som avslutades den 30 september 2018, genererade Siemens en omsättning på 83 miljarder euro och en nettoinkomst på 6,1 miljarder euro. Siemens har 379 000 medarbetare över hela världen.
Det första Siemensbolaget i Sverige grundades 1893 och idag har Siemens i Sverige 4 200 medarbetare på ett 40-tal orter med huvudkontor i Solna. Under räkenskapsåret 2018 var omsättningen för Siemens i Sverige ca 15 miljarder kronor. Läs mer på www.siemens.se.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-10-09
Kemiska risker och hur man förebygger demEtteplan fortsätter att växa i Sverige med förvärvet av teknikinformationsföretaget Teknifo ABKompetensbrist får tre av tio småföretagare att inte anställaCMP och DFDS etablerar landström i KöpenhamnInstalco expanderar i GöteborgNy europeisk LVL-handbok har kommit utISCAR på EMO 2019
2019-10-08
HCL Technologies lanserar HCL Digital Experience 9.5 Carlstad Machinetools med ny agentur för Correas maskiner!Effektivare renblåsning av filter med ny ventilSTARK GROUP väljer moln­baserad ruttplanering från DescartesTele2s mobilnät bäst i testHüllert och Merlo expanderar – nytt säljkontor i KarlstadHållbar produktion i fokus när Prevas och Recab blir partnersSectra får order på IT-lösning för radiologi av amerikanska Marshfield Clinic Health SystemBeijer Ref investerar i ny fabrik för grön kylteknikFinnair fortsätter att expanderaBygma växer i Stockholm – fördjupar samarbetet med Målarkalk AB
2019-10-07
Swedol förvärvar Industriprofil i GävleSKF förvärvar industriellt AI-bolagSkanska bygger ny stamnätsstation i Mårtensdal, StockholmAtlas Copcos nya e-guide hjälper dig på vägen mot att klara steg V-utsläppskravenLinxon levererar transformatorstation till Skanstullsprojektet i StockholmVattenfall i samarbete med TINE om 200 nya laddplatser i NorgeDärför behöver ditt företag en teknikinformatörIngenjörer använde lekfulla arbetssätt för att öka kreativitetenIT-specialistföretaget Pure IT North expanderar och utökar sina lokaler i centrala Umeå
2019-10-04
Fjädrar och banddetaljer i nyskapande skivbromsar från Haldex Gymnasieskolan sätter laserskärning på schematBergs Timber begränsar produktionen och flyttar huvudkontoret till VimmerbyRaySearch har fått nytt regulatoriskt godkännande för RayStation i KinaNCC och Volvo utvecklar ny tjänst för schaktmassor som ger hög produktivitet och mindre klimatpåverkanVolvo passerar milstolpe med över en miljon uppkopplade maskiner och fordonPanasonic lanserar ny värmeväxlare för grön, kommersiell drift 2019 års Swedish Steel Prize finalister symboliserar 20 år av innovativ ingenjörskonst
2019-10-03
Mora CNC utökar sin kapacitet inom 5-axlig bearbetning med en maskin från tyska HedeliusStark efterfrågan på Volvo Cars elhybriderStjernberg Automation levererar en av marknadens snabbaste skärmaskinerSchneider Electric lanserar nya arbetslamporVerizon Incident Preparedness and Response Report uppmanar företagen att öva Ökad effektivtet och produktivitet med autopol batch manager8 av 10 tjejer vittnar om machokultur på byggprogrammenPremiär för 30 elbussar i GöteborgTre säkerhetsrisker med 5G IF Metalls medlemmar får Sverige att funkaVälisolerad port innoverar marknadenRototilt välkomnar säkerhetsinitiativ från VeidekkePorsche Carrera Cup Scandinavia: Stjärnspäckat finaldrama och Porsche Festival med över 1 000 bilar!Industrins ekonomiska råd - nedväxling i den globala produktivitets-tillväxtenSvenska energiexperter i Kazakstan – satsning på hållbara lösningar
2019-10-02
Trendbrott – nyföretagandet ökar efter två års minskning1 200 nya arbetsplatser till Kallebäcks TerrasserVärldens första Svanenmärkta plastgolv lanseras av TarkettSvenska Aerogel Holding AB (publ) startar ny produktionslina 31 oktoberNeste och Lufthansa samarbetar för en mer hållbar luftfartNu lanserar vi vår bärbara betalnings/kassaterminal med en integrerad 8 tums AndroidskärmOmar ska inspirera ungdomar i Dalarna till motorbranschenSuccé för RymdveckanPreem öppnar ny bemannad station i Örebro
2019-10-01
Konsten att utveckla unika produkter för att tillgodose järnvägsindustrins behov Ömangruppen och Axcell Fastighetspartner flyttar ihop i KalmarAlecta först i världen med att certifieras av ESG4Real
Annonser