Nedräkningen startad för tillverkningsindustrin att nå konkurrensfördelar från Industri 4.0 - industritorget.se
TORSDAG 28 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nedräkningen startad för tillverkningsindustrin att nå konkurrensfördelar från Industri 4.0

Tillverkningsföretag tävlar mot tiden för att kunna inta en fördelaktig position jämfört med konkurrenter genom att investera i Industri 4.0 – allt innan ”brytpunkten” nås.
• Respondenter i ny studie från Siemens Financial Services beräknar att "brytpunkten" - definierad som när 50 procent av världens industriföretag har konverterat till Industri 4.0 - kommer att nås inom de närmaste 5–7 åren för större tillverkare och inom 9–11 år för små och medelstora tillverkare.
• När brytpunkten för transformeringen till Industri 4.0 är nådd kan företag fortfarande uppnå fördelar från Industri 4.0-investeringar, men storleken på marknadsfördelarna förväntas minska.
• Framtidsfokuserade tillverkningsföretag rör sig alltmer mot Finans 4.0 lösningar - specialiserade finansieringsmetoder såsom “pay to use”, mjukvarufinansiering och “pay for outcomes” - som erbjuder praktiska metoder för att hjälpa företag att snabbt investera i Industri 4.0 och på så vis uppnå fördelar genom att vara först på marknaden.

Siemens Financial Services (SFS) har släppt en ny rapport som uppskattar “brytpunkten” då hälften av tillverkningsföretagen har, i allt väsentligt, migrerat till Industri 4.0 produktionsplattformar.

Huvudfrågan i den digitala transformationen av tillverkningsindustrin har gått från “om” man ska investera i omvandlingen till “när”. Tidigare studier från SFS har kommit fram till att det potentiella finansiella värdet av digitalisering uppskattas vara mellan 6,3 och 9,8 procent av den totala årliga intäkten år 2025. På de flesta marknadsplatser är det de som är först att anpassa sig – d.v.s. de första 50 procenten av aktörerna som investerar i ny teknik eller affärsmodeller - de som även kan utnyttja konkurrensfördelar på bekostnad av konkurrenter som inte anpassat sig. För den andra, senare, hälften av marknaden krävs fortfarande investeringar i ny teknik och metoder, men möjligheten att vinna fördelar försvinner, då digitaliseringens "följare" enbart justerar sig till den nya marknadsnormen.


SFS intervjuade personer från hela världen - tillverkare, branschorganisationer, managementkonsulter och akademiker - för att uppskatta hur lång tid det skulle ta att nå denna "brytpunkt" då 50 procents utrullning bland tillverkningsföretag har genomförts. Detta förutspår effektivt de möjligheter som tillverkningsföretag har att nå den förväntade avkastningen på investeringar i digitala omvandlingsinitiativ. För större tillverkare förväntades det ta mellan 5–7 år att nå denna punkt; medan det för små och medelstora tillverkningsföretag förväntades ta längre tid - mellan 9–11 år.

Respondenterna blev också tillfrågade om andelen tillverkningsföretag som genomfört en omfattande Industri 4.0 pilot. Detta ger en viktig inblick i den nuvarande omvandlingen, eftersom många tillverkare startar sin Industri 4.0-resa med att testa ny teknik eller lösningar innan de påbörjar en fullskalig digital transformation. Undersökningen visade att 70–80 procent av stora företag genomfört ett betydande Industri 4.0 pilotprojekt av produktionslösningar, jämfört med 40–50 procent av små och medelstora företag.

Tillverkningsföretag intervjuades också om den roll som specialiserad finansiering spelade för att möjliggöra deras digitala omvandling. Utmaningar i att genomföra en digital transformation tenderar att handla om finansieringsfrågan. Det är viktigt att förstå de kommersiella fördelarna med Industri 4.0, ha vetskap om att det kommer att finnas en tillförlitlig avkastning på investeringar och att betalningen av Industri 4.0-teknik kan matcha de förväntande vinsterna, något som gör investeringen hållbar och kassaflödesvänlig. Finansieringsmetoderna som möjliggör hållbar digital omvandling är kända som "Finans 4.0". Dessa metoder täcker hela behovet - från förvärv av digitaliserad utrustning, till finansiering av en helt ny fabrik, eller till och med för att förvärva en konkurrent.

“Debatten har gått från ‘om’ man ska investera i den digitala omvandlingen till ‘när’ och ‘hur’,” säger Carl Ahlgren, nordisk försäljningschef på Siemens Financial Services. “De flesta ledande tillverkningsföretagen, stora och små, letar efter hållbara sätt att investera i den digitala transformationen för att vinna konkurrensfördelar genom att vara en av de första 50% som först tar steget. Men det finns ett antal utmaningar, varav många handlar om praktikaliteter kring investering i teknik och i den maskinutrustning som krävs.”

“Framåtlutade tillverkningsföretag använder sig utav Finans 4.0 lösningar för att accelerera sin digitala omvandling och för att utöka sitt övertag och överträffa sina konkurrenter.”


Metod.
41 personer intervjuades om genomförandet av aktuella industri 4.0 pilotprojekt. Samma respondenter uppmanades också att skatta tidsperioden (i årtal) där en majoritet (50% +) av tillverkningsföretagen skulle ha infört digital omvandling (Industri 4.0) i sina produktionsprocesser. Respondenterna bestod av globala top-2000-tillverkare, branschorganisationer, managementkonsulter och akademiker i USA, Europa och Asien/Stillahavsområdet. De intervjuades mellan september 2018 och januari 2019. I studien intervjuades också 26 tillverkare i dessa regioner som gav sina synpunkter på den roll som specialistfinansieringen spelade för att möjliggöra omvandlingen till Industri 4.0.

För mer information, se: new.siemens.com/se/sv/produkter/finansiering.html

För mer information om SFS, se: www.siemens.se/finance

Kontakt för journalister
Sophie Mörlin Yron
ThoughtSpark
sophiemy@thoughtsparkagency.com


Följ oss på twitter: www.twitter.com/siemens_sfs

Siemens AG (Berlin och München) är ett globalt teknikföretag som har stått för ingenjörskonst, innovation, kvalitet och pålitlighet i över 170 år. Företaget är verksamt runt om i världen och fokuserar på områdena elektrifiering, automatisering och digitalisering. Siemens är en av de största tillverkarna av energieffektiva och resursbesparande tekniska lösningar, en ledande leverantör av effektiva lösningar för kraftproduktion och kraftöverföring, en pionjär inom infrastrukturlösningar samt automations-, driv- och mjukvarulösningar för industrin. Under räkenskapsåret 2018, som avslutades den 30 september 2018, genererade Siemens en omsättning på 83 miljarder euro och en nettoinkomst på 6,1 miljarder euro. Siemens har 379 000 medarbetare över hela världen.
Det första Siemensbolaget i Sverige grundades 1893 och idag har Siemens i Sverige 4 200 medarbetare på ett 40-tal orter med huvudkontor i Solna. Under räkenskapsåret 2018 var omsättningen för Siemens i Sverige ca 15 miljarder kronor. Läs mer på www.siemens.se.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-20
Lyckade tester med Litiumjonbatterier Gnosjö Automatsvarvning nomineras till årets klimatprisNu lanseras Verizon Business Data Breach Investigations Report 2020 ABB Power Grids och Stena Recycling i cirkulärt samarbete kring transformatorerFörhoppningsfulla grabbar som investerar för framtidenOKQ8 hjälper Fastighetsägarna MittNords medlemmar till en grönare vardag Ohlssons är den enda certifierade aktören i Skandinavien för underhåll av hydrofilter Dränerande isolerskiva miljövarudeklarerad för ökad transparensLeica Geosystems satsar på uthyrning genom Leica RentalMirola lägger produktionen i SverigeMakita lanserar ny bilningshammare LXT®SeaTwirl får patent i USADells nya Precision Workstations: Mindre, Snabbare, CoolareAtt bygga med limträ har aldrig varit enklareProtolabs utökar kapacitet för 3D-print investerar 12 miljoner euro Tre leveransutmaningar att hantera i CoronatiderLogistic Contractor har rekryterat Johanna Kindlund som teknisk chefMätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
2020-05-19
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
2020-05-18
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner alltLuxbrights tar in 12,5 Mkr och siktar på börsnotering!Inlandsbanan är först i Sverige med ny typ av fjärrmanövrering Vilka symboler vill du visa?GK rustar för hållbarhet och lönsamhetDell introducerar nya XPS 15 och XPS 17
2020-05-15
Nya verktygssystem till robotar ​Swecontekniker mötte framtiden i KonzEtt partnerskap som genererar innovationerVäxande marknad för elektroniklösningarNyanställda på Maskin AB FranssonVad kul att du är nyfiken på modern markbaserad rening!Veeam rapporterar fortsatt årlig tillväxt och ökade marknadsandelarABB och Metsä Fibre tecknar avtal för att leverera elektrifiering och drivteknik till nytt finskt bioproduktbrukSvensk Biogas levererar 100 procent förnybart bränsle till bussarna i NorrköpingRejlers satsar på Management Consulting inom energiSuccé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara materialKvinnor går ihop för att bygga och investera hållbartGemensam dataplattform ökar lönsamhet, hållbarhet och innovationRedan nu måste vi rusta för kommande kriser i industrin
Annonser