SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nu invigs Byggelements nya fabrik

Stort steg för lägre klimatavtryck
Nu står Byggelements nya fabrik i Ucklum utanför Stenungsund klar. Satsningen innebär att anläggningen har marknadens mest högteknologiska och industrialiserade process för att kunna tillgodose den växande efterfrågan på betongelement med kraftigt minskad klimatpåverkan.

– Vi går i bräschen för klimatförbättrad produktion och drar nu igång den modernaste prefab-fabriken i Norra Europa, säger Tobias Rönje, VD på Byggelement.

Samtidigt växer Byggelement som en viktig arbetsgivare och kommer kunna erbjuda ett 20-tal nya arbetstillfällen i samband med satsningen.

Byggelement är en del av Peab Byggsystem och en av Sveriges ledande leverantörer av prefabricerade betongelement och stomsystem i betong. Det var för drygt ett år sedan som beslutet om utbyggnad presenterades, något som nu gör fabriken i Ucklum till en komplett leverantör av högindustrialiserade produkter för ett större geografiskt område.

Anläggningen i Ucklum har traditionellt varit en väggfabrik, men i den nya fabriksbyggnaden – på 4 500 kvadratmeter – tillverkas nu bjälklag i ECO 50, alltså ECO-Prefab med minst 50 procent alternativa bindemedel. En stor fördel är att den nya utrustningen möjliggör tillverkning av tre meter breda plattbärlag, ett efterlängtat utbud som effektiviserar för marknadens många aktörer i byggbranschen.

– Vi har lång erfarenhet av väggtillverkning i Ucklum och utökar nu produktionen genom tillverkning av plattbärlag, säger Tobias Rönje. Det blir en viktig service och en stor fördel för marknaden i södra och västra Sverige.

Tillverkningsprocessen, som beskrivs som ett rejält tekniksprång och säkerställer bolagets försprång inom klimatfärbättrad prefabproduktion, har en avsevärt högre grad av automation än den traditionella tillverkningsmetoden för prefab. En standardiserad och robotiserad process ökar också förutsättningarna för en hög och jämn kvalitet. Vid full drift har den nya plattbärlagsfabriken en årskapacitet om 500 000 kvadratmeter ECO-Prefab med minst 50 procent alternativa bindemedel.

– Vi får en otroligt effektiv tillverkningsprocess och kan således möta kundernas ökande efterfrågan både vad gäller pris och klimatprestanda, säger Tobias Rönje, som menar att den höga automationsgraden borgar för lägre byggkostnader över tid.

För mer information, kontakta Linus Dunér Axelsson, pressansvarig Byggelement på linus.axelsson@peab.se eller 073-8485679.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-02-26
Klarar snöröjning i tuffa förhållandenSkärande verktyg för precision och effektivitetSäkerhetsoro bland svenska konsumenter Eaton lanserar DC snabb­laddare för elfordonBröderna Sjögrens Trafik firar 100 år som företag
2024-02-23
Forma framtiden med plåtbockning i 3DLuftfilterlösningar och aggregat för extrema miljöerUtforska vattenskärares mångsidighet och precisionISOBUS: En revolution för jordbruksmaskinerengcon lanserar ny storlek på markvibrator
2024-02-22
Förbättra din arbetsmiljöKvalitetssäkrade begagnade maskiner Tydlighet vid installations­märkningCarita Nero blir ny vd på KlaravikÖka effektiviteten i din tillverkningsprocess
2024-02-21
Det är viktigt att förstå termografins användbarhetFörsäkra dig om att hörseln inte tar skada vid arbetetUpptäck våra senaste produkterEn ny hydraul­cylinder eller renovera de befintliga? Mångsidiga verktyg för formning och bockning
2024-02-20
Effektiva lösningar för industriell luftkomprimeringEn väsentlig kugg i energi­försörjningens maskineriINTELLilight - Testa dig fram för bästa ljuset för stundenStranda AB har investerat i en ny bandsågautomatRätt lyftverktyg är kritiskt för effektiva lyftningar