SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nu ska även den tunga trafiken elektrifieras

DB Schenker deltar i projektet E-Charge som utvecklar eldrivna lastbilar
DB Schenker och en rad andra ledande industriföretag satsar nu, tillsammans med staten, stort på elektrifiering av tunga vägtransporter.
– Vi på DB Schenker är stolta och glada över att kunna köra en eldriven lastbil med släp en längre sträcka i daglig trafik, säger Magnus Strand, vd för DB Schenker i Sverige.

Förnybara bränslen, som biodiesel och biogas, har hittills varit de enda fossilfria alternativen för tyngre lastbilstransporter som kör längre sträckor. Elfordon har inte haft den kapacitet som krävs för den typen av trafik. För bara några år sedan ansågs det nästan omöjligt. Men nu blir det verklighet.

DB Schenker deltar i projektet E-Charge som utvecklar eldrivna lastbilar som klarar dagliga körsträckor längre än 50 mil. I projektet ska Schenker Åkeri testa fordon från Scania i fjärrtrafik.

– Det är revolutionerande att kunna köra ett 24 meter långt ekipage i fjärrtrafik på el i mer än fyra timmar utan stopp, säger Tomas Johansson, vd för Schenker Åkeri.

Laddningen kommer i första hand att ske med högeffektsladdning i samband med förarens vilotider. Men viss stödladdning kommer också att ske vid lastning och lossning av ekipaget.

– Detta är ett viktigt steg mot en fullt ut elektrifierad fordonspark i Sverige. Idag finns fungerande elektrifierade lösningar för kortare transportsträckor inom distribution. Nu får vi möjligheter att elektrifiera hela transportkedjan, säger Tomas Johansson.

Hållbarhet och miljö är en av DB Schenkers viktigaste strategiska frågor. Målet är tydligt. År 2040 ska företagets samtliga transporter världen över vara klimatneutrala.

– Elektrifieringen spelar en avgörande roll i vår omställning till fossilfrihet eftersom eldrivna fordon möjliggör helt utsläppsfria transporter. Nu får vi äntligen möjlighet att testa elektrifierade tunga fordon i vår dagliga drift, säger Hanna Melander, kvalitets- och miljöchef på DB Schenker.

Omställningen har redan börjat med de mindre fordonen som successivt byts ut. De drivs med förnybar el, vilket är en förutsättning. Men nu är det alltså de riktigt tunga transporternas tur.

Något som gör detta projekt både unikt och viktigt är samarbete och utveckling över ett flertal områden, och tillsammans med flera tongivande aktörer från respektive område. Målsättningen är att riva silos och skapa skalbara lösningar som tar transport och logistik till en hållbar framtid.

Utöver DB Schenker och Scania deltar Volvokoncernen, ABB, Circle K, OKQ8, ICA Sverige AB, Tommy Nordbergh Åkeri samt Vattenfall och andra energibolag och elnätsägare. Swedish Electromobility Centre (SEC) är extern forskarpart och Lindholmen Science Park koordinerar projektet. Fordonsstrategisk forskning och innovation (FFI) finansierar med 102 miljoner kronor, medan projektparterna bidrar med 113 miljoner kronor. De statliga myndigheterna Energimyndigheten, Trafikverket och Vinnova bidrar med finansiering, expertis, systemperspektiv samt synkronisering av FoI-stöd och infrastrukturåtgärder.

Projektet startar omgående och löper till och med 2024.

Pierre Olsson
Head of Corporate Communications
pierre.olsson@dbschenker.com
+46730 68 31 07

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-11-26
De investerar för fler lasertimmarPremiär för MVS energi­lagringslösning på eCar Expo på Svenska MässanVetlanda får högteknologisk biltvätt med abonnemangBranschöverskridande storsatsning på spårbarhet för hållbar industriNya Alfa Laval PlusClean-rengöringsmunstyckeABS Wheels tilldelas utmärkelsen Årets Superföretag 2021Utsetts till Årets Super­företag
2021-11-25
Steglös tryck- och vakuumkontroll med IO-Link9 av 10 arkitekter blir nöjda med slutresultatet när de väljer byggnadsplåtFem myter kring snabb­laddning av elfordonÖver 5000 nya snabb­laddningspunkter till 2025Webers storsatsning – återvunnet material minimerar spillGARO lanserar IP65 kapslingarDATRON CNC-verktyg för bearbetning i många olika materialE.ON-bolaget Avacon beställer Gomeros kontrollutrustning SIPPI Uppsala blir spik till ark – vi flyttar!
2021-11-24
Det handlar om både bekvämlighet och lönsamhetSanco väljer en motpart som kan erbjuda allt inom tryckluft och kvävgasOCS hjälper Ljusgårda med automatiserad salladsodlingLär dig mer om nivåteknik Underhålls- och rengörings­kit för bästa prestanda och lång livslängdCM605 - En läckströmstång för mätning av likströmmarSäkerhetsutmaningarna med IIoT och Industry 4.0Rekordmånga företag på årets AutomationsdagVälkommen till Plastteknik Nordic 2021Dachser Norway levererar med ny eldriven batteri-lastbilDana Lim har växtvärk och bygger ut igenDescartes tar nästa innovationssteg 2021 det viktigaste året i företagets historiaValeo tar autonom mobilitet till nästa nivå med ny LiDAR-teknik
2021-11-23
Koaxiala elektriska rundmat­ningsbord för exakt position­eringAhlsell stärker sitt verktygserbjudandeBalansering CNC-bearbetning och 3D-utskrift för metalldelarLindab förvärvar den svenska taktillverkaren ProfilplåtRenova prisas för miljöriktig vattenreningÅrets kvinnliga stjärnskottFjärrvärmen i Borås – en guldklimp i klimat­omställningenRobotar tar jobb på H22 City ExpoStockholmarna bryr sig minst om att minimera vattenförbrukningenFärger och framtidstro präglar Ebbepark i LinköpingDEFA utbildar bostadsrätts­föreningar inom elbilsladdningEftermarknaden avgjorde valet för Björnens Entreprenad AB
2021-11-22
Dimgenerator skyddar butiker från inbrottABB levererar robot i guldfärgPeab förvärvar byggrätter på Lilla Essingen i StockholmIVECO levererar 1 064 gasdrivna S-WAY-lastbilarBravida etablerar sig i HälsinglandInstabox ställer om till eldrivetVi kvinnor behövs i techbranschen!Sveriges nöjdaste fjärr­värmekunder finns i KarlstadVad vill ni att er robot skall kunna göra?Han är Stockholms främste entreprenör 2021
2021-11-19
Smart depåladdning från ABB för Göteborgs nya elbussarNya spiralformade PTFE-slangen från Parker Varför är digitalisering så viktigt?HCL Technologies har utsetts till ledare i IDC MarketScapeFörsta spadtaget för Ottosson Truck /Hyundais nya huvudkontorMikael Anjou ny VD för SizesLogistic Contractor etablerar sig med eget kontor i LuleåAdvenica har fått en ny order på cybersäkerhetsprodukterKB Components dubblar sin kapacitet med nytt logistiksystem Formica Capital investerar i ChargeNode