SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nu startar den första internationella forskarskolan

Ska fokusera på internationella samarbetsprojekt
Tillsammans med sju europeiska och ett kanadensiskt universitet startar Mittuniversitetet sin första internationella forskarskola. Inledningsvis rekryteras åtta nya doktorander för forskningsprojekt kring industriell omvandling, särskilt inom utveckling av AI, IoT, material och processer.

Satsningen finansieras av KK-stiftelsen som beviljat den internationella forskarskolan, IRS TransTech, drygt 15 miljoner kronor.

– Det övergripande syftet med den internationella forskarskolan är att stärka den industriella omvandlingen och öka den svenska industrins konkurrenskraft. I satsningen kopplar vi samman tre av Mittuniversitetets åtta forskningscentrum och vi kommer att arbeta nära industrin, säger Mattias O´Nils, ansvarig för IRS TransTech.

I satsningen som sträcker sig fram till 2028 samverkar Mittuniversitetet med de tekniska universiteten i Wien, Chemnitz, Ostwestfalen-Lippe och Zurich samt de italienska universiteten i Salerno och L´Aquila, finländska Aalto University och University of British Columbia i Kanada. De industriföretag som medverkar ryms inom olika branscher med koppling till hållbar utveckling, teknik och innovation.

– Vi ska fokusera på internationella samarbetsprojekt som förutom att lösa specifika forskningsfrågor också kommer att öka kunskapen kring industriell omvandling genom transformativa teknologier inom utveckling av AI, IoT, material och processer, säger Mattias O´Nils.

- Detta är för KK-stiftelsen en satsning med stor potential för utvecklingen av Transformative Technologies som internationell stark forsknings- och utbildningsmiljö. Ett flöde av doktorander mellan olika universitet och företag innebär ett kontinuerligt kunskapsutbyte med möjligheter till långsiktig samverkan mellan både akademier och näringsliv. Det är en lovande satsning som vi på KK-stiftelsen kommer att följa med stort intresse, säger Yvonne Fors, programansvarig vid KK-stiftelsen.

– För Mittuniversitetets del innebär IRS TransTech att vi stärker våra möjligheter att skapa nya internationella forskningsprojekt genom en ny form av samarbete med internationella universitet och ledande forskare. Den spetskompetens som vi knyter till oss kommer att gagna vår forskning och våra samarbeten, säger Hans-Erik Nilsson, vicerektor för innovation och näringslivssamverkan.

International Research School in Transformative Technologies (IRS TransTech) är ett femårigt projekt finansierat av KK-stiftelsen. Insatsen är den första inom KK-stiftelsens riktade satsning på Strategiska miljöer där forskningsmiljön Transformative Technology vid Mittuniversitetet är den enda i sitt slag.

Mittuniversitetets forskningscentrum FSCN (Fibre Science and Communications Network), STC (Sensible Things that Communicate) och STRC (Sports Tech Research Centre) ingår i Transformative Technologies.

Kontaktperson:
Mattias O´Nils, ansvarig för IRS TransTech och centrumledare för STC, e-post: mattias.onils@miun.se, telefon +46 (0)10-1428780

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-12-04
Biogasanläggningen i Karlskoga firar 10 år Utsläppsminskning med flera hundra tonInnovativ metod för framtidens avloppsreningImpact-bolagets succétjänst AI-expert till styrelsen för HusmanHagberg
2023-12-01
Kombinera styva och flexibla material Collision Sentry Multi-ZoneStålåret 2023: Världsliga ting?Stärker relationen mellan kund och tillverkareNSK arrangerade European Distributor Convention 2023
2023-11-30
Viktigt med reservdelar för vattenskärmaskinerDra tunga laster mer mobilt Höj precisionen med krysslaser Varför du måste ha rätt analysinstrument Optimera din verksamhet med svarv och fräsverktyg
2023-11-29
En extra tia per dag – ger enorma fördelarEffektiv formmätning för precision Nitdragarens funktion och användningsområde Rätt kläder när du svetsar Ont i armen under och efter arbetsdagen?
2023-11-28
Idealiska maskiner för stora arbetsstycken Plasmaskärbord är en revolution inom skärning Undvik skador från fukt och mögel Brandmanschetter för över­gången från metall till plast Vår verkstadsinredning samlat på ett ställe!