SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nu tar 101 unga plåtslagare sikte på SM-finalen 2023

På spel står sex åtråvärda finalplatser i SM
Nu i vecka, 24–27 januari, hålls uttagningstävlingar till ”SM för unga plåtslagare 2023” på gymnasieskolor runtom i landet. Hela 101 elever som studerar till byggnadsplåtslagare har givit sig in i matchen. På spel står sex åtråvärda finalplatser i SM, där det slutligen ska avgöras vem som är Sveriges bästa unga plåtslagare år 2023.

Uttagningstävlingarna till SM-finalen involverar 17 olika skolor under vecka fyra (24-27 januari 2023). Sammanlagt deltar 101 plåtslagarelever. Varje skola producerar ett vinnande bidrag som de sedan skickar in till den centrala branschjuryn för bedömning. Juryn utser därefter de sex bästa unga plåtslagarna i Sverige, vilka får varsin plats i SM-finalen. Finalisterna tillkännages och publiceras den 16 februari 2023 på smup.se och Mynewsdesk.

- SM för unga plåtslagare 2023 är ett sätt att lyfta unga talanger och belysa vikten av en nästa generation plåtslagare. Juryn kommer att bedöma tävlingsbidragen utifrån helhetsintryck, fackmannamässigt utförande och måttnoggrannhet så en finalplats är verkligen en tung merit, säger Magnus Karlqvist, yrkeslärare på Plåt & Ventbyråns branschskola samt tävlingsledare.

Hemlig tävlingsuppgift genomförs på max sex timmar
Tävlingsuppgiften ändras för varje år och avslöjas i sin helhet först på respektive tävlingsdag för de olika skolorna. Som förhandsinformation har de deltagande eleverna dock fått veta att den ska utföras i färgbelagd stålplåt, vilket är ett vanligt förekommande material inom byggnadsplåtslageri. De tävlande har också fått förberedande information om att de behöver kunskaper i enklare utbredningar. Till sin hjälp får de en teknisk beskrivning, ritning och ett bedömningsprotokoll. De har sammanlagt sex timmar på sig att genomföra uppgiften.

SM-final på Plåt & Ventbyråns branschskola i Katrineholm
De sex finalisterna får göra upp i SM-finalen som i år hålls på Plåt & Ventbyråns branschskola i Katrineholm den 8-9 mars. Då avgörs det vem som är Sveriges bästa unga plåtslagare 2023.

SM för unga plåtslagare är en av flera satsningar som görs för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar inom plåtslageri. Årets jury består av representanter från Byggnads och Plåt & Ventföretagen. Sponsorer är Plannja och Bevego.

Skolor och tävlingsdagar
Uttagningstävlingarna hålls olika dagar på olika skolor 24-27 januari. Följande skolor genomför uttagningstävlingar:

24 januari - Anders Ljungstedts Gymnasium (Linköping)
25 januari - Bäckadalsgymnasiet (Jönköping), Viskastrandsgymnasiet (Borås), Bråvallagymnasiet (Norrköping)
26 januari - Kattegattgymnasiet (Halmstad), Kungsmadskolan (Växjö), Lugnetgymnasiet (Falun), Rekarnegymnasiet (Eskilstuna), Törnströmska gymnasiet (Karlskrona), Östrabo Yrkes (Uddevalla), Uppsala yrkesgymnasium (Uppsala), Wendesgymnasiet (Kristianstad), Bromangymnasiet (Hudiksvall), Polhemsskolan (Gävle) och Tegelbruksskolan (Klippan)
27 januari - Bräckegymnasiet (Göteborg), Nyköpings Gymnasium (Nyköping)

Media är välkomna att besöka plåtslagarnas uttagningstävlingar. Kontakta ansvarig lärare före besöket. För närmare information om datum, plats, antal tävlande elever och kontaktpersoner för respektive skola, vänligen se det bifogade dokumentet ”Skolor uttagningstävlingar 2023”.

Utbildade plåtslagare är heta på marknaden
Byggnadsplåtslagare är ett yrke med stor brist på utbildad arbetskraft. De elever som studerar till byggnadsplåtslagare har därmed en ljus framtid då många arbetsgivare har behov av att anställa. Byggnadsplåtslagare får vanligtvis en marknadsmässig lön direkt efter gymnasiet och arbetet i sig är fritt och flexibelt, med fokus på både problemlösning och fysiskt arbete.

För mer information om tävlingen:
Magnus Karlqvist, tävlingsledare SM samt yrkeslärare på Plåt & Ventbyråns branschskola, 070-276 28 78, magnus.karlqvist@platventbyran.se

Om SM för unga plåtslagare
SM för unga plåtslagare är en årligt återkommande tävling som organiseras och genomförs av Plåt & Ventbyrån, plåtslageribranschens organisation för rekrytering och utbildningsfrågor. Det sker på uppdrag av bransch- och arbetsgivarorganisationen Plåt & Ventföretagen och fackförbundet Byggnads.

Huvudsponsorer av ”SM för unga plåtslagare 2023” är och https://www.plannja.se/Plannja|.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-09-22
Totalleverantör inom last och truck i GöteborgAutomatisering och fjärrstyrning?Luft är en framtidsbranschAlutrade firar 40-års jubileum Seco stärker sitt varumärke för framtida framgångar
2023-09-21
Tre år sedan lanseringen av Maeda MC285CB-3Trådbondning Ny maskin i Sveriges största tillväxtregion60 år av Busch vacuum solutionsSällsynt Massey Ferguson-traktor
2023-09-20
Rodin & Co AS tillkännager strategiskt förvärv Plåt & Ventföretagens vd lämnar sin rollInvesterar för framtiden i laserskärning Öka produktiviteten och drifttiden Skogsbruk - Kraftfullt & robust
2023-09-19
En innovativ lösning för fasadtvätt Utökar erbjudandet inom vätskeanalysStålåret 2023Att jobba med aluminium är att jobba med lösningarHans Sohlström ny VD och koncernchef för Stora Enso
2023-09-18
Fördelarna med mobil vägning EU-lånet - ett företagslån Hilti lanserar EXO-SKraftringen framtidssäkrar elnätet i HörbyAbkati lanserar en ny serie kraftfulla arbetslampor