Nuvarande åtaganden att avveckla kolkraft gravt otillräckliga för att vända klimatförändringen - industritorget.se
TORSDAG 28 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nuvarande åtaganden att avveckla kolkraft gravt otillräckliga för att vända klimatförändringen

Powering Past Coal Alliance, eller PPCA, är en sammanslutning av 30 länder och 22 städer och stater, som syftar till att avveckla kolkraft.
Men en ny analys från Chalmers tekniska högskola visar att PPCA:s medlemmar främst lovar att stänga äldre kraftverk som ändå är nära slutet av sin livslängd, vilket bara ger små utsläppsminskningar. Att utöka alliansen med de länder som använder mest kol skulle dessutom möta ekonomiska och politiska svårigheter.

Genom att analysera en världsomspännande databas över kolkraftverk har forskarna visat att PPCA-medlemmarnas löften kommer att leda till en minskning av ca 1,6 miljarder ton CO2 fram till 2050. Detta motsvarar bara 0,7 procent av de prognostiserade globala CO2-utsläppen under samma tidsperiod från alla idag verksamma kolkraftverk.

– För att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 ° C, enligt vad som anges i klimatavtalet i Paris, måste vi avveckla traditionellt kolkraft – det vill säga kol som används utan att man fångar in koldioxidutsläppen – i mitten av detta århundrade. Powering Past Coal Alliance är en bra start men hittills har bara rika länder som inte använder mycket kol, och vissa länder som inte använder någon kolkraft alls, gått med, säger Jessica Jewell, forskarassistent vid avdelningen för fysisk resursteori vid Chalmers tekniska högskola och huvudförfattare till den aktuella studien.

För att undersöka sannolikheten för att utöka PPCA, jämförde Jessica Jewell och hennes kollegor sina nuvarande medlemmar med länder utanför alliansen. De fann att PPCA-medlemmarna är rika länder med långsamt ökande efterfrågan på el, gamla kraftverk och liten utvinning och användning av kol. Anmärkningsvärt är också att medlemsländernas regeringar rankas högt när det gäller att vara öppna och transparanta, med demokratiskt valda politiker, oberoende från privata intressen samt bra skydd mot korruption.

Dessa egenskaper skiljer sig dramatiskt från de stora kolanvändarna som Kina, där efterfrågan på el växer snabbt, kolkraftverken är unga och står för en stor del av elproduktionen och som hamnar lägre i rankingen vad gäller regeringens transparens och oberoende.

Forskarna förutspår därför att medan länder som Spanien, Japan, Tyskland och flera andra mindre europeiska länder kan tänkas ta plats i Alliansen inom den närmaste framtiden, medan det är betydligt mer osannolikt att länder som Kina - som ensam står för ungefär hälften av all kolförbrukning över hela världen - och Indien, skulle ansluta sig till PPCA inom överskådlig tid.

Den senaste utvecklingen bekräftar forskarnas förutsägelser: Tyskland meddelade nyligen planer på att avveckla kolkraft, vilket kan leda till en ytterligare minskning av 1,6 gigaton CO2 – alltså en fördubbling av nuvarande PPCA: s utsläppsminskningar. Å andra sidan illustrerar USA och Australien svårigheterna att hantera kolsektorn i länder med långvariga och kraftfulla gruvintressen. Det senaste valet i Australien resulterade i seger för en kandidat som stöder expansion av kolbrytning och uppgradering av kolkraftverk.

Mer generellt tyder forskningen på att utfasning av kol är möjligt när det inte medför stora ekonomiska förluster, som till exempel stängning av nybyggda kraftverk eller kolgruvor. Dessutom behöver länderna den ekonomiska och politiska förmågan att klara av att hantera dessa förluster. Tyskland har till exempel öronmärkt 40 miljarder euro för att kompensera drabbade regioner.

– Inte alla länder har resurser att göra sådana åtaganden. Det är viktigt att utvärdera kostnaderna för och kapaciteten för klimatåtgärder, för att förstå den politiska genomförbarheten av klimatmålen, säger Jessica Jewell.

Läs studien "Prospects for Powering Past Coal" i tidskriften Nature Climate Change

Läs mer om the Powering Past Coal Alliance here.


Mer om forskningen

Forskningen stöddes av Forskningsrådet Norge under projektet Analyzing past and future energy industry contractions: Towards a better understanding of the flip-side of energy transitions grant agreement no. 267528/E10.

En av författarna fick stöd från CEU’s Intellectual Themes Initiative Political Economy of Energy Transitions Project.

Hänvisningarna till regeringens transparens och oberoende bygger på indexet "Functioning of Government" från Freedom House, som mäter regeringens oberoende, frihet från korruption och öppenhet och transparens i regeringen.

För mer information, kontakta:

Jessica Jewell,
jewell@chalmers.se
+46 702098800

_______________________

Chalmers tekniska högskola i Göteborg forskar och utbildar inom teknik och naturvetenskap på hög internationell nivå. Universitetet har 3 100 anställda, 10 000 studenter och utbildar ingenjörer, arkitekter och sjöbefäl.

Med vetenskaplig excellens som grund utvecklar Chalmers kompetens och tekniska lösningar för en hållbar värld. Genom globalt engagemang och entreprenörsanda skapar vi innovationskraft, i nära samarbete med övriga samhället. EU:s största forskningsinitiativ – Graphene Flagship – leds av Chalmers, liksom bygget av en svensk kvantdator.

Chalmers grundades 1829 och har än idag samma motto: Avancez – framåt.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-20
Mirola lägger produktionen i SverigeMakita lanserar ny bilningshammare LXT®SeaTwirl får patent i USADells nya Precision Workstations: Mindre, Snabbare, CoolareAtt bygga med limträ har aldrig varit enklareProtolabs utökar kapacitet för 3D-print investerar 12 miljoner euro Tre leveransutmaningar att hantera i CoronatiderLogistic Contractor har rekryterat Johanna Kindlund som teknisk chefMätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
2020-05-19
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
2020-05-18
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner alltLuxbrights tar in 12,5 Mkr och siktar på börsnotering!Inlandsbanan är först i Sverige med ny typ av fjärrmanövrering Vilka symboler vill du visa?GK rustar för hållbarhet och lönsamhetDell introducerar nya XPS 15 och XPS 17
2020-05-15
Nya verktygssystem till robotar ​Swecontekniker mötte framtiden i KonzEtt partnerskap som genererar innovationerVäxande marknad för elektroniklösningarNyanställda på Maskin AB FranssonVad kul att du är nyfiken på modern markbaserad rening!Veeam rapporterar fortsatt årlig tillväxt och ökade marknadsandelarABB och Metsä Fibre tecknar avtal för att leverera elektrifiering och drivteknik till nytt finskt bioproduktbrukSvensk Biogas levererar 100 procent förnybart bränsle till bussarna i NorrköpingRejlers satsar på Management Consulting inom energiSuccé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara materialKvinnor går ihop för att bygga och investera hållbartGemensam dataplattform ökar lönsamhet, hållbarhet och innovationRedan nu måste vi rusta för kommande kriser i industrin
2020-05-14
Kom igång och producera snabbt och enkelt med DATRON neoBillyften levererar för J BilVet du varför ren luft och hanterad luft är så viktigt för din industris välbefinnande? Tjugo nya ställplatser byggs på ElmiaRadiomodul för enkel integrationNya betongmetoder kan spara 50 miljoner per årDigital signering via Verified i Kontek HRMFAST Deck Mate - för perfekta skruvrader!Webers hållbara golv var startskottet för arbetet med EPD:er
Annonser