LÖRDAG 31 JULI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ny konsultjätte på den svenska marknaden tar krafttag med digitalisering

HTEC Group är en väletablerad aktör i många länder, men i Sverige har närvaron varit blygsam hittills. Det ska det bli ändring på nu. En specialitet är omfattande digitaliseringsprojekt, i vilka man deltar från den första idén, via implementation, fram till drift och support.
De flesta anställda på företag och myndigheter, inte minst chefer, har garanterat ett intresse av att digitalisera sina verksamheter. Men hur? Darko Todorovic, teknikchef på konsultföretaget HTEC Group, har sin uppfattning klar:

– Det behövs sömlösa arbetsflöden, vilket man inte får om man har en mängd olika applikationer och dessutom Excel. Problemen med 95 procent av alla arbetsflöden har att göra med hur data flyttas runt, förklarar Darko Todorovic.

Det behövs alltså en sammanhängande plattform, med vilken data av olika typer hanteras på ett smidigt sätt. Det är den tekniska aspekten av digitalisering, lägg till den kända rön från mer traditionell systemutveckling. Det handlar inte minst om att involvera kommande användare i arbetet med att designa och bygga nya mjukvaror och att jobba enligt moderna agila arbetssätt, till exempel med relativt korta iterationer (kallas ofta sprintar).

Långa uppdrag
HTEC Group har sitt huvudkontor i San Francisco och har en stark närvaro i flera europeiska länder, som Storbritannien, Nederländerna och Serbien. Företaget grundades 2008 och har i dag 900 anställda, vilket kan jämföras med 300 i början av 2020. Den snabba expansionen beror bland annat på flera företagsförvärv. En satsning på den svenska och nordiska marknaden är under uppsegling.

Vad har HTEC att erbjuda?
– Vi vill vara med på hela resan i ett projekt, från innovationsstadiet, via implementation, till vidareutveckling, drift och support, förklarar Niklas Johnsson, affärsutvecklare på HTEC Group med ansvar för Norden.

Det här helhetstänket gäller även den kunskap som företagets konsulter bidrar med. För att kunna bidra redan i innovationsfasen av ett projekt krävs det djup domänkunskap, inte bara färdigheter som programmerare. Det är tydligt att HTEC inte tillhandahåller traditionella resurskonsulter, utan mer blir som en partner till kunderna.

I Sverige har HTEC haft kunder i tio år. Men nu ska man etablera sig på allvar med lokal närvaro så väl i Sverige, som i Norge och Finland.

– För närvarande är vi två anställda i Sverige, så på kort sikt får vi flyga in folk för projekten. Men vi är i full gång med att rekrytera och vi för även diskussioner med möjliga partner. Vi är inte heller främmande för företagsförvärv. Tidsplanen för en etablering i Sverige är så snabbt som möjligt, säger Niklas Johnsson.

Lyckat projekt
HTEC har sedan 2015 jobbat med Stena Group som är ett stort svenskt företag inom fartygsfrakt. Det har resulterat i en digital plattform som täcker de flesta aspekter av Stena Bulks verksamhet. Sedan 2019 sköts driften av plattformen, som heter Orbit, av ett tredje företag, i form av en molntjänst. Tjänsteleverantören OrbitMI har valt att fortsätta anlita HTECs konsulter för vidareutveckling av Orbit. HTEC följde alltså med när Stena Bulk knoppade av Orbit.

Stenaprojektet är ett bra exempel på alla de olika aspekter som vill till för lyckade projekt, som samarbeten mellan flera aktörer och ett tydlig affärsmål. Ur tekniskt synvinkel handlar det väldigt mycket om att hantera data från alla relevanta datakällor och att ordna nödvändiga integrationer på enkla sätt.

Modellen med att företaget som har behov av en ny digital plattform först anlitar ett konsultföretag för hjälp med innovation och utveckling, för att sedan knoppa av driften av den färdiga plattformen ligger rätt i tiden. Den ger möjligheter att bygga en plattform som uppfyller de behov som finns, samtidigt som insatsen inte tar bort fokus från kärnverksamheten i det långa loppet.

För att det ska fungera väl krävs en konsultpartner som ser till helheten och som vill finnas med i bilden under hela livslängden för den lösning som byggs. Den beskrivningen matchar HTEC Groups ambitioner.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-07-01
Accelerera digitaliseringen genom “the power of integration”Förlängt partneravtal med HV71Infinidat lanserar storage-as-a-service (STaaS) som förenklar och effektiviserar AIOps i stora IT-miljöerSweco blir teknisk rådgivare för utformning av energiö i NordsjönJessica Öberg ny vd för CombitechSolör Bioenergy Group förvärvar framgångsrikt fjärrvärmeverksamhet från Veolia NordicMVS ansluter sig till nätverk för smart elektrifieringSciety-nätverket och Segulah Medical Acceleration investerar 106 MSEK i SAGA DiagnosticsBOLIST Svedala byter ägare
2021-06-30
Semi-automatiserade plocktruckar effektiviserar plockprocessernaSwedish Agro Machinery blir ny återförsäljare för MetsjöEcoStruxure Security Expert från Schneider Electric nu SSF-certifierat i samtliga larmklasserHybrit har producerat världens första vätgas­reducerade järnsvampNexans Aurora: Byggd för framtiden, redo för världs­haven, nyss namngiven i NorgeVerizon och Digital Catapult lanserar Retail Accelerator-program med uppslukande 5G-teknologi Företags- och privatlån under pandeminCTEK stärker sin styrelse och utser två nya medlemmarMålbilder för miljöhänsyn utvärderasEn företagscykel har många fördelar!Coronapandemin har gjort svenskarna mer hygienmedvetna
2021-06-29
Överväg gärna keramiska standardkomponenter för att minska nötning och slitageVolvo EC530E och EC550E - 50-tons grävmaskiner med idéer som är större än deras storleksklassKaeser förvärvar Kompressorservice i SkövdeHållbarhet är kärnan i Mirkas verksamhetFyra fällor att undvika när du vill lånaSensor Control Nordic AB har tecknat ett partneravtal med RealWearHelene Åsander tillträder som inköpschef på Wästbygg GruppenAdvenica får order värd 19,2 MSEKVolvo Cars utökar sitt samarbete med BluJay W3 Energy ska förvalta Fu-Gens första vindkraftparker i SverigeNy tvätthall i Sjöbo med klimatsmart uppvärmningTECE lanserar prefabskåp för golvvärmeFörändrade krav i spåren av pandeminNya Ducato 2021Scandinavian Carbide Company – Ny aktör med lång erfarenhet på hårdmetallprodukter
2021-06-28
I datacentren är det ingen som vill ha varmt väder – så här går kylning till på bästa sättSkanska investerar cirka 540 miljoner kronor i logistikprojekt i HelsingborgMSB ska bidra till ökad kontroll över explosiva varorWorld Trade Center Göteborg expanderar – tar över top floor på Mässans gata 10Halmstad digitaliseras – väljer AddMobile som leverantörIngenjörsstudenter vidareutvecklade Skövdeföretagets prototypKlimatpåverkan en viktig fråga i utvecklingen av Frihamnen i GöteborgTelia testar livestreaming för drönare
2021-06-24
SMC Automation tecknar avtal med Bravida CoolingNy generation plasma­skärare från SPARTUS!Binar och Standby sponsrar Trollhättan City Trail96 % av svenska företag planerar fortsatt hybridarbeteDuroc Machine Tool utökar i Västra Götaland.David lämnar över till PeterSchneider Electrics koncernchef Jean-Pascal Tricoire har utsetts till “Glassdoor Top CEO” 2021Sweco förvärvar Boydens EngineeringTidernas investeringslyft i MoelvenMinskade energileveranser av fasta biobränslen 2020Veeam stärker sitt ProPartner-nätverk i EMEA med nya strategiska rekryteringar
2021-06-23
Elektronikföretaget som vågar ta plats Nya kulrullar och rullöverföringsenheter i teknopolymerSå kan du jobba mer aktivt Ahlsell förvärvar Kartecon OyHon ska öka intresset för ventilation HCL Technologies uppmärksammas av Great Place to Work Institute Stora utsläppsminskningar vid återvinning av plastförpackningar Connect Companies växer – anställer två nya experter på integration och systemutveckling