MÅNDAG 01 MARS 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ny teknik möjliggör hållbar lakning av guld

Innovationsbolaget Chromafora har utvecklat en ny unik teknik för lakning och separation av guld från både primärt material och elektronikskrot.
Den största skillnaden mot traditionell lakning med konventionell cyanid är att den direkta faran för arbetsmiljön och den faktiska miljön minskar. Dessutom förenklas tillståndsprocessen med den nya tekniken vilket öppnar upp för nya anläggningar.

- För oss är avfallsströmmar en potentiell källa till hållbar resursåtervinning. Med hjälp av vår unika lösning har vi kunnat modifiera tekniken och på så sätt nu också möjliggöra lakning av guld ur jordar, slagg, berg och även elektronikskrot. Detta gör att vi med en miljövänlig process kan ta hand om mer av den värdefulla metallen oavsett om det kommer från avfall eller en gruva, säger Johan Seijmer, VD på innovationsbolaget Chromafora där Ragn-Sells är en av huvudägarna.

I spåren av Coronapandemin har priset på guld skjutit i höjden på grund av ökad efterfrågan medan produktionskapaciteten släpar efter. Varje år genereras flera hundra tusen ton avfall från t ex hushåll och elektronik som innehåller guld. Guldet i detta avfall är i de flesta fall mer lättillgängligt än brytning ur befintliga guldgruvor och har betydligt högre koncentrationer. Så istället för att lägga värdefulla resurser på hög – så som idag sker i form av deponering – finns nu tekniken för att selektivt plocka ut värdefulla resurser ur avfall, däribland guld, samtidigt som avfallsmängden minskar.

Chromaforas teknik, som är en modifierad metod av tiosulfatlakning, har visat sig vara mycket effektiv för att återvinna guld ur exempelvis elektronikskrot och slaggprodukter. Detta genom att kombinera den modifierade tiosulfatlakningen med Chromaforas patenterade Selmext-teknik.

– Nyckeln till ett hållbart samhälle är att minska uttaget av jungfruliga resurser genom att återanvända råvaror som vi redan har så ofta det bara går. Och att det nyuttag som ändå är nödvändigt sker så skonsamt och effektivt som det bara går. Därför är det glädjande att se att Chromaforas tekniker nu kan användas även för guld, säger Anders Kihl, forsknings- och utvecklingschef på Ragn-Sells samt styrelseordförande för Chromafora.

Inte längre för dyrt och komplicerat
Hittills har tiosulfatlakning varit en dyr lösning då snabb nedbrytning av tiosulfaten samt att separationssteget att få ut guldet har ansetts vara mycket svårt. Chromafora har nu en lösning på problemet tack vare sitt kunnande inom selektiv kemisk separation. Med Chromaforas kombinerade metod har nu denna utvinningsprocess optimerats så pass långt att kostnadsskillnaden mot den konventionella lösningen med cyanid börjar bli underordnad övriga fördelar.

Förenklar tillståndsprocessen
Två huvudsakliga fördelar med att använda tiosulfat istället för konventionell cyanid är att den direkta faran för människan och miljön minskar. Dessutom kan det underlättvid tillståndsprocessen för nya anläggningar så som gruvor och återvinningsanläggningar. Den miljömässiga och politiska trenden är att minska användningen av cyanid vilket gör förutsägbarheten för attansöka och få tillstånd för lakning av guld med dagens cyanidlösningar är idag både svårt, dyrt och riskfyllt.

- Vi jobbar med en lösning som är bättre för både människan och jorden, dessutom har den visat sig kunna göras kostnadseffektiv. Vår ambition är att det inte längre ska finnas några incitament för att använda cyanidlakning för framställning av guld när vår metod blir kommersiell, säger Johan Seijmer.

Projektet har fått stöd inom det strategiska innovationsprogrammet RE:Source som finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

För mer information, kontakta gärna:
Johan Seijmer, VD Chromafora, 073 800 61 63, johan.seijmer@chromafora.com
Ragn-Sells Medialinjen, 070 927 24 00, medialinjen@ragnsells.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-02-17
Rikard Wiedenborg ny Affärschef Service & Reservdelar för Swecon i SverigeReparationsstation för industriell användning hos ConradDefa lanserar användar­vänlig laddkabel för extrema klimatDynatrace lanserar Cloud Automation-modul till sin Software Intelligence-plattformLängre räckvidd med kraftfulla och tysta stamkvistare från STIHLNordisk turnaround ger fördelar under oförutsägbart Corona-år
2021-02-16
Liedholms fortsätter att investeraMelin & Carlsson förvärvar Tranåsföretaget Tubex ABFa-Tec satsar på PEMA Svetsautomation från IntercutEn guide till glidstyrningar för robottillämpningarFörflytta mer till mindre kostnad med uppdaterade EC250E och EC300E från VolvoKomponenter för transport­band: sortimentet utökasTOSIBOX® lanserar nya Lock 200-serienYIT förstärker inom stadsutveckling med SpacemakerNu blir alla Harmony tryckknappar från Schneider Electric trådlösa och batterifriaNästan 90 procent av alla företag kommer att investera i NextGen-teknik till följd av COVID-19Hur påverkas medarbetarna av distansarbete?Vi har väntat på en maskin i den här storleken
2021-02-15
Hexagon lanserar R-evolution, en ny affärsenhet fokuserad på en hållbar framtidNy taxiaktör i Uppsala vill erbjuda snabba och prisvärda resorNytt Linde-försäljningsställe i KirunaMartin Evertsson ny vd för Norvatek och affärsområdeschef för Uniwater Pumping StationsNu tas nästa steg i utvecklingen av ny kärnkraft i SverigeVad gör en konstruktör på emb-papst?Arkitekt får teknisk-naturvetenskapliga fakultetens pedagogiska prisAbetong nyanställer i Falkenberg – rekordår följs upp med ytterligare satsning2020: Ett framgångsrikt år av tillväxt för arvalInbjudan till lanserings­evenemangNCC och Svenskt Vatten föreslår insatser för att modernisera Sveriges VA-system
2021-02-12
Repay Mitt AB i Köping expanderar med större lagerytor!Från transparent återvunnen ädelmetall till den finaste produkten för teknisk, industriell eller kemisk tillämpning.  Ny produktkatalog med spännande nyheter!Fulspola inte!Doosan och Hyundai Construction får samma ägareChefer tror att 5G kommer hjälpa den ekonomiska återhämtningen från COVID-19-pandeminDe okända skälen till att molnet tar över och konsekvenserna av detIvanti utser Erik Randles till ny global kanalchef SAS Institutes hackathons ska bidra till innovationer över hela världen – det startade i Norden för fyra år sedanKärleksfälgar till alla hjärtans dagHydroscand utökar sorti­mentet av spiralsugslangMECA+ i Östersund är nu en Godkänd BilverkstadKallt och torrt väder ger höga elpriserCroisette fortsätter växa inom Digital FörvaltningPonsse AB öppnar servicecenter i Uddevalla
2021-02-11
Vakuumpumpar för pneumatisktransportPOWERTEX lastsurrning – fri från Cr6+AFF/AM/AMD/AMK – Ledningsfilter i enlighet med ISO8573OLA driftsätter robot- och automationslösningar från ABB vid megafabriken för elmopeder i IndienRekordår för Combitech med kraftigt ökat resultatSå här övervinner du svårigheterna med pulverblandningLFV och Vattenfall i samarbete om den fossilfria flygplatsenFramgångar för Ouman AB trots ovanligt år: Utökad kundstock med 25 procent Veeam växte med 22 procent under 2020 då efterfrågan på moderna lösningar för dataskydd ökade bland företag av alla storlekar
2021-02-10
Cell Impact utökar maskinparken med avancerat matningssystemVi säkrar transporter och batterilivslängd i Sesam 800 sändarnaFörsta kunderna att beställa Volvos eldrivna kompaktmaskiner på bauma 2019 får sin leveransSCA deltar i stor satsning på autonom skogsföryngringNy simulator för bromssträcka förbättrar säkerheten och minskar nödvändigt robotutrymme med upp till 25 procentDynabook ansluter sig till IGEL ready-programmet som teknikpartner för klintenheterValeo förbinder sig att uppnå koldioxidneutralitet 2050Trenderna som påverkar företagen under 2021Solör satsar i Nora och levererar fossilfri fjärrvärme
Annonser