Ny utbildningssatsning – från elektriker till industri­elektriker - industritorget.se
TISDAG 14 JULI 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ny utbildningssatsning – från elektriker till industri­elektriker

En ny satsning ska råda bot på bristen på industrielektriker och nu finns två nya utbildningsvägar till yrket.
För det första lanseras ett helt nytt utbildningspaket för installationselektriker som vill omskola sig till industrielektriker och för det andra breddas behörigheten på gymnasieskolans elprogram.

– Industrielektriker är ett allmänt omvittnat bristyrke och därför behövs en större insats. Vår samverkan med berörda parter har fallit väl ut och vi kan nu presentera två nya rekryteringsvägar, säger Fredrik Gunnarsson, ansvarig för kompetensförsörjning på Industriarbetsgivarna.

Från och med hösten 2019 finns möjligheter för installationselektriker att vidareutbilda sig till industrielektriker. Detta görs för att underlätta företagens rekrytering.

– Tillsammans med Installatörsföretagens utbildningsbolag INSU har Industriarbetsgivarna tagit fram ett utbildningspaket i syfte att omskola installatörselektriker till industrielektriker. Ett inriktningsavtal finns mellan oss och INSU, avseende utbildningsinnehåll och kostnad och tanken är att Industriarbetsgivarnas medlemsföretag på ett smidigt sätt ska kunna beställa kompletterande utbildningar, säger Fredrik Gunnarsson.

Utbildningspaketet består av nio moduler, där praktisk ellära och elkraftteknik, programmerbara styrsystem, reglerteknik och HMI-programmering är exempel på moduler.

Utbildningsformen är flexibel – vissa av modulerna är leds av handplockade lärare och andra moduler genomförs som distansutbildning på webben. För att få en djupare förståelse kring industrielektrikers arbete får kursdeltagarna träna i verklighetsnära laboratorier.

– Vi är övertygade om att många kommer att inse det fördelaktiga upplägget med den här utbildningen och vi förbereder oss på att kunna utveckla ännu fler utbildningsplatser, säger Jens Back vd på INSU.

Nytt för i år är också att de elever som går på gymnasiets elprogram kommer att kunna få alla behörigheter även genom att gå inriktning mot industrielektriker/automation, något som inte gick tidigare. Detta är möjligt tack vare elbranschens storsatsning på elteknikbranschens gymnasieskolor, så kallade ETG-gymnasier.

– Denna nya möjlighet kommer vi att informera våra medlemsföretag om och förhoppningen är att fler av företagen ska bli aktiva och engagerade i ETG-skolornas programråd, inte minst för att säkerställa både kvalitet och arbetsplatsförlagt lärande, fortsätter Fredrik Gunnarsson.

En första insats gjordes tidigare i höst då parterna tillsammans med företagen genomför informationsträffar i Avesta och Nyköping.

– För oss är det självklart att engagera oss i den här utbildningen, vi har ett kontinuerligt behov av industrielektriker, dessutom är det roligt att samverka med utbildningen de lyssnar på vad vi säger, säger Jan Björklund på Stora Enso Fors utanför Avesta.

Madeleine Olivemark på Outokumpu i Avesta håller med och fyller på:

– Det är avgörande för oss att få in ny kompetens, inte minst inom drift och underhåll. Den tid vi lägger ned på att engagera oss i utbildningen med att ta emot alla elever som deltar i arbetsplatsförlagt lärande och andra typer av lärande på arbetsplatser får vi på sikt igen många gånger om.

Skolledningen på Karlfeldtgymnasiet i Avesta anser att företagens med- och påverkan i utbildningen är den viktigaste anledningen till att man nu har fulla klasser på alla yrkesprogram med industriinriktning.

– Samverkan med företagen är A och O, utan deras engagemang hade vi aldrig kunnat vända antagningsläget och få de siffror vi har idag, säger gymnasiechefen Rolf Engman.
Mer information om utbildningen från elektriker till industrielektriker finns här. www.insu.se/wp-content/uploads/2019/11/Utbildning-industrielektriker-20191113.pdf

Marina Lähteenmaa
Kommunikationschef
072-247 50 33
marina.lahteenmaa@industriarbetsgivarna.se

www.industriarbetsgivarna.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-06-30
För gemensam och säker hantering av produkt- och miljödata
2020-06-29
Unikt samarbete med ABB säkrar leverans av Tiki-maskerEldriven hjullastare – ett bättre alternativ för både klimatet och arbetsmiljönVad innebär tillräckligt pålitlig när du anlitar en barnvakt? Hållbar industri, innovationer och infrastrukturIndustriell 5G Router utvecklas i samarbete mellan Phoenix Contact, Ericsson och QuectelMontabert by Komatsu – krossar hårt motstånd30 % lägre CO2-utsläpp med klimatförbättrad betong baserad på miljöcementKan svenskar skilja på Work Management och Projektledning? Lerbergs Entreprenad väljer Leica Geosystems för tryggheten och tekniken
2020-06-26
Spaljisten lägger en stororder till Automationsteknik Veldi Kompetens får ärofyllt uppdrag - utbildar medarbetare inom Volvo​Granngårdarna beställde likadana Volvo hjullastare till lantbruketFortum Recycling and Waste har i dagarna lanserat sin nya tjänst IndustriserviceBlueJeans maximerar "arbeta hemifrån"-upplevelsen med säkert samarbete över video på stor skalaUtsläpp från industrin blir plastFord of Europe och DEFA ingår avtal – smarta laddlösningar genom FordFrån 300 till 450 snabbladdstationer för elbilar på två år
2020-06-25
EdmoLift fortsätter att leverera truckbord till Mitsubishi Logisnext Sweden!ABB presenterar industrilösning för trådlös tillståndsövervakning av roterande utrustningUtsläpp från industrin blir plast
2020-06-24
Rörlaserskärning – kompetens och kapacitet i världsklass Volvo befäster förstaplatsen som mest valda tjänstebilEfterlängtade monteringspastor - nu inom specialsortimentet GLEITMOAnimation av flerkanalig kontrollenhet med möjlighet till IO-Link Grundläggande faktorer för produktionseffektiviteten. CEVT kapar utvecklingstiden med 80% med hjälp av Ansys SPEOS
2020-06-23
Årets Hållbara Leverantör, 2019Sortimo lanserar mobil depå för att underlätta byggarbetarens arbetsdag​Hos Swecon snurrar hjulen fortfarandeLösningar för effektiv konstruktion av kopplingsskåpNya, slitstarka keramiska styr- och stödbultar nu tillgängliga från norelem Interroll och Modumaq ger maximal mångsidighet för Arvato Så kan ni mildra effekten av Corona på er försörjningskedjaVad bör du göra när hemmaarbete blir ett fenomen och risken för cyberattacker ökar?Solkompaniet växer med solelboomen
2020-06-22
Nu erbjuder Högskolan Väst fler korta kurser för industrin​DAF introducerar XF Unity EditionVågar man ansöka om omställningsstöd?​Näringsutskottets viktiga besked till gruvnäringenSchneider Electric levererar säkerhetslösningar till prestigeprojektet
2020-06-18
S-Rental blir en del av KH-Koneet GroupAGILOX Autonomous Mobile Robots sparar väsentliga kostnader genom Artificial Swarm IntelligenceSOTI gör företags IoT-ägande enklare med nytt enhetsstödVeeam visar hur de hjälper verksamheter att ta sina molndatastrategier till nya nivåer på VeeamON 2020 Logistik finns överallt - oavsett om du är logistiker eller inte Vindkraftsparken i Sunne tas i drift lagom till midsommarHär utvecklas nästa generations 5G-nät Henrik Johannesson ny styrelseordförande för Eurobattery MineralsNominera en gruvinnovation till Swedish Mining Innovation Award 2020
2020-06-17
Stor amerikansk efterfrågan på tråddetaljer i medicinsk utrustningMOTOMAN MH900Elfordon skapar nya risker för landets verkstäderSafe Control Materialteknik utökar sin ackreditering med två nya metoderAdvanced Engineering flyttar till våren 2021Ny VD på ELKO - Peter Wotz tar över från 1 juli Reviderad standard för bränslecellerFörnyat avtal resulterar i minskade utsläpp om 6 500 ton koldioxid årligenLEJS – Animation av elektrisk linjärenhet med korta cykeltiderMartin & Servera inför strategisk ruttplanering för optimerade transporter – tar hjälp av DescartesSäkra lasten lätt, snabbt och säkert med ErgolashWibax rengör för maximal produktionskapacitet på Sunpine
Annonser