Nytt svenskt utbildnings­format underlättar karriärsbyte - industritorget.se
ONSDAG 27 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nytt svenskt utbildnings­format underlättar karriärsbyte

Som först i landet startar nu Västsvenska handelskammaren, Boråsregionens- och Skaraborgs Vuxenutbildning, en ny utbildningsform: Yrkestrainee, en lärlingsutbildning med anställning.
– Det är en insats arbetsmarknaden behövt länge och kanske nu mer än någonsin. Vi är stolta över att vara först i Sverige med att testa ett format som kan lösa en del av de bekymmer vi står inför i dag, säger Västsvenska handelskammarens vd Johan Trouvé.

I takt med Coronavirusets framfart, där många varslats eller korttidspermitterats ökar behovet av utbildningsinsatser. När dessutom Arbetsförmedlingen genomgår en historisk reformering landar ett större ansvar på vuxenutbildningen att leverera utbildningar som leder till jobb i näringslivet.

– Situationen ställer även krav på näringslivet att öka sitt engagemang, därför har vi beslutat att göra gemensam sak och erbjuda en bra lösning där också Västra Götalandsregionen går in och stöttar, säger Johan Trouvé.

Yrkestrainee innebär att en elev som går lärlingsutbildning har möjlighet att bli anställd redan under utbildningen. Syftet är att eleven ska lära sig företagets verksamhet från grunden och bygga ett nätverk för att efter avslutad utbildning bli en viktig del av företaget.

– Coronakrisen kan öka människors behov av att omskola sig. Men utan möjlighet till självförsörjning under studierna riskerar viljan att minska. Yrkestrainee kommer i dessa fall in som en bra lösning, säger Rasmus Flick, projektutvecklare av Yrkestrainee på handelskammaren och fortsätter:

– Även för företaget finns stora fördelar med att knyta en elev till sig, eftersom det blir en nyanställd som är integrerad i verksamheten från dag ett. Utbildningen som är på gymnasial nivå öppnar dessutom upp för ytterligare vidareutbildning för de personer som är i behov av det.

Under den ettåriga utbildningen tillbringar eleven första tiden i skolan för att lära sig grunderna till yrket och öka sin kunskap om arbetsmarknaden. Efter en rekryteringsprocess där arbetsgivare och elever matchas påbörjas en Yrkestrainee.

– Resterande utbildningstid är eleverna på arbetsplatsen fyra dagar i veckan med stöd från en handledare, säger Rasmus Flick.

Läget på arbetsmarknaden förändras fort. Branscher som under årtionden upplevt kompetensbrist står nu inför nya utmaningar.

–Yrkestrainee erbjuder en möjlighet för varslade och nyligen uppsagda att vidareutbilda sig och karriärväxla. Formatet möjliggör även en snabb uppstart av nya utbildningar, vilket är bra då det kanske är nya kompetenser vi efterfrågar 2021, säger Rasmus Flick.

Att utbilda efterfrågad kompetens är ett viktigt uppdrag för Vuxenutbildningen vilket Tina Arekvist Lundell, vuxenutbildningschef i Borås Stad betonar:

– Jag tror att samverkan mellan skola och arbetsliv är nyckeln för framgång.

Ansökningarna till utbildningarna öppnade den 15 mars, och först ut att få Yrkestrainee är Borås och Skövde. Inriktningarna i de två piloterna blir robotsvets och CNC-operatör, målsättningen är sedan att formatet ska lanseras nationellt och omfatta flera branscher. Redan nu är ett nytt spår mot sömnadsoperatör inom textilindustrin på gång.

Mer om utbildningen:
www.vastsvenskahandelskammaren.se/medlemskap/ny-vuxenutbildning-inom-smart-industri/

Annica Berg
Kommunikationschef
annica.berg@vastsvenskahandelskammaren.se
031-83 59 11
0761-22 90 10

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-19
Plastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
2020-05-18
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner alltLuxbrights tar in 12,5 Mkr och siktar på börsnotering!Inlandsbanan är först i Sverige med ny typ av fjärrmanövrering Vilka symboler vill du visa?GK rustar för hållbarhet och lönsamhetDell introducerar nya XPS 15 och XPS 17
2020-05-15
Nya verktygssystem till robotar ​Swecontekniker mötte framtiden i KonzEtt partnerskap som genererar innovationerVäxande marknad för elektroniklösningarNyanställda på Maskin AB FranssonVad kul att du är nyfiken på modern markbaserad rening!Veeam rapporterar fortsatt årlig tillväxt och ökade marknadsandelarABB och Metsä Fibre tecknar avtal för att leverera elektrifiering och drivteknik till nytt finskt bioproduktbrukSvensk Biogas levererar 100 procent förnybart bränsle till bussarna i NorrköpingRejlers satsar på Management Consulting inom energiSuccé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara materialKvinnor går ihop för att bygga och investera hållbartGemensam dataplattform ökar lönsamhet, hållbarhet och innovationRedan nu måste vi rusta för kommande kriser i industrin
2020-05-14
Kom igång och producera snabbt och enkelt med DATRON neoBillyften levererar för J BilVet du varför ren luft och hanterad luft är så viktigt för din industris välbefinnande? Tjugo nya ställplatser byggs på ElmiaRadiomodul för enkel integrationNya betongmetoder kan spara 50 miljoner per årDigital signering via Verified i Kontek HRMFAST Deck Mate - för perfekta skruvrader!Webers hållbara golv var startskottet för arbetet med EPD:erNaturstensföretag prisas för miljövänliga leveranserMedvind för Ramirents vindkraftsprojekt när intresset ökarCramo AB lanserar ny appfunktion med fokus på arbetsmiljö och säkerhetHemSol lanserar unik onlineresurs för solcellerTeknikutbildarna och C-con i samarbete Facebook LinkedIn TwitterLedande batteritillverkaren GS Yuasa etablerar bolag i SverigeSolcellsparken börjar växa fram på GärstadCisco vill krossa långlivade säkerhetsmyter i ny rapportProtolabs lanserar nytt 3D-printingmaterial och ny teknologi för de allra minsta detaljernaPeab bygger bostäder i EsboStålproduktionen minskade i april
2020-05-13
Med 40 års erfarenhet och ny teknik skapas nya möjligheterDigital körjournal ger mer tid till kundernaFörsta IOT OUT OF THE BOX levererade till kundHydroscands smidiga tryck­luftslang finns nu i butik och webbutik
Annonser