Nytt verktyg hjälper inköpare ta strid mot det giftiga elavfallet - industritorget.se
ONSDAG 27 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nytt verktyg hjälper inköpare ta strid mot det giftiga elavfallet

Tusentals ton giftigt elavfall dumpas illegalt i utsatta regioner varje år. Ett nytt tillägg till TCO Certified Edge bidrar till att lösa problemet.
Genom att köpa certifierade IT-produkter kan inköpare se till att en motsvarande mängd elavfall samlas in och återvinns på ett säkert sätt.

Elavfall är ett enormt problem för både människor och miljö. När det inte hanteras på ett ansvarsfullt sätt kan skadliga ämnen läcka ut i miljön och hamna i grödor och dricksvatten.

TCO Development, organisationen bakom den globala hållbarhetscertifieringen TCO Certified, ger nu inköpsorganisationer möjlighet att ta ansvar för elavfallet de skapar. När de köper en IT-produkt certifierad enligt det nya kravet i TCO Certified Edge, E-waste Compensated, kommer en motsvarande mängd elavfall samlas in i ett land som saknar möjlighet att ta hand om det på ett säkert sätt. Det gör att miljön skyddas från skadliga ämnen. Sociala aspekter ingår också vilket bidrar till att schysta arbetstillfällen skapas lokalt. Sedan fraktas produkten till en återvinningsanläggning som uppfyller höga miljökrav.

- Med TCO Certified Edge, E-waste compensated vill vi ge inköpare och IT-industrin ett kraftfullt verktyg i kampen mot elavfallet, säger Andreas Rehn, Development Manager på TCO Development.

Closing the Loop arbetar med cirkulära tjänster och är den första organisation som är godkänd för att sköta insamlingen inom ramen för kravet TCO Certified Edge, E-waste compensated.

- Elavfall ses ofta som ett problem, men det skapar också möjligheter för grön upphandling. Genom att flytta elavfallet till en plats där det kan återvinnas på ett ansvarsfullt sätt kan värdefulla resurser få ett andra liv i den cirkulära ekonomin, säger Joost de Kluijver , grundare av Closing the Loop.

TCO Certified Edge är ett tillägg till TCO Certified. Det nya kravet E-waste Compensated lanseras den 31 mars. Därefter kan organisationer som köper in IT-produkter använda kravet i upphandlingar.

Mer om TCO Certified Edge, E-waste Compensated
tcocertified.se/tco-certified-edge-e-waste-compensated

Contact
Cassandra Julin
Global PR and Communication Manager
press@tcodevelopment.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-19
Magnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
2020-05-18
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner alltLuxbrights tar in 12,5 Mkr och siktar på börsnotering!Inlandsbanan är först i Sverige med ny typ av fjärrmanövrering Vilka symboler vill du visa?GK rustar för hållbarhet och lönsamhetDell introducerar nya XPS 15 och XPS 17
2020-05-15
Nya verktygssystem till robotar ​Swecontekniker mötte framtiden i KonzEtt partnerskap som genererar innovationerVäxande marknad för elektroniklösningarNyanställda på Maskin AB FranssonVad kul att du är nyfiken på modern markbaserad rening!Veeam rapporterar fortsatt årlig tillväxt och ökade marknadsandelarABB och Metsä Fibre tecknar avtal för att leverera elektrifiering och drivteknik till nytt finskt bioproduktbrukSvensk Biogas levererar 100 procent förnybart bränsle till bussarna i NorrköpingRejlers satsar på Management Consulting inom energiSuccé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara materialKvinnor går ihop för att bygga och investera hållbartGemensam dataplattform ökar lönsamhet, hållbarhet och innovationRedan nu måste vi rusta för kommande kriser i industrin
2020-05-14
Kom igång och producera snabbt och enkelt med DATRON neoBillyften levererar för J BilVet du varför ren luft och hanterad luft är så viktigt för din industris välbefinnande? Tjugo nya ställplatser byggs på ElmiaRadiomodul för enkel integrationNya betongmetoder kan spara 50 miljoner per årDigital signering via Verified i Kontek HRMFAST Deck Mate - för perfekta skruvrader!Webers hållbara golv var startskottet för arbetet med EPD:erNaturstensföretag prisas för miljövänliga leveranserMedvind för Ramirents vindkraftsprojekt när intresset ökarCramo AB lanserar ny appfunktion med fokus på arbetsmiljö och säkerhetHemSol lanserar unik onlineresurs för solcellerTeknikutbildarna och C-con i samarbete Facebook LinkedIn TwitterLedande batteritillverkaren GS Yuasa etablerar bolag i SverigeSolcellsparken börjar växa fram på GärstadCisco vill krossa långlivade säkerhetsmyter i ny rapportProtolabs lanserar nytt 3D-printingmaterial och ny teknologi för de allra minsta detaljernaPeab bygger bostäder i Esbo
Annonser