SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nyuppsatta pulversprinklers förhindrade brand väldigt effektivt

De kan monteras var som helst
Efter att en brand i ett miljörum förstörde flera lägenheter i Familjebostäders fastighet i Majorna, sökte det kommunala fastighetsbolaget sätt att förhindra framtida bränder. Bristen på tillgång till rinnande vatten gjorde att säkerhetsbolaget SafeTeam föreslog installation av pulversprinklers och efter kort tid hade en ny brand förhindrats.

– I stället för ett nedbrunnet hus blev det lite sot och mycket pulver på väggar och golv som snabbt kunde städas bort. Fantastiskt, säger Lars Gustafsson, Områdeschef Familjebostäder.

När fastighetsbolaget Familjebostäder skulle förbättra brandskyddet för miljörummen i sina fastigheter i Majorna och Kungsladugård i Göteborg framstod avsaknaden av rinnande vatten som ett stort problem. Att dra in vatten till sprinklers skulle bli kostsamt och kräva stora ingrepp i fastigheten, men något behövde göras efter att en brand nästan hade ödelagt ett flerfamiljshus i Majorna. Familjebostäder kontaktade sin ramavtalsentreprenör, säkerhetsbolaget SafeTeam, som presenterade ett helt nytt alternativ – pulversprinklers.

– Jag hade aldrig hört talas om det förut, men det har varit den perfekta lösningen för oss. De kan monteras var som helst och har redan bevisats fungera utmärkt när de släckte en brand en kort tid efter installationen. Nu har vi satt upp dem i alla våra miljörum, i mopedrum och på en vind. Det är väldigt smidigt, säger Lars Gustafsson.

Kostnadseffektivt och lätt att sanera
En pulversprinkler är en behållare med pulver som löses ut i samband med brandutveckling. Effekten blir ett moln av pulver, likt en pulversläckare, som snabbt och effektivt släcker bränder. Efter att en sprinkler har lösts ut monteras behållaren ned och byts ut mot en ny. Jämfört med vattensprinklers är pulversprinklers, även kallade punktsprinklers, mer kostnadseffektiva och skadar inte byggnaden i samband med släckning.

– När branden var släckt var det att städa bort pulvret i stället för att behöva hantera potentiella vattenskador. Sedan gick det snabbt att sätta upp en ny behållare; SafeTeam kom ut direkt och hjälpte oss med det. Vi är väldigt nöjda med den här lösningen och samarbetet med dem, avslutar Lars Gustafsson.

Johanna Svanström
Marknadschef
johanna.svanstrom@safeteam.se
031-802480

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2022-06-15
Ny landschef för Ahlsell SverigeMimecast har köpts upp av riskkapitalbolaget Permira Sökmotorn för möbler och inredning i Sverige - FAVIFlyttstädning och annan städning för företagetHelsingborg startar Sveriges första kommunala AI-labbNy utbildning säkrar hållbara affärer i Sydsveriges näringslivElever på Järfälla gymnasium tilldelas BygmastipendietTranpenad förvärvar Eyes4workUltimo ledare inom EAM-teknologiNy Castrol studie i Norden kring nästa bilköpStor skillnad på epostskydd bland nordiska företag Peab utför renoverings­projekt för Helsingfors UniversitetssjukhusTaigatechs AI-lösning redo för marknadenJoanna odlar i ett Elfa-system!
2022-06-14
CAD-Design blir vanligare och vanligareVolvo CE påbörjar testning Ny lasertrackerplattform med ultralång räckviddBättre fiskelycka tack vare hållfast LesjöforsdetaljF-Secures nya allt-i-ett-skydd förenklar säkerheten Lambertsson etablerar nytt kundcenterNP Nilsson förvärvar och växer inom industriellt byggandeNu möts internationell gruvindustri i SkellefteåDigitaliseringen har fått yrkeshögskolan att satsa på fler programmerareOmedelbara offerter på CNC-bearbetningHydroscand Group AB förvärvar Anderstorp Hydraulik ABZipforce lanserar en ny generation portabla elmotorer för cyklarNya allroundmaskiner för effektiv palltransportVärldsledaren inom värmepumpar storsatsar på den svenska marknaden
2022-06-13
Optimal lösning – det är målet för varje projektABB visar upp framtiden för processautomationMöt en av våra anställda: Johan EdbomIndustrirör från Jernbro Företagsfinansiering med stöd av EUAnders utmanar traditionella sätt att utforma fabrikerVärldens första elbilspool med laddning utan sladdVälkommen till lanseringen av Elektronikmässan Stockholm!Ramirent tecknar ramavtal med SinfraFörsta spadtaget för NP Nilssons nya logistikcenter!Ta med hemmakontoret till mässan Advanced EngineeringGKN Aerospace deltar i nytt EU-projektNexer tilldelas ramavtal med IneraNu öppnar Norrbotten Stål
2022-06-10
Enklare att använda teknik för hållbara byggnaderKundcase med 3D-scanner från PhotoneoSchneider Electric tilldelas flera prestigefyllda designpriserTransportbandsreparation på rekordtidVerdion säkrar en ny spek­ulativ möjlighet i Sverige Fördubbling av antal bluff-sms Fortsatt tryck på försörjningstrygghetenABB och Börjessons Lastbilar stöttar utbyggnadenTekniska museets samling fyller 100 årNytt utgångsläge när Science Village ska växaBolist Emmaboda gjorde rekordartad ökning på 4 årDell Technologies i partnerskap med AI Sweden
2022-06-09
Ewellix Nordics expanderarLevererade anläggnings­maskin tillverkad med fossilfritt stål till kundSveriges största laddgata invigdDags att ta vara på industri 4.0-vågen Tysk förpackningstillverkare integrerar ABB:s automatiska pappersprovningStora klimatvinster med utvinning i SverigeXiaomi lyfter och inspirerar unga kreatörer i AfrikaNordomatic fortsätter sin europeiska expansion