SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Orexplore är finalist i Swedish Mining Innovation Award 2020

Orexplore är en av finalisterna i Swedish Mining Innovation Award 2020 för deras röntgenteknologi i 3D som ger snabbare och mer precis kartläggning av fyndigheter och malmkroppar direkt vid fyndigheten. Vi fick några ord med Kevin Rebenius som är grundare och VD på Orexplore.

Grattis Kevin, Orexplore är finalist i Swedish Mining Innovation Award 2020! Hur känns det?

– Det känns förstås väldigt hedrande och jag är otroligt stolt över vad teamet åstadkommit så här långt. Det är en bekräftelse på att vi är på rätt väg och att vårt hårda forsknings- och utvecklingsarbete börjar få genomslag på marknaden och att det vi jobbar för att åstadkomma är viktigt.

Berätta lite om er teknik med röntgenteknologi av borrkärnor.

– Innovationen har sitt ursprung i svensk medicinsk röntgenforskning och består i en kombination av två var för sig väl beprövade röntgenmätmetoder, nämligen transmissionsröntgen och röntgenfluorescens, på ett nytt och unikt sätt för att få information från stenens inre i 3D.

Vad är det som gör er lösning så unik?

– Det finns idag en uppsjö av lösningar och företag som analyserar borrkärnors yttre skal, vilka bygger på traditionell befintlig teknologi, som integrerats och automatiserats för att analysera enstaka egenskaper av prover i fält.

– Det som gör Orexplore unikt är vår förmåga att inom några minuter genera multi-disciplinära insikter om stenens inre i 3D – kunskap om strukturer, densitet, mineralogi och halter, allt i en och samma skanning.

Varför är det en viktig innovation?

– Det är bara ca 1 av 1000 projekt som leder fram till en faktisk gruva. Med mer kunskap och information kan det snabbare konstateras om ett projekt är värt att gå vidare med eller om det ska lägga ned. Detta hjälper till att säkerställa att resurser och tid satsas på rätt projekt.

– Världen är beroende av mineraler för fortsatt tillväxt och för den gröna omställningen. Vi ser vår innovation som ett viktigt bidrag till effektivare gruvdrift, mindre hantering av gråberg och minskad inverkan på miljön.

Ni är finalist tillsammans med Minalyze som också har en lösning för att se in i borrkärnan. Hur ser du på det?

– Minalyze fördel ligger i att skanna ett stort antal prover och det bygger på att man snabbt analyserar delar av borrkärnans synliga yta, dvs man tittar på borrprovets skal, inte dess inre. Jag är dock övertygad om att det finns utrymme för båda lösningarna i olika delar av marknaden. Det är bara positivt att det finns flera aktörer som tillsammans driver trenden med digitaliserad kartläggning av fyndigheter.

Vad händer annars hos Orexplore just nu?

– Ett stort fokus för oss är nu att knäcka nästa stora utmaning i gruvindustrin – att mäta guld i 3D. Ungefär hälften av all världens budget för prospektering går till att hitta nya fyndigheter innehållandes denna ädla metall. Vi kan redan idag identifiera guldkorn i borrkärnor, men utvecklar nu teknologi för att även kunna detektera atomärt finfördelat guld från stenens inre. Guld förekommer i så små koncentrationer och vi ser att denna förmåga kommer bli helt avgörande i framtiden för att dels hitta och korrekt värdera guldfyndigheter.

Och slutligen, hur ser ni på framtiden?

– Trenden att i allt högre grad digitalisera och automatisera kartläggning av fyndigheter är tydlig. Som vi ser det så är det just nu två kritiska frågeställningar som behöver lösas framöver; för det första så är vi överösta av data som vi riskerar att drunkna i. Det är viktigt att vända denna data till användbar information som blir till ett beslutsunderlag som verkligen leder till effektivisering. Det andra är att gruvindustrin idag i allt för stor utsträckning arbetar i silos. Information behöver flöda fritt genom hela värdekedjan för att denna ”big data” ska få ordentligt genomslag och effekt.

De övriga finalisterna, Widefind och Minalyze kommer att presenteras närmare under kommande veckor.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-11-26
De investerar för fler lasertimmarPremiär för MVS energi­lagringslösning på eCar Expo på Svenska MässanVetlanda får högteknologisk biltvätt med abonnemangBranschöverskridande storsatsning på spårbarhet för hållbar industriNya Alfa Laval PlusClean-rengöringsmunstyckeABS Wheels tilldelas utmärkelsen Årets Superföretag 2021Utsetts till Årets Super­företag
2021-11-25
Steglös tryck- och vakuumkontroll med IO-Link9 av 10 arkitekter blir nöjda med slutresultatet när de väljer byggnadsplåtFem myter kring snabb­laddning av elfordonÖver 5000 nya snabb­laddningspunkter till 2025Webers storsatsning – återvunnet material minimerar spillGARO lanserar IP65 kapslingarDATRON CNC-verktyg för bearbetning i många olika materialE.ON-bolaget Avacon beställer Gomeros kontrollutrustning SIPPI Uppsala blir spik till ark – vi flyttar!
2021-11-24
Det handlar om både bekvämlighet och lönsamhetSanco väljer en motpart som kan erbjuda allt inom tryckluft och kvävgasOCS hjälper Ljusgårda med automatiserad salladsodlingLär dig mer om nivåteknik Underhålls- och rengörings­kit för bästa prestanda och lång livslängdCM605 - En läckströmstång för mätning av likströmmarSäkerhetsutmaningarna med IIoT och Industry 4.0Rekordmånga företag på årets AutomationsdagVälkommen till Plastteknik Nordic 2021Dachser Norway levererar med ny eldriven batteri-lastbilDana Lim har växtvärk och bygger ut igenDescartes tar nästa innovationssteg 2021 det viktigaste året i företagets historiaValeo tar autonom mobilitet till nästa nivå med ny LiDAR-teknik
2021-11-23
Koaxiala elektriska rundmat­ningsbord för exakt position­eringAhlsell stärker sitt verktygserbjudandeBalansering CNC-bearbetning och 3D-utskrift för metalldelarLindab förvärvar den svenska taktillverkaren ProfilplåtRenova prisas för miljöriktig vattenreningÅrets kvinnliga stjärnskottFjärrvärmen i Borås – en guldklimp i klimat­omställningenRobotar tar jobb på H22 City ExpoStockholmarna bryr sig minst om att minimera vattenförbrukningenFärger och framtidstro präglar Ebbepark i LinköpingDEFA utbildar bostadsrätts­föreningar inom elbilsladdningEftermarknaden avgjorde valet för Björnens Entreprenad AB
2021-11-22
Dimgenerator skyddar butiker från inbrottABB levererar robot i guldfärgPeab förvärvar byggrätter på Lilla Essingen i StockholmIVECO levererar 1 064 gasdrivna S-WAY-lastbilarBravida etablerar sig i HälsinglandInstabox ställer om till eldrivetVi kvinnor behövs i techbranschen!Sveriges nöjdaste fjärr­värmekunder finns i KarlstadVad vill ni att er robot skall kunna göra?Han är Stockholms främste entreprenör 2021
2021-11-19
Smart depåladdning från ABB för Göteborgs nya elbussarNya spiralformade PTFE-slangen från Parker Varför är digitalisering så viktigt?HCL Technologies har utsetts till ledare i IDC MarketScapeFörsta spadtaget för Ottosson Truck /Hyundais nya huvudkontorMikael Anjou ny VD för SizesLogistic Contractor etablerar sig med eget kontor i LuleåAdvenica har fått en ny order på cybersäkerhetsprodukterKB Components dubblar sin kapacitet med nytt logistiksystem Formica Capital investerar i ChargeNode