SÖNDAG 15 DECEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Oxelösunds järnverk bygger om för koldioxidfri stålproduktion

– Största riskerna för hela projektet är faktiskt förseningar i tillståndsprocesserna, säger Jacob Sandberg, teknisk chef för SSAB Special Steels och chef för investeringsprojektet i Oxelösund. Foto: Kjell-Arne Larsson


Av Kjell-Arne Larsson

Projektet Hybrit som drivs av SSAB, LKAB och Vattenfall har som mål att använda vätgas för direktreduktion av järnmalm. Vätgasens uppgift är att bli av med syreatomerna i malmen. Detta som ett bättre alternativ än masugnsprocessen där kol används. Masugnsprocessen ger upphov till koldioxid medan motsvarande reaktionsprodukt vid direktreduktion är vatten.

Avsikten är att i slutänden åstadkomma ett fossilfritt stål utan nettoutsläpp av koldioxid. Inom projekt Hybrit uppförs i Luleå en pilotanläggning för direktreduktion. Planen är att sedan skala upp processen och bygga en demonstrationsanläggning. Produkten från direktreduktion är järnsvamp. Denna ska kunna framställas i produktionsskala – cirka 1 miljon ton per år – förhoppningsvis från år 2026.

SSAB:s plan är att använda järnsvampen som råvara i Oxelösunds stålverk. Järnsvampen kräver dock en annan stålprocess än idag och stora investeringar måste göras vid stålverket, både i processutrustning och infrastruktur.

Befintligt stålverk

I Oxelösund finns idag två masugnar, med kapacitet på 2000 respektive 3000 ton råstål per dygn. Årskapaciteten är 1,5 miljoner ton råstål per år. Råstålet går till LD-konverter och därefter till skänkar där efterbehandling sker. I konverter och genom skänkmetallurgi får stålet sin slutliga metallsammansättning. Stålet stränggjuts till slabs som går vidare till valsverk/härdning/anlöpning, där det får sin slutliga inre struktur, hållfasthetsegenskaper och dimensioner. Idag klarar stålverket cirka 300 produkter.

Ny annorlunda process

För att i stället använda järnsvamp behöver denna smältas i en ljusbågsugn och därför ska en sådan byggas i Oxelösund.

– Den får ungefär samma kapacitet som våra två masugnar tillsammans, men flexibiliteten ökar eftersom en ljusbågsugn är lättare att starta och stoppa, berättar Jacob Sandberg, teknisk chef för SSAB Special Steels och chef för investeringsprojektet i Oxelösund.

Ljusbågsugnen kan köras med nära nog valfri proportion av skrot och järnsvamp. Smältan behöver sedan inte processas i konverter utan går direkt till skänkar för efterbehandling.

Stålframställningen blir annorlunda bland annat på så sätt att järnsvampen har extremt låg kolhalt, jämfört med en smälta från en masugn som har cirka 4 procent kol. Därför tillsätts kol i ljusbågsugnen. Denna behöver också energigas för återuppvärmning.

– Stålframställningen blir ny för oss i Oxelösund, men vi har erfarenhet av ljusbågsugnar vid våra anläggningar i Axis och i Montpelier i USA, fortsätter Jacob Sandberg.

Flera investeringar

Det är mer än ljusbågsugnen som måste på plats i Oxelösund. Ugnen behöver ny elkraftmatning som kan leverera 200 MW. Svenska Kraftnät har gett tillstånd till effektuttaget och Vattenfall projekterar nu en 6–8 mil lång ledning från stamnätet.

Idag används koksgas och magugnsgas för värmning av olika processer. Denna möjlighet försvinner när masugnarna avvecklas. Ersättningsbränsle blir metan, till en början i form av naturgas LNG som ska importeras, och på sikt biogas.

– Skillnaden är att naturgas är fossil metan, medan biogas är fossilfri metan, förklarar Jacob Sandberg. Vi är redo att när som helst, och även i små steg, börja byta ut naturgasen mot biogas. Idag är tyvärr tillgången på biogas i Sverige begränsad, inte mer än sammanlagt 2 TWh per år.

Nu planeras för bygge av en naturgasterminal i hamnen för att ta emot båtar med gas, som kan försörja både Oxelösund och Borlänge, totalt 2 TWh per år, dvs. i nivå med dagens biogasförbrukning hos landets alla användare. SSAB ska också bygga för att gas kan transporteras med bil och tåg, till och från Oxelösund.

Om allt faller på plats kan stålverket i Oxelösund 2026 börja producera stål med järnsvamp från demonstrationsanläggningen som råvara, vilket i så fall blir tre år tidigare än när planerna inom Hybrit drogs upp. Detta förutsätter att alla tillstånd blir klara i tid: tillstånd för gasterminalen och ett nytt tillstånd för järnverkets hela verksamhet, vilket söktes hos Mark- och miljödomstolen den 27 september i år. Dessutom tillstånd för Vattenfalls nya kraftledning.

– Största riskerna för hela projektet är faktiskt förseningar i tillståndsprocesserna, avslutar Jacob Sandberg.

Det är tänkt att fossilfritt stål ska kunna produceras i större skala från 2035.

Ljusbågsugnen kommer att köras parallellt med masugnarna under en tid innan dessa avvecklas. I SSAB:s klimatplan ingår att även masugnarna i Luleå och Raahe ersätts med ljusbågsugnar och att hela verksamheten blir fossilfri år 2045.

//

www.nordiskaprojekt.se/

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-12-09
​Högsta säkerhetsbetyg till Nya Renault CapturSkolan som tränar framtida ledare i InstalcoMagdalena Forsberg ny ambassadör för Mitsubishi MotorsBilhandlarnas vardag kommer att hetta till!Trästommar håller ställningarna inom nyproduktion av flerbostadshus3D-modellering med hög byggbarhetÅrets Byggchef 2019 är Jeanette Rhodin KörössyDriftsäkerhet
2019-12-06
Pro 2 - Klassledande strömförsörjningABB och Stena Recycling i nytt miljösmart samarbeteGerdau och SKF i avtal för att förbättra produktiviteten vid brasilianska stålverkNu är det nya majestätiska vattenkraftaggregatet Sofia igång i Åsens kraftverkNy dragtruck för trånga utrymmen: Jungheinrich EZS 130Elvaco breddar utbudet inom LoRaWAN – lanserar fyra nya mätarmoduler till värmemätareAldrig ett tomt batteri!TEKONF – ett kompetent företag inom teknisk konfektionVolvo Group Venture Capital investerar i programvara för autonom mobilitetWingårdhs Arkitekter flyttar till Varvsstaden
2019-12-05
Exacta har förvärvat samtliga aktier i 3P Logistic ABNy version av IRONCAD nu här!SSAB inleder studie i Finland för fossilfri ståltillverkningDe brinner för plåt och senaste teknikenInterroll trummotorer får EHEDG-certifiering för högsta hygienkrav AWS och Verizon levererar 5G Edge Cloud Computing tillsammansDan Nilsson ny standardiseringschef på SISFyra av tio småföretagare har ingen hemsidaSiemens bygger vätgas­anläggning för utsläppsfritt energisystemKraftig 18V kolborstfri gäng­stångskap med extra kraftAllt viktigare med miljö­certifierat byggmaterialSomfy lanserar radiatortermostat för det smarta hemmetStora kostnadsbesparingar efter uppgradering av kondensorer hos drygt 150 butikerProduktnyhet December 2019 - IndustrifördelareDynamics by Sigma öppnar i Storbritannien
2019-12-04
Iscar Chatterfree och Solidmill Damaskus Maskinskydd förvärvar leverantör – stärker sin ledande position i Sverige Troax skapar nya möjligheter – på längden och på höjdenBranäsgruppen startar ett vasst samarbete – tar bort plastsugrören4,5 miljoner till AI-forskning i NorrbottenNu blir det lättare att resa fossilfritt i JämtlandErik ska bidra till att utveckla svensk industriUppsala kommun vinner årets Biogasutmärkelse 2019Visma förvärvar fintech­bolaget InyettEasyfairs renodlar varu­märket Empack och lanserar nya mässan Logistics & AutomationDB Schenker startar nytt i åtta länderCaterpillar lanserar nya bandschaktaren Cat D5 och förenklad namnstruktur
2019-12-03
PR-Plast Investerar för en ljusare framtidMetal Work Sverige AB söker en driven säljareSvenska bilförare väljer helst Volvo V60Peab bygger ut SCAs sågverk i BollstabrukStröman Maskin AB är ny generalagent för Johnston och Beam i SverigePanasonic förvärvar finsk värmepump­verksamhet7 av 10 svenska hantverkare genomgår sällan eller aldrig säkerhetsutbildningar på arbetsplatsen Veeam förutspår teknologi­trenderna för 2020 De är nominerade till Träpriset 2020Rejlers förvärvar Elproj teknik ABVerkstäder uppmanas hjälpa bilägare som är oroliga för brandrisk!Årets XL-BYGG leverantör 2019Så skapar ni en hållbar affärsmodell i 5 stegKylkedjan TESAB växer!En ny generation av axialfläktarVi välkomnar Peter Benjaminsson som ny försäljningschef Bygg
2019-12-02
Ny hemsida räcker inte för att nå ut på nya marknader
Annonser