LÖRDAG 31 JULI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

PLANTOHYD ES – en förnyelsebar hydraulvätska för stålindustri (och annan hydraulik)

När man på SSAB bestämt sig för att fasa ut kolet från stålindustrin ville man även byta ut sina smörjmedel till miljömässigt mer hållbara alternativ – vände man sig till oss på Fuchs.
Resultatet efter ett nära samarbete är en unik biologiskt nedbrytbar hydraulvätska för stålindustri och hydraulik.

Lars Eriksson, ansvarig säljare mot industrin på FUCHS smörjmedel, berättar att samarbetsprojektet på sätt och vis började redan för tio år sedan, då SSAB upplevde problem med kärvande spalter i servoventilerna på grund av varnish och vände sig till FUCHS. Det handlar om högtrycks-servohydraulik i gigantiska och komplicerade maskiner, där beläggningar av varnish skapar enormt kostsamma driftstörningar när de sätter igen supersmå ventiler.

– Vi lyckades lösa de initiala bekymren, säger Lars Eriksson, men priset blev högt när systemen var så stora. Den fossilfria lösningen och vårt goda samarbete gjorde dock att SSAB ville titta vidare på syntetiska estrar.

Mål: stålproduktion utan miljöpåverkan
Stålframställning är bland det mest energikrävande som finns. SSAB har alltid legat i topp när det pratas om energislukande industrier – och det vill man ändra på. Man vill ta sitt ansvar och fokuserar därför starkt på att utveckla verksamheten åt en mer hållbar riktning, bland annat genom att ersätta koleldade och gaseldade masugnar mot drift på vätgas. Att kunna framställa stål utan miljöpåverkan handlar lika mycket om framtida existensberättigande och möjlighet att attrahera rätt arbetskraft som fördelar med att kunna sälja ”grönt” stål.

– När vi fick frågan om vi kunde hjälpa dem att utveckla smörjmedelssidan ytterligare bad vi dem att själva först skriva en önskelista åt oss, säger Lars Eriksson. Den visade sig rymma en hel del. Hydraulvätskan de önskade skulle vara fri från zink, biologiskt nedbrytbar och ha en flampunkt som överstiger 220 °C. Den skulle också vara oxidationsstabil, energibesparande och motverka varnish.

Det fanns produkter som kunde lösa delar av problemen, men till för hög kostnad för de här stora systemen och utan den energieffektivitet som krävs. SSAB var dock beredda att acceptera högre kostnad för en förnyelsebar och därmed mer miljömässigt hållbar produkt än för en mineralbaserad – om den i gengäld gav en energireduktion som inom rimlig tid motsvarade den extra kostnaden.

– Jag gick med listan till vår avdelning för FoU och frågade vad som var möjligt, berättar Lars Eriksson. De tog fram ett antal alternativ och olika kostnadsbilder att utgå från. Tillsammans med SSAB valde vi sedan ut en av dem som testprodukt. Den byggde till 85 % på förnyelsebar råvara, vilket gjorde den superintressant för SSAB. Enbart en ”miljövänlig” lösning räckte inte för SSAB. De behövde ju även fortsatt kunna hantera till exempel varnish och göra allt för att minska sitt energiuttag.

– Innan första bytet såg vi till att montera in temperaturgivare, kopplade till en loggfunktion, på flera ställen i systemet för att kunna mäta energiuttaget. Vi gjorde även flera effektmätningar, berättar Anders Lindblom som är hydraulikansvarig på SSAB i Borlänge. När vi sedan jämförde mätningar före och efter oljebytet kunde vi tydligt se hur både effektförbrukning och temperatur sjönk i systemet.

Energibesparingen blev direkt cirka 14 %. Och efter några små justeringar blev den till och med ännu högre, med en potential upp mot 20 %. Innan SSAB genomförde oljebytet bytte man servoventiler varje månad på grund av varnish, med höga reparationskostnader som följd. Men nu, snart tre år efter oljebytet, har man endast behövt byta någon enstaka ventil.

En perfekt kompromiss mellan kostnad och effektivitet
Efter flera års nära samarbete med frågeställningar, tester och vidareutveckling har FUCHS och SSAB gemensamt nått fram till en helt ny unik produkt: PLANTOHYD ES. Det gällde att hitta exakt rätt kompromiss mellan energieffektivitet och kostnad. Svårigheten ligger sällan i att ”bara” lösa ett problem, utmaningen är att också kunna göra det till en rimlig kostnad som fungerar för företaget även i längden. Dit når man bara om man har nära och öppna relationer.

– FUCHS resurser i form av både personal på plats, intresse och lokal FoU gjorde att vi kontinuerligt kunde testa oss fram till en skräddarsydd produkt som fungerar optimalt för just våra maskiner, säger Anders Lindblom. Vi kan redan se både energibesparingar och minskade CO2-utsläpp. Så här långt vet vi att PLANTOHYD ES är rengörande, energieffektiv och förnyelsebar. Livslängden håller vi fortfarande på att kontrollera, vi har ju bara hunnit testa produkten i knappt tre år, men återbetalningstiden ligger på cirka 2 år så det ser lovande ut.

Mångsidig spetsprodukt som funkar för fler
Det som gör PLANTOHYD ES unik är kombinationen av energieffektivitet, skonsam formulering med förnyelsebar råvara och att den löser upp varnish och beläggningar i systemen så bra. Den har också extremt god vidhäftning, vilket gör att den bygger smörjfilm mer effektivt och att man därför kan gå ner i viskositet. Eftersom tunnare smörjmedel kräver mindre energiåtgång att driva hydrauliken leder det till ökad energieffektivitet och på så sätt minskade kostnader.

Den högteknologiska hydraulvätskan PLANTOHYD ES bygger på syntetiska och biologiskt nedbrytbara estrar. Energiinnehållet i de syntetiska estrarna gör den såväl oxidationsstabil som extremt svårbrännbar, temperaturen måste närma sig 300 °C för att den ska börja brinna, vilket är särskilt viktigt i en så ”het” industri som stålindustrin. Men PLANTOHYD ES har, på grund av sitt höga viskositetsindex, även utmärkta egenskaper vid låga temperaturer, vilket gör att den lämpar sig lika bra för stationär hydraulik som mobil hydraulik i känsliga miljöer. Ytterligare en positiv egenskap är att den är blandbar med de flesta vanliga hydraulvätskor.

Även om PLANTOHYD ES är framtagen för att möta SSAB:s specifika förutsättningar är det här en produkt som kan vara lika intressant för andra industrier med avancerade och känsligahydraulsystem. Framför allt de som ser en potential att spara energi, upplever problem med varnish och/eller vill utveckla sin produktion i en mer hållbar riktning – utan att göra avkall på varken funktion, prestanda eller ekonomi.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-07-01
Accelerera digitaliseringen genom “the power of integration”Förlängt partneravtal med HV71Infinidat lanserar storage-as-a-service (STaaS) som förenklar och effektiviserar AIOps i stora IT-miljöerSweco blir teknisk rådgivare för utformning av energiö i NordsjönJessica Öberg ny vd för CombitechSolör Bioenergy Group förvärvar framgångsrikt fjärrvärmeverksamhet från Veolia NordicMVS ansluter sig till nätverk för smart elektrifieringSciety-nätverket och Segulah Medical Acceleration investerar 106 MSEK i SAGA DiagnosticsBOLIST Svedala byter ägare
2021-06-30
Semi-automatiserade plocktruckar effektiviserar plockprocessernaSwedish Agro Machinery blir ny återförsäljare för MetsjöEcoStruxure Security Expert från Schneider Electric nu SSF-certifierat i samtliga larmklasserHybrit har producerat världens första vätgas­reducerade järnsvampNexans Aurora: Byggd för framtiden, redo för världs­haven, nyss namngiven i NorgeVerizon och Digital Catapult lanserar Retail Accelerator-program med uppslukande 5G-teknologi Företags- och privatlån under pandeminCTEK stärker sin styrelse och utser två nya medlemmarMålbilder för miljöhänsyn utvärderasEn företagscykel har många fördelar!Coronapandemin har gjort svenskarna mer hygienmedvetna
2021-06-29
Överväg gärna keramiska standardkomponenter för att minska nötning och slitageVolvo EC530E och EC550E - 50-tons grävmaskiner med idéer som är större än deras storleksklassKaeser förvärvar Kompressorservice i SkövdeHållbarhet är kärnan i Mirkas verksamhetFyra fällor att undvika när du vill lånaSensor Control Nordic AB har tecknat ett partneravtal med RealWearHelene Åsander tillträder som inköpschef på Wästbygg GruppenAdvenica får order värd 19,2 MSEKVolvo Cars utökar sitt samarbete med BluJay W3 Energy ska förvalta Fu-Gens första vindkraftparker i SverigeNy tvätthall i Sjöbo med klimatsmart uppvärmningTECE lanserar prefabskåp för golvvärmeFörändrade krav i spåren av pandeminNya Ducato 2021Scandinavian Carbide Company – Ny aktör med lång erfarenhet på hårdmetallprodukter
2021-06-28
I datacentren är det ingen som vill ha varmt väder – så här går kylning till på bästa sättSkanska investerar cirka 540 miljoner kronor i logistikprojekt i HelsingborgMSB ska bidra till ökad kontroll över explosiva varorWorld Trade Center Göteborg expanderar – tar över top floor på Mässans gata 10Halmstad digitaliseras – väljer AddMobile som leverantörIngenjörsstudenter vidareutvecklade Skövdeföretagets prototypKlimatpåverkan en viktig fråga i utvecklingen av Frihamnen i GöteborgTelia testar livestreaming för drönare
2021-06-24
SMC Automation tecknar avtal med Bravida CoolingNy generation plasma­skärare från SPARTUS!Binar och Standby sponsrar Trollhättan City Trail96 % av svenska företag planerar fortsatt hybridarbeteDuroc Machine Tool utökar i Västra Götaland.David lämnar över till PeterSchneider Electrics koncernchef Jean-Pascal Tricoire har utsetts till “Glassdoor Top CEO” 2021Sweco förvärvar Boydens EngineeringTidernas investeringslyft i MoelvenMinskade energileveranser av fasta biobränslen 2020Veeam stärker sitt ProPartner-nätverk i EMEA med nya strategiska rekryteringar
2021-06-23
Elektronikföretaget som vågar ta plats Nya kulrullar och rullöverföringsenheter i teknopolymerSå kan du jobba mer aktivt Ahlsell förvärvar Kartecon OyHon ska öka intresset för ventilation HCL Technologies uppmärksammas av Great Place to Work Institute Stora utsläppsminskningar vid återvinning av plastförpackningar Connect Companies växer – anställer två nya experter på integration och systemutveckling