PLANTOHYD ES – en förnyelsebar hydraulvätska för stålindustri (och annan hydraulik) - industritorget.se
TISDAG 20 OKTOBER 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

PLANTOHYD ES – en förnyelsebar hydraulvätska för stålindustri (och annan hydraulik)

När man på SSAB bestämt sig för att fasa ut kolet från stålindustrin ville man även byta ut sina smörjmedel till miljömässigt mer hållbara alternativ – vände man sig till oss på Fuchs.
Resultatet efter ett nära samarbete är en unik biologiskt nedbrytbar hydraulvätska för stålindustri och hydraulik.

Lars Eriksson, ansvarig säljare mot industrin på FUCHS smörjmedel, berättar att samarbetsprojektet på sätt och vis började redan för tio år sedan, då SSAB upplevde problem med kärvande spalter i servoventilerna på grund av varnish och vände sig till FUCHS. Det handlar om högtrycks-servohydraulik i gigantiska och komplicerade maskiner, där beläggningar av varnish skapar enormt kostsamma driftstörningar när de sätter igen supersmå ventiler.

– Vi lyckades lösa de initiala bekymren, säger Lars Eriksson, men priset blev högt när systemen var så stora. Den fossilfria lösningen och vårt goda samarbete gjorde dock att SSAB ville titta vidare på syntetiska estrar.

Mål: stålproduktion utan miljöpåverkan
Stålframställning är bland det mest energikrävande som finns. SSAB har alltid legat i topp när det pratas om energislukande industrier – och det vill man ändra på. Man vill ta sitt ansvar och fokuserar därför starkt på att utveckla verksamheten åt en mer hållbar riktning, bland annat genom att ersätta koleldade och gaseldade masugnar mot drift på vätgas. Att kunna framställa stål utan miljöpåverkan handlar lika mycket om framtida existensberättigande och möjlighet att attrahera rätt arbetskraft som fördelar med att kunna sälja ”grönt” stål.

– När vi fick frågan om vi kunde hjälpa dem att utveckla smörjmedelssidan ytterligare bad vi dem att själva först skriva en önskelista åt oss, säger Lars Eriksson. Den visade sig rymma en hel del. Hydraulvätskan de önskade skulle vara fri från zink, biologiskt nedbrytbar och ha en flampunkt som överstiger 220 °C. Den skulle också vara oxidationsstabil, energibesparande och motverka varnish.

Det fanns produkter som kunde lösa delar av problemen, men till för hög kostnad för de här stora systemen och utan den energieffektivitet som krävs. SSAB var dock beredda att acceptera högre kostnad för en förnyelsebar och därmed mer miljömässigt hållbar produkt än för en mineralbaserad – om den i gengäld gav en energireduktion som inom rimlig tid motsvarade den extra kostnaden.

– Jag gick med listan till vår avdelning för FoU och frågade vad som var möjligt, berättar Lars Eriksson. De tog fram ett antal alternativ och olika kostnadsbilder att utgå från. Tillsammans med SSAB valde vi sedan ut en av dem som testprodukt. Den byggde till 85 % på förnyelsebar råvara, vilket gjorde den superintressant för SSAB. Enbart en ”miljövänlig” lösning räckte inte för SSAB. De behövde ju även fortsatt kunna hantera till exempel varnish och göra allt för att minska sitt energiuttag.

– Innan första bytet såg vi till att montera in temperaturgivare, kopplade till en loggfunktion, på flera ställen i systemet för att kunna mäta energiuttaget. Vi gjorde även flera effektmätningar, berättar Anders Lindblom som är hydraulikansvarig på SSAB i Borlänge. När vi sedan jämförde mätningar före och efter oljebytet kunde vi tydligt se hur både effektförbrukning och temperatur sjönk i systemet.

Energibesparingen blev direkt cirka 14 %. Och efter några små justeringar blev den till och med ännu högre, med en potential upp mot 20 %. Innan SSAB genomförde oljebytet bytte man servoventiler varje månad på grund av varnish, med höga reparationskostnader som följd. Men nu, snart tre år efter oljebytet, har man endast behövt byta någon enstaka ventil.

En perfekt kompromiss mellan kostnad och effektivitet
Efter flera års nära samarbete med frågeställningar, tester och vidareutveckling har FUCHS och SSAB gemensamt nått fram till en helt ny unik produkt: PLANTOHYD ES. Det gällde att hitta exakt rätt kompromiss mellan energieffektivitet och kostnad. Svårigheten ligger sällan i att ”bara” lösa ett problem, utmaningen är att också kunna göra det till en rimlig kostnad som fungerar för företaget även i längden. Dit når man bara om man har nära och öppna relationer.

– FUCHS resurser i form av både personal på plats, intresse och lokal FoU gjorde att vi kontinuerligt kunde testa oss fram till en skräddarsydd produkt som fungerar optimalt för just våra maskiner, säger Anders Lindblom. Vi kan redan se både energibesparingar och minskade CO2-utsläpp. Så här långt vet vi att PLANTOHYD ES är rengörande, energieffektiv och förnyelsebar. Livslängden håller vi fortfarande på att kontrollera, vi har ju bara hunnit testa produkten i knappt tre år, men återbetalningstiden ligger på cirka 2 år så det ser lovande ut.

Mångsidig spetsprodukt som funkar för fler
Det som gör PLANTOHYD ES unik är kombinationen av energieffektivitet, skonsam formulering med förnyelsebar råvara och att den löser upp varnish och beläggningar i systemen så bra. Den har också extremt god vidhäftning, vilket gör att den bygger smörjfilm mer effektivt och att man därför kan gå ner i viskositet. Eftersom tunnare smörjmedel kräver mindre energiåtgång att driva hydrauliken leder det till ökad energieffektivitet och på så sätt minskade kostnader.

Den högteknologiska hydraulvätskan PLANTOHYD ES bygger på syntetiska och biologiskt nedbrytbara estrar. Energiinnehållet i de syntetiska estrarna gör den såväl oxidationsstabil som extremt svårbrännbar, temperaturen måste närma sig 300 °C för att den ska börja brinna, vilket är särskilt viktigt i en så ”het” industri som stålindustrin. Men PLANTOHYD ES har, på grund av sitt höga viskositetsindex, även utmärkta egenskaper vid låga temperaturer, vilket gör att den lämpar sig lika bra för stationär hydraulik som mobil hydraulik i känsliga miljöer. Ytterligare en positiv egenskap är att den är blandbar med de flesta vanliga hydraulvätskor.

Även om PLANTOHYD ES är framtagen för att möta SSAB:s specifika förutsättningar är det här en produkt som kan vara lika intressant för andra industrier med avancerade och känsligahydraulsystem. Framför allt de som ser en potential att spara energi, upplever problem med varnish och/eller vill utveckla sin produktion i en mer hållbar riktning – utan att göra avkall på varken funktion, prestanda eller ekonomi.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-10-06
Kärnkraftverk berömmer Askalons serviceteknikerMidroc Automation huvudleverantör av tekniska system till VarbergstunnelnL&W Tearing Tester – en ny automatisk rivstyrkeprovare från ABB - ger säker, digital och snabb mätning av rivstyrka​Produktionen i Ystad uppgraderar maskinparken väsentligtSynsam Group flyttar produktion från Asien till Sverige – bygger fabrik med cirka 150 arbetstillfällen i OckelboArbetsmiljöverket inspekterar belastningsskadorFlexibel infrastruktur för IT blir absolut avgörandeAI-startupen Spacemaker säkrar rekordinvestering från Innovation NorgeMassiv breddning av Oracles affärssystem i molnet
2020-10-05
Första SPINNER-Maskinen med SIEMENS ONE GibbsCAM lanserar version 14Plåt & Ventföretagen beklagar utebliven LAS-överenskommelseABB slutför idrifttagning av världens mest kraftfulla transportsystemEnergifabriken förvärvar Vegoil Energy Provider ABB förvärvar Codian - utökar portföljen med industriella höghastighetsrobotarFamiljerätt för företagare med Marcus Bäckström på Enkla Juridik
2020-10-02
SMC presenterar sitt resultat och förväntar sig en stabilt ökande efterfråganI centrum av Sveriges postordertätaste bygdPMH International AB breddar sitt produktområde av lyftvagnarNy katalog för Machincal Face SealsNytt nordiskt klimatprojekt ska minska plåtspilletBlack Friday kommer till Helge NybergSvenskar saknar personliga möten på sin arbetsplatseeam utser sina 50 främsta EMEA-samarbetspartners och belönar dem med en Accredited Service Partner-utmärkelseFixa ett nätverk snabbt – utan utrustning
2020-10-01
Ny punktsvetsmaskin snabbar upp produktion i Lettland ännu merBinar Quick-Lift Systems AB byter namn ABB sätter nytt riktmärke för automation av renrumsapplikationerJaxal AB tillverkar formpressade släpvagnskåpor med hjälp av tryckluft och vakuum från Atlas CopcoBanbrytande verktyg för beräkning av kostnader för 3D-printing utvecklat av EtteplanMastercam 2021 levererar effektiva nyheter för ökad produktivitet och minskade produktionskostnader Ökad driftsäkerhet med ny investering på UddeholmLångsiktigt arbete ligger bakom de mest hållbara fabrikerna
2020-09-30
PICE AB Investerar i en Fiberlaser med rör laser del från MOVS AB Industrisamarbetet SUM förstärker med ny partner​Veldi – ny leverantör av tjänsten Stöd och matchning (STOM)BlueJeans by Verizon effektiviserar back-to-office-planering med molnbaserad videosamverkan för Microsoft Teams​Beijers nya logotyp sätter hantverkaren i fokusAhlsell ny huvudsponsor till Vasaloppet
2020-09-29
Unik metod renar förorenad mark i TeckomatorpABB lanserar virtuellt event om smarta byggnaderSCA beslutade idag om att tryckpapperstillverkningen avvecklas Rätt kompetens inom svets och maskinbearbetning avgjorde valet för LKAB MekaniskaDen nya digitala arbetsplatsen kringgår begränsningar som tid och platsHär är lösningarna på de digitala utmaningarna för tillverkande företagIvanti förvärvar Mobileiron och Pulse Secure
2020-09-28
Fredag den 2 oktober tävlar Sveriges bästa unga plåtslagare om SM-guldet!ÅTERVINNING OCH AVFALLSINSAMLING KRÄVER EFFEKTIV VÄGNINGRegeringsuppdrag om arbetsmiljön under covid-19-pandeminVallentuna Motor Fordverkstad i StockholmHCL Technologies lanserar MINTVIZOR för att möjliggöra smidig distribution av analyser för smart tillverkningEGENKONTROLL AV VÅGSYSTEM GER HÖG KVALITET PÅ VÄGNINGEN
2020-09-25
OilQuick öppnar dotterbolaget OilQuick UK Ltd i Storbritannien.industritorget.se lanserar ny produkt!Assemblin Elverkstad utför arbete ute hos kundVi lanserar InspoStora Enso startar produktion av formpressad fiber fri från plast och PFASVärldspremiär för ID.4 – Volkswagens första helt eldrivna SUVNy mjukvara från Vertiv för övervakning av små och medelstora edge-datacenter
2020-09-24
Tata Steel bidrar till en ansvarsfull ståltillverkning globalt genom medlemskap i Responsible Steel​Värdefull insikt i maskinens prestanda
Annonser