PoE -En kabel är allt som behövs - industritorget.se
ONSDAG 27 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

PoE -En kabel är allt som behövs

Uppkopplade prylar som behöver kontinuerlig strömförsörjning blir inte bara mindre. De blir framförallt fler. Att strömförsörja via nätverkskabeln blir allt vanligare. Power over Ethernet (PoE) gör att du kan spänningsmata en enhet via Ethernet-porten.
Att strömmata via nätverkskabeln ger många fördelar. Genom att både ha nätverk och strömförsörjning i samma kabel blir installationen enklare och det ofta känsliga nätaggregatet kan placeras inomhus.En annan fördel är att hårdvaran, router, modem, accesspunkt eller bredbandslänk, kan placera all intelligens närmast antennen och därmed hålls antennkabellängderna korta vilket är en RF-signalmässig fördel. PoE ger även färre punkter som kan fallera och en enkel installationsprocess. PoE kan även fungera som en back-up av spänningsmatningen då denna funktion kan användas parallellt med den vanliga spänningsmatningsporten.

PoE är användbart i applikationer med IP-kameror, trådlösa accesspunkter, fordonsinstallationer, industriell automation eller VoIP-applikationer.

Det finns två PoE-standarder, IEEE802.3af och IEEE802.3at. Det som skiljer dessa åt är hur mycket effekt varje nätverksport i PoE-nätverket kan leverera eller omvänt behöver om det handlar om att något strömförsörjs.

IEEE802.3af betyder att nätverksporten kan ge maximala 15,4 W/port och PoE+ standarden IEEE802.3at innebär upp till 30 W per port.

Nätverkskabel har ett stort motstånd, nätverkskablar är tunna och därför kan spänningsförlusten per meter blir stor. Du bör inte gå över 100 meters kabel. Då förutsätts att du installerar kabel av bra kvalitet.

PoE ger en spänning ut på 48 VDC i grund och botten. På marknaden finns en uppsjö av enheter som inte följer den traditionella PoE-standarden, till exempel övervakningskameror som behöver 12 eller 24 V matning eller 4G routrar.

Som vi nämnde ovan, viss hårdvara på marknaden använder något som kallas passiv PoE. Detta betyder att det är möjligt att spänningsmata routern via PoE, men hårdvaran är inte kompatibel med IEEE 802.3af och IEEE 802.3at standarderna. Detta innebär att de inte kan driva andra enheter via Ethernet och kan inte drivas med den spänning som IEEE 802.3af-standarden speci cerar. För många enheter med passiv PoE kan det handla om att de inte klarar höga spänningar.

Som du förstår så är det möjligt att använda PoE med 12 V, att driva en router eller switch via PoE via 12 V kan vara användbart i olika situationer som fordon eller fartyg. För denna typ av lösningar kan man använda en så kallad PoE-injektor.

Då är det möjligt att spänningsmata routern via en 12 V-källa med 2,1 mm DC-kontakt och använda passiv PoEmatningen på routern. PoE-injektorn används för att separera nätverkskabelns ledare till nätaggregat (DC) och separat datatra k (RJ45). För att PoE-injektorn ska fungera måste du använda den i kombination med en passiv PoEkompatibel router eller switch, du kan inte mata in 12 V i nätverksporten på en vanlig enhet.

Det finns också två varianter av PoE beroende på om något skall strömförsörjas eller om något strömförsörjs. PoE PD (Powered Device) är när enheten spänningsmatas via Ethernet.

PoE PSE (Power Supply Equipment) är när routern spänningsmatar andra enheter anslutna till Ethernetnätverket för att driva en switch eller kamera till exempel.;

Det finns två standarder, IEEE802.3af och IEEE802.3at även kallad PoE+.
IEEE802.3af de nierar att nätverksporten kan ge maximala 15,4 W/port.
IEEE802.3at de nierar att nätverksporten kan ge maximala 30 W/port.
Passiv PoE avviker från standarderna ofta för bruk med hårdvara som har lägre matningsspänning än 48V.
PoE PD betyder Powered Device och betyder att enheten spänningsmatas via Ethernet.
PoE PSE betyder Power Supply Equipment och betyder att routern spänningsmatar andra enheter via Ethernet

Ulf Seijmer
CINO
ulf@induo.com
08-659 41 05

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-19
Plastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
2020-05-18
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner alltLuxbrights tar in 12,5 Mkr och siktar på börsnotering!Inlandsbanan är först i Sverige med ny typ av fjärrmanövrering Vilka symboler vill du visa?GK rustar för hållbarhet och lönsamhetDell introducerar nya XPS 15 och XPS 17
2020-05-15
Nya verktygssystem till robotar ​Swecontekniker mötte framtiden i KonzEtt partnerskap som genererar innovationerVäxande marknad för elektroniklösningarNyanställda på Maskin AB FranssonVad kul att du är nyfiken på modern markbaserad rening!Veeam rapporterar fortsatt årlig tillväxt och ökade marknadsandelarABB och Metsä Fibre tecknar avtal för att leverera elektrifiering och drivteknik till nytt finskt bioproduktbrukSvensk Biogas levererar 100 procent förnybart bränsle till bussarna i NorrköpingRejlers satsar på Management Consulting inom energiSuccé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara materialKvinnor går ihop för att bygga och investera hållbartGemensam dataplattform ökar lönsamhet, hållbarhet och innovationRedan nu måste vi rusta för kommande kriser i industrin
2020-05-14
Kom igång och producera snabbt och enkelt med DATRON neoBillyften levererar för J BilVet du varför ren luft och hanterad luft är så viktigt för din industris välbefinnande? Tjugo nya ställplatser byggs på ElmiaRadiomodul för enkel integrationNya betongmetoder kan spara 50 miljoner per årDigital signering via Verified i Kontek HRMFAST Deck Mate - för perfekta skruvrader!Webers hållbara golv var startskottet för arbetet med EPD:erNaturstensföretag prisas för miljövänliga leveranserMedvind för Ramirents vindkraftsprojekt när intresset ökarCramo AB lanserar ny appfunktion med fokus på arbetsmiljö och säkerhetHemSol lanserar unik onlineresurs för solcellerTeknikutbildarna och C-con i samarbete Facebook LinkedIn TwitterLedande batteritillverkaren GS Yuasa etablerar bolag i SverigeSolcellsparken börjar växa fram på GärstadCisco vill krossa långlivade säkerhetsmyter i ny rapportProtolabs lanserar nytt 3D-printingmaterial och ny teknologi för de allra minsta detaljernaPeab bygger bostäder i EsboStålproduktionen minskade i april
2020-05-13
Med 40 års erfarenhet och ny teknik skapas nya möjligheterDigital körjournal ger mer tid till kundernaFörsta IOT OUT OF THE BOX levererade till kundHydroscands smidiga tryck­luftslang finns nu i butik och webbutik
Annonser