LÖRDAG 19 JUNI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Positiva energiresultat i Norra Djurgårdsstaden – 2020 års hållbarhetsredovisning är här

De första byggnaderna i Brofästet har nu varit i drift i ett år och resultaten är positiva. Fyra av tio byggnader når energikraven och plusenergihusen ligger mer än 24 % under det nationella kravet på 50 kWh/m2 och år (BBR).
Norra Djurgårdsstaden följer upp mätresultat under samtliga skeden och är därmed unikt i Sverige med att bygga kunskap om uppföljning av energianvändning i nybyggnation.

2009 fick Norra Djurgårdsstaden i uppdrag av Stockholms stads kommunfullmäktige att driva, utveckla och sprida kunskap om hållbar stadsutveckling. Det har varit en lärandeprocess, i samverkan med stadens övriga förvaltningar och de drygt 50 byggaktörer som bygger bostäder och kontor i området. Resultatet följs upp, analyseras och kunskap tas med till framtida etapper och till andra projekt inom staden.

– Det spelar ingen roll om energikraven skärps om de inte följs upp. Här gör Norra Djurgårdsstaden ett enormt viktigt detektivarbete som vi med stort intresse följer, säger Birgitta Govén, energiexpert vid Byggföretagen.

Trots att det är lågenergibyggnader som uppförs, räcker det inte för att nå målet om ett fossil-fritt Norra Djurgårdsstaden 2030. För att komma vidare i att nå målet har ett europeiskt innovationssamarbete inletts under hösten med Bryssel och Wien för att undersöka hur Norra Djurgårdsstadens sista etapp Loudden kan planeras för att bli ett energipositivt område.

Drygt 10 år har gått sedan de första bostäderna började byggas. Flera viktiga steg har tagits och mycket av det som testats i Norra Djurgårdsstaden har spridit sig till andra projekt och markanvisningar inom staden, såsom krav för energi, grönytefaktor, material och digitalisering. För varje etapp har kraven utvecklats för att nå uppsatta hållbarhetsmål. Med inspiration och lärdomar från Norra Djurgårdsstaden har exploateringskontoret under året som gått utvecklat och handlat upp Uppföljningsportalen, för att effektivisera uppföljningen av stadens krav.

Hittills har drygt 3 000 bostäder byggts där fler än hälften är hyresrätter, därutöver har även bland annat 11 förskolor, en grundskola, en idrottshall och ett utegym uppförts. Under året har flera nya verksamheter flyttat in i Gasverket, Sandvik, Berghs School of Communications och Förskolan Anna.

Nästan 14 hektar – cirka 20 fotbollsplaner – parker, gröna tak, gårdar och stråk har anlagts och 550 träd av 39 olika sorter har planterats på den tidigare industrimarken.

– Det är många som följer vår årliga utveckling. Som testbädd och föregångare är det viktigt att vi delar med oss av våra resultat och att dessa är tillgängliga och digitala, bland annat genom kunskapsseminarier och studiebesök. En viktig del i kunskapsutvecklingen är de olika forsknings- och innovationsprojekt som vi driver och deltar i. Det är med en gemensam vision, samverkan och erfarenhetsutbyten som vi kan fortsätta komma vidare i att bygga och utveckla mer hållbara städer och samhällen, säger Christina Salmhofer, hållbarhetsstrateg för Norra Djurgårdsstaden på exploateringskontoret.

För att fortsätta vara i framkant inom hållbar stadsutveckling och återföra erfarenheter har den tredje versionen av styrdokumentet Program för hållbar stadsutveckling arbetats fram och planeras antas under året.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-06-10
VBN Components får genombrottsorder från amerikanska försvaretFC Maskin har sålt ytterliggare 1 Mitsubishi trådgnist!ABB PixelPaint vinner prestigefulla IERA-priset för innovation och entreprenörskapGeomatikk lanserar GeoDig, appen för gräventreprenörerKAMIC Group förvärvar Talema Group, en global tillverkare och leverantör av magnetkomponenterGasellföretag inom V/A köpte unik Manitou teleskoplastare från Scantruck ABStörre möjligheter för årets nyexaminerade – ingångsjobben ökarTillverkare av akustik­lösningar vill öka trivsel med nytt sortiment av färgerSvenska företag bland de mest utsatta för cyberangrepp
2021-06-09
Robusta miniatyrtryckgivareAdvanced Engineering Göteborg flyttar mässan till 19–20 april 2023ABB lanserar ny skräddarsydd digital övervakningstjänst för prediktivt underhåll av transportbandNytt ljus över tillverkningen av ultratunna polymererHögskolan Väst digitaliserar och utvecklar utbildning inom elektriska fordonUltraplatt bakgrundsbelysningAttraktiv kontorsmiljö lockar efter pandeminElektronikmässan Göteborg flyttar till 2023Cisco tar steget in i fram­tiden med nya Webex SuiteNCC bygger ut vattenkraftverk i Skellefteå
2021-06-08
ifm tilldelas: Årets fabrik 2020Ny teknik och rätt personal är utställaren Hygaps framgångsfaktorer Spara pengar med noggrann CIP-övervakningBli certifierad ventilations­montör – på nätetFrån smarta komponenter till Industry 4.0 Hur kan stål bidra till ett hållbart samhälle?MTRX inleder samarbete med EuropcarMångmiljonsatsning med fossilfri ånga till Örtofta sockerbruk utanför Eslöv ger betydande klimatfördelarGunnebo Fastening lanserar - Nytt koncept Ny förpackningFlexibel och enkel att installera - det nya operatörsassistanssystemet ifm mateMats Norberg ny vd för SwerockDana Lim anställer säljexpert för att stärka närvaron i SverigeÅrets Tjänstebilsbarometer från LeasePlan
2021-06-07
Schneider Electric levererar automationslösning till svenska exportföretaget PrimozoneKonfigurera givarparametrar via en app med BluetoothSoftronic bygger upp nytt specialistområde inom IT-arkitekturVi bygger hållbarhet, tillsammans - Saint-Gobain Sweden ABSmidmek fortsätter sin satsning - My Becker ny projektchefOOF Group och Eleiko Group bildar joint venture och uppför 18 700 m² logistik i HalmstadMowida förenklar livet i fastighetsbranschenMoa hjälper Solör att arbeta än mer klimatsmart i Vilhelminaifm trotsar Coronaviruskrisen
2021-06-04
Större ytor i Tyskland tack vare ökade affärsvolymerSMC lanserar retardationskontroll som alternativ till stötdämpareVolvo förbättrar och utökar utbudet av hybrid­grävmaskinerSyntronic tillverkar kretskort med nitrogen från Atlas CopcoPlåt- och ventbranschen lanserar lärlingspremie för företagSchunk Rota THW3FlixMobility expanderar i Sverige, får ny investerare och backas med 650 miljoner dollarSvenskt företag i framkant inom PVD-coatingDavids Volvo är gjord av legobitarParkers högpresterande flänssystem får en ny certifiering för marina tillämpningarSvenskt HealthTech-bolag skapar coronafria miljöer
2021-06-03
Har du också sett fördelen med IO-Link?Serviceteknikern Emma gillar att vara ute i fältCertifierad ballåsning till Western BalvagnarHögre upplösning med nya boost-serienMicke stärker upp servicen av Merlo i Stockholms­områdetSmidig integration med kompletta verktygssystemABB stärker satsningen på att minska koldioxid­utsläppenEnormt intresse för 3D-printad elsparkcykelBosch lanserar ergonomiska excenterslipar för proffsEndress+Hauser utmanar den traditionella industrin
Annonser