SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Protolabs först i Europa med att lansera ångutjämning för bättre ytfinish på 3D-printade delar

Efterprocessteknologin är ett signifikant framsteg för additiv tillverkning
Protolabs är den första och ledande digitala tillverkaren i Europa och nu även först med att lansera ångutjämning för 3D-printade delar.

Efterprocessteknologin är ett signifikant framsteg för additiv tillverkning, eftersom det förbättrar en plastdels ytfinish även på de mest komplexa geometrierna. Den nya automatiserade processen finns nu tillgänglig för de vanliga nylonmaterialen PA-12 samt det elastiska materialet TPU-01.

Andrea Landoni, produktansvarig för 3D-print på Protolabs inom EMEA säger: ”Med additiv tillverkning kan en ingenjör designa och producera komplexa delar, och jämfört med formsprutning är 3D-print perfekt för produktion i små volymer. Ytfinishen på formsprutning är däremot mycket slätare än för 3D-print. Tack vare ångutjämning kan vi nu ta bort den skillnaden och jämna ut och täta till även de minsta hålen på 3D-printade delars ytor.

”Detta gör att delar som produceras med additiv tillverkning i dessa material kan användas i många fler sammanhang där det av estetiska och funktionella anledningar finns krav på väldigt jämn ytfinish.”

Processen förbättrar även delarnas mekaniska egenskaper med ökad utsträckning vid brott och påverkar även den allmänna styrkan. De tätade och jämnare ytorna är även vatten- och lufttäta och enklare att rengöra.

Andrea Landoni fortsätter: ”På grund av att finishprocessen är automatiserad kan den användas till många fler geometrier än en manuell utjämningsprocess, som kan vara begränsad då det kan vara svårt att komma åt alla ytor. Det innebär att du kan få alla fördelar med additiv tillverkning och samtidigt uppnå en ytfinish jämförbar med formsprutning.”

Förbättrad vattentäthet öppnar upp en mängd användningsområden inklusive tankar, vätskebärande rör och ledningar, ventilskydd och oljetråg, medan det medicinska området och andra industriella användningsområden kommer kunna dra nytta av enklare rengöring tack vare en jämnare yta.

Efter tillverkning av delarna med selektiv lasersintring (SLS) eller Multi Jet Fusion (MJF), flyttar teamet på Protolabs delarna till en utjämningskammare som värmer upp dem och introducerar en ytagent. Agenten evaporeras under kontrollerade former och ångan sprider sig över alla delarnas yta. Detta gör att ytorna smälter, kondenseras och omfördelar materialet för att jämna ut toppar och täta till även de minsta hålen.

Andrea Landoni avslutar: ”Denna process finns för tillfället tillgänglig för PA-12 och TPU-01, som täcker många potentiella användningsområden. Vi testar just nu processen på fler material så håll utkik!”

”Den nya tjänsten är bara en i Protolabs stora totala utbud. Vi tar hand om hela processen, från första uppladdning av en kunds CAD, till leverans av färdiga delar. Och med våra applikationsingenjörsteam – ingenjörsexperter som ger stöd och råd på vägen – erbjuder vi en omfattande tjänst med mycket hjälp till kunden och som samtidigt är högeffektiv.”

Om Protolabs
Protolabs är en av världens ledande leverantörer av digitala tillverkningstjänster. Det teknikbaserade företaget producerar kundspecifika delar på bara en dag med hjälp av automatiserad 3D-print, CNC-bearbetning, plåtbearbetning och formsprutningsprocesser. Den digitala tillverkningsmetoden möjliggör snabbare tid till marknaden, minskar tillverkningskostnaderna med en flexibel leveranskedja över hela produktens livscykel.

Mer information hittar du på protolabs.se, eller följ @protolabs_emea på twitter.
Kontaktinformation
Postadress
Halesfield 8
TF74QN Telford
Besöksadress
Sickla Industriväg 3
13154 Nacka
Region
Storbritannien
Organisationsnummer:
5366160
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Välkommen till Protolabs!

Företaget grundades 1999 av Larry Lukis, en framgångsrik entreprenör och datanörd. Han ville radikalt minska tidsåtgången för att ta fram formsprutade prototypsdelar.

Hans lösning var att automatisera den traditionella produktionsprocessen genom att utveckla en komplex mjukvara som kommunicerade med ett nätverk av fräsar och pressar. Till följd av detta kunde plast- och metalldelar produceras på en bråkdel av den tid det tidigare hade tagit.

Hur vi kan hjälpa
Snabbare produktutveckling, minskade kostnader och optimerad leveranskedja med 3D-utskrifter, CNC-bearbetning och formsprutning som tekniken möjliggör.

Välkommen att kontakta oss!

Certifieringar

ISO 13485:2016 – ISO 14001:2015 – ISO 9001:2015

Kontakter

Tom Edstav
Area Sales Manager – Nordic & Baltics
+46 (0) 8 408 391 86
+46 (0) 70 39 30 444
Stephan Garber
Account Manager
+46 (0) 8 408 391 59
Eino Heinonen
Account Manager - Finland
+46 (0) 8 502 426 41

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

This is Digital Manufacturing

This is Digital Manufacturing
We Are Local: CNC Machining at Protolabs

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2022-05-19
Sandvik Coromant inviger framtidens kontor i UppsalaNy affärsområdeschef för Sweco NorgeDA-elektronik nu syster till Manovi Varberg
2022-05-18
3 effektiva skäreggar för produktiv hålbearbetningFöretaget ni inte vill missa på Underhållsmässan 2022IO-Link-kompatibla joniserare för små utrymmenGrus Schakt Umeå AB väljer en helhetslösning från Swecon och VolvoKompakta 3-fas solid state-reläer från elcoInvestera i homestyling med Koncepthem Hitta rätt företagslån på Kreditval.seHar du rätt bokföringsprogram? Funderar du på att byta företagsnamn?Rabattkoder hos Kupongerna.seVi tackar alla er som besökte oss på ElmiaFlyttbud för företagTOSIBOX® - Nya och bättre modeller ABB:s nya robotlösning för depalletering gör logistiken mindre komplexDet är till Elmia Subcontractor som våra kunder kommerNetatmo lanserar skydd till Smart VäderstationRekordstort intresse för mer hållbara IT-produkterAllt fler laddbara personbilar privatleasasNytt ljus över organiska solceller
2022-05-17
Efterlängtade möten gav affärer på Elmia ProduktionsmässorWürth ställer ut på Underhållsmässan 2022Zoom rustar upp i kampen mot IT-kriminellaÅrets företagare på Piteå Business Awards!Upplev produktnyheterna från PCH EngineeringJungheinrich utökar inom dragtruckarFramsteg för klassiskt problem på massakokareLogisnext Sweden lanserar ny ståstaplareFörbättrad hållbarhets­prestanda hos Nordic PaperOrange Cyberdefense storsatsar på IT-säkerhet i norrSnow Software släpper nya lösningar Heated adsorptionstork UDDH
2022-05-16
Volvo A25G med lastväxlareDags att automatisera hela fabrikenEngel gör plastindustrin smartare med digitala lösningarMAN och ABB E-mobility varvar upp inför nästa fas Ny svensk Hänel-partner Han är Sveriges bästa unga ventilationsmontörMasentia tar sina kunder till högre höjderJanina Östling nominerad till Årets Träbyggare 2022Det bästa naturliga golvet är nu ännu bättreKomatsu lanserar PC01E-1MakerSquare slår hål på myterna om svensk produktion
2022-05-13
Mahdi Barbari från Uppsala tog SM-guld i plåtslageriVill skapa möjlighet för kvinnor att ta plats i elbranschenNytt gränssnitt för arbetsplatsstyrningABB utökar portföljenVolvo CE påskyndar över­gången till elektromobilitet Den sista svensk­producerade Volvo-väghyveln på auktionOptimal ledningsdragning med norelems kabelkedjorNy frekvensomriktar­teknik ökar effekt­densiteten med 100%Tillverkningsindustrin uppmärksammar Lexmark Valde SENNEBOGEN 643E-R från Scantruck ABNya WebEx-produkter för inkluderande hybridarbeteBolist lanserar eventet Byggfesten på Kristi himmelsfärdSå kan robotar vinna människors tillitNy Nordenchef för Panasonic
2022-05-12
Att höja ribban för att förhindra skador ovanför ossRen luft utan föroreningar förbättrar arbetsmiljönAutomatiskt kopplingsbord effektiviserar material­hantering