Protolabs utökar kapacitet för 3D-print investerar 12 miljoner euro - industritorget.se
SÖNDAG 31 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Protolabs utökar kapacitet för 3D-print investerar 12 miljoner euro

En av Europas snabbast växande digitala tillverkare har inlett bygget av en ny anläggning för att möta växande efterfrågan på 3D-printteknologi. Investeringen på 12 miljoner euro ökar företagets 3D-printkapacitet med 50%.
Protolabs, som specialiserar sig på anpassade prototyper och tillverkning av delar i små volymer, har inlett bygget av en ny 5 000 kvadratmeter stor produktionsanläggning i Putzbrunn, Tyskland, som kommer att ge kunder ännu bättre tillgång till företagets automatiserade tillverkningsprocesser och kvalitetssystem.
Trots Covid-19 pandemin, som påverkar ekonomier i hela Europa, beräknas den yttre strukturen vara färdig i slutet av december och inredning och maskiner beräknas installeras i flera stadier, med start i maj 2021.

Upp till 25 maskiner och marknadsledande utrustning läggs till Protolabs existerande teknologi, medan ett CNC-maskincenter – med en 5-axlad fräsmaskin – kommer att installeras för att stödja efterbehandling av 3D-printade delar för avancerade tillämpningar.
Automatiserad efterbehandling, system för färgning och målning är också en del av expansionen, tillsammans med ytterligare 3D-printteknologier i framtiden.
Detta är den senaste av flera investeringar från Protolabs för att stödja den globala kundbasen i branscher som fordon, flyg, medicinsk elektronik och tung industri. Den följer den nyligen genomförda utökningen, värd 5 miljoner pund och som nu befinner sig i slutskedet, vid det europeiska huvudkontoret i Telford, Storbritannien.

– Vi är redan världens snabbaste digitala tillverkare, men ett viktigt mål för oss är att kunna tillverka 3D-printade delar ännu snabbare. När den slutgiltiga designen kommer in till vår online orderplattform genomgår den en kort kontroll av våra designexperter vad gäller tillverkningsbarhet, och därefter skickas den till printning. Den nya anläggningen ger oss kapacitet att snabba upp den här processen så vi kommer allt närmare realtid, förklarar Bjoern Klaas, Vice President och VD för Protolabs i Europa.
– Vi kommer att flytta alla avdelningar från vår existerade byggnad i Feldkirchen utanför München till Putzbrunn. Den större produktionsytan och tack vare 50% större kapacitet kan vi leverera ännu fler projekt på så kort tid som 1 dag, fortsätter Bjoern Klaas.
– Optimerade arbetsprocesser och ytterligare anställda innebär att den nya anläggningen även kan stödja våra aktiviteter i Storbritannien, särskilt vår förmåga att tillverka certifierad medicinsk utrustning under !SO 13485, säger Bjoern.

Via tillverkningsenheter på tre kontinenter hjälper Protolabs sina kunder öka hastigheten i produktutvecklingen, minska kostnaderna och optimera sina leveranskedjor med teknologistödd 3D-printing, CNC-fräsning och formsprutning.
Kunder laddar upp sina 3D CAD-ritningar till www.protolabs.co.uk, där specialiserad programvara går igenom filerna och mejlar tillbaka en interaktiv offert med kostnad och design-analys.
Protolabs, som nyligen vann drottningens pris för internationell handel “the Queen’s Award for International Trade” för tredje gången, producerar i snitt 1 till 50+ 3D-printade delar på 1 till 7 dagar, 1 till 200+ CNC-frästa delar på 1 till 3 dagar och 25 till 10,000+ formsprutade delar på 1 till 15 dagar.

Bjoern avslutar:
– Våra expansionsplaner i Storbritannien och Tyskland visar att vårt koncept vad gäller digitalisering och automatiserade processer verkligen ligger i tiden och stödjer våra kunders behov att få ut produkter på marknaden så snabbt som möjligt.

För ytterligare information går till www.protolabs.se/ eller följ @protolabs_emea på twitter.

Personerna på bilden är från vänster:
Daniel Cohn – Protolabs VD Tyskland
Michael Meier – Protolabs Finansdirektör Tyskland
Edwin Klostermeier – Borgmästare Putzbrunn

Mediekontakt:
Helena Liden, JustPR
0702 651195
Helena.liden@justpr.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-25
Veidekke bygger vindkraftpark åt Stena RenewableTele2 har lanserat Sveriges första publika 5G-nätAllblästring AB förvärvar Britab ABRenta certifierar sin verk­samhet för kunder och miljöSvebio nöjda med Klimatpolitiska vägvalsutredningen men avvisar två av utredningens förslagBolt lanserar elsparkcyklar i Stockholm
2020-05-22
Technima NORDIC har utvecklat säkerhetshattar för sina aerosoler för säkrare och enklare användning28 nya Volvo hjullastare redo för tjänstgöringABB erbjuder skräddarsydda digitala verktyg och uppstartsservice i takt med att världen återvänder till arbetetSvårigheterna kring finansiering under den fjärde industriella revolutionenDanska personsökarsystem ger säkerhet och snabbare åtkomst till ramperna vid produktions- och logistikplatser.Färsk data från HubSpot visar positiva tecken på återhämtning i SverigePeanta Inventions AB ökar omsättningen med flera miljoner efter juridisk storsegerVattenfall tecknar avtal om klimatsmart fjärrvärme i London5G kommer revolutionera tillverkningsindustrin och driva digital transformation Från problem till lösning – Östersjöns alger ska förädlas till en biobaserad råvara för hygien- och rengöringsprodukter100 dagar med corona - antalet cyberhot har ökat med 33 procentKavli väljer Rejlers som helhetsleverantör av IT-tjänster
2020-05-20
Väderstad lanserar ett nytt innovativt stopphjul till TempoLyckade tester med Litiumjonbatterier Gnosjö Automatsvarvning nomineras till årets klimatprisNu lanseras Verizon Business Data Breach Investigations Report 2020 ABB Power Grids och Stena Recycling i cirkulärt samarbete kring transformatorerFörhoppningsfulla grabbar som investerar för framtidenOKQ8 hjälper Fastighetsägarna MittNords medlemmar till en grönare vardag Ohlssons är den enda certifierade aktören i Skandinavien för underhåll av hydrofilter Dränerande isolerskiva miljövarudeklarerad för ökad transparensLeica Geosystems satsar på uthyrning genom Leica RentalMirola lägger produktionen i SverigeMakita lanserar ny bilningshammare LXT®SeaTwirl får patent i USADells nya Precision Workstations: Mindre, Snabbare, CoolareAtt bygga med limträ har aldrig varit enklareTre leveransutmaningar att hantera i CoronatiderLogistic Contractor har rekryterat Johanna Kindlund som teknisk chefMätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
2020-05-19
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
2020-05-18
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner allt
Annonser