SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Representerar Sverige i plåtslageri i EuroSkills

Olle Spetz från Arnes Plåtslageri i Alboga AB
Nu har vinnaren korats i uttagningstävlingen i plåtslageri till EuroSkills som genomfördes i Norrköping den 13 januari. Olle Spetz är plåtslagaren som får representera Sverige i EuroSkills 2023.

– Det var en jämn kamp om vinsten men Olle drog det längsta strået med sitt bidrag, säger Daniel Eriksson, vd på Er-Jill Byggnadsplåt AB och ansvarig expert för tävlingsgrenen plåtslageri.

Den 13 januari genomfördes uttagningstävlingen i plåtslageri i Norrköping till EuroSkills 2023 i Gdansk. Det var ett jämt startfält med unga plåtslagare som tävlade och domarna fick en tuff uppgift när vinnaren skulle utses. Men efter en omfattande granskning av tävlingsbidragen så har nu en vinnare utsetts: Olle Spetz från Arnes Plåtslageri i Alboga AB. Olle har tidigare vunnit SM för unga plåtslagare 2019.

– Olle visade med sitt tävlingsbidrag prov på stor hantverksskicklighet och noggrannhet. Han har också den mentala styrka som krävs och hanterar press och stress bra. Det ska bli kul att få följa Olle genom träningen och även på tävlingen i EuroSkills i Gdansk, säger Daniel Eriksson, vd på Er-Jill Byggnadsplåt AB och ansvarig expert för tävlingsgrenen plåtslageri.

Tävlingen gick ut på att deltagarna skulle täcka en trämodul med ett zinkmaterial så förutom att plåtslagarna behövde vara duktiga på sitt hantverk så krävdes det också kreativitet och mental styrka.

Olle Spetz är glad över att ha vunnit uttagningstävlingen trots mycket hård konkurrens:

– Det är verkligen kul att ha vunnit. Jag är jätteglad över vinsten, allt flöt på bra under tävlingsmomentet så det kändes som jag hade en god chans att gå vidare, säger Olle Spetz, plåtslagare på Arnes Plåtslageri i Alboga och numera även Sveriges representant i plåtslageri till EuroSkills 2023.

Nu börjar förberedelserna inför höstens EM-tävling, som Olle ser fram emot.

– Nu ska jag träna och förfina mina kunskaper så jag är förberedd inför EuroSkills i Gdansk. Egentligen är det nog först nu som den här resan börjar, säger Olle Spetz.

Följande sex plåtslagare medverkade i tävlingen:

• Hadi Barbari, Upsala Plåtslageri AB i Uppsala
• Joar Ronsten, AB Gardells Plåtslageri i Visby
• Mahdi Barbari, Upsala Plåtslageri AB i Uppsala
• Olle Spetz, Arnes Plåtslageri i Alboga AB i Ljung
• Simon Lövgren, FL Plåt AB i Ekeby
• Matilda Denninger, Nyköping Plåt & Tak AB i Nyköping (avslutade inte uppgiften på grund av sjukdom)

Uttagningstävlingen, som arrangerades av bransch- och arbetsgivarorganisationen Plåt & Ventföretagen, är en del i arbetet med att höja statusen på plåtslagaryrket och locka fler unga till yrket.

EuroSkills, eller Yrkes-EM, arrangeras 2023 för åttonde gången. 600 unga yrkesverksamma från 32 länder kommer att samlas i Gdansk mellan 5–9 september för att tävla och utse vinnarna i 43 olika yrken. Läs mer på EuroSkills hemsida euroskills2023.org.

För mer information kontakta:
Daniel Eriksson, ansvarig expert för tävlingsgrenen plåtslageri, 073-362 69 81.
Tomas Skagerlind, kommunikationschef på Plåt & Ventföretagen, 08-762 75 92.


Hallå OLLE SPETZ, hur kom det sig att du valde att bli plåtslagare?
– Valet att bli plåtslagaren kom efter att vi i årskurs 1 på gymnasiet fick testa på diverse inriktningar på Byggprogrammet. Då stod valet mellan snickare och plåtslagare. En dag efter skolan så mötte jag min kompis far, som är plåtslagare. Han kom körandes i en grön GMC-pickup från 50-talet, som han själv hade byggt om. Då lade jag ihop ett och ett och förstod att plåtslagare var ett framtidsyrke, så jag valde inriktningen plåtslagare.

Vad är det bästa med att vara plåtslagare?
– Nöjda kunder, att hjälpa en kund få till en riktigt snygg skorsten eller att hitta en smidig lösning på ett problem. Det är riktigt roligt.

Har du rekommenderat någon vän att bli plåtslagare någon gång?
– Nej, ingen konkret rekommendationen. Dock borde någon av mina vänner blivit intresserad eftersom jag alltid talar om allt kul med att vara plåtslagare.

Förberedde du dig inför uttagningstävlingen på något speciellt sätt?
– Ja det gjorde jag. Jag var tillbaka i skolan och talade med mina gamla lärare för att få lite tips och trix. Fick då med mig diverse verktyg och annat att öva med. Sedan har jag också stannat kvar i verkstaden och övat lite extra på saker efter jobbet.

Vad gör du om fem år?
– Jag jobbar fortfarande som plåtslagare förstås och förhoppningsvis har jag och min sambo byggt vårt drömhus och fyllt det med hundar.

FAKTA
Namn: Olle Spetz
Ålder: 22
Företag: Arnes Plåtslageri i Alboga AB
Ort: Ulricehamn
Fritidssysselsättning: Jag tycker om diverse som till exempel fiske, vandring och skidor. Gillar även att umgås med vänner och familj samt att spela datorspel.
Blir glad av: God mat och gott sällskap.
Blir arg av: Slaskregn från sidan.
Kontaktinformation
Postadress
Kungsbroplan 1
11227 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
802000-3581
Grundat: 1971
Anställda: Ej angivet
Plåt & Ventföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation som är medlemmar i Svenskt Näringsliv.

Vi har drygt 950 medlemsföretag inom byggplåtslageri, ventilation samt stål och lättbyggnad. Plåt & Ventföretagens mål är lönsamma medlemsföretag med kompetent personal, och att vi genom detta blir ett ännu attraktivare branschförbund som därmed kan rekrytera ännu fler medlemmar. Vi arbetar bland annat för att stötta våra medlemmar i arbetsgivarfrågor, tvister eller avtalsfrågor men även för att utveckla och främja återväxt i branschen.

Affärsidé

Plåt & Ventföretagen erbjuder medlemsföretag rådgivning, avtal och utbildning. Vi arbetar aktivt för att synliggöra våra branscher samt ge ett tryggare företagande. Vi verkar för att driva utvecklingen och säkra tillväxten i våra branscher.
Mission

Aktivt synliggöra våra branscher samt ge ett tryggare företagande.

Vision

Genom medlemsnyttan blir vi det självklara valet. Alla företag verksamma inom våra branscher, ska och vill vara våra medlemmar.
Historia

Plåt & Ventföretagen, eller Sveriges Bleck & Plåtslageriernas arbetsgifvareförbund som det hette från början, bildades år 1900. Tanken med förbundet var, enligt de första stadgarna, att ledamöterna genom sammankomster skulle lära känna varandra och utbyta tankar. På så sätt skulle man verka ”till ömsesidig nytta för organisationen i sin helhet”. Huvudsyftet var och är fortfarande att ge förbundets medlemsföretag bästa möjliga service.

Under förbundets årliga kongress 2016, togs ett enhälligt beslut om att byta namn på förbundet. I dag heter vi Plåt & Ventföretagen, ett namn som direkt återspeglar de branscherna förbundets medlemmar är verksamma inom.

Företagets tjänster/produkter

Plåtbearbetning: Additiv tillverkning, Automatavgradning, Automatstansning, Bandbockning, Bockning, Byggnadsplåtslageriarbeten, CNC-Rörbockning, CNC-Stansning, Excenterpressning, Finklippning, Fotostansning, Hydraulpressning, Håltagning, Kantbockning, Kantpressning, Klippning, Kombi laser - stansning, Metallbandbearbetning, Nibbling, Nitning, Panelbockning, Perforering, Plåtformning, Plåtkapsling, Plåtpressning, Rullformning, Rörbockning, Spaltning, Stansning, Trycksvarvning, Trådbockning, Valsning, Varmpressning, Övrig plåtbearbetning
Smides & Plåtslageriarbete: Aluminium arbeten, Bandtäckning, Burspråks arbeten, Byggnadsmontage, Byggnadsplåtslageri, Byggplåt, Entrétak, Fasadarbeten, Fasadplåt, Fönsterbleck, Hängrännor, Koppartak, Koppartäckning, Mässingsplåtarbeten, Papptäckning, Plåtbeklädnad, Plåtbeslag, Plåtdetaljer, Plåtfasader, Plåttak, Plåttaksmålning, Rostfria arbeten, Skiffertak, Skivtäckning, Skorstensbeslag, Skärmtak, Smidesarbete, Snörasskydd, Spiskåpor, Stuprännor, Stuprör, Takfönster, Takkupor, Takpannor, Takplåtslageri, Takrenoveringar, Takskottning, Taksäkerhet, Taktäckning, Takunderhåll, Tegeltak, Tunnplåtsarbeten, Tätskiktning, Underhållsarbeten, Vattenavrinning, Ventilationshuvar, Ventilationsplåtslageri, Vindskiveplåt, Väggplåt, Zinktak
Värmesystem & Ventilation: AC-system, Armatursatser, Avfuktare, Avgasningsutrustning, Befuktningsdysor, Beröringsfri termoanalys, Besiktning av all sorts ventilation, Besiktningar av eldstäder och rökkanaler, Bioenergipannor, CE-märkning, Dyskanaler, Element, Elpannor, Energibesiktning, Energikontroll, Energioptimering, Energisystemlösningar, Entreprenadbesiktning, Evaporativa kondensorer, Expansionssystem, Fjärrvärme, Fjärrvärmeväxlare, Fläktar & aggregat, Flödesmätning, Fuktavskiljare, Gasanläggningar, Innemiljöutredning, Installation av eldstäder, Kaminer, Klimatanläggning, Kontaktvärmare, Luftbefuktning, Luftbehandling, Luftfuktare, Luftfuktarsystem, Luftfuktningsanläggningar, Luftförbättrare, Luftkonditionering, Luftrenare, Luftreningsanläggningar, Luftvärmare, Luktanalyser, Luktrening, Oljepannor, Osmosanläggningar, OVK-besiktning, Panncentraler, Pelletsbrännare, Plattvärmeväxlare, Radiatorer, Radonutredning, Serviceavtal, Skorstensrenovering, Smutsfilter, Solenergisystem, Solfångare, Solvärme, Sotning, Torkningssystem, Varmvattenberedare, Vattenmätarkonsoler, Vedpannor, Ventilationsanläggningar, Ventilationsmontage, Ventilationsprodukter, Ventilationsservice, Ventilationssystem, Vridspjäll, Värmekulvertar, Värmepumpar, Värmeskåp, Värmeväxlare, Ångsystem

Kontakter

Tomas Skagerlind
073-074 83 60
Johan Lindström
xx

Filmer

Avtalsfilm2017 170217 textad

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-03-22
Colt utökar sitt partnerskap med Equinix i Sverige M-Files visar rekordtillväxt under 2022Jätteinvestering i logistikHär mäter AI hur grönt det är i Örebro Fler rattonyktra fast vid landets gränskontroller
2023-03-21
Henkel erbjuder heltäckande monteringslösningarRobotCenter Laxå exporterar till FrankrikeABB lanserar filmserien Unstoppable Nu börjar vägen mot prispallen i EuroSkillsNy agentur
2023-03-20
Väderstad bygger ut fabrikenVälkommen till LogiMAT 2023Flexibla ventilationsexperterSwecon och Lantmännen i gemensam satsning Duntäcke för dig som arbetar inom industrin
2023-03-17
Rotoclear ger fri sikt till produktionenABB bygger ut Robotics-fabrik i USABlinto tar in 121 miljoner från VerdaneSemperis går med i MISAKan VR användas inom tillverkningsindustrin?
2023-03-16
Mission completed!Produktiv hörnfräsningHexagon i partnerskap med Scada Systems Verizon förändrar i ledningenOslagbart paket från Volvo och Swecon