Säkerhet i en framtid för IoT baserad på 5G - industritorget.se
TISDAG 07 APRIL 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Säkerhet i en framtid för IoT baserad på 5G

Definierat som "sensorer och ställdon inbäddade i fysiska föremål som är länkade via trådbundna och trådlösa nätverk", uppstod Internet of Things (IoT) för 21 år sedan, då Internet var Grejen.
År 2020 betyder IoT inte längre bara "länkade sensorobjekt". Det har utvecklats från enkla enheter som fångar data till något som kopplar samman den fysiska och den digitala världen, förstår vad som händer och vidtar åtgärder som gynnar den fysiska världen. Idag är IoT- enheterna små, billiga, robusta och överallt - enligt Statista kommer det att finnas 74 miljarder anslutna enheter år 2025! Denna enastående tillväxt av anslutna IoT-enheter drivs av uppkomsten av 5G-nätverk.

5G lovar att erbjuda större kapacitet, reducerad latens och snabbare hastigheter - tänk gigabit per sekund snarare än megabyte. Kritisk infrastruktur, transportsystem och IoT-aktiverade smarta hem kommer säkert att köras på 5G-nät. Samtidigt bedriver IoT-tillverkarna en blind jakt på marknadsandelar. När tid-till-marknad och billiga enheter är det som avgör, försummas oundvikligen säkerheten. Detta förändrar radikalt den potentiella attackytan för hackare. År 2025 kommer hackare att kunna välja mellan 74 miljarder ”svaga länkar” i en säkerhetskedja, för att avbryta eller störa kritisk infrastruktur, energinät eller IoT-enheter i hemmet. Följaktligen är enhetssäkerhet grundläggande och kan inte förbises utan att riskera allvarliga konsekvenser för samhället.

Den stora nyheten är att det finns hjälp runt hörnet. I februari 2019 tillkännagav ETSIs tekniska kommitté för cybersäkerhet (TC CYBER) en global standard, ETSI TS 103 645, cybersäkerhet för IoT. Standarden fastställer en säkerhetsbas för IoT-konsumentprodukter och lägger en grund för framtida IoT-certifieringsscheman. Finland var det första europeiska landet som tog nästa steg med Cybersäkerhetsetiketten, som tillkännagavs i november 2019. Cybersäkerhetsetiketten utges av National Cyber Security Center Finland (NCSC-FI) till IoT-enheter om de uppfyller certifieringskriterierna, som är baserade på ETSI-standarden.

I en IoT-framtid i en 5G-värld måste IoT-tillverkare se till att deras produkter uppfyller kraven i säkerhetsstandarderna. Dessutom är det viktigt att tillverkarna är digitalt ansvariga och skyldiga att tillverka säkra enheter.

Om du vill veta mer om digitalt ansvar - eller om du behöver hjälp med cybersäkerhetslösningar för att öka informationssäkerheten - är du välkommen att kontakta oss.

Petra Lamorell
Marketing Manager
petra.lamorell@advenica.com
0723850220

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-04-01
Hur fungerar egentligen rengöringsmedel på virus?I Sysslebäck 3D-printas biobaserade skydd åt sjukvårdenEnvirozone tar hjälp av självkörande råttor Bristande cyberskydd orsakade dataförlust och driftsstopp för flera organisationer förra året Iggesunds engelska fabrik helt olycksfri under 2019Unit4 teamar upp med Arribatec för att leverera ERP-programvaraNu har vi öppnat i Uddevalla – Nr 40!Klimatsmartare byggbransch med Wood Tubes reglar av papperAkademiska Hus och NCC vinner pris för säker arbetsmiljöRed Dot design-utmärkelser till Mazda CX-30 och Mazda MX-30Kompetens och rådgivning var avgörande faktorerNytt verktyg hjälper inköpare ta strid mot det giftiga elavfalletAtt begränsa utsläpp från infrastruktur blir nyckel till klimatkrisenSnabbt snygga kanter med nya batteridrivna grästrimmern FSA 57 Är du klar med planeringen inför driftstoppet i sommar?Hälften av de västsvenska småföretagarna korttidspermitterarSolcellsstatistik 2019 – nu finns 44 000 solcellsanläggningar i SverigeAddSecure och Affärsverken utvecklar unik helhetslösning för smarta elnätJordan lanserar fler munvårdsprodukter av återvunnen plastDerome och Magnolia Bostad bygger bostäder i Borås
2020-03-31
Upprop: Plastföretag som kan hjälpa till i kampen mot CoronaTeknik med nålspetsprecisionVill du korta dina cykeltider?HCL lanserar BigFix 10 - en ny version av branschens ledande plattform för slutpunktshanteringKipp Scandinavia AB säker­ställer sin leveransförmåga Allt talar för mindre komponenterBilar köpes - allt är av intresse !Nätverket Stålakademin – en möjlighet för hela branschenPeab bygger koldioxidneutral fabrik åt Komatsu Forest i UmeåKlimatsmart kund väljer Ruthmann billiftar Stockholmsmässan blir FältsjukhusNu lanseras Purus Corner med mattsvart sil i mönstret ChessNordprofil Byggplåt AB förvärvar grossistverksamhet i Luleå Kraftfulla gamingdatorer bidrar i kampen mot Covid-19Mercedes-Benz 8-sitsiga elbil vintertestad i SverigeStructor bidrar till vindkrafts­utbyggnaden i SverigeHallströms Verkstäder AB om Projektet Smart Industriell Modernisering JHSatsning på fossilfritt gruvbrytningssystemFyrfasen Energi och Eways krokar arm för att göra det lätt att köra elbil
2020-03-30
Vi har godkända kirurg­maskar som är CE och ISO märkta.Akutsjukhus prisat för innovativ plåtfasadLesjöfors koncernchef: ”Vår beredskap är god och vi följer utvecklingen dag för dag”Passa på innan den 6 AprilLär dig mer om DATRONs fräsverktyg Ny betydande order: DVel levererar mätutrustning till Studsvik Det stora antalet video­möten utmanar IT-säkerheten Distansutbildning värdefullt i CoronatiderStor potential för bioenergi - branschen står redo för att levereraEntreprenad Live är positiva i orostider – “Vårt koncept håller”3D-skrivarna går varmaGPIF och Kommuninvest gör gemensam satsning på gröna obligationerSatsa på varseldrabbade – skapa snabbspår för omställningNSVA ser stora fördelar med schaktfria lednings­dragningarAnvänd telefonen som Passerkort
2020-03-27
Rototilts helautomatiska snabbfästessystem den stora snackisen under ConexpoStyrud investerar för hållbarhetFAT av RO-anläggningEmballator Melleruds Plast kraftsamlarArkitekter skriver ut skyddsutrustning till vårdpersonal i coronatiderVolkswagen fyller på med laddbara bilar för den svenska marknadenRegion Värmland väljer Steora efter lyckad utvärderingLinde & Lantmännen Agroetanol bygger ut koldioxidanläggningen Norlic i Norrköping
Annonser