Säkra maskinkomponenterna – bäst att vara på den säkra sidan - industritorget.se
TISDAG 27 OKTOBER 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Säkra maskinkomponenterna – bäst att vara på den säkra sidan

Att säkerställa att tekniker arbetar med säkra och pålitliga komponenter är avgörande för maskinens effektivitet och personalens säkerhet.
Inställningsbultar eller spärrbultar är vanliga komponenter inom konstruktion, tillverkning och maskinbyggnad för att säkra rörliga komponenter i trånga utrymmen, men det är viktigt att välja rätt bult för rätt tillämpning. Marcus Schneck, VD på norelem, redogör för de överväganden som bör göras när man väljer en inställningsbult och de fördelar de besitter.

Under de senaste fem åren har det rapporterats 7 200 stora olyckor inom tillverkningsindustrin, med 33 000 anställda som har drabbats av skador vid arbete med maskiner.

Vid tillverkning är manuell hantering av maskiner en daglig nödvändighet. I hopp om att göra saker snabbare och mer effektivt förbises dock ibland säkerheten vilket leder till olyckor och skador.

Genvägar kan göra saker snabbare men de utgör också större risker, vilket bara blir kostsamt i det långa loppet. Detta kan vara så litet som att inte montera en komponent ordentligt eller placera sig korrekt vid maskinen eller till och med att välja fel komponent för tillämpningen.

Säkerhet vid komponenthantering är ett stort problem i tillverkningsindustrin så därför skapades inställningsbultar för att förbättra rörliga delars robusthet, och därigenom förhindra att komponenter glider ur sitt läge och utgör potentiell risk.
Till exempel kan inställningsbultar - som används för att låsa eller indexera maskinelement - användas i maskinkonstruktion för att säkra svängbara eller roterande delar. De manövreras av en dragknopp eller en dragring, och en mekanism i kolven drar ut ett låsstift från ett hål i ett motstycke vilket gör det möjligt att snabbt och enkelt låsa eller frigöra anslutande maskinelement.

Inställningsbultar erbjuder hastighet och effektivitet i maskiner som säkerställer säkerhet och pålitlighet medan komponenter är i drift. Därför kan användning av sådana spärrbultar spara underhålls- och reparationskostnader i långa loppet.

Att välja rätt inställningsbult är avgörande för att undvika skador och olyckor i tillverkningsmiljöer. Användningen av bultarna möjliggör snabb justering av rörliga maskinkomponenter, ofta med en förutbestämd stoppmekanism för att underlätta när maskindelarna är i rörelse.

Det finns ett stort urval av inställningsbultar tillgängliga på marknaden, alla med olika fördelar:

• Inställningsbult med gängsäkring - Gänglåset gör det möjligt att skruva kolven i det exakta djupet som krävs, och ingen distansring krävs.
• Inställningsbult med förlängda låsstift - Förlängda låsstift används när större avstånd mellan låspinne och arbetsstycke eller motstycke måste överbryggas, vilket väsentligen stänger den farliga glipan.
• Premiuminställningsbultar med cylindriskt låsstift och premiuminställningsbultar med koniskt låsstift - Den exakta utformningen av båda dessa bultar garanterar hög repeterbar noggrannhet vid montering av två element.

Den koniska formen på låsstiftet/låshålet gör positioneringen praktiskt taget fri från avstånd och därför mycket exakt. För inställningsbultar med hög precision rekommenderas att man använder speciella monteringsfästen för att ta upp låsstiftet.

Inställningsbultar är huvudsakligen utvecklade för att lösa positioneringsproblem för rörliga komponenter, och är den perfekta lösningen för exakta tillämpningar, särskilt inom trånga utrymmen eller tunna väggar på grund av deras kompakta design.

Det är viktigt att tekniker väljer rätt inställningsbult för tillämpningen. Om inte kommer dessa komponenter, som är utformade för snabbhet och effektivitet vid positionering och låsning, istället göra det motsatta, det vill säga bromsa produktionen och orsaka tidsförlust.

Inställningsbultar utgör också en avgörande säkerhetsfunktion. Varje oplanerad rörelse av komponenter kan orsaka ett antal problem som kan leda till osäkra arbetsmiljöer för personalen samt potentiella skador på maskiner. En säker maskin säkerställer en säker miljö och mindre kostnader som så småningom måste betalas.

Inställningsbultar ger extra säkerhet genom att säkerställa att lösa och rörliga komponenter fixeras på plats för att undvika glidningar, skrapningar eller maskinstörningar. Att säkra dessa komponenter kommer också att minska riskerna för arbetsplatsolyckor för den personal som manuellt hanterar maskinerna.

Bästa praxis är att se till att använda de mest pålitliga och säkraste produkterna på marknaden, för den specifika tillämpningen. Om man använder fel spärrbultar till exempel, kan motstyckena inte fixeras och placeras korrekt. Detta i sin tur påverkar kvalitet och säkerhet på arbetsplatsen.

För tekniker som letar efter automatisk koppling av stiftet är en inställningsbult med ett koniskt inlopp det bästa valet.

Denna typ av bult utsätts för en ensidig kraft, vilket ger automatisk ingrepp på grund av att låsstiftet sätts fast ordentligt av fjäderkraften och stoppar all ytterligare rörelse av fästa komponenter.

För ökad säkerhet, för att frigöra det koniska inloppet krävs det en manuell åtgärd för att dra på svamptryckknoppen som sedan drar tillbaka stiftet.

Komfort och ergonomi är också nyckeln till säkerhet och personalens hälsa på lång sikt. När de arbetar med maskiner måste de ha tillgång till bekväma och lättanvända komponenter med friktionsfri funktion. Varje maskinoperatör har olika behov, så det är viktigt att se till att man har inställningsbultar som är användbara.

Oavsett om det är materialet i komponenten eller strukturen och funktionaliteten, så förhindrar ergonomiska lösningar arbetsskador eftersom de minskar risken för belastning vid hantering av komponenter och maskiner.

Att känna till alternativen med utbudet av tillgängliga standardkomponenter är avgörande för att välja rätt produkt för tillämpningen. Det finns många inställningsbultar från norelem vilka alla är utformade för att säkra maskinkomponenter på olika sätt. Säkerhet och pålitlighet bör vara högst upp på listan när det gäller prioriteringar.

När allt kommer omkring är en frisk arbetare en lycklig arbetare. Om man använder inställningsbultar där rörliga komponenter finns får man inte bara sinnesfrid utan kommer även att uppnå högre effektivitet och produktivitet.

För mer information om norelems sortiment av inställningsbultar, besök: www.norelem.se
Kontaktinformation
Postadress
Wenngarn 443
19391 Sigtuna
Region
Sigtuna
Stockholms län
Sverige
Orgnr:
559071-4795
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Alla framgångar börjar med en idé. Därför vill norelem hjälpa dig att förverkliga dina mål inom maskin- och anläggningskonstruktion med ett enastående urval av standarddelar. I THE BIG GREEN BOOK finns ett omfattande och överskådligt sortiment av kvalitetsdelar för konstruktörer och tekniker.

Vi är med i ditt projekt redan från början – med kompetent rådgivning, en fullständig CAD-databas och snabb leverans. I mer än 60 år har norelem utvecklats dynamiskt inom allt, från att ständigt utöka sortimentet till att kontinuerligt optimera logistiken.

Kontakter

Kontakt
08 14 15 00
Joel Bodén
Country Manager Sverige
0703618447

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

norelem

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-10-13
De här är finalister i Swedish Mining Innovation Award 2020CNC SVARV modell T-FLEX, för träMedvetet val vid köp av el viktigt för småföretagare
2020-10-12
Element tecknar 12-årigt ramavtal med Saab avseende kalibreringstjänster och materialprovningHultafors lanserar ergonomiska, färgkodade skruvmejslarMAXXDRIVE® XT industriväxlar – kraftfulla drivenheter för transportbandAreco TP20 och TP45 med förmonterat tätbandLeuzes nya internationella distributionscenter är igång efter bara ett års byggandeEndast 1 av 4 globala företag håller kortinnehavarnas betalningsuppgifter säkra
2020-10-09
ABB-robotar snabbar upp testning för Covid-19 i SingaporeNYTT NAMN EFTER 50 ÅR!Så väljer du rätt förvaring till kontoret​BAGA är nominerade!Hållbarhet möter hållfasthetFinska Polaria gör entré i svenska badrum med slitstarka plåtskåpVeeam och Kastens datahanteringsplattform ska snabba på införande av container-baserade applikationer
2020-10-08
PLANTOHYD ES – en förnyelsebar hydraulvätska för stålindustri (och annan hydraulik)Tamtron ONE Timber, en helt ny våg för timmerkran på virkesbilar och skotare.5G och IoT hand i hand för industrinBluJay hyllas för lösning för komplex logistikUtmärkelsen Busch Innovation in Vacuum Award tilldelas DiloSwerock vinner Nordbyggs Guldmedalj för satsningen på ECO-BetongMed nytänkande om hantering ger edgelösningar stora fördelarEnklare nätverk i molnet med EquinixArval Beyond - den nya strategiplanen för 2020-2025
2020-10-07
Bättre arbetsmiljö i sjukvården tack vare samarbetsrobot från ABB Därför ska du återvinna ditt guldStora Enso sponsrar världsmästerskapen i nordisk skidsport i Planica 2023 och Trondheim 2025Skräddarsydda spänningslösningar nu tillgängliga från norelemLyftanordningar och lyftredskap - CE-märkning och riskerSCA erhåller tillstånd för ett bioraffinaderi på ÖstrandNya helt eldrivna passagerarfartyg med teknik från ABB tas i trafik vid NiagarafallenEverest placerar HCL Technologies som ledare inom Digital Workplace ServicesHCL och IBM utökar sin allians för att hjälpa organisationer med digital transformation
2020-10-06
Därför kommer autonoma transporter till stenbrott och lättare gruvdrift förstKärnkraftverk berömmer Askalons serviceteknikerMidroc Automation huvudleverantör av tekniska system till VarbergstunnelnL&W Tearing Tester – en ny automatisk rivstyrkeprovare från ABB - ger säker, digital och snabb mätning av rivstyrka​Produktionen i Ystad uppgraderar maskinparken väsentligtSynsam Group flyttar produktion från Asien till Sverige – bygger fabrik med cirka 150 arbetstillfällen i OckelboArbetsmiljöverket inspekterar belastningsskadorFlexibel infrastruktur för IT blir absolut avgörandeAI-startupen Spacemaker säkrar rekordinvestering från Innovation NorgeMassiv breddning av Oracles affärssystem i molnet
2020-10-05
Första SPINNER-Maskinen med SIEMENS ONE GibbsCAM lanserar version 14Plåt & Ventföretagen beklagar utebliven LAS-överenskommelseABB slutför idrifttagning av världens mest kraftfulla transportsystemEnergifabriken förvärvar Vegoil Energy Provider ABB förvärvar Codian - utökar portföljen med industriella höghastighetsrobotarFamiljerätt för företagare med Marcus Bäckström på Enkla Juridik
2020-10-02
SMC presenterar sitt resultat och förväntar sig en stabilt ökande efterfråganI centrum av Sveriges postordertätaste bygdPMH International AB breddar sitt produktområde av lyftvagnarNy katalog för Machincal Face SealsNytt nordiskt klimatprojekt ska minska plåtspilletBlack Friday kommer till Helge NybergSvenskar saknar personliga möten på sin arbetsplatseeam utser sina 50 främsta EMEA-samarbetspartners och belönar dem med en Accredited Service Partner-utmärkelseFixa ett nätverk snabbt – utan utrustning
2020-10-01
Ny punktsvetsmaskin snabbar upp produktion i Lettland ännu merBinar Quick-Lift Systems AB byter namn
Annonser