Så påverkas det sydsvenska näringslivet av Coronaviruset - industritorget.se
LÖRDAG 04 APRIL 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Så påverkas det sydsvenska näringslivet av Coronaviruset

Sydsvenska Handelskammaren har fortsatt fokus på coronavirusets spridning och dess ekonomiska konsekvenser. I en ny uppföljande enkät har vi frågat våra medlemsföretag om hur deras verksamheter påverkats.
Ett av de mest slående resultaten gäller företagens personalstyrka, där mer än hälften uppger att de avser förändra sin personalstyrka under 2020. En mindre andel av företagen planerar att öka antalet anställda, men betydligt fler planerar att reducera personalstyrkan. Dessutom uppger drygt vart fjärde tillfrågat bolag att de sagt upp samarbeten med konsulter eller timanställda.

“Detta stärker bilden vi gav uttryck för senast, att denna kris ytterst är en personalkris. Företagen vill behålla kompetensen, men minskade eller uteblivna intäkter riskerar att göra detta omöjligt”, säger Stephan Müchler.

45% av företagen förutspår i dagsläget likviditetsproblem under 2020. Motsvarande siffra den 12 mars var 25%. Samtidigt uppger endast 6% av företagen att de sökt finansiering från en bank sedan den 11 mars.

Utfallet visar även att företagen känner av turbulens i efterfrågan. Mer än hälften av de tillfrågade bolagen upplever en lägre efterfrågan jämfört med tidigare. Samtidigt svarar faktiskt 9% av företagen att de upplever en högre efterfrågan.

“Tvära kast är något företag måste förhålla sig till även i en normal situation, men att det förändras såhär mycket på enbart två veckor är mycket ovanligt. Det är ett uttryck för den osäkerhet som råder”, säger Stephan Müchler.

Rapporten i punktform

Mer än hälften av företagen planerar i dagsläget att förändra storleken på sin personalstyrka under 2020. Dessutom uppger 28% av företagen att de sagt upp samarbetet med konsulter och timanställda.

• Samtidigt utgör andelen företag som upplever svårigheter med att möta produktionsmål/kundorder nu 46% jämfört med tidigare 26% (12 mars). Det indikerar en viss matchningsproblematik.

• Andelen företag som uppger att de märkt av en lägre efterfrågan än vanligt har ökat till 57%, jämfört med 30% från vår undersökning som gjordes den 12 mars. Men andelen företag som uppger en ökad efterfrågan har också ökat till 9%.

• 19% av företagen uppger att de använt det nya systemet för korttidspermitteringar.

Läs rapporten
handelskammaren.com/wp-content/uploads/2020/03/Nya-Rapporten-Covid-19-2.pdf

Klara Thorin
Praktikant - Policy
Sydsvenska Industri- och Handelskammaren
Chamber of Commerce and Industry of Southern Sweden
Skeppsbron 2, SE-211 20 Malmö, Sweden
Tel +46 40 690 24 00, Tel direct +46 76-547 24 18
klara.thorin@handelskammaren.com
www.handelskammaren.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-03-31
Stockholmsmässan blir FältsjukhusNu lanseras Purus Corner med mattsvart sil i mönstret ChessNordprofil Byggplåt AB förvärvar grossistverksamhet i Luleå Kraftfulla gamingdatorer bidrar i kampen mot Covid-19Mercedes-Benz 8-sitsiga elbil vintertestad i SverigeStructor bidrar till vindkrafts­utbyggnaden i SverigeHallströms Verkstäder AB om Projektet Smart Industriell Modernisering JHSatsning på fossilfritt gruvbrytningssystemFyrfasen Energi och Eways krokar arm för att göra det lätt att köra elbil
2020-03-30
Vi har godkända kirurg­maskar som är CE och ISO märkta.Akutsjukhus prisat för innovativ plåtfasadLesjöfors koncernchef: ”Vår beredskap är god och vi följer utvecklingen dag för dag”Passa på innan den 6 AprilLär dig mer om DATRONs fräsverktyg Ny betydande order: DVel levererar mätutrustning till Studsvik Det stora antalet video­möten utmanar IT-säkerheten Distansutbildning värdefullt i CoronatiderStor potential för bioenergi - branschen står redo för att levereraEntreprenad Live är positiva i orostider – “Vårt koncept håller”3D-skrivarna går varmaGPIF och Kommuninvest gör gemensam satsning på gröna obligationerSatsa på varseldrabbade – skapa snabbspår för omställningNSVA ser stora fördelar med schaktfria lednings­dragningarAnvänd telefonen som Passerkort
2020-03-27
Rototilts helautomatiska snabbfästessystem den stora snackisen under ConexpoStyrud investerar för hållbarhetFAT av RO-anläggningEmballator Melleruds Plast kraftsamlarArkitekter skriver ut skyddsutrustning till vårdpersonal i coronatiderVolkswagen fyller på med laddbara bilar för den svenska marknadenRegion Värmland väljer Steora efter lyckad utvärderingLinde & Lantmännen Agroetanol bygger ut koldioxidanläggningen Norlic i NorrköpingVattenstämman 2020 i Kalmar ställs inBilfläktar blir respiratorer när Ford samarbetar med 3M, GE Healthcare och UAWBranschens första självsugande batteridrivna vattenpumpEnergiförbättring blir elföretag
2020-03-26
Ny agentur hos LichronProblem med att få fram prototyper och små serier?Hög tid att boka reparationer och renoveringar under semesterperioden.Falun först i Sverige med Dig Assist i skolanKunskap om tryck & kvalité i varje bitLagerautomation är hetare än någonsin Descartes stärker sitt e-handelserbjudande, förvärvar PeoplevoxDescartes växlar upp i Norden – rekryterar HR-chefDen smarta fabrikenRädda SME-företagen - Storföretagen måste betala sina fakturor i tidSTIHL inför hemleverans av motorsågarASUS lanserar Chromebook Flip C436 i SverigeFullt fokus på hållbarhet när Klädesholmen satsar på solcellsanläggningSökte en nischverksamhet – blev lösullsentreprenör på heltidNu öppnar Würth butik i Växjö - invigningsdagar 26-27 mars!Träbyggandet ökar och Sweco skriver ramavtal med DeromeBranschens första batteridrivna rensmaskinHuawei och Deloitte i ny rapport: 5G-teknik hjälpte Kina bekämpa Coronaviruset
2020-03-25
Hållfasta tryckfjädrar i verktygsstål för höga temperaturer Säkerhet från EnglandElmia Lastbil flyttas fram till 2021Gasum ska förse Preem med förnybart marint bränsleAbsolicon står stadigt trots Coronakris​Beijer Byggmaterial släpper guide till hantverkare i hantering av Covid-19Derome expanderar mer – slår upp portarna i Karlskrona
Annonser