MÅNDAG 08 MARS 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Så ska Örebro universitet samarbeta med industrin

Örebro universitet ska bli bättre på att föra samman teknikstudenter med industriföretag i området.
Tanken är att förstärka kopplingen mellan akademi och näringsliv.
– Ex-jobben är bra möjligheter både för studenterna och företagen, säger Kerstin Winge.

Det är via samverkansprojektet TransMission som Kerstin Winge, i samverkan med professor Nader Asnafi, ska skapa kontakter mellan företag och studenter på ingenjörsprogrammen för möjlighet till examensjobb och andra studentprojekt.

– Kerstin Winge har erfarenhet från industrin, och en genuin förståelse för verkligheten. Det är värdefullt när vi tydliggör de potentiella resurser som akademin har – att det blir win-win för både företag och studenter, säger Christopher Sund vid Alfred Nobel Science Park.

Han menar att Örebro universitet har ett högt akademiskt anseende, men att samarbetet med näringslivet kan bli bättre.

– Det finns forskningsprojekt som riktar in sig mot stora resursstarka företag, men vi behöver också rikta in oss på de små och medelstora bolagen.

Kerstin Winge har tillsammans med Region Örebro län, Almi och Inkubera träffat näringslivsdirektörer för varje kommun i länet. Hennes vision är att skapa en årsklocka där studenterna på vårterminen under det andra studieåret funderar på vilka ämnen de är intresserade av att skriva om i ex-jobben, och att man på hösten arrangerar ett möte med företag.

– Många företag ser det som ett stort projekt att ta in examensarbetare, men så är det verkligen inte. Studenterna är självgående och behöver egentligen bara ha tillgång till lokaler och medarbetare som de kan fråga om de uppgifter som behövs för att utföra arbetet, säger Kerstin Winge.

Hon har hittills handlett ett 50-tal examensarbeten som bland annat tittat på processoptimering, monteringseffektivisering och integrerade ledningssystem. Och hon poängterar att det även går att göra nyttiga utbyten med företagen för mindre arbeten.

– Ett exempel är när studenterna gruppvis går ut till industriföretag och gör en Rapid Plant Assessment (RPA). Det är en praktisk metod för att bedöma hur lean verksamheten är. Andra kortare kontakter med industrin är tex inslag i produktutvecklingskurser där studenterna kan ha uppdrag hos företag.Kerstin Winge har tillsammans med Region Örebro län, Almi och Inkubera träffat näringslivsdirektörer för varje kommun i länet. Hennes vision är att skapa en årsklocka där studenterna på vårterminen under det andra studieåret funderar på vilka ämnen de är intresserade av att skriva om i ex-jobben, och att man på hösten arrangerar ett möte med företag.

Örebro universitet erbjuder högskole- och civilingenjörsutbildningar inom datavetenskap och industriell ekonomi. Det går också att läsa till högskoleingenjör inom bygg, maskinteknik och industriell design.

TransMission är ett samverkansprojekt mellan Alfred Nobel Science Park, Mälardalens högskola, Mälardalen Industrial Technology Center och Örebro universitet.

Kontakt: Kerstin Winge, Örebro universitet, kerstin.winge@oru.se, 070-495 38 29
Christopher Sund, Alfred Nobel Science Park, christopher@alfrednobelsp.se, 076-771 75 55

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-02-23
ABB säkerställer kraftleveransen till 5G-mobilenhetstillverkare7 tipsNy obligatorisk utbildning - Safe Construction TrainingNCC rustar upp vattenkraftverket i Lilla EdetNy Rapport avslöjar varför telekommunikationsföretag bör prioritera effektivitet och hållbarhet i 5G-nätenNytt sortiment för tung infästningKomatsu Europe lanserar den nya minigrävaren PC24MR-5ABB presenterar framtidens kollaborativa robotar
2021-02-22
Kingspan förvärvar: BAGA – Sveriges ledande aktör inom enskilt avloppHexagon effektiviserar reverse engineering från metrologi till tillverknings­bara delar med REcreateIntercut anställer ännu en serviceteknikerMikab i Långsele utvecklar sitt företag med 2 nya maskiner från Kramtec AB.Mallar överallt ger enklare elinstallationerRamax Mekaniska Verkstad AB har investerat i en ny bandsågautomat Höj- och sänkbart skrivbord – detta bör du tänka påNorskt universitet satsar på ny teknologi
2021-02-19
Orsa Järn växlar upp under Corona-tider!Förnämlig säkerhetsutmärkelse till Lesjöfors i KinaSCAs naturvårdsbränningar gör stor nytta – se filmenEpiroc etablerar regionalt logistikcenter i LuleåHüllert Maskin välkomnar Robbie till säljteametAhlsell förvärvar Eurolan (Solutioneurolan Europé AB)Välbesökt AI-event gav nya idéer till gruvbranschenSoftware as a Service är nyckeln till framtiden för laddning av elfordon Conscia blir AppDynamics Pioneer Partner och satsar på automatisk felsökning - AIOps
2021-02-18
Vem har ansvaret för att is och snö tas bort från taken?Coronapandemin driver upp värdet på begagnad elektronikScania 540 S vinner stort i jämförande testNy tjänst ökar material­återvinningen av gipsSchneider Electric lanserar en uppgradering av motorstarten TeSys U. Blåmusslor inspirerar nytt biobaserat limStarkt resultat för Luleå Hamn
2021-02-17
Nu lanserar MEKOM industrins minsta högprecision-slid – MSR 3 från tillverkaren PMCarlstad Machinetools säljer ytterliggare en Correa bäddfräs.Intressant & framgångsrikt samarbete med WTO.Aknes Mekaniska investerar i ny CMM-maskinSMC lanserar smarta lägesställare med SIL- och Ex-klassningAhlsells byggdivision går in i nordiskt samarbete med PeabRikard Wiedenborg ny Affärschef Service & Reservdelar för Swecon i SverigeReparationsstation för industriell användning hos ConradDefa lanserar användar­vänlig laddkabel för extrema klimatDynatrace lanserar Cloud Automation-modul till sin Software Intelligence-plattformLängre räckvidd med kraftfulla och tysta stamkvistare från STIHLNordisk turnaround ger fördelar under oförutsägbart Corona-år
2021-02-16
Liedholms fortsätter att investeraMelin & Carlsson förvärvar Tranåsföretaget Tubex ABFa-Tec satsar på PEMA Svetsautomation från IntercutEn guide till glidstyrningar för robottillämpningarFörflytta mer till mindre kostnad med uppdaterade EC250E och EC300E från VolvoKomponenter för transport­band: sortimentet utökasTOSIBOX® lanserar nya Lock 200-serienYIT förstärker inom stadsutveckling med SpacemakerNu blir alla Harmony tryckknappar från Schneider Electric trådlösa och batterifriaNästan 90 procent av alla företag kommer att investera i NextGen-teknik till följd av COVID-19Hur påverkas medarbetarna av distansarbete?Vi har väntat på en maskin i den här storleken
2021-02-15
Hexagon lanserar R-evolution, en ny affärsenhet fokuserad på en hållbar framtidNy taxiaktör i Uppsala vill erbjuda snabba och prisvärda resorNytt Linde-försäljningsställe i KirunaMartin Evertsson ny vd för Norvatek och affärsområdeschef för Uniwater Pumping StationsNu tas nästa steg i utvecklingen av ny kärnkraft i SverigeVad gör en konstruktör på emb-papst?
Annonser