SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Södra levererar starkt resultat i gynnsam marknad

Södra redovisar ett starkt resultat för januari–september 2021
Resultatet är en effekt av en mycket stark marknad för Södras huvudprodukter tillsammans med en god industriproduktion.

Södrakoncernens nettoomsättning för 2021 års första nio månader ökade med drygt 25 procent jämfört med samma period föregående år och uppgick till 20 018 MSEK (15 918). Rörelseresultatet blev 4 021 MSEK (541) och avkastningen på sysselsatt kapital var 26 procent (3). Soliditeten uppgick till 62 procent vid september månads utgång.

Rörelseresultatet för det tredje kvartalet, juli–september, uppgick till 2 148 MSEK (93). Omsättningen under kvartalet var 6 999 MSEK (4 925).

– Det gynnsamma marknadsläget med höga prisnivåer har lett till ett starkt resultat. Intresset för sågade trävaror har varit stort och efterfrågan på massa har varit fortsatt god. Vi bedömer att utsikterna på marknaden är fortsatt goda på kort sikt, men ser också en ökad osäkerhet i det något längre perspektivet, säger Lotta Lyrå, vd och koncernchef.

– Marknaden är på en ovanligt hög nivå, vilket delvis är en reaktion på det svagare marknadsläget under 2020. Vi behöver se på dessa unika år – 2020 och 2021 – som en helhet och inte som två separata år. Då kan vi skilja tillfälliga reaktioner från långsiktiga trender och låta det senare guida oss i att stärka vår effektivitet, fatta hållbara beslut och gå i takt med tiden.

Flera satsningar under kvartalet
Södra har under det tredje kvartalet gjort strategiska förflyttningar och satsningar för att gynna det långsiktiga ägarvärdet. Den växande affären inom korslimmat trä, KL-trä, har etablerats i Danmark. Det är resultatet av ett stort intresse för Södras produkter och är det första steget mot en etablering av byggsystemen i Europa.

Under kvartalet har också digitaliseringsarbetet intensifierats. Under hösten installeras tusen sensorer på Södras tre massabruk för att på ett bättre sätt styra arbetet med underhåll. Det är en del av den digitala satsning som ska stärka verksamheten genom att göra datastöd till en naturlig del av industriprocessen. Med hjälp av bland annat digitalisering ska Södra stärka effektiviteten och samtidigt förbättra resultatet med en miljard kronor fram till 2024.

– Digitalisering av värdekedjan är en nyckel till framtidens familjeskogsbruk och ägarvärde. I dag rör sig kundbeteenden och marknader snabbt, och det ställer höga krav på flexibilitet och snabbrörlighet. Med digitala verktyg i hela värdekedjan stärker Södra förmågan att bidra med värde till skogsgården, säger Lotta Lyrå, vd och koncernchef.

Affärsområdenas resultat tredje kvartalet 2021
Affärsområdet Södra Skogs rörelseresultat perioden uppgick till 4 MSEK (35). Resultatförändringen är en effekt av försämrade marginaler.

Affärsområdet Södra Woods rörelseresultat för perioden uppgick till 1 121 MSEK (136) och avspeglar den goda prisbilden på sågade trävaror.

Affärsområdet Södra Cells rörelseresultat för perioden uppgick till 1 248 MSEK (-8). Resultatförbättringen är hänförlig till en betydligt starkare prisnivå.

Affärsområdet Södra Innovations rörelseresultat för perioden uppgick till på 56 MSEK (−18). Förändringen är en effekt av att innehavet i Silva Green Fuel numera redovisas som andelar i handelsbolag och belastar finansnettot.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
För frågor, vänligen kontakta:
Casper Danielsson, pressansvarig
Tel: 0470-890 90
E-post: press@sodra.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-11-18
Schneider Electric lanserar hårdvaruoberoende automationsplattformStora Ensos hållbarhets­rapport erhåller prisZebware blir partner med Wasabi HCL ska hjälpa till att förbättra Euroclears digitala landskapNimo-KG levererar 17 maskinerDachser Denmark testar transporter med HVO-dieselDQC, Endeavor och Orango byter namn till FellowmindHållbara konstruktions­material levereras till seismiskt område på Island
2021-11-17
Kvävgasframställning on-site sänker kostnaderna med nästan 300.000 kronor per årJernbro breddar sitt erbjudandeNy generation kvalitets­verktyg från Osborn InternationalVi organiserar dina kablageBioolja från befintliga värmeverkSvenska planglas­leverantören Glasgruppen fossilfri!Hållbar industri, innova­tioner och infrastrukturLär dig mer om reparbete och fallskydd på Fastighets­mässanStjärnformade fjällstugor vinner arkitekttävling för barn och ungaBillerudKorsnäs presenterar ny strategiCastrol har ingått ett femårigt tekniskt partnerskap med Williams Advanced Engineering64 procent beredda att byta jobb för hemarbete Skicka mindre luft med hållbara förpacknings­lösningarTegelgigant tar sjumilasteg på vägen mot CO2-neutral produktion
2021-11-16
MCM – högvolym­produktion med stora 4- och 5-axliga fleroperations­maskinerDENIOS miljöcontainer får toppbetyg i brand­kammartestStora Enso Biomaterials utvecklar och testar nya miljövänliga material och lösningarKrea lanserar ny tjänst för fastighetsfinansieringVerdion satsar ytterligare i NordDICTATOR på Fastighets­mässan Kista 24-25 November 2021Novedo förvärvar VentilationskontrollDEFA huvudsponsor på eCar Expo igen!Idag öppnar Microsofts hållbara datacenter i SverigeMineralvatten från istiden på flaskaEaton ger fyra råd hur industrin ska undvika ett error 404 Säkerhet och innovation i produktion för Plasman
2021-11-15
Elmia Wood återstartar med nytt fokus 2-4 juni 2022Ny Eftermarknadschef på TamtronNP Nilsson fortsätter sin satsning på egenproducerad el Storsatsar på utbildningar inom tak-och tätskikts­branschenNu ska även den tunga trafiken elektrifierasVedum utvecklar ytbehandlingenPremiär för eventveckan Tech InWest SwedenÖvergång till effektiv eldrift Stark tillväxt för miljö­tjänstföretaget Delete Gratis värme, avfuktar och torkar ut!Kaspersky lanserar centraliserad Threat Intelligence-plattform
2021-11-12
Världssuccé tack vare besöken på Elmia SubcontractorÖkad efterfrågan på våra miljötjänster Ny elektronisk flödesvakt Invigning hos VBN Components Enkel digitalisering minimerar svåra felbeslutStor framgång i marina applikationerVarför identitet är grunden till säkra hybrida IT-miljöerJungheinrich köper AMR-företaget arculus GmbHScanmaskin utökar säljkåren i Sverige!Standarder för cybersäkerhetRottneros stöttar grön innovation från Biosorbe
2021-11-11
Vassa teknikbolag skapar affärsmöjligheter för industrinStoppa damm med Mirkas dammfria lösningarVill du sänka luft­förbrukningen med 70%?Dormer Pramet utser ny koncernchef Shippeo lanserar andra upplagan av Visibility Now! Vilka krav behöver uppfyllas för brandfarlig vara?