MÅNDAG 01 MARS 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

SAS Institutes hackathons ska bidra till innovationer över hela världen – det startade i Norden för fyra år sedan

När olika grupper med kreativa och nyfikna människor träffas i en inspirerande miljö uppstår innovation. Det är utgångspunkten till en ny serie globala hackathons som arrangeras av SAS Institute.
SAS Global Hackathon är ett innovationsevent som började i Norden för fyra år sedan, och som nu utvecklas globalt. Idag är det fler än 1 100 personer som ska forma lag från ett 70-tal länder. Än finns det tid att anmäla sig till #HackinSAS.

Einar Halvorsen och Peter Lundqvist på SAS Institutes Stockholmskontor har fått en något oregelbunden dygnsrytm. De är båda drivande krafter bakom en serie av hackathon, och eftersom hackathonet i år för första gången genomförs globalt så blir det möten vid olika tider på dygnet.

– Det finns arbetsgrupper över hela världen och i takt med att hackathonet nu drar igång blir det många olika möten och kontakter. Det kan komma frågor när som helst på dygnet. Eftersom det är ett så spännande projekt med många engagerade deltagare är det är svårt att hålla sig borta, säger Peter Lundqvist som är globalt programansvarig för hackathon på SAS Institute.

Samlingsnamnet för aktiviteterna är SAS Global Hackathon. Hittills har det kommit in bidrag från runt 70 länder. Det första arrangemanget inom #HackinSAS går av stapeln i mars. Det går att anmäla sig, både som individ och som ett team, fram till 14 februari.

Brett fält av lösningar
Microsoft och Intel är samarbetspartner för årets första hackathon. Hackathonet genomförs utifrån tre innovationsspår:
• Samhällsnyttiga och humanitära lösningar, under benämningen Data4Good.
• Branschspecifika lösningar, för sjukvård, offentlig sektor, tillverkande industrier, detaljhandeln, bank och finans, lantbruk, samt sport.
• Start up-företag.
Vid hacken medverkar en lång rad aktörer från så väl näringsliv, akademi och offentlig sektor, som från ideella organisationer.

Inom de olika spåren finns jurygrupper med experter inom sina respektive områden som väljer ut de mest framstående bidragen. På så sätt är det en tävling, men Einar Halvorsen, som är hackathonproducent på SAS Institute, vill tona ner tävlingsdimensionen.

– Alla hackathonbidrag är vinnare då alla lär sig något och tar ny innovativ teknik upp till bevis, oavsett om det är blir en färdig lösning eller bara en prototyp, säger Einar Halvorsen.

Med tanke på att SAS Institute är framstående inom områden som dataanalys och AI är det naturligt att företagets hackathon kännetecknas av trender som bildigenkänning, visualisering av data och dataanalys.

En sak som skiljer SAS Institutes hackathon från många andra är att det finns en tydlig koppling mellan enskilda innovatörer och ett globalt ledande mjukvaruföretag. Det ökar chanserna att nya smarta lösningar kommer till nytta. SAS Global Hackathon är en del av SAS Vector Labs, något som Einar Halvorsen betonar som en värdefull del för årets hackathondeltagare. SAS Vector Labs är en organisation för innovation av inkubatortypen, för så väl SAS Institute och företagets kunder, som för andra intresserade.

Nordiskt samarbete är nyckeln
En annan intressant sak med SAS Institutes hackathon är att det startades i Norden för fyra år sedan, för att i år vara globalt.

– Vi är vana vid att samarbeta och vi har platta organisationer i Norden. Det finns en kultur av samverkan som gör att det är naturligt med aktiviteter som hackathon. Det är en av förklaringarna till att våra hackathon har blivit så framgångsrika i Norden. Nu skalar vi upp den nordiska innovationsmiljön till en global nivå., säger Peter Lundqvist.

Att det numera är en global företeelse ökar så klart chanserna att få fram innovativa tekniklösningar som bygger på olika infallsvinklar. Det gäller inom ett brett fält av områden, allt från humanitära verktyg, till hårdkokta affärslösningar. Med sådant som bedrägeribekämpning och utvecklade kundupplevelser, med mera, däremellan.

För personer som deltar i SAS Institutes hackathon finns det mervärden som att prova på entreprenörsrollen, nätverka med andra innovatörer i en internationell miljö, och att få arbeta i moderna teknikmiljöerna som SAS Viya och Microsoft Azure.

För att söka behöver man ha en utmaning eller något som kan utvecklas med dataanalys och AI. Det behövs också tillgång till de data som ska användas. Det är möjligt att delta med ett projekt som omfattar olika medverkande företag och organisationer.

– Ytterligare en central ingrediens är nyfikenhet och intresse för att lära nytt. Och det kan vi lova att, om det är någon av de medverkande som inte har det när projektet inleds, så kommer de att få det under projektets gång, avslutar Einar Halvorsen.

Läs mer om SAS Global Hackathon här: https://www.sas.com/sas/events/hack-in-sas.html

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-02-17
Rikard Wiedenborg ny Affärschef Service & Reservdelar för Swecon i SverigeReparationsstation för industriell användning hos ConradDefa lanserar användar­vänlig laddkabel för extrema klimatDynatrace lanserar Cloud Automation-modul till sin Software Intelligence-plattformLängre räckvidd med kraftfulla och tysta stamkvistare från STIHLNordisk turnaround ger fördelar under oförutsägbart Corona-år
2021-02-16
Liedholms fortsätter att investeraMelin & Carlsson förvärvar Tranåsföretaget Tubex ABFa-Tec satsar på PEMA Svetsautomation från IntercutEn guide till glidstyrningar för robottillämpningarFörflytta mer till mindre kostnad med uppdaterade EC250E och EC300E från VolvoKomponenter för transport­band: sortimentet utökasTOSIBOX® lanserar nya Lock 200-serienYIT förstärker inom stadsutveckling med SpacemakerNu blir alla Harmony tryckknappar från Schneider Electric trådlösa och batterifriaNästan 90 procent av alla företag kommer att investera i NextGen-teknik till följd av COVID-19Hur påverkas medarbetarna av distansarbete?Vi har väntat på en maskin i den här storleken
2021-02-15
Hexagon lanserar R-evolution, en ny affärsenhet fokuserad på en hållbar framtidNy taxiaktör i Uppsala vill erbjuda snabba och prisvärda resorNytt Linde-försäljningsställe i KirunaMartin Evertsson ny vd för Norvatek och affärsområdeschef för Uniwater Pumping StationsNu tas nästa steg i utvecklingen av ny kärnkraft i SverigeVad gör en konstruktör på emb-papst?Arkitekt får teknisk-naturvetenskapliga fakultetens pedagogiska prisAbetong nyanställer i Falkenberg – rekordår följs upp med ytterligare satsning2020: Ett framgångsrikt år av tillväxt för arvalInbjudan till lanserings­evenemangNCC och Svenskt Vatten föreslår insatser för att modernisera Sveriges VA-system
2021-02-12
Repay Mitt AB i Köping expanderar med större lagerytor!Från transparent återvunnen ädelmetall till den finaste produkten för teknisk, industriell eller kemisk tillämpning.  Ny produktkatalog med spännande nyheter!Fulspola inte!Doosan och Hyundai Construction får samma ägareChefer tror att 5G kommer hjälpa den ekonomiska återhämtningen från COVID-19-pandeminDe okända skälen till att molnet tar över och konsekvenserna av detIvanti utser Erik Randles till ny global kanalchef Kärleksfälgar till alla hjärtans dagHydroscand utökar sorti­mentet av spiralsugslangMECA+ i Östersund är nu en Godkänd BilverkstadKallt och torrt väder ger höga elpriserCroisette fortsätter växa inom Digital FörvaltningPonsse AB öppnar servicecenter i Uddevalla
2021-02-11
Vakuumpumpar för pneumatisktransportPOWERTEX lastsurrning – fri från Cr6+AFF/AM/AMD/AMK – Ledningsfilter i enlighet med ISO8573OLA driftsätter robot- och automationslösningar från ABB vid megafabriken för elmopeder i IndienRekordår för Combitech med kraftigt ökat resultatSå här övervinner du svårigheterna med pulverblandningLFV och Vattenfall i samarbete om den fossilfria flygplatsenFramgångar för Ouman AB trots ovanligt år: Utökad kundstock med 25 procent Veeam växte med 22 procent under 2020 då efterfrågan på moderna lösningar för dataskydd ökade bland företag av alla storlekar
2021-02-10
Cell Impact utökar maskinparken med avancerat matningssystemVi säkrar transporter och batterilivslängd i Sesam 800 sändarnaFörsta kunderna att beställa Volvos eldrivna kompaktmaskiner på bauma 2019 får sin leveransSCA deltar i stor satsning på autonom skogsföryngringNy simulator för bromssträcka förbättrar säkerheten och minskar nödvändigt robotutrymme med upp till 25 procentDynabook ansluter sig till IGEL ready-programmet som teknikpartner för klintenheterValeo förbinder sig att uppnå koldioxidneutralitet 2050Trenderna som påverkar företagen under 2021Solör satsar i Nora och levererar fossilfri fjärrvärme
Annonser