SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Schunk öppnar högteknologiskt robotlabb

Ingår strategiskt samarbete med Örebro universitet
I september öppnar Schunk det nationella robotlabbet Colab i Södertälje, som ska hjälpa svensk industri att accelerera och intensifiera framtagandet av automationslösningar. För att ytterligare betona vikten av samverkan ingår företaget ett strategiskt samarbete med Örebro universitet för att hjälpa svensk industri att utveckla automationslösningar.

– Samarbetet ger oss möjlighet att vidareutveckla vår forskning, samtidigt som det leder oss till fler samarbeten med branscher och företag, säger Amy Loutfi, vicerektor för AI och innovation.

Schunk Intec AB och Örebro universitet ingår en strategisk samverkan kring företagets nya nationella robotlabb i Södertälje. Samarbetet innebär bland annat att robotlabbet ställs till förfogande för universitetets forskare och studenter.

Svensk industri ligger långt framme inom både innovation och automation men bör kunna ta en ännu starkare roll i att utveckla framtidens produktion. Landets egen förmåga att skapa tydlig nytta för svensk industri är helt avgörande för målet att stärka och behålla produktion i Sverige. Ett viktigt led i detta är att möjliggöra för ny forskning och ny kunskap att få en tydligare koppling till där behoven finns, i ett så tidigt skede som möjligt.

Små- och medelstora bolag ska få testa tekniska lösningar
Genom initiativet Colab vill Schunk ge nordiska företag möjlighet att testa lösningar som utgår från en identifierad produktions- eller hanteringsutmaning och där resultatet kan användas skarpt i en levande produktionsmiljö. Detta kan röra sig om hur man greppar komplexa strukturer, hur man hanterar produkter eller hur man kan interagera med både människor och styrsystem. Målgruppen är små- och medelstora bolag som inte själva har resurser eller möjlighet att utveckla lösningar som passar deras behov.

Vid Örebro universitet finns en stark och internationellt erkänd forskningsmiljö inom AI och robotik. Forskarna har lång erfarenhet av att arbeta i nära samverkan med industrin för att bidra till att utveckla nya lösningar. Genom detta samarbete ställer Schunk Colab till förfogande för både forskare och studenter på Örebro universitet med en tydlig industriell koppling till skarpa företag och applikationer.

– Samarbetet ger oss möjlighet att vidareutveckla vår forskning, samtidigt som det leder oss till fler samarbeten med branscher och företag. Det innebär också en möjlighet att säkerställa att det finns en kunskapsöverföring i samverkan mellan akademi och näringsliv. För oss på universitet är det även viktigt att lyfta framtidens talanger inom AI och robotik, och vi tror att samarbetet kring CoLab kan hjälpa till att stimulera intresset för ny teknik och autonoma system, säger Amy Loutfi, vicerektor för AI och innovation vid Örebro universitet.

Örebro universitet bidrar med spetsforskning inom AI och robotik
Med Schunks breda erfarenhet av komplexa gripsystem och Örebro universitets spetsforskning inom AI och robotik kan nya metoder och lösningar skapas. Här kan traditionell produktion utvecklas med hjälp av algoritmer och data från komplexa fysiska system som robotar, gripdon och sensorer.

– Det som i dag ses som framtidsteknologi kan redan användas skarpt. Genom detta samarbete vill vi sänka ”tröskeleffekten” för svenska och nordiska producerande företag som kanske tvekar kring möjligheter att automatisera, säger Tomas Berg VD för Schunk.

Kontakt: Amy Loutfi, amy.loutfi@oru.se, 019-30 11 16

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2022-05-20
Interroll presenterar nya materialhanteringslösningarAlger ska rena avloppsvattenVeeam avslöjar kommande produktlanseringar och funktionalitet
2022-05-19
Wingårdhs vinner PLÅTPRISET 2022 DB Schenker banar vägKvävgas PSA Generator N2Flyability släpper en drönare för instängda utrymmenFunderar du på att göra en motoroptimering?Snickare testar att bygga hus med AR-glasögonAlvesta Biogas utökar biogasproduktionenRamirent öppnar kundcenter i MärstaEnergiministern inviger ångpanna i JönköpingNyuppsatta pulversprinklers förhindrade brand väldigt effektivtSandvik Coromant inviger framtidens kontor i UppsalaNy affärsområdeschef för Sweco NorgeDA-elektronik nu syster till Manovi Varberg
2022-05-18
3 effektiva skäreggar för produktiv hålbearbetningFöretaget ni inte vill missa på Underhållsmässan 2022IO-Link-kompatibla joniserare för små utrymmenGrus Schakt Umeå AB väljer en helhetslösning från Swecon och VolvoKompakta 3-fas solid state-reläer från elcoInvestera i homestyling med Koncepthem Hitta rätt företagslån på Kreditval.seHar du rätt bokföringsprogram? Funderar du på att byta företagsnamn?Rabattkoder hos Kupongerna.seVi tackar alla er som besökte oss på ElmiaFlyttbud för företagTOSIBOX® - Nya och bättre modeller ABB:s nya robotlösning för depalletering gör logistiken mindre komplexDet är till Elmia Subcontractor som våra kunder kommerNetatmo lanserar skydd till Smart VäderstationRekordstort intresse för mer hållbara IT-produkterAllt fler laddbara personbilar privatleasasNytt ljus över organiska solceller
2022-05-17
Efterlängtade möten gav affärer på Elmia ProduktionsmässorWürth ställer ut på Underhållsmässan 2022Zoom rustar upp i kampen mot IT-kriminellaÅrets företagare på Piteå Business Awards!Upplev produktnyheterna från PCH EngineeringJungheinrich utökar inom dragtruckarFramsteg för klassiskt problem på massakokareLogisnext Sweden lanserar ny ståstaplareFörbättrad hållbarhets­prestanda hos Nordic PaperOrange Cyberdefense storsatsar på IT-säkerhet i norrSnow Software släpper nya lösningar Heated adsorptionstork UDDH
2022-05-16
Volvo A25G med lastväxlareDags att automatisera hela fabrikenEngel gör plastindustrin smartare med digitala lösningarMAN och ABB E-mobility varvar upp inför nästa fas Ny svensk Hänel-partner Han är Sveriges bästa unga ventilationsmontörMasentia tar sina kunder till högre höjderJanina Östling nominerad till Årets Träbyggare 2022Det bästa naturliga golvet är nu ännu bättreKomatsu lanserar PC01E-1MakerSquare slår hål på myterna om svensk produktion
2022-05-13
Mahdi Barbari från Uppsala tog SM-guld i plåtslageriVill skapa möjlighet för kvinnor att ta plats i elbranschenNytt gränssnitt för arbetsplatsstyrningABB utökar portföljen